Bol u oku – zašto se pojavljuje?

Muči vas bol u oku? Pročitajte osam razloga zbog kojih se pojavljuje

Kao i svi ostali dijelovi tijela, ni oči nisu imune na bol. Bol u oku može biti blaga ili jaka, sve ovisi o tome što ju uzrokuje. Obično nema razloga za brigu, a u nastavku možete pročitati što sve uzrokuje bol u oku i kako je se možete riješiti. 

bol u oku kod mlade žene
Bol u oku može označavati bol na površini oka, vjeđama, iza očiju ili u očima.

Bol u oku – opis za brojne probleme s očima

Bol u oku može biti različita – oštra, tupa ili pulsirajuća, a treba i razlikovati je li na površini oka, odnosno vjeđama ili u dubljim slojevima, odnosno u ili iza oka.

Svojem liječniku svakako opišite o kakvoj se boli radi jer mu to puno može pomoći prilikom otkrivanja uzroka. Važno je i da mu opišete trajanje, učestalost i jačinu.

Ako imate osjećaj stranog tijela u oku, vjerojatno je problem negdje na površini oka, a ako osjetite tupu, oštru bol, problem se vjerojatno nalazi u samom oku. 

Bolove u očima mogu pratiti i neki od sljedećih simptoma:

  • sklopljene (stisnute) vjeđe,
  • abrazija,
  • djelomični gubitak vida,
  • gubitak oštrine vida,
  • glavobolja,
  • fotofobija,
  • suzenje oka,
  • crvenilo ...


Ako se uz te simptome vaš vid nastavi pogoršavati ili se bol pojača, svakako odmah posjetite liječnika.

Što kada se pojavi bol na površini oka ili vjeđama? 

Površinska bol oka može imati različite uzroke. 

1. Strano tijelo u oku

Strano tijelo je jedan od najčešćih uzroka pojave boli u oku i većinom se osjeti kao bockanje u oku. Strano tijelo je potrebno što prije ukloniti, kako ne bi nastala daljnja oštećenja. Najčešće se radi o metalnoj ili drvenoj piljevini te pijesku. U tom slučaju bolovi mogu biti blagi ili jaki, a obično su popraćeni suzenjem, crvenilom i iritacijom

Kako smanjiti bolove?

Ako u oku imate strano tijelo i ne možete ga isprati vodom, posjetite liječnika koji će ga ukloniti i po potrebi propisati antibakterijske kapi kako ne bi došlo do infekcije.

Strano tijelo uzrokovalo je bol u oku kod mlade žene
Strano tijelo u oku jedan je od najčešćih uzroka za bol u oku.

2. Oštećenje rožnice

Ogrebotina na rožnici uobičajeno nije opasna, a uzrokuje osjećaj stranog tijela u oku te boli. Do oštećenja može doći zbog različitih kemikalija ili jake svjetlosti.

Kako smanjiti bolove?

Ako su vam u oči dospjele kemikalije, isperite ih s puno vode i po potrebi posjetite liječnika. Ako je rožnica ogrebana, ispiranje vodom neće pomoći. U tom je slučaju najbolje da očima pružite vrijeme za odmor, jedino u slučaju dubokih ogrebotina posjetite liječnika.


3. Suhe oči

Simptomi suhog oka vrlo su raznoliki. Možete osjetiti bol u oku, peckanje ili možda imati osjećaj stranog tijela u oku. Preosjetljivost na svjetlost je također jedan od znakova, a on se javlja kada je rožnica već oštećena. Takvo stanje također može uzrokovati opće pogoršanje vida.

Kako smanjiti bolove?
Ako patite od suhih očiju, umjetne suze vam pritom mogu pomoći. Kapi za oči, odnosno umjetne suze možete kupiti bez recepta, a na tržištu je mnogo različitih tako da je važno izabrati one prave.

Kapi za oči Thealoz Duo su jedini proizvod na tržištu koji sadrži jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze.

Hijaluronska kiselina je polisaharid koji je prirodno prisutan u oku. Sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. Jedine su kapi za oči na tržištu s disaharidom trehalozom koji je inače prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Nudi tzv. bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu oka te djeluje kao antioksidans. Uz to, kapi su hipotonične i time imaju dodatni blagotvoran učinak na vlažnost vaših očiju.


Kapi za oči Thealoz Duo protiv boli kod suhih očiju
Kapi za oči Thealoz® Duo smanjuju bol uzrokovanu suhim očima.

4. Ječmenac na oku

Ječmenac je neugodna, bolna tvorevina koja uzrokuje bol u oku. Obično se pojavljuje zbog zaraze žlijezde lojnice bakterijskim stafilokokom. 

Kako smanjiti bolove?

Ječmenac nikako ne smijete stiskati. Na oči stavljajte tople obloge koji smanjuju oteklinu te će prištić sam puknuti. Ako se situacija ne popravi nakon nekoliko tjedana, svakako posjetite liječnika.

5. Upala vjeđa ili blefaritis

Blefaritis je upala vjeđa, odnosno dijela iz kojeg rastu trepavice.

Kako smanjiti bolove?

Kod upale vjeđa je vrlo važna redovita i temeljita svakodnevna higijena vjeđa. Za čišćenje vjeđa preporučujemo korištenje sterilnih krpica za oči Blephaclean®. Posebna krpica s hijaluronskom kiselinom, impregnirana jedinstvenim losionom, nije tkana, pa ne ostavlja niti na vjeđama i time ne opterećuje oči.

Krpice Blephaclean pomažu kod upale vjeđa
Krpice Blephaclean su namijenjene nježnoj njezi vjeđa prilikom upale vjeđa.

Česti su i bolovi u oku, odnosno iza oka

Čini li vam se da osjećate bolove iza oka? Bez brige, niste jedini. Radi se o jednoj od češćih boli u području glave.

6. Sinusitis

Upala sinusa se obično javi kao komplikacija kod prehlade. Sluz se nakuplja u sinusima što uzrokuje pritisak u glavi i kao posljedica se pojavljuje bol iza očiju. 

Kako smanjiti bolove?

Bol će prestati nakon što izliječite upalu sinusa. Pomažu topli oblozi, sprejevi za ispiranje nosa s morskom vodom ili fiziološkom otopinom kako bi se oslobodili dišni putevi.

7. Migrene ili glavobolje

Bolovi iza oka mogu biti česti kod jakih glavobolja ili migrena. 

Kako smanjiti bolove?

Glavobolje i migrene nisu opasne po život, ali su vrlo neugodne. Savjetujemo da ih ublažite lijekovima protiv bolova i promjenom načina života. 

ženu muči bol u oku i glavobolja
Glavobolje i migrene često prati bol iza oka.

8. Problemi s vidom

Brojnim se ljudima vid kvari te se oči zbog toga naprežu i može doći do pojave boli u njima. 

Kako smanjiti bolove?

Ako vas oči bole zbog toga što ne vidite dobro, rješenje je jednostavno – posjetite optometrista ili oftalmologa te naručite naočale ili kontaktne leće.


Bol u oku je vrlo neugodna, ali je česta pojava. Nemojte ignorirati bolove jer brzim odlaskom liječniku možete spriječiti opasne komplikacije. Ako vas zanima više o zdravlju očiju, svakako pogledajte našu zbirku stručnih članaka.

Povratak na vrh