Umjetne suze: spas za umorne i suhe oči

Umjetne suze: spas za umorne i suhe oči

Iritacija, crvenilo i suhoća očiju problemi su s kojima se susreće sve veći broj ljudi. Nakon dugotrajnog gledanja u ekran mobitela ili računala, počet ćete osjećati peckanje, oči će vam postati suhe, crvene i nadražene, a kapci „teški“. Ovo su prvi simptomi suhog oka koji se s vremenom mogu pogoršati i razviti u neke druge očne bolesti. Kako bi se prevenirali i ublažiti simptomi, važno je redovito ovlaživati oči kapima koje su poznate i kao umjetne suze.

Umjetne suze Thealoz Duo
Umjetne suze koriste se kao zamjena ili dodatak suznom filmu.

Što su umjetne suze?

Umjetne suze su namijenjene podmazivanju površine oka, ovlaživanju kontaktnih leća te smanjenju crvenila. Njihova uloga je nadoknaditi nedostatak prirodnih suza. Umjetne suze mogu se kupiti bez recepta, a izbor u ljekarnama razlikuje se kako cijenom tako i kvalitetom.

Nikada nemojte štedjeti kad je riječ o zdravlju očiju. Vodite računa o sastavu proizvoda jer neodgovarajuće kapi za oči mogu vam prouzrokovati još gore stanje. Zašto odabrati Thealoz Duo kapi za oči te kako vam one mogu pomoći, pročitajte u nastavku teksta.

žena na poslu ima suhe oči i treba umjetne suze
Ako vaš posao zahtijeva višesatno korištenje računala, obavezno svako jutro sa sobom ponesite umjetne suze.

Umjetne suze kao pomoć i prevencija

Kao što možete zaključiti iz samog naziva, umjetne suze koriste se kao zamjena ili dodatak suznom filmu. Bez dovoljne količine suza, oči postaju osjetljive, nadražene i iziritirane, a crvenilo može trajati danima. Vrlo često se vjeđe zalijepe, buđenje postaje teže, a oči počinju negativno reagirati na svjetlost. To su prvi znakovi koji ukazuju na bolest suhog oka.

Cilj umjetnih suza je očima pružiti hidrataciju, njegu i zaštitu koja im je potrebna. Sadrže aktivne sastojke koji ublažavaju peckanje, suhoću, iritaciju i crvenilo. Čak i ako nemate probleme sa suhim očima, preporučujemo preventivno koristiti kapi za oči. Naravno, ovo vrijedi samo ako koristite kapi bez konzervansa i ostalih štetnih sastojaka koji mogu dodatno iziritirati očno područje. Iz tog razloga savjetujemo upotrebu Thealoz Duo kapi za oči koje ne sadrže konzervanse te učinkovito uklanjaju simptome nadraženog i suhog oka. Zahvaljujući neutralnoj formuli, ove kapi ovlažuju oči u idealnoj mjeri pružajući im momentalno i dugotrajno olakšanje. Možete ih koristiti i ako nosite kontaktne leće bez straha od oštećenja ili zamućenja leća. 

Pri pojavi prvih simptoma i iritacija, počnite koristiti kapi za oči kako biste spriječiti razvoj daljnjih komplikacija.


Od čega se sastoje umjetne suze?

Umjetne suze su kombinacija različitih aktivnih (djelatnih) i neaktivnih (pomoćnih) tvari. Aktivne tvari su osnovne tvari, odnosno nositelji umjetnih suza. S druge strane, neaktivne tvari štite, podupiru te poboljšavaju stabilnost, podnošljivost i biološku raspoloživost kapi.

Aktivne tvari

Najzastupljeniji sastojak u umjetnim suzama je voda. Bazirane su na tzv. „vodi za injekcije“ u koju se dodaju ostale tvari za učinkovitije podmazivanje oka te produljeno djelovanje. To su hijaluronska kiselina, karbomer, karboksi-metil-celuloza, hidroksi-propil-metil-celuloza, guar, dekstran, polietilen i propilen-glikol.

Aktivne tvari koje poboljšavaju viskoznost suza imaju iznimno blagotvoran utjecaj jer se na taj način suze duže zadržavaju na površini oka. Ove tvari ujedno sprječavaju i isparavanje suza, ublažavaju sve simptome suhog oka, štite rožnicu i održavaju optimalno stanje u cjelokupnom očnom sustavu. 

Postoje gušće i rjeđe kapi. Gušće kapi dulje ostaju na površini oka što je svakako dodatan plus, no preporučujemo ih koristiti isključivo pred spavanje jer mogu nakratko zamutiti vid. S druge strane, manje viskozne kapi za oči prikladne su za upotrebu tijekom dana.


THEALOZ DUO I HIJALURONSKA KISELINA

Za postizanje optimalne viskoznosti, Thealoz Duo kapi za oči sadrže hijaluronsku kiselinu, odnosno natrijev hijaluronat (0,15%). 

Riječ je o aktivnoj tvari koja je sastavni dio ljudskog oka, ali i ostalih dijelova tijela. Njezina je zadaća povećati stabilnost suznog filma, potaknuti zacjeljivanje ozljeda rožnice te poboljšati proces stvaranja suza. Ona imitira prirodne suze te pozitivno djeluje na elastičnost i viskoznost suznog filma. Različitim ispitivanjima dokazano je da upravo hijaluronska kiselina ima znatno bolji učinak od ostalih polimera koji se koriste u umjetnim suzama.

