Disfunkcija Meibomove žlijezde uzrokuje suhe oči

Što su Meibomove žlijezde i kako njihova disfunkcija uzrokuje suhe oči?

Ako često patite od suhih očiju ili upale vjeđa, postoji velika vjerojatnost da je uzrok vaših problema disfunkcija Meibomove žlijezde. Meibomova žlijezda je specifična vrsta žlijezde koja je smještena u očnim vjeđama. Njezina primarna funkcija je izlučivanje lipida na površinu oka te sprječavanje prijevremenog hlapljenja suza. 

Disfunkcija ove očne žlijezde očituje se kroz abnormalnosti i začepljenja koja rezultiraju smanjenom sekrecijom lipida u suzama. U tom slučaju suze prebrzo isparavaju, a oči postaju suhe i nadražene. 

Kako i zašto dolazi do disfunkcije Meibomove žlijezde te kako izliječiti ovaj poremećaj, pročitajte u nastavku teksta.

meibomove žlijezde u vjeđama
Ako imate suhe oči uzrok vaših problema možda je disfunkcija Meibomove žlijezde.

Meibomova žlijezda kao čuvar suza i zdravih očiju

Meibomova žlijezda ima ulogu stvaranja sekreta bogatog lipidima koji štiti očnu površinu od štetnih i opasnih faktora te prijevremenog isušenja. Taj sekret se naziva meibum, a prilikom miješanja sa suzama stvara suzni film na površini oka pri svakom treptaju. U gornjoj vjeđi smješteno je između 20 i 40 žlijezda, dok se u donjoj nalazi oko 20 do 30 žlijezda. 

Kod pacijenata koje muče suhe oči, integritet suznog filma je ugrožen zbog čega dolazi do upala, iritacija, crvenila i suhoće.


Koji su simptomi disfunkcije Meibomove žlijezde?

Kada se pojavi crvenilo očiju, iritacija, svrbež, suzne oči i zamućen vid, rijetko tko pomisli da je u pitanju Meibomova žlijezda. Zapravo su rijetke osobe koje su uopće čule za ovaj pojam. Navedene simptome obično pripišemo nekoj infekciji, uzmemo kapi za suhe oči i mislimo da ćemo tako riješiti problem. 

Ipak, Meibomova žlijezda zahtijeva nešto drugačiji tretman. Imajte na umu da sami ne možete otkriti radi li se o disfunkciji žlijezde, zato je važno na vrijeme posjetiti liječnika. Liječnik koristi specifičnu metodu otkrivanja uzroka pritiskujući vjeđu. Na taj način se istisne sadržaj iz žlijezde koji potom ide na analizu. Osim toga, liječnik će vas nerijetko uputiti i na testiranje kvalitete, odnosno količine suza. 

Disfunkcija žlijezde razvrstava se prema količini sekrecije. Posljedica hiposekrecije je smanjena količina sekrecije, dok je povećana količina posljedica hipersekrecije.

Također, problem koji pogađa veliki broj ljudi je opstrukcija žlijezde uslijed hiperkeratinizacije epitela. Drugim riječima, dolazi do orožnjavanja površinskog sloja koje rezultira zaustavljanjem lučenja meibuma, začepljenjem odvodnih kanalića te atrofijom žlijezde.

Ako vas redovito muče suhe oči, svrbež, osjećaj peckanja i stranog tijela u oku, zamagljen vid, stvaranje krasta i ljepljivog sloja, suzne oči te osjetljivost na svjetlo, preporučujemo da čim prije zakažete oftalmološki pregled.

simptomi disfunkcije Meibomove žlijezde
Crvenilo očiju, iritacija, svrbež, suzne oči i zamućen vid su simptomi disfunkcije Meibomove žlijezde.

Rizični faktori za razvoj bolesti

Brojni su čimbenici koji mogu utjecati na pojavu disfunkcije Meibomove žlijezde:

Starenje: Jedan od glavnih faktora je starenje. Osobe iznad 40 godina imaju znatno veći rizik za razvoj ove bolesti, nego što je to slučaj kod djece i mlađih osoba. 

Šminka: Dekorativna kozmetika za oči vrlo lako može začepiti Meibomove žlijezde. Posebnu pažnju treba obratiti na pažljivo i temeljito skidanje šminke prije spavanja. Također, nipošto ne koristite tuđu šminku.

Kontaktne leće: Prečesto nošenje kontaktnih leća teret je za oči. Oči ponekad trebaju odmor kako bi se mogle hidratizirati i obnavljati. Uz to, nepravilno rukovanje s lećama, nerijetko uzrokuje mehanička oštećenja žlijezde baš kao i kronične upale.

Hormoni: Hormonske promjene su također povezane s pravilnim radom očnih žlijezda. Naime, estrogeni i androgeni su dvije vrste receptora koji su smješteni u Meibomovim žlijezdama. Uloga androgena je poticanje lučenja meibuma, dok estrogeni potiču upalu. Premalo androgena rezultirat će abnormalnošću i disfunkcijom žlijezde.

Lijekovi: Konzumacija sistemskih i lokalnih lijekova kao što su lijekovi protiv akni ili određene kapi za suhe oči ili glaukom mogu uzrokovati probleme u radu Meibomovih žlijezda. 

Bakterije: Bakterije na vjeđama također su opasni rizični čimbenici. S obzirom na to da bakterije sadrže enzime koji razgrađuju suzni film, nerijetko može doći do upala te razvoja očnih bolesti i stanja kao što su suhe oči, upaljene vjeđe te disfunkcija Meibomove žlijezde.

