Strano tijelo u oku – kako si pomoći?

Strano tijelo u oku i ozljeda oka: Najčešći problemi s očima zbog kojih odlazite liječniku

Poznajete li osjećaj stranog tijela u oku? Odmah vam krenu suze i ruke automatski počnu trljati oči. Nema goreg osjećaja od ozljede oka, ali budite oprezni jer trljanje očiju nikako nije dobra prva pomoć. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta i informacija kako si možete pomoći u slučaju da imate strano tijelo u oku i kada je potrebno posjetiti liječnika.

strano tijelo u oku mlade žene
Kako neugodno može biti kada vam se u oku pronađe strano tijelo!

Ako ste ikada imali strano tijelo u oku, vjerojatno znate kako je to grozan osjećaj, a simptomi koji ga obično prate su:

  • osjećaj pritiska u oku,
  • bol kada gledate prema svjetlu,
  • neugodan osjećaj u oku,
  • pojačano suzenje,
  • crvene oči,
  • često treptanje.


Strano tijelo u oku mogu biti trepavica, piljevina, prašina, kozmetika, a do toga najčešće dolazi tijekom specifičnih poslova ako ne nosite zaštitne naočale. U tom slučaju simptomi mogu biti vrlo dramatični, osim suza, iz očiju može teći čak i krv.

Što sve može uzrokovati probleme?

U većini slučajeva je strano tijelo u oku samo nedužna stvar koju možete sami riješiti, ali ponekad je potreban posjet oftalmologu. 

Strano tijelo organskog izvora

Sigurno ste doživjeli da vam u oko dospiju pijesak, mušica, komadić trave ili slično strano tijelo organskog izvora. Obično će pomoći već spontano suzenje očiju, a ako ne, pomozite si korištenjem kapi za oči ili umjetnih suza. Ako ih slučajno nemate pri ruci, oko možete isprati i običnom vodom

Ukoliko strano tijelo i dalje nije izašlo iz oka, najbolje da za pomoć zamolite nekog od ukućana. Ako se strano tijelo nalazi ispod gornje vjeđe, neka vam okrenu gornju vjeđu prema van (to se stručno naziva evertiranje kapka). Svakako je važno da osoba dobro opere ruke i postupak izvodi u osvijetljenom prostoru.

strano tijelo o oku mlade žene
Evertiranje kapka je često učinkovit manevar za uklanjanje stranog tijela iz oka.

U oku se mogu naći i metalni dijelovi, odnosno piljevina ili komadići stakla

Ako vam se dogodi da vam u oku završi strano tijelo oštrih rubova, nikada ga nemojte sami uklanjati. Što prije posjetite hitnu pomoć ili oftalmologa kako ne bi došlo do infekcije i trajnih oštećenja rožnice.

Kada se u oku nađe kemijska tvar

Kemijske tvari mogu biti izuzetno opasne jer uzrokuju trajno oštećenje vida. Ako vam kemijska tvar završi u oku, odmah počnite obilno ispirati oko vodom. Ispirite barem pola sata, stavite glavu pod mlaz vode i prstima držite oko otvorenim. Bez odgađanja posjetite liječnika i opišite mu o kojoj se kemijskoj tvari radi.


Ozljeda oka (strano tijelo ili nešto drugo) i oporavak

Strano tijelo u oku često uzrokuje ozljedu rožnice koja se stručno naziva erozija rožnice. Ako se radi o nedužnoj ogrebotini, ona se obično sama zacijeli i ne uzrokuje veće probleme. Slična ozljeda oka nastaje i kada se po površini oka, odnosno epiteliju rožnice ogrebete s npr. noktom, četkicom maskare ili papirom.

Ako ozljeda oka nije jaka i opasna, blagotvorno mogu pomoći kapi za oči Thealoz Duo. Kapi Thealoz Duo pomažu kod osjećaja pečenja u očima, probadanja i iritacije, a sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze.

Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji je prirodno prisutan u oku. Sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. Jedine su kapi za oči na tržištu s disaharidom trehalozom koja je inače prisutna u mnogim biljkama i životinjama. Nudi tzv. bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu oka te djeluje kao antioksidans. Uz to, kapi su hipotonične i time imaju dodatni blagotvoran učinak na vlažnost vaših očiju.

Kapi za oči Thealoz Duo protiv ozljeda oka
Odlična prva pomoć za zacjeljivanje rožnice: kapi Thealoz Duo.

Odličan izbor je i Thealoz Duo Gel. Thealoz Duo Gel je zbog produženog djelovanja posebno pogodan za uporabu ujutro i navečer pa se tako savršeno nadopunjuje s kapima za suhe oči Thealoz Duo.

Thealoz Duo Gel sadrži jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline, trehaloze i karbomera. Hijaluronska kiselina hrani i vlaži, a trehaloza štiti i obnavlja površinu očiju. Karbomer je dodan Thealoz Duo Gel kako bi produžio njegovo djelovanje. Na taj način dugotrajno ublažava simptome suhoće očiju, pa je stoga ovaj gel posebno pogodan za uporabu ujutro i navečer. Gel je hipotoničan i tako ima dodatni blagotvoran učinak na vlažnost očiju.

Thealoz Duo Gel protiv ozljeda oka
Thealoz Duo Gel se savršeno nadopunjuje s kapima za suhe oči Thealoz Duo.

Preventiva je više nego jednostavna…

Nemojte zaboraviti kako se strano tijelo u oku vrlo jednostavno može izbjeći, posebno ako je riječ o ozljedama na radnom mjestu.

Brojne ozljede oka zbog stranog tijela bi se jednostavno izbjeglo kad bi radnici nosili zaštitne naočale. Zaštitne naočale mogu smanjiti rizik od ozljede oka na radnom mjestu čak do 90%. Nosite zaštitne naočale na aktivnostima kao što su rad s pilama, brusilicama, čekićima, električnim alatima, opasnim kemikalijama, kosilicama, … Trenutno se nalazimo u dijelu godine kada se puno radi u vrtu ili voćnjaku te je važno da nosite zaštitne naočale kako grane ili sitne čestice koje lete po zraku tijekom košenja, ne bi završile u oku.

dečko s zaštitnim naočalama
Odlično štite prilikom različitih poslova: zaštitne naočale.

Preporučuje se i da nosite zaštitne naočale tijekom sportova kod kojih su česte ozljede oka. Ako imate dioptriju, možete dati izraditi dioptrijske zaštitne naočale.

Također ako nosite kontaktne leće, prije rukovanja temeljito operite ruke kako ne biste unijeli strano tijelo u oko.

Ako želite više savjeta o tome kako brinuti o svojim očima, pozivamo vas da pročitate članke na idućoj poveznici.

Povratak na vrh