Operacija katarakte – postupak i oporavak

Operacija katarakte

Moderna operacija katarakte jedan je od najsigurnijih i najučinkovitijih kirurških zahvata u svijetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate već postojeća patološka stanja kao što su dijabetička retinopatija i makularna degeneracija. Operacija katarakte jedan je od najčešće izvođenih kirurških zahvata u svijetu.

operacija katarakte

Katarakta

Katarakta ili očna mrena je zamućenje leće koja se nalazi unutar oka, što uzrokuje gubitak vida koji se ne može ispraviti naočalama, kontaktnim lećama ili refrakcijskom kirurgijom kao što je LASIK. Ne postoje lijekovi ili očne kapi koje će kataraktu izliječiti. Jedina metoda liječenja je operativni zahvat.

Najčešći oblici katarakte su:

 • Subkapsularna katarakta koja zahvaća stražnji dio očne leće. Osobe koje imaju dijabetes, visoku kratkovidnost ili retinitis pigmentosu, kao i oni koji duže vrijeme uzimaju visoke doze steroidnih lijekova, imaju veći rizik od razvoja subkapsularne katarakte.
 • Nuklearna katarakta se formira duboko u centralnoj zoni očne leće. Obično je povezana sa starenjem.
 • Kortikalnu kataraktu karakteriziraju bijela zamućenja koja nastaju na perifernim dijelovima očne leće, te napreduju prema centru.

Operacija katarakte (mrene)

Priprema

Prije operacije katarakte, vaš će oftalmolog napraviti sveobuhvatni pregled oka kako bi provjerio cjelokupno zdravlje vaših očiju. Procijeniti će postoje li razlozi zašto ne biste trebali operirati kataraktu, te će identificirati sve rizične čimbenike koje biste mogli imati.

Potrebno je obaviti i pregled vidne oštrine, kako bi se točno odredila dioptrijska jakost kratkovidnosti, dalekovidnosti i/ili astigmatizma, te postotak vida s maksimalnom korekcijom. Također će se napraviti dodatna mjerenja vaših očiju, kako bi se utvrdio zakrivljenost rožnice i dužinu oka. Ove su mjere neophodne i pomažu kirurgu odabrati odgovarajuću jačinu intraokularne leće, za postizanje najbolje moguće vidne oštrine nakon operacije.

priprema na operaciju katarakte
Pregled prije operacije katarakte.

Danas postoje razne vrste intraokularnih leća koje možete odabrati za operaciju katarakte, ovisno o vašim individualnim potrebama. Osim intraokularnih leća koje korigiraju kratkovidnost i dalekovidnost, danas postoje i torične intraokularne leće koje ispravljaju astigmatizam.

Postupak operacije

Operacija katarakte se obično izvodi ambulantno koristeći samo lokalnu anesteziju i ne zahtjeva boravak u bolnici tokom noći. Za vrijeme operacije zamućena očna leća se uklanja i zamjenjuje s umjetnom lećom (zvanom intraokularna leća ili IOL) kako bi se vratio jasan vid. Nakon što se katarakta i svi ostaci zamućene leće uklone iz oka, kirurg umeće umjetnu intraokularnu leću, te je pažljivo pozicionira iza šarenice i zjenice, na isto mjesto gdje je bila smještena prirodna očna leća. U posebnim slučajevima intraokularna leća može biti postavljena ispred šarenice i zjenice, ali to je manje uobičajeno.

Njega i oporavak nakon operacije

Nakon operacije liječnik će vam prepisati antibiotske i protuupalne kapi te dati upute koliko često ih trebate koristiti. Također vam može preporučiti upotrebu kapi za suhe oči – umjetnih suza. Savjetovat će vam kako njegovati operirano oko, a također ćete se dogovoriti za pregled dan ili dva nakon zahvata.

Nakon postupka ne biste smjeli voziti kući sami. Savjetujemo vam da odmah stavite sunčane naočale koje je pametno nositi nekoliko dana nakon zahvata.

Najbolje je odmoriti se kod kuće nekoliko dana kako biste se lakše i što brže oporavili od operacije katarakte.

Operacija mrene
Za brzi oporavak nakon operacije katarakte slijedite upute vašeg oftalmologa.

