Prehlada ili alergija? Saznajte koje su razlike!

JE LI VAS MUČI PREHLADA ILI ALERGIJA? DA NEMATE GRIPU ILI MOŽDA COVID-19? SAZNAJTE RAZLIKE.

Prehladu, gripu i COVID-19 uzrokuju virusi, a alergije se javljaju kao reakcija na alergene. Sve četiri bolesti imaju poprilično slične simptome, pa ih je ponekad teško razlikovati. Vrlo često možemo stanje definirati s pregledom očiju. Pročitajte više u nastavku kako se ne biste brinuli, ili sumnjali kako si pomoći i kako bi znali kada posjetiti liječnika.

Oči me svrbe i pojačano suze. Prehlada ili alergija, možda čak i gripa ili COVID-19?

Iako se smatra da COVID-19 utječe na oči i u nekim slučajevima uzrokuje simptome slične konjunktivitisu, s priličnom se sigurnošću može reći da su svrbež i suzenje obično znakovi alergije. Bilo koji svrbež rijetko se može povezati s virusnom infekcijom.

Svrbež i suzenje obično se javljaju nekoliko minuta nakon kontakta s alergenom. Ako nemate temperaturu i druge simptome poput kašlja i upale grla, a sumnjate da ste bili u kontaktu s alergenom, ovo je još jedan pokazatelj da imate najvjerojatnije alergiju.

Savjetujemo, isperite oči kapima za oči ili koristite umjetne suze za uklanjanje alergena. Kapi za oči trebaju biti bez konzervansa, jer konzervansi mogu dodatno iritirati oči.

Kapi za oči Thealoz Duo ne sadrže konzervanse i omogućuju bioprotekciju ili zaštitu za oči jedinstvenim aktivnim sastojkom trehalozom.

Kapi za oči Thealoz Duo za ispiranje alergena u oku
Kapi za oči Thealoz Duo korisne su kod ispiranja alergena iz očiju.

prehlada ili alergija kod svrbeža i suzenja očiju
Svrbež i suzenje očiju tipični su simptomi alergije.

Ne mogu prestati kihati. Prehlada ili alergija, možda čak i gripa ili COVID-19?

Kihanje je obično povezano s alergijama. To je prirodni odgovor tijela na iritaciju zbog izloženosti alergenima i lučenju histamina. No, čak i kod prehlade, često kihnemo zbog iritantnog iscjetka u nosnim prolazima, pa je ponekad zaista teško znati jesmo li prehlađeni ili alergični.

U takvim je situacijama možda najkorisnije saznanje jeste li i inače skloni alergijama. Ako svake godine patite od alergija, sa znatnom sigurnošću možete zaključiti da ni ova godina nije ništa drugačija, pogotovo ako nemate drugih problema karakterističnih za prehladu.

Razmislite i o dobu godine kada imate problema. I prehlada i alergija mogu se javiti u bilo koje doba godine. Međutim, prehlade su češće u zimskim mjesecima, a alergije na pelud najčešće se javljaju u proljeće.

Kihanje nije tipičan simptom gripe, a nije ni bolesti COVID-19. Ako nemate temperaturu i ne kašljete, vjerojatno se ne morate brinuti hoćete li dobiti ozbiljniju bolest s čestim kihanjem.

prehlada ili alergija kot kihanja
Kihanje tipičan je simptom alergije i prehlade.

Već mjesec dana mi curi iz nosa. Prehlada ili alergija, možda čak i gripa ili COVID-19?

Iscjedak iz nosa nije čest simptom bolesti COVID-19, jer se smatra da se javlja kod samo 4,8 % pacijenata. Prisutan je kod gripe, a prilično je karakterističan i za prehladu i alergije.

Svi znamo izreku da prehlada traje jedan tjedan ako se liječi i sedam dana ako se ne liječi. Dakle, ako vam iz nosa curi već mjesec dana, to je najvjerojatnije zbog alergije, posebno ako vas oči svrbe i pojačano se suze. Alergija stvara probleme sve dok je alergen prisutan ili koliko dugo se ne liječite.

prehlada ili alergija kod curenja nosa
Curenje nosa tipičan je simptom alergije i prehlade.

Sve me boli. Prehlada ili alergija, možda čak i gripa ili COVID-19?

Kod alergija rijetko osjećate bol po cijelom tijelu, jer se priroda bolesti razlikuje od virusnih bolesti. Istina je da vas od svih suza i kihanja ponekad zaboli glava i umorni ste, ali inače se ne osjećate tako loše.

Drugačije je s gripom i jakom prehladom. Kod ove dvije bolesti često su prisutni bolovi u mišićima i kostima, zajedno s umorom. Mnogi se osjećaju kao da ih je vlak pregazio. Oči također pate. Kod gripe i prehlade često se dogodi da su oči osjetljive na svjetlost i bolne na dodir, a može se pojaviti i osjećaj umornih i suhih očiju.

COVID-19 također uzrokuje opću slabost, ali se od ostale dvije virusne bolesti najlakše razlikuje po čestom, a ponekad i jakom suhom kašlju te, u težim slučajevima, problemima s disanjem.

Bolovi u mišićima tipični su simptom gripe i kovida.
Bolovi u mišićima tipični su simptomi gripe i kovida.

Kašljem i imam temperaturu. Prehlada ili alergija, možda čak i gripa ili COVID-19?

Kašalj je karakterističan za sve četiri bolesti, uključujući i alergije. Temperatura, međutim, javlja se uglavnom kod gripe i bolesti COVID-19, rjeđe kod prehlade, a nikada kod alergija.

U takvom ćete slučaju ponovno morati obratiti pažnju na puni spektar i intenzitet simptoma kako biste mogli prepoznati koja vas je virusna bolest pogodila.

Svakako nakon kašljanja ne dodirujte oči i temeljito operite ruke kako infekciju ne biste prenijeli na oči.

Kašalj i povišena temperatura tipični su simptomi gripe i kovida.
Kašalj i povišena temperatura tipični su simptomi gripe i kovida.

Ako imate ozbiljnih problema, posjetite liječnika

Dobro je znati prepoznati simptome i odlučiti se za samopomoć u obliku čajeva, kapi ili lijekova bez recepta za one blaže simptome. Ali za ozbiljnije probleme, ne ustručavajte se posjetiti liječnika. Ako ste bolesni, želimo vam brz oporavak i što manje problema s očima.


Na našoj internetskoj stranici možete pronaći više zapisa na temu njege očiju i korisne informacije na temu oka i očnih bolesti: Savjeti za zdrave oči

Povratak na vrh