Za razliku od nekih drugih sastojaka, natrijev hijaluronat nema štetno djelovanje, ne uzrokuje iritacije, probleme, nelagodu i nepodnošljivost. S obzirom na to da se upravo ovaj sastojak prirodno nalazi u tijelu, njegova je biološka kompatibilnost visoka i prikladna za korištenje u kapima za oči.


hijaluronska kiselina i voda
Hijaluronska kiselina imitira prirodne suze te pozitivno djeluje na elastičnost i viskoznost suznog filma.

Što su osmoprotektori i zašto su važni za zdravlje očiju?

Jedna vrlo bitna skupina tvari u umjetnim suzama su osmoprotektori. To su tvari koje sprječavaju nastanak osmotskog stresa. Osmotski stres je naziv za uvjete u kojima je smanjena dostupnost i apsorpcija vode. Kako bi se mogla razumjeti pojava osmotskog stresa, važno je razumjeti što osmolarnost zapravo znači. Radi se o parametru vodene komponente u suznom filmu. Osmolarnost je mjera osmotskog tlaka, a njezina uloga je ključna u prodiranju vode kroz stijenku epiderme rožnice. Izražava se količinom otopljenih tvari u suznom filmu.

Osmolarnost normalnog suznog filma iznosi oko 300 mOsm/L (izoosmolarno stanje), dok je kod bolesti suhog oka količina povećana na 340 mOsm/L (hiperosmolarno stanje). Do hiperosmolarnog stanja dolazi zbog smanjene količine proizvedenih suza ili povećanog isparavanja. To u konačnici rezultira povećanjem koncentracije otopljenih tvari u suznom filmu.

Osmoprotektori su tu da reguliraju osmotski tlak bez negativnog utjecaja na stanični metabolizam.

Najzastupljeniji osmoprotektori u umjetnim suzama su glicerol, eritritol, L-karnitin, a u posljednje vrijeme  znanost je u ovu skupinu uključila i trehalozu. Thealoz Duo kapi za oči trenutno su jedine umjetne suze na tržištu koje sadrže ovu iznimno korisnu tvar.


THEALOZ DUO I TREHALOZA

Kao što smo ranije spomenuli, Thealoz Duo kapi sadrže trehalozu. Riječ je o disaharidu koji biljkama omogućuje preživljavanje u ekstremnim uvjetima suše. Kada trehaloza dospije u stanice, dolazi do regulacije i uravnoteženja osmotskog tlaka, stabilizacije lipida membrana te zaštite prijeko potrebnih proteina.

Glavna uloga trehaloze u umjetnim suzama je bioprotekcija. U Thealoz Duo kapima bioprotekcija štiti stanice na površini oka, njihove membrane, strukturu te omogućava njihovu regeneraciju. Također sprječava isušivanje rožnice, štiti oči od UV zraka te sprječava upale oka.


djevojka koristi umjetne suze
Thealoz Duo kapi sadrže trehalozu koja štiti stanice na površini oka.

Kada koristiti umjetne suze?

Postoje razne situacije, bolesti i stanja kod kojih će vam pomoći upotreba umjetnih suza, stoga ih je uvijek dobro imati pri ruci.

Kod problema suhog oka: Ako vas muče suhe oči koje sa sobom nose i niz ostalih iritirajućih simptoma kao što su nadraženost, crvenilo i peckanje, umjetne suze bit će „instant“ rješenje koje trebate. Osobito ako vaš posao zahtijeva višesatno korištenje računala, obavezno svako jutro sa sobom ponesite malu bočicu spasa.

Kod iritacije očiju: U situacijama kada su vaše oči iziritirane različitim vanjskim čimbenicima kao što su vjetar, prašina, smog, suh i zagrijan zrak, ove kapi za oči olakšat će tegobe i smanjiti iritaciju.

Prije i poslije operacije oka: Preporuka je prije svake operacije oka koristiti umjetne suze kako bi se površina oka optimalno hidratizirala i spremila za zahvat. Također savjetujemo korištenje i nakon operacije kako bi se prevenirala pojava simptoma suhog oka.

Za uklanjanje stranog tijela ili alergena iz oka: U slučaju da vam u oko „zaluta“ strano tijelo ili pak neki alergen, umjetne suze poslužit će kao sredstvo za ispiranje i time olakšati nastali problem.

Ako nosite kontaktne leće: Nošenjem kontaktnih leća, može doći do iritacije i isušivanja oka. Iz tog razloga ove kapi imaju vrlo bitnu ulogu za redovito ovlaživanje oka i bistar vid.

Kako pravilno ukapavati kapi za oči?

Liječenje je učinkovito samo, ako pravilno ukapavamo kapi za oči.

Slijedite upute u videosnimci i ne brinite hoće li kapnuti jedna ili više kapi, jer posebni uložak i membranski filtar omogućuju kontrolirano doziranje kapi.

Umjetne suze pružit će vam pomoć, olakšanje i učinkovito rješenje u mnogim situacijama. Ipak, ako primijetite da vam se određeni problemi s okom ponavljaju i redovito vraćaju, savjetujemo da se konzultirate s liječnikom. Više savjeta o pravilnoj njezi te očuvanju zdravlja očiju možete pronaći u našoj rubrici „Savjeti za zdrave oči“.

Povratak na vrh