Proizvodi za oči bez konzervansa i s bioprotekcijom

Bioprotekcija i konzervansi

S bioprotekcijom i bez konzervansa – proizvodi Thealoz Duo riješit će vas briga oko očiju. 

KONZERVANSI U KAPIMA ZA OČI MOGU BITI ŠTETNI, 
ZATO OČIMA PRIUŠTITE ZDRAVLJE BEZ KONZERVANSA 

Proizvođači su u prošlosti (pedesetih godina prošlog stoljeća) redovito dodavali konzervanse preparatima za oči kako bi zaštitili oči od širenja bakterija. Time su produžili vijek trajanja proizvoda do tri mjeseca. Tijekom vremena pokazalo se da konzervansi nisu najprikladniji za uporabu u kapima za oči jer uzrokuju oštećenje stanica na očnoj površini i drugim očnim strukturama. Najprikladniji izbor su umjetne suze bez konzervansa, koje sadrže samo tvari koje pogođeno oko stvarno treba. 
Proizvodi Thealoz Duo za suhe oči potpuno su bez konzervansa i jedini na tržištu sadrže aktivni sastojak trehalozu koji nudi očima jedinstvenu bioprotekciju. 

Ikona kapi s natpisom bez konzervansa

BEZ KONZERVANSA 

Kapi Thealoz DuoHyabak ne sadrže konzervanse zahvaljujući inovativnoj bočici za kapanje ABAK® koju je kompanija Thea prvi put predstavila devedesetih godina 20. stoljeća kao revolucionarno rješenje za čuvanje veće količine pripravka za oči bez konzervansa. Zahvaljujući stalnim poboljšanjima, danas je bočica još manja, još učinkovitija i još jednostavnija za uporabu. Pakiranje bez konzervansa omogućuje gotovo svaka komponenta bočice, a posebice revolucionarni membranski filtar koji sprječava bakterijsko onečišćenje otopine, pa se proizvod tako može koristiti do 3 mjeseca nakon prvog otvaranja.

ikona bioprotekcija

BIOPROTEKCIJA

Kad osjetite simptome suhoće očiju, tada stanice na površini oka zbog suhog okoliša zapravo već počinju propadati. Bioprotekcija aktivnim sastojkom trehalozom u proizvodima Theloz Duo štiti stanice na površini oka od umiranja, odnosno propadanja, u suhom okruženju, štiteći staničnu membranu i stanične komponente od narušavanja strukture i istodobno promičući njihovo recikliranje. 

ikona jednostavna uporaba

JEDNOSTAVNA UPORABA 

Učinkovitost kapi za oči također ovisi o jednostavnosti uporabe bočice. Mnogi ljudi imaju poteškoće s ukapavanjem kapi za oči, pa liječenje često može biti neučinkovito. Kapi Thealoz Duo i Hyabak s posebnim umetkom i membranskim filtrom omogućuju kontrolirano doziranje kapi bez prolijevanja i kapanja. Istiskivanje kapi jednostavno je zbog dobro promišljenog izbora materijala od kojeg je napravljena bočica za doziranje, jer kapljica pripravka izlazi iz bočice uz minimalno istiskivanje. Jednostavnu uporabu kapi Thealoz Duo i Hyabak pohvalilo je čak 96 % korisnika u istraživanju francuskih oftalmologa.

kapi za suhe oči i bočica

RAZVOJ KAPI ZA OČI KROZ VRIJEME 

Od konzervansa do sustava ABAK®

Kako bi se osigurala učinkovitost, sigurnost i kvaliteta, kapi za oči moraju biti sterilne. U početku su stručnjaci osiguravali sterilnost uporabom konzervansa. Tijekom više godina utvrđeno je da konzervansi uzrokuju brojne probleme na svim očnim strukturama.

Danas stručnjaci nastoje osigurati dugoročnu sterilnost svih pripravaka za oči (kapi, gelovi, krpice ...) bez uporabe konzervansa.

Toksični konzervansi 
Najčešće korišteni konzervans je benzalkonijev klorid (BAK) iz skupine kvarternih amonijevih spojeva. BAK je izuzetno učinkovit protiv bakterija i gljivica, jer smanjuje površinsku napetost i oštećuje staničnu membranu mikroorganizama, sprječavajući tako njihovo razmnožavanje. Uz to, zbog svoje aktivnosti na očnoj površini, može poboljšati prodiranje lijekova šireći prostor između epitelnih stanica.
U istraživanjima kapi za oči koje sadrže BAK utvrđeno je da se pri svakoj dozi lipidni dio suznog filma oštećuje zbog učinka deterdženta. Suzni film se posljedično ne može obnoviti pa suze isparavaju i površina oka se isušuje. Nuspojava BAK-a je i pojava upale s trenutnom ili odgođenom preosjetljivošću.

TREHALOZA: BIOPROTEKCIJA ZA OČI 

Trehaloza je disaharid koji je prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Nudi tzv. bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu oka. Na donjem crtežu detaljnije je prikazano djelovanje trehaloze u oku. 
suhe oči ščiti, vlaži in obnavlja trehaloza
Prednosti trehaloze:
  1. Održava osmotsku ravnotežu s obje strane stanične membrane i na taj način sprečava istjecanje vode iz stanice. 
  2. U dvosloju lipida nadoknađuje molekule vode i čuva strukturu stanične membrane. 
  3. Sprječava razgradnju proteina i štiti njihovu 3D strukturu.
  4. Obnavlja oštećene proteine i omogućava izgradnju novih.
  5. Smanjuje pojavu apoptoze, odnosno programirano odumiranje stanica. 
Povratak na vrh