Peckanje u oku: Čest simptom suhih očiju

Peckanje u oku: Anjino iskustvo sa suhim očima

Suhe oči su problem modernog doba, usko vezan uz današnji način života i starenje stanovništva. Prema nekim procjenama, navodno se čak polovica Europljana bori s tom neugodnom očnom bolešću, a taj broj je iz godine u godinu sve veći. Među njima je i Anja, voditeljica projekata u oglašavanju koja se dugi niz godina bori s bolešću.

Pročitajte što je poduzela kada se peckanje u oku pojavilo i otkrijte zašto je odabrala Thealoz Duo kapi za ublažavanje problema.

peckanje u oku kod Anje
Anja več dugi niz godina osječa peckanje u oku zbog bolesti suhih očiju.

Peckanje u oku i problemi sa suhim očima iz prve ruke

MOJE OKO: Anja, kada si prvi put osjetila da nešto nije u redu s tvojim očima? Možeš li povezati probleme s nekim događajem ili okolnošću?

Anja: Oduvijek sam imala problema s očima jer sam prilično slabovidna. Zbog jako visoke dioptrije, kontaktne leće sam počela koristiti još u osnovnoj školi. Tek sam s vremenom otkrila da mi kontaktne leće prilično isušuju oči. No, s godinama, stresom i sve dužim vremenom provedenim ispred raznih ekrana, problem je postajao sve gori.

MOJE OKO: Koje si simptome osjetila na početku kada se pojavila bolest suhih očiju?

Anja: Oči su me pekle i bile su umorne. Javljao se osjećaj peckanja, činilo mi se kao da mi je nešto u oku. Nisam imala pojma u čemu bi mogao biti problem. Mislila sam da su krive leće, da mi ne odgovaraju. Osjećala sam potrebu da si protrljam oči, mislila sam da će mi to donijeti olakšanje. No za one koji nose leće, dodirivanje i trljanje očiju doista ne dolazi u obzir.

MOJE OKO: Što misliš, zašto se bolest manifestirala kod tebe? Može li biti povezana s načinom života? Znamo da može imati odlučujući utjecaj na pojavu bolesti suhih očiju.

Anja: Mislim da su visoka dioptrija i uporaba kontaktnih leća, naprezanje očiju i, bez sumnje, način života, dali svoj doprinos. Posao koji radim drži me gotovo cijeli dan prikovanu uz računalo, a uz to sam i strastvena čitačica... Stvarno ih nimalo ne mazim.

MOJE OKO: Jesi li odmah nešto poduzela kada si osjetila peckanje u oku? Koji su bili tvoji prvi koraci nakon pojave bolesti?

Anja: Nažalost, nisam odmah reagirala. Čekala sam neko vrijeme i nadala se da će se stanje popraviti samo od sebe. Nakon toga sam pitala svog oftalmologa za savjet. Savjetovao mi je kapi Thealoz Duo, jer za osobe koje nose kontaktne leće nisu primjerene bilo koje kapi. Oftalmolog mi je od samog početka preporučio da vlažim i rasteretim oči kapima za oči, ali sam malčice zaboravila na njegov savjet.

peckanje u oku kod Anje koja stavlja kapi v oko
Anja upotrebljava kapi za oči Thealoz Duo.

MOJE OKO: Koliko često trenutno imaš problema sa suhim očima?

Anja: Svakodnevno se nosim sa problemom suhih očiju, zbog čega su mi kapi za oči uvijek pri ruci.

MOJE OKO: Zašto bi preporučila Thealoz Duo kapi za oči svima koji imaju suhe oči?

Anja: Kapi Thealoz Duo su odlične jer mi pružaju trenutno olakšanje. Jednostavne su za uporabu, pakiranje je praktično, kapi su bez konzervansa, a oduševljena sam i što ih mogu koristiti 3 mjeseca nakon otvaranja. 

Thealoz Duo kapi za oči za peckanje u oku
Kapi Thealoz Duo pružaju olakšanje simptoma suhih očiju.

MOJE OKO: Imaš li neku dnevnu rutinu njege očiju?

Anja: Nemam posebnu dnevnu rutinu, ali se svakako trudim dobro brinuti o svojim kontaktnim lećama i tako spriječiti da se peckanje u oku ponovi. Nosim polutvrde kontaktne leće koje mijenjam jednom ili dvaput svake dvije godine, ovisno o tome je li mi se dioptrija pogoršala. Leće čuvam u tekućini koju mijenjam svaki dan. Jednom tjedno dodatno očistim leće u tekućini kojoj dodajem posebnu tabletu za uklanjanje proteinskih naslaga.

U svakom slučaju, mislim da premalo radim za dobrobit svojih očiju. Vjerojatno bih trebala češće i redovitije koristiti kapi za oči. Nažalost, kapi koristim samo kada osjetim nelagodu ili peckanje u oku.

MOJE OKO: Jesi li zbog bolesti promijenila način života? Ili prilagodila prehranu?

Anja: Ne mogu reći da sam promijenila način života samo zbog očiju, ali sam definitivno počela piti puno vode, trudim se imati zdravije prehrambene navike te jesti više povrća i manje prerađene hrane. Također, koristim dodatke prehrani u obliku omega-3 koji navodno pomaže kod problema sa suhim očima. Kad imam priliku, slobodno vrijeme provodim u prirodi da odmorim oči i glavu.

Anja, puno hvala na ovom razgovoru. Portal Moje oko želi ti da što rjeđe osjetiš suhe oči i peckanje u oku i da nastaviš djelotvornu uporabu kapi Thealoz Duo.

Povratak na vrh