Peludna groznica: kad oči suze i svrbe

Peludna groznica: kad oči suze i svrbe

Temperature rastu i priroda se budi, ali nažalost to sa sobom donosi i sezonske alergije. Peludna groznica najčešće započinje iritacijom nosa, očiju i grla. Pri jačim napadima peludna groznica jače utječe na bolesnika i na njegovu fizičku i mentalnu snagu. Konstantno kihanje, svrbež i curenje nosa, peckanje i suzenje očiju, pojačana osjetljivost na svjetlo, bolovi u ušima, suhi kašalj pa čak i astma, simptomi su peludne groznice. Ti simptomi mogu vas potpuno iscrpiti.

Razgovarali smo s Ivanom iz Osijeka, koji se već godinama bori s peludnom groznicom.

Pročitajte koje simptome osjeća u proljeće, kako se svake godine iznova nosi s njima i iz prve ruke saznajte kako je prebrodio suzenje i svrbež očiju.

Peludna groznica i svrbež očiju
Proljeće izaziva peludno groznicu, svrbež i suzenje očiju.

Peludna groznica i borba protiv simptoma iz prve roke

MOJE OKO: Ivane, kada su se kod vas prvi put pojavili simptomi alergije na pelud ili peludna groznica? Obično bi se alergija trebala pojaviti prije 20. godine. Kako je bilo kod vas?

Ivan: Čini mi se da se peludna groznica kod mene pojavila par godina kasnije, oko 22. godine. Alergija je bila toliko jaka da me je gušila, pa su liječnici u početku sumnjali da čak imam i astmu.

U to vrijeme koristio sam i bronhodilatator za širenje dišnih putova i smanjenje pritiska u prsima kako bih olakšao disanje.

Trenutno simptomi alergije nisu toliko ozbiljni i mogu ih uspješno riješiti antihistaminicima koji su dostupni bez recepta.


MOJE OKO: Istraživanje je pokazalo da osobe s alergijama u užoj obitelji imaju veće mogućnosti za razvoj alergija, pa je peludna groznica nasljedna. Ima li još netko u vašoj obitelji alergiju na pelud?

Ivan: Moja sestra također ima peludnu groznicu, ali je naši roditelji, bake i djedovi nemaju. Negdje sam pročitao da pojava peludne groznice donekle ovisi i o mjesecu rođenja i alergenima koji su u to doba najčešći. Za mene je to definitivno točno, jer sam rođen u svibnju i tada osjećam najgore simptome.

MOJE OKO: Na koje ste vrste peludi alergični? U kojem je dijelu godine peludna groznica  najizraženija?

Ivan: Alergičan sam na travu i ambroziju. To znači da najgore simptome osjećam u travnju i svibnju, a zatim opet u kolovozu i rujnu zbog ambrozije, ali tada to nije tako ozbiljno kao u proljeće.


MOJE OKO: Jeste li obavili alergološko testiranje? Kako je prošao test i što je pokazao?

Ivan: Bio sam na kožnim testovima. Na tim testovima ubrizgavaju tvar za koju se sumnja da izaziva alergiju u kožu s unutarnje strane podlaktice. Ako je test pozitivan, koža oko mjesta uboda nakon 15 minuta pocrveni i osjeti se lagani svrbež.. Ako je test negativan, na koži nema promjena i to znači da nismo alergični na alergen.

Kod mene su testovi pokazali alergiju na travu i ambroziju.

Ivan i peludna groznica
Ivan već dugi niz godina pati od peludne groznice.

MOJE OKO: Kakve simptome osjećate kad dođe do napada peludne groznice?

Ivan: Na početku sezone cvjetanja trave, unutar otprilike sat vremena nakon kontakta s alergenom, počnem kihati i curi mi iz nosa. Ubrzo se pojavi i svrbež očiju, a zatim i suzenje, što mi najviše ide na živce, jer je osjećaj stvarno neugodan.

Dakle, u početku simptomi nisu toliko jaki. Na kraju, kad su „moji“ alergeni već dugo prisutni u zraku, osjećam kao da se nakupljaju u tijelu. Tada osjetim simptome čim izađem na zrak. Tada je najbolje da se odmah povučem unutra, a zatim treba otprilike sat vremena da kihanje, suzenje i svrbež očiju popuste.

