Bol u oku: uzroci, liječenje i prevencija

Bol u oku: uzroci, liječenje i prevencija

Gotovo svaka osoba barem jednom  u životu osjeti bol u oku. Bol u očima može biti bezazlena, ali i signal za različite promjene koje se događaju u tijelu. Intenzitet boli varira od blage do jake ovisno o tome što ju uzrokuje. Kao i svi ostali dijelovi tijela, ni oči nisu imune na bol. Bol u oku može biti blaga ili jaka, sve ovisi o tome što ju uzrokuje. Obično nema razloga za brigu, a u nastavku možete pročitati što sve uzrokuje bol u oku i kako je se možete riješiti. 

bol u oku kod mlade žene
Bol u oku može označavati bol na površini oka, vjeđama, iza očiju ili u očima.

Bol u oku simptom je različitih bolesti

Bol u oku može biti različita – oštra, tupa ili pulsirajuća. Također treba obratiti pažnju na područje, odnosno dio oka koji ona obuhvaća. Osjetite li bol iza oka, ispod, iznad ili pak u unutrašnjosti?

Svojem liječniku svakako opišite o kakvoj se boli radi jer mu to puno može pomoći prilikom otkrivanja uzroka. Važno je i da mu opišete trajanje, učestalost i jačinu. Dijagnoza se u većini slučajeva postavlja na temelju kliničke obrade. 

Ako imate osjećaj stranog tijela u oku, vjerojatno je problem negdje na površini oka, a ako osjetite tupu, oštru bol, problem se vjerojatno nalazi u samom oku. 

Bolove u očima mogu pratiti i neki od sljedećih simptoma:

  • sklopljene (stisnute) vjeđe,
  • abrazija,
  • djelomični gubitak vida,
  • gubitak oštrine vida,
  • glavobolja,
  • fotofobija,
  • suzenje oka,
  • crvenilo ...


Ako se uz te simptome vaš vid nastavi pogoršavati ili se bol pojača, svakako odmah posjetite liječnika.

Što kada se pojavi bol na površini oka ili vjeđama? 

Površinska bol oka može imati različite uzroke. Pacijenti ovu bol u očima obično opisuju osjećajem peckanja, iritacije, svrbeža i titranja oka.

1. Strano tijelo u oku

Strano tijelo je jedan od najčešćih uzroka pojave boli u oku i većinom se osjeti kao bockanje u oku. Strano tijelo je potrebno što prije ukloniti, kako ne bi nastala daljnja oštećenja. Najčešće se radi o metalnoj ili drvenoj piljevini te pijesku. U tom slučaju bolovi mogu biti blagi ili jaki, a obično su popraćeni suzenjem, crvenilom i iritacijom

Kako smanjiti bolove?

Ako u oku imate strano tijelo i ne možete ga isprati vodom, posjetite liječnika koji će ga ukloniti i po potrebi propisati antibakterijske kapi kako ne bi došlo do infekcije.

Strano tijelo uzrokovalo je bol u oku kod mlade žene
Strano tijelo u oku jedan je od najčešćih uzroka za bol u oku.

2. Oštećenje rožnice

Ogrebotina na rožnici uobičajeno nije opasna, a uzrokuje osjećaj stranog tijela u oku te boli. Do oštećenja može doći zbog različitih kemikalija ili jake svjetlosti. Budući da je rožnica jedan od primarnih refraktivnih elemenata, bilo kakva promjena (smanjenje) njezine bistrine negativno utječe na kvalitetu vida.

Kako smanjiti bolove?

Ako su vam u oči dospjele kemikalije, isperite ih s puno vode i po potrebi posjetite liječnika. Ako je rožnica ogrebana, ispiranje vodom neće pomoći. U tom je slučaju najbolje da očima pružite vrijeme za odmor, jedino u slučaju dubokih ogrebotina posjetite liječnika.


3. Suhe oči

Simptomi suhog oka vrlo su raznoliki. Možete osjetiti bol u oku, peckanje ili možda imati osjećaj stranog tijela u oku. Preosjetljivost na svjetlost je također jedan od znakova, a on se javlja kada je rožnica već oštećena. Takvo stanje također može uzrokovati opće pogoršanje vida. Zbog nemogućnosti ovlaživanja oka, dolazi do pojave tegoba na očima kao što su svrbež, crvenilo, bol iznad oka, bol ispod oka i u samoj unutrašnjosti.

Kako smanjiti bolove?
Ako patite od suhih očiju, umjetne suze vam pritom mogu pomoći. Kapi za oči, odnosno umjetne suze možete kupiti bez recepta, a na tržištu je mnogo različitih tako da je važno izabrati one prave. Pripazite na sastav proizvoda te posebno vodite računa o tome da kapi ne sadrže konzervanse. U suprotnom, možete napraviti još veću štetu. S obzirom da su oči jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, čak i najmanja koncentracija konzervansa može izazvati velike iritacije i bol u očima.

Kapi za oči Thealoz Duo bez konzervansa su jedini proizvod na tržištu koji sadrži jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze.

