Konzervansi ne, bioprotekcija da!

Konzervansi ne, bioprotekcija da!

S bioprotekcijom i bez konzervansa – proizvodi Thealoz Duo riješit će vas briga oko očiju. 

KONZERVANSIMA NIJE MJESTO U OČIMA, 
ZATO IZABERITE UMJETNE SUZE BEZ KONZERVANSA 

Proizvođači su u pedesetim godinama prošlog stoljeća redovito dodavali konzervanse preparatima za oči kako bi zaštitili oči od širenja bakterija. Time su produžili vijek trajanja proizvoda do tri mjeseca. Tijekom vremena pokazalo se da konzervansi nisu najprikladniji za uporabu u kapima za oči jer uzrokuju oštećenje stanica na očnoj površini i drugim očnim strukturama. Najprikladniji izbor su umjetne suze bez konzervansa, koje sadrže samo tvari koje pogođeno oko stvarno treba. 

Umjetne suze Thealoz Duo za suhe oči potpuno su bez konzervansa i jedine na tržištu sadrže aktivni sastojak trehalozu koji nudi očima jedinstvenu bioprotekciju. 

Ikona kapi s natpisom bez konzervansa

BEZ KONZERVANSA 

Kapi Thealoz DuoHyabak ne sadrže konzervanse zahvaljujući inovativnoj bočici za kapanje ABAK® koju je kompanija Thea prvi put predstavila devedesetih godina 20. stoljeća kao revolucionarno rješenje za čuvanje veće količine pripravka za oči bez konzervansa. Zahvaljujući stalnim poboljšanjima, danas je bočica još manja, još učinkovitija i još jednostavnija za uporabu. Pakiranje bez konzervansa omogućuje gotovo svaka komponenta bočice, a posebice revolucionarni membranski filtar koji sprječava bakterijsko onečišćenje otopine, pa se proizvod tako može koristiti do 3 mjeseca nakon prvog otvaranja.

ikona bioprotekcija

BIOPROTEKCIJA

Kad osjetite simptome suhoće očiju, tada stanice na površini oka zbog suhog okoliša zapravo već počinju propadati. Bioprotekcija aktivnim sastojkom trehalozom u proizvodima Theloz Duo štiti stanice na površini oka od umiranja, odnosno propadanja, u suhom okruženju, štiteći staničnu membranu i stanične komponente od narušavanja strukture i istodobno promičući njihovo recikliranje. 

ikona jednostavna uporaba

JEDNOSTAVNA UPORABA 

Učinkovitost kapi za oči također ovisi o jednostavnosti uporabe bočice. Mnogi ljudi imaju poteškoće s ukapavanjem kapi za oči, pa liječenje često može biti neučinkovito. Kapi Thealoz Duo i Hyabak s posebnim umetkom i membranskim filtrom omogućuju kontrolirano doziranje kapi bez prolijevanja i kapanja. Istiskivanje kapi jednostavno je zbog dobro promišljenog izbora materijala od kojeg je napravljena bočica za doziranje, jer kapljica pripravka izlazi iz bočice uz minimalno istiskivanje. Jednostavnu uporabu kapi Thealoz Duo i Hyabak pohvalilo je čak 96 % korisnika u istraživanju francuskih oftalmologa.

umjetne suze i bočica

TREHALOZA U KAPIMA ZA OČI THEALOZ DUO:
BIOPROTEKCIJA ZA OČI 

Umjetne su suze Thealoz Duo uz Thealoz Duo Gel jedini proizvod za oči na tržištu koji sadrži trehalozu. Trehaloza je disaharid koji je prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Nudi tzv. bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu oka. Na donjem crtežu detaljnije je prikazano djelovanje trehaloze u oku. 
suhe oči ščiti, vlaži in obnavlja trehaloza
Prednosti trehaloze:
 1. Održava osmotsku ravnotežu s obje strane stanične membrane i na taj način sprečava istjecanje vode iz stanice. 
 2. U dvosloju lipida nadoknađuje molekule vode i čuva strukturu stanične membrane. 
 3. Sprječava razgradnju proteina i štiti njihovu 3D strukturu.
 4. Obnavlja oštećene proteine i omogućava izgradnju novih.
 5. Smanjuje pojavu apoptoze, odnosno programirano odumiranje stanica. 

KAPI KROZ VRIJEME – OD KONZERVANSA DO SISTEMA ABAK® 

Isprva sterilnost su osiguravali konzervansi

Zbog osiguravanja učinkovitosti, sigurnosti i kakvoće svake kapi za oči moraju biti sterilne. Zato su stručnjaci u pedesetim godinama prošlog stoljeća proizvodima za oči po prvi puta dodali konzervanse. Željeli su pružiti najveću moguću sigurnost bolesnicima koji moraju kapi za oči rabiti često, na primjer kod konjunktivitisa, glaukoma i suhih očiju, te spriječiti kontaminaciju proizvoda s bakterijama ili plijesnima nakon otvaranje ambalaže.