Kad su simptomi doista ozbiljni, imam osjećaj gušenja, a osjećam i glavobolju.


MOJE OKO: Spomenuli ste da vas kod alergije najviše iritiraju suzenje i svrbež očiju. Kako se nosite s ovim napornim simptomima karakterističnim za alergijski konjunktivitis?

Ivan: Istina je, kad mi pelud uđe u oči, ubrzo se pojave svrbež očiju i vjeđa. Slijede suzenje očiju i napadi kihanja. Srećom, moj osobni liječnik savjetovao mi je prije više godina da pokušam oči ispirati kapima za oči kako bih uklonio simptome.

Najviše volim kapi za oči Thealoz Duo koje koristim jer ne sadrže konzervanse.

Prva pomoć kod peludne groznice
Kapi za oči Thealoz Duo su prva pomoć kod peludne groznice.

Ako suzenje i svrbež očiju postanu zaista nepodnošljivi, koristim antihistaminske kapi za oči po savjetu liječnika. Riječ je o kapima protiv alergijskog konjunktivitisa koje djeluju kao antihistaminici i dekongestivi. One u velikoj mjeri ublažavaju simptome suznih očiju koje svrbe.


MOJE OKO: Provodite li kakvu prevenciju kako biste se obranili od peludne groznice?

Ivan: Da ublažim simptome počinjem s uzimanjem antihistaminika u obliku tableta najmanje jedan mjesec prije nego što se obično pojave simptomi. Dakle, trebao bi započeti svake godine početkom ožujka, ali nažalost ponekad i zaboravim. A onda je ozbiljno.

Inače pratim internetske stranice s podatcima o količini peludi u zraku i izbjegavam boraviti vani kad je koncentracija najveća, pogotovo ako je vjetrovito. Ako već izađem u šetnju, odmah se nakon povratka kući presvučem, a ponekad se i istuširam ako osjetim neke simptome.

Također se pobrinem da u proljeće nakon prozračivanja stana uvijek koristim pročistač zraka s filterom HEPA koji čisti zrak.

MOJE OKO: Mnogi ljudi s peludnom groznicom u sezoni alergija ne samo da pate od klasičnih simptoma alergija, kao što su spomenute suzne oči, svrbež u očima, kihanje i curenje iz nosa, već se i osjećaju umorno, neki čak spominju i depresiju. Kako vi doživljavate peludnu groznicu?

Ivan: Svake godine primijetim koliko me peludna groznica iscrpljuje. Ako kišete duže vrijeme, brišete nos, imate problema sa suzama i svrbežom u očima i osjećate glavobolju, prirodno je da se osjećate umorno i razdražljivo. Također primjećujem da mi koncentracija za posao pada i nemam energije.

Naravno da sam loše volje jer u najljepšim proljetnim danima nemam radosti za vanjske aktivnosti, jer me brine kako će biti s alergijama. Ali antihistaminici mi toliko pomažu da su proljetni dani uglavnom podnošljivi. Tek kada alergeni postižu određenu razinu u tijelu, peludna groznica se pojavljuje u cijelosti i tada mi je stvarno najbolje ostati kod kuće. 


deprecija kod peludne groznice
Uz klasične simptome, alergija donosi i umor, a ponekad čak i depresiju.

MOJE OKO: Napokon, biste li našim čitateljima dali savjet kako se nositi s peludnom groznicom?

Ivan: Posljednjih godina pokušavam se hraniti zdravo, a uzimam i vitamin D u obliku dodatka prehrani. To nisu provjerene znanstvene činjenice, ali čini mi se da mi oboje koristi kod alergije na pelud. Također savjetujem ispiranje nosa fiziološkom otopinom.


MOJE OKO: Hvala vam puno, Ivane, što ste odvojili vrijeme za razgovor s nama. Želimo vam što manje problema s peludnom groznicom.

Ivan: Hvala.


Ako vas zanima još više savjeta za uspješnu borbu protiv peludne groznice, pozivamo vas da pročitate članak Alergija na pelud – saznajte kako si možete pomoči sami.

Na našoj internetskoj stranici možete pronaći više zapisa na temu njege očiju i korisne informacije na temu oka i očnih bolesti: Savjeti za zdrave oči

Povratak na vrh