Hijaluronska kiselina je polisaharid koji je prirodno prisutan u oku. Sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. Jedine su kapi za oči na tržištu s disaharidom trehalozom koji je inače prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Nudi tzv. bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu oka te djeluje kao antioksidans. Uz to, kapi su hipotonične i time imaju dodatni blagotvoran učinak na vlažnost vaših očiju.


Kapi za oči Thealoz Duo protiv boli kod suhih očiju
Kapi za oči Thealoz® Duo smanjuju bol uzrokovanu suhim očima.

4. Ječmenac na oku

Ječmenac je neugodna, bolna tvorevina koja uzrokuje bol u oku. Obično se pojavljuje zbog zaraze žlijezde lojnice bakterijskim stafilokokom. Ako osjetite bol ispod oka, odnosno na donjoj vjeđi, velika je vjerojatnost da se je pojavio vas je „napao“ ječmenac na oku. Važno je što prije uočiti simptome kako biste mogli pravovremeno reagirati i započeti liječenje.

Kako smanjiti bolove?

Ječmenac nikako ne smijete stiskati. Na oči stavljajte tople obloge koji smanjuju oteklinu te će prištić sam puknuti. Ako se situacija ne popravi nakon nekoliko tjedana, svakako posjetite liječnika.


5. Upala vjeđa ili blefaritis

Blefaritis je upala vjeđa, odnosno dijela iz kojeg rastu trepavice. Za vrijeme upale, bol iznad oka, baš kao i bol ispod oka postaju vrlo intenzivne. Vjeđe i oči postaju crvene, osjetljive i iziritirane. Zbog pojave otekline na vjeđi, može čak doći i do opadanja trepavica. U slučaju otpadanja nastale kraste, nerijetko dolazi i do krvarenja. Iz tog razloga, važno je odrediti adekvatnu terapiju te koristiti odgovarajuće proizvode za što brži oporavak.

Kako smanjiti bol u oku?

Kod upale vjeđa je vrlo važna redovita i temeljita svakodnevna higijena vjeđa. Za čišćenje vjeđa preporučujemo korištenje sterilnih krpica za oči Blephaclean®. Posebna krpica s hijaluronskom kiselinom, impregnirana jedinstvenim losionom, nije tkana, pa ne ostavlja niti na vjeđama i time ne opterećuje oči.

Česta pojava je i bol iza oka te intenzivni bolovi u desnoj strani glave i oka.

Krpice Blephaclean pomažu kod upale vjeđa
Krpice Blephaclean su namijenjene nježnoj njezi vjeđa prilikom upale vjeđa.

Česti su i bolovi u oku, odnosno iza oka

Čini li vam se da osjećate bolove iza oka? Bez brige, niste jedini. Radi se o jednoj od češćih boli u području glave. Bol iza oka pojavljuje se kao rezultat određene očne bolesti, odnosno poremećaja. Imajte na umu da mjesto na kojem osjećate bol ne mora nužno biti uzrok te boli. Do ove pojave dolazi zbog isprepletanja živaca koji prolaze ljudskim tijelom.

6. Sinusitis

Upala sinusa se obično javi kao komplikacija kod prehlade. Sluz se nakuplja u sinusima što uzrokuje pritisak u glavi i kao posljedica se pojavljuje bol iza očiju. 

Kako smanjiti bolove?

Bol će prestati nakon što izliječite upalu sinusa. Pomažu topli oblozi, sprejevi za ispiranje nosa s morskom vodom ili fiziološkom otopinom kako bi se oslobodili dišni putevi.

7. Migrene ili glavobolje

Bolovi iza oka mogu biti česti kod jakih glavobolja ili migrena. Migrene se smatraju mnogo težim stanjem od klasičnih glavobolja jer uzrokuju bol koja može trajati satima, pa čak i danima.  Poznato je da migrene uzrokuju pulsirajuću bol u oku, no nažalost za uklanjanje ove boli ne pomažu kapi za oči.

Kako smanjiti bolove?

Glavobolje i migrene nisu opasne po život, ali su vrlo neugodne. Savjetujemo da ih ublažite lijekovima protiv bolova i promjenom načina života. Boravak pred ekranom svedite na minimum, provodite više vremena na svježem zraku, pijete dovoljno vode, trenirajte, trčite, hodajte, plešite...

ženu muči bol u oku i glavobolja
Glavobolje i migrene često prati bol iza oka.

8. Problemi s vidom

Brojnim se ljudima vid kvari te se oči zbog toga naprežu i može doći do pojave boli u njima. Potrebu za naprezanjem najčešće imaju osobe koje puno čitaju ili provode dosta vremena pred računalom. Tada dolazi do pojave boli na različitim mjestima, a najčešća je bol iznad oka koja se širi prema unutrašnjosti i donjim vjeđama. 

Kako smanjiti bolove?

Ako vas oči bole zbog toga što ne vidite dobro, rješenje je jednostavno – posjetite optometrista ili oftalmologa te naručite naočale ili kontaktne leće.


Bol u oku je vrlo neugodna, ali je česta pojava. Nemojte ignorirati bolove jer brzim odlaskom liječniku možete spriječiti opasne komplikacije. Ako vas zanima više o zdravlju očiju, svakako pogledajte našu zbirku stručnih članaka.

Povratak na vrh