Kozmetika može dražiti oči – pročitajte više
23. 12. 2020

Kako šminka utječe na oči?

Drage dame, sigurno vam je poznat onaj odvratan osjećaj kada se slučajno ubodete u oko četkicom od maskare. Iako je bolna, ova neugodnost za oči zapravo je najmanje opasna. U takvim slučajevima dovoljno je imati pri ruci kapi za oči da malo umirite nadraženo oko. Puno veće glavobolje može uzrokovati uporaba nekvalitetne šminke i kozmetike koja ne odgovara vašim očima.

oči mlade žene sa šminkom

Neodgovarajuća kozmetika često može izazvati alergijsku reakciju. Stoga, budite oprezne prilikom isprobavanja novog kozmetičkog proizvoda koji uporabljate u blizini očiju. Još ozbiljnija može biti infekcija uzrokovana neprikladnom kozmetikom. Mnogi ljudi misle da za ljepotu čovjek treba biti strpljiv. Međutim, sve ima svoje granice. Stoga pogledajte u nastavku koju šminku valja izbjegavati ako vam je stalo do vaših očiju.

Uporaba olovke za oči na unutarnjem rubu vjeđe

Nanošenje olovke na unutarnji rub vjeđe postalo je vrlo popularno posljednjih godina. Iako ovaj način šminkanja naglašava oči i pruža izvanredan vizualni učinak, on također predstavlja rizik za zdravlje očiju. Istraživanja su pokazala da čestice olovke za oči na unutarnjem rubu vjeđe češće ulaze u suzni film nego kod drugih načina šminkanja, što povećava mogućnost upale i iritacije oka.

Ako osjetite strano tijelo u oku ili su vam oči nadražene nakon nanošenja olovke za oči, savjetujemo da ih isperete umjetnim suzama, odnosno kapima za oči Thealoz Duo bez konzervansa, koje štite vaše oči bioprotekcijom.

kapi za oči Thealoz Duo za ispiranje stranog tijela u oku
kapi za oči Thealoz Duo odlične su za ispiranje stranog tijela iz oka.

Umjetne trepavice i ekstenzije trepavica

Tamne i duge trepavice oduvijek su bile sinonim za lijepe oči i ljepotu općenito, pa ih zato žene pokušavaju stvoriti na različite načine: neke šminkom, druge umjetnim trepavicama, a najnoviji trend u svijetu kozmetike su ekstenzije trepavica.

Najčešći problem kod korištenja umjetnih trepavica je alergijska reakcija na ljepilo. Ali čak i ako nemate alergije, umjetne trepavice i dalje su rizičan proizvod za uljepšavanje. One, naime, izuzetno loše djeluju na prirodne trepavice, jer mogu oštetiti korijenje i ponekad uzrokovati ispadanje prirodnih trepavica.

Osim toga, kontaktne točke umjetnih i prirodnih trepavica leglo su bakterija koje mogu uzrokovati infekciju. Ako dođe do infekcije, valja posjetiti liječnika. Međutim, za vrijeme infekcije preporučujemo da redovito vodite računa o pravilnoj higijeni vjeđa i da vjeđe čistite sterilnim krpicama Blephaclean koje sadrže blagi losion i u potpunosti su bez konzervansa.

Ekstenzije trepavica također mogu izazvati alergijske reakcije. Ako već imate ekstenzije, morate se pobrinuti za redovitu i pravilnu higijenu vjeđa. Na taj način možete izbjeći širenje grinje demodeks koje mogu uzrokovati upalu vjeđa ili blefaritis. Ako vas svrbe vjeđe ili vam se na trepavicama pojave sitne ljuske, posjetite liječnika koji će vas savjetovati ili uputiti k očnom liječniku. Imajte još na umu da kapi za oči mogu uništiti ekstenzije trepavica, pa ako imate problema sa suhim očima, bolje razmislite dvaput o korisnosti ovog tretmana za ljepotu.

žena sa umetnim trepavicama
Umetne trepavice loše djeluju na prirodne trepavice.

Kontaktne leće u boji

Kontaktne leće u boji nisu kozmetički proizvodi, ali se često koriste zbog vizualnog učinka i nemaju pozitivan utjecaj na zdravlje očiju. Posebno su problematične kontaktne leće koje se koriste bez liječničke uputnice, jer veličina leće obično ne odgovara veličini oka. Premale ili prevelike leće mogu uzrokovati ozbiljne probleme s očima poput upale ili čak oštećenja oka ili vjeđe.

Ako im usprkos svemu ipak ne možete odoljeti, razgovarajte s očnim liječnikom o njihovoj uporabi i prepustite njemu da vam odabere najprikladnije leće za vas. Pravilna higijena, kako vjeđa, tako i kontaktnih leća, također bi trebala postati dijelom vaše svakodnevne rutine. Kao i kod svih običnih kontaktnih leća, tako se i kod uporabe kontaktnih leća u boji treba se dosljedno osigurati odgovarajuće vlaženje oka ukapavanjem kapi za oči.

Raznobojne kontaktne leće i kutijica
Neka očni liječnik odabere najprikladnije raznobojne leće za vas.

Korištenje gore spomenute kozmetike može dovesti do nastanka problema, ali ih se nipošto ne morate u potpunosti odreći. Međutim, važno je slijediti osnovna pravila: prije uporabe šminke ili druge kozmetike temeljito operite ruke. Nikad ne posuđujte šminku i nemojte je dijeliti s drugima. Posebno vas upozoravamo na to da nikada ne posuđujete kontaktne leće u boji (naravno, ni obične). Uvijek provjerite rok uporabe prije nanošenja šminke i bacite šminku ako joj je rok uporabe istekao.

Povratak na vrh