Većinom proizvodima su dodavali konzervans benzalkonijev klorid (BAK) koji je i danas najčešće upotrijebljen konzervans u proizvodima za oči. Sadržava ga čak 64 % kapi na tržištu Europske unije.

Bezalkonijev klorid (BAK) spoj je iz skupine kvaternih amonijevih spojeva. BAK je izuzetno učinkovit protiv bakterija i gljivica jer snižavanjem površinske napetosti oštećuje staničnu membranu mikroorganizama i time onemogućuje njihovo razmnožavanje. Uz to može sa svojom aktivnošću na površini oka poboljšati prodiranje lijekova jer širi prostor među epitelnim stanicama.

Kako mogu konzervansi oštetiti oči 
U devedesetim godinama prošlog stoljeća oftalmolozi su otkrili da uporaba konzervansa u kapima za oči nije bezazlena. Studije su pokazale da je povezana s nadraživanjem oka i upalnim reakcijama na njegovoj površini. Reakcije kod bolesnika bile su većinom blage i privremene, ali su se mogle razviti u kronično oštećenje očne površine zbog dugotrajne uporabe i visokog doziranja kapi. Ustanovili su da mogu konzervansi kod dugotrajne uporabe oštetiti čak i dublje očne strukture, na primjer leću ili mrežnicu.

Znanstvenici su se u svojim istraživanjima koncentrirali na konzervans benzalkonijev klorid (BAK). Ustanovili su da se kod svake doze BAK-a zbog učinka deterdženta oštećuje i lipidni sloj suznog filma. Suzni se film zbog toga ne može obnoviti, suze hlape, a očna površina se isušuje. Nuspojava BAK-a je i upala s trenutačnom ili zakašnjelom preosjetljivošću.
Zašto su kapi s konzervansima neprimjerene posebno za kronične bolesnike
Posebno bolesnici s glaukomom moraju si za sniženje očnog tlaka u okviru liječenja glaukoma dnevno ukapati znatan broj kapi. U istrazi iz 2007. bolesnike s glaukomom ispitivali su kako se osjećaju nakon uzimanja kapi s konzervansima. Ovo su njihovi odgovori:

 • 48 % njih je nakon uporabe kapi s konzervansima osjetilo bol ili nelagodu;
 • 42 % njih je nakon uporabe kapi s konzervansima imalo osjećaj stranog tijela u oku;
 • 35 % njih je nakon uporabe kapi s konzervansima imalo osjećaj suhih očiju.

 • konzervansi u kapima za oči za glaukom su štetni
  Neugodni učinci konzervansa mogu znatno utjecati na kakvoću življenja i na opće dobro, pa je promjena kapi za one bez konzervansa jako preporučljiva. U studiji iz 2016. godine bolesnicima s glaukomom preporučili su uporabu kapi bez konzervansa. Čak 95 % njih bilo je nakon tri mjeseca uporabe s novim kapima zadovoljnih ili vrlo zadovoljnih.

  Zašto bi korisnici kontaktnih leća trebali izbjegavati konzervanse
  Očna je površina kod korisnika kontaktnih leća osjetljivija, zato češće rabe umjetne suze za vlaženje. U takvom su slučaju najprimjerenije umjetne suze bez konzervansa, jer konzervansi u kapima mogu oštetiti kontaktne leće.
  Kakve su prednosti kapi za oči bez konzervansa
  Studije su pokazale da su kapi za oči bez konzervansa jednako učinkovite kao kapi odnosno umjetne suze s konzervansima. Uz to one imaju brojne prednosti:

  • korisnici proizvod bolje podnose,
  • bolji su ishodi liječenja, jer korisnici bolje podnose proizvod,
  • bolji su ishodi operativnih zahvata, posebno kod glaukoma,
  • manje upala očne površine i blaži simptomi bolesti suhih očiju.  Neka kapi u budućnosti budu bez konzervansa
  Kapi za oči Thealoz Duo i Hyabak mogu biti bez konzervansa zbog inovativnog spremnika za kapi ABAK®. ABAK®je razvijen u Laboratoires Thea i u devedesetim godinama prošlog stoljeća bio je prvi spremnik koji je omogućavao pohranu i višekratnu uporabu pripravaka za oči bez konzervansa.

  Slijedila su brojna poboljšanja i danas možete umjetne suze Thealoz Duo i Hyabak rabiti do tri mjeseca, bez brige zbog moguće kontaminacije nakon što ste spremnik već otvorili. Laboratoires Thea je pionir i vodeći proizvođač na području razvoja kapi za oči i drugih proizvoda bez konzervansa, opredijeljen za najvišu kakvoću i sigurnost.
  umjetne suze Thealoz Duo
  Povratak na vrh