Problemi s očima i vidom nakon operacije

Oči se trebaju naviknuti na novu umjetnu intraokularnu leću koja je zamijenila vašu zamućenu prirodnu leću. Stoga je sasvim normalno da u početku, kada s oka uklonite zaštitu ili povez, vidite malo zamagljeno. Mnogima se jasan vid vrati u roku od nekoliko sati nakon zahvata, dok mogu drugi imati zamućen vid i do nekoliko tjedana. Također je odmah nakon zahvata normalna pojava i dvostruki vid, svrbež ili suzne oči. Ako imate bilo kakvih nedoumica, na kontrolnom pregledu pitajte svog liječnika.

Nakon zahvata možete imati i crvene oči, jer je tijekom operacije došlo do manjih oštećenja vena na bjeloočnici. Nelagoda će nestati za nekoliko dana.

Kako pravilno ukapati kapi za oči nakon operacije

Za oporavak nakon operacije katarakte izuzetno je važno marljivo i pravilno koristiti propisane kapi za oči koje također možete kombinirati s umjetnim suzama. Slijedite donje upute za upotrebu umjetnih suza i slijedite isti postupak za ostale propisane kapi.

 1. Temeljito operite ruke.
 2. Nagnite glavu unatrag i pogledajte gore.
 3. Lagano povucite donju vjeđu prstom prema dolje kako biste stvorili prostor između vjeđe i oka. tj. konjunktivalne vrećice.
 4. Kapnite jednu kap u prostor između vjeđe i oka. Pritom pripazite da ne dođe do kontakta između vrha bočice i oka ili vjeđe.
 5. Zatvorite oko i lagano pritisnite prst u kut oka.

Operacija katarakte može izazvati suhoću očiju

Mnogi zahvati na oku mogu izazvati osjećaj suhoće očiju, i operacija katarakte nije iznimka. Osjećaj je još izraženiji ako ste prije operacije često imali suhe oči. Budući da kirurg tijekom postupka reže i živce rožnice, koji inače daju signal žlijezdama kada treba lučiti suze, prekida se komunikacija između živaca rožnice i suhih žlijezda. Očna površina stoga nije dovoljno vlažna i pojavljuju se suhe oči koje peku.

Ako nakon operacije osjetite suhe oči, oftalmolog će vam preporučiti upotrebu umjetnih suza i savjetovati vam da koristite one bez konzervansa.

Umjetne suze Thealoz Duo odlično su rješenje.

Umjetne suze nakon operacije katarakte
Umjetne suze Thealoz Duo blagotvorno djeluju na nadražene oči nakon operacije katarakte.

Koja su ograničenja nakon operacije katarakte?

Nakon operacije, oftalmolog će vam sigurno savjetovati neke savjete i ograničenja. A mi vam preporučujemo da ih se što više pridržavate kako bi oporavak nakon operacije katarakte bio što brži i uspješniji.

Upozorenja i ograničenja nakon operacije katarakte:

 1. Dodirujte oči što je manje moguće.
 2. Izbjegavajte šminkanje barem mjesec dana.
 3. Dok ste vani, nosite sunčane naočale.
 4. Odmarajte se najmanje dva ili tri dana nakon operacije.
 5. Izbjegavajte naporan rad ili vježbanje i dizanje utega najmanje tri tjedna nakon operacije.
 6. Provjerite kod svog oftalmologa kada možete ponovno početi voziti.
 7. Ne kupajte se u moru, jezeru ili bazenima dok vam oftalmolog ne da zeleno svjetlo.
 8. Korištenje raznih ekrana nije zabranjeno, ali pokušajte ga što više ograničiti u danima nakon operacije.
 9. Bolje je ne prati lice sapunom do tri dana nakon operacije, kako sapunica ne bi ušla u operirano oko.
 10. Barem tri dana nakon operacije, pri pranju lica pazite da voda ne prska u operirano oko.
 11. Kada perete kosu, zaštitite oko od vode.
 12. Marljivo upotrebljavajte propisane kapi za oči.
 13. Po potrebi možete koristiti i umjetne suze.
 14. Ne zaboravite posjetiti oftalmologa.
Operacija katarakte - oporavak
Nakon operacije katarakte, preporučuljivo je nekoliko dana nositi sunčane načale dok ste vani i paziti da voda ne ulazi u oči prilikom pranja.

Povratak na vrh