Prehrana: Nepravilna prehrana negativno utječe na cjelokupno ljudsko zdravlje, pa tako i na zdravlje očiju. Imajte na umu da hrana bogata omega-3 masnim kiselina pomaže u stvaranju lipidnog sekreta, dok će previše kolesterola i triglicerida uzrokovati nepravilan rad Meibomove žlijezde.

Autoimune bolesti: Autoimune bolesti kao što su rosacea, lupus i Sjögrenov sindrom također su visoki faktori rizika za razvoj ovog očnog stanja.

Okolišni čimbenici: I u konačnici, okolišni čimbenici poput vjetra, prašine te zagrijanih prostorija vrlo često će uzrokovati suhe oči te pojavu disfunkcije Meibomove žlijezde. Osim toga, pretjerano korištenje računala i mobitela smanjit će broj treptaja na svega četiri do pet puta u minuti. Meibum će se prestati izlučivati te će se nakupljati u žlijezdama i uzrokovati atrofiju.

Liječenje disfunkcije Meibomove žlijezde

Nekada se disfunkcija Meibomove žlijezde liječila toplim oblozima te masažom vjeđa. Nažalost, navedeni tretmani obično nisu dovoljni za rješavanje ovog problema. Ovim se načinima možete koristiti kod kuće kako biste si olakšali simptome i smanjili iritaciju, no svakako ne odgađajte posjet liječniku koji će vam preporučiti pravu terapiju. Razvojem oftalmološke medicine nastali su novi, znatno učinkovitiji tretmani za liječenje kao što su, primjerice, sondiranje Meibomove žlijezde. Uz to brojni lijekovi i dodaci prehrani također će doprinijeti liječenju i oporavku.

Sondiranje Meibomove žlijezde

Nakon što se ukapaju anestetske kapi za oči, liječnik posebnim instrumentom sondira i širi otvore žlijezda. Istraživanja su pokazala trenutna i dugotrajna olakšanja svim pacijentima koji su se podvrgnuli ovom tretmanu. Kao najbolja opcija pokazala se kombinacija tretmana i odgovarajućih kortikosteroidnih kapi za oči.

Antibakterijske kapi za oči

Nakon oftalmološkog pregleda, liječnik će utvrditi radi li se o upali te vam po potrebi u terapiju uključiti i antibakterijske kapi za oči.

Umjetne suze 

Umjetne suze poznate su kao spas za suhe, nadražene i suzne oči. Zato ih koristite redovito i preventivno kako biste spriječili različite bolesti i stanja očiju. Preporučujemo Thealoz Duo kapi za suhe oči koje sadrže kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze koja hidratizira, štiti i regenerira suhe oči. Važno je napomenuti da čak i ako vas muče pretjerano suzne oči, preporuka je koristiti umjetne suze. Unatoč tome što vam se ovo čini kontradiktorno, suzne oči nerijetko su simptom suhih očiju. Thealoz Duo kapi za suhe oči su bez konzervansa i nude trenutno te dugotrajno olakšanje.

Kapi za oči Thealoz Duo - pomoć kod disfunkcije Meibomove žlijezde
Thealoz Duo kapi za suhe oči su bez konzervansa i nude trenutno te dugotrajno olakšanje.

Blephaclean sterilne krpice za vjeđe

Za pravilan rad žlijezde i temeljitu higijenu vjeđa, savjetujemo korištenje Blephaclean sterilnih krpica za vjeđe. Baš kao i kapi, krpice također sadrže hijaluronsku kiselinu. Zbog iznimno blage i nježne strukture, čišćenje vjeđa bit će bezbolno, jednostavno i praktično.

Krpice Blephaclean - pomoć kod disfunkcije Meibomove žlijezde
Za pravilan rad žlijezde i temeljitu higijenu vjeđa koristite krpice Blephaclean.

Omega-3 dodaci prehrani

Potrudite se što zdravije jesti. Neka vaš svakodnevni jelovnik obiluje vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Svjesni smo da se užurban način života ponekad „kosi“ s našim željama i planovima. No nikada ne bismo smjeli dozvoliti da radi toga pati naše zdravlje. Iz tog razloga, uključite dodatke prehrani koji će nadomjestiti nedostatak prijeko potrebnih nutrijenata u vašem organizmu. 

Nutrof Total sjajan je dodatak prehrani za zdrave oči i oštar vid. Ovaj proizvod osigurava sve potrebne hranjive sastojke za zdrave oči. Kapsule su bogate vitaminima s antioksidativnim svojstvima, mineralima, omega-3 masnim kiselinama, luteinom i zeaksantinom te resveratrolom.

Žena sa disfunkcijom Meibomove žlijezde i nove životne navike
Za potpuno očuvanje zdravlja očiju potrebno je promijeniti životne navike.

Promijenite životne navike

I u konačnici, za potpuno očuvanje zdravlja očiju potrebno je promijeniti životne navike i aktivnosti koje negativno utječu na vaše oči. To je prije svega prekomjerno korištenje digitalnih uređaja, premalo tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku te loš i nekvalitetan san. Zdravija prehrana, dovoljno sati sna i odmora, preventivno korištenje kapi za suhe oči te svakodnevna šetnja, aktivnosti su koje trebate uvrstiti u svoj život. Vaše oči, ali i vaše tijelo bit će vam zahvalni. Za više savjeta o očuvanju zdravlja očiju i vida, posjetite naš blog „Savjeti za zdrave oči“.

Povratak na vrh