Konjunktivitis: da li je bakterijski ili virusni?

Infekcija oka

Upala očne spojnice ili infektivni konjunktivitis vrlo je česta bolest oka koja se obično javlja zbog virusne ili bakterijske infekcije. 

infekcija oka ili konjunktivitis

INFEKCIJA OKA ILI KONJUNKTIVITIS

Upala očne spojnice, odnosno infektivni konjunktivitis zahvaća spojnicu oka (konjunktivu) koja prekriva unutarnju stranu vjeđa i očnu jabučicu do rožnice. Najčešći uzroci infekcijskog konjunktivitisa su virusi koji često uzrokuju konjunktivitis kod odraslih tijekom ljeta.

Bakterije su drugi najčešći uzrok konjunktivitisa i odgovorne su za većinu ( 50 – 75 % ) slučajeva u djece. Infekcije su najčešće u razdoblju od prosinca do travnja. Nagla širenja infektivnog konjunktivitisa česta su u vrtićima i školama, jer je to vrlo zarazna bolest.

IMATE LI INFEKCIJU OKA, ODNOSNO KONJUNKTIVITIS? 

Virusni konjunktivitis često se pojavi najprije na jednom oku, a zatim se prenese na drugo. To je izuzetno zarazna bolest i brzo se širi među populacijom. Bolest se može prenijeti još 10 do 12 dana od pojavljivanja prvih simptoma. Iscjedak iz oka je često vodenast, oko je osjetljivo na svjetlost te pocrveni. Virusni konjunktivitis obično se preboli u 2 do 4 tjedna.
Simptomi virusnog konjunktivitisa: 
  • vodenasti iscjedak,
  • crveno oko, osjetljivo na svjetlost.
Simptomi bakterijskog konjunktivitisa: 
usporedba: virusni konjunktivitis i bakterijski konjunktivitis

ZBOG ČEGA NASTAJE KONJUNKTIVITIS? 

Bakterijski konjunktivitis u odraslih osoba najčešće uzrokuju bakterije Staphylococcus aureus i Streptococcus pneumoniae, a kod djece bakterije Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae i Moraxella catarrhalis. H. lnfluenzae se vrlo brzo širi među djecom predškolske i školske dobi. S. pneumoniae je drugi najčešći uzročnik bakterijskog konjunktivitisa kod djece i također često uzrokuje infekcije kod odraslih osoba. Najčešći uzročnici virusnog konjunktivitisa su adenovirusi, a rjeđe herpes simplex virus (HSV), varicella-zoster virus (VZV) i picornavirus (enterovirus 70, Coxsackie A24). Adenovirusne infekcije često se javljaju uslijed prehlade ili virusne upale nosne sluznice.

KAKO SI SAMI MOŽETE POMOĆI? 

Ako je vama bliska osoba oboljela od konjunktivitisa, da biste spriječili širenje infekcije vrlo je važna osobna higijena i svakodnevna higijena vjeđa. Oboljela osoba treba voditi računa o higijeni ruku i ograničiti kontakt oči s rukama. Svatko bi trebao koristiti svoje ručnike i brisati nos papirnatim higijenskim maramicama.

Površine i predmete s kojima je oboljela osoba u kontaktu potrebno je redovito čistiti i dezinficirati. Za liječenje bakterijskog konjunktivitisa dobit ćete antibiotske kapi kako biste ubrzali zacjeljivanje i skratili zaraznost.

Ako koristite kontaktne leće, tijekom bolesti ih zamijenite naočalama. Ako nakon tri dana antibiotske terapije ne dođe do poboljšanja stanja bakterijskog konjunktivitisa, vaš će vas odabrani liječnik uputiti oftalmologu.
čišćenje očiju kod infekcije oka
Posebno je važno da se javite svom liječniku ako dođe do ozljede oka ili imate osjećaj stranog tijela u oku, u slučaju boli, fotofobije (preosjetljivosti na svjetlost) i ako na oku nastane oteklina. Vaš će vas odabrani liječnik po potrebi uputiti oftalmologu. U svakom slučaju je posjet oftalmologu neophodan ako dođe do iznenadnog gubitka vida.

Također treba napomenuti da, ako se bolest ne liječi, infekcijski konjunktivitis može dovesti do komplikacija i ozbiljnih oftalmoloških bolesti. Tu spadaju kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, strabizam, bolest suhog oka, keratitis, katarakta, glaukom, entropija (okretanje vjeđa prema unutra).
Povratak na vrh