Operacija mrene: Trajno rješenje za bistar vid

Operacija mrene: Trajno rješenje za bistar vid

Moderna operacija mrene jedan je od najsigurnijih i najučinkovitijih kirurških zahvata u svijetu, pogotovo ako ste zdravi i nemate već postojećih patoloških stanja kao što su dijabetička retinopatija i makularna degeneracija. Što je očna mrena, kako izgleda operacija mrene i oporavak nakon zahvata, pročitajte u nastavku teksta.

Operacija mrene

Što je katarakta ili očna mrena?

Katarakta ili očna mrena je zamućenje leće koja se nalazi unutar oka, a uzrokuje gubitak vida koji se ne može ispraviti naočalama, kontaktnim lećama ili refrakcijskom kirurgijom kao što je LASIK. Zbog sivkaste boje karakteristične za mrenu, vrlo često se upotrebljava i naziv siva mrena. Nažalost, očna mrena se ne može izliječiti nikakvim kapima, ni lijekovima. Jedina metoda liječenja je lasersko skidanje mrene. 

Siva mrena pojavljuje se u nekoliko oblika:

 • Subkapsularna mrena koja zahvaća stražnji dio očne leće. Osobe koje imaju dijabetes, visoku kratkovidnost ili retinitis pigmentosu, kao i oni koji duže vrijeme uzimaju visoke doze steroidnih lijekova, imaju veći rizik od razvoja subkapsularne mrene.
 • Nuklearna mrena se formira duboko u centralnoj zoni očne leće. Obično je povezana sa starenjem.
 • Kortikalnu mrenu karakteriziraju bijela zamućenja koja nastaju na perifernim dijelovima očne leće, te napreduju prema centru.


Kada je pravo vrijeme za operaciju očne mrene?

Obzirom da je operacija mrene najjednostavnija u početnim stadijima, najbolje bi bilo reagirati pri pojavi prvih simptoma. Na samom početku je leća dosta mekša pa je i cijeli zahvat manje rizičan. 

Čak i ako nemate nikakve simptome, preporučujemo preventivni oftalmološki pregled jednom godišnje kako biste mogli pravovremeno djelovati bez obzira o kojoj se bolesti ili stanju radilo.

Operacija mrene - priprema

Prije operacije mrene, vaš će oftalmolog napraviti detaljan pregled oka i provjeriti cjelokupno zdravlje vaših očiju. Procijenit će postoje li razlozi zbog kojih bi operacija mrene mogla biti rizična ili neodgovarajuća za vas. Na taj način će identificirati sve rizične čimbenike ukoliko ih ima te odrediti koji je sljedeći korak.

Potrebno je obaviti i pregled vidne oštrine kako bi se točno odredila dioptrijska jakost kratkovidnosti, dalekovidnosti i/ili astigmatizma, kao i postotak vida s maksimalnom korekcijom. Također će se napraviti dodatna mjerenja vaših očiju zbog utvrđivanja zakrivljenosti rožnice i dužine oka. Ove su mjere neophodne i pomažu kirurgu odabrati odgovarajuću jačinu intraokularne leće za postizanje najbolje moguće vidne oštrine nakon operacije.

priprema na operaciju mrene
Pregled prije operacije mrene

Danas postoje razne vrste intraokularnih leća  za operaciju katarakte koje se prilagođavaju  vašim individualnim potrebama. Osim intraokularnih leća koje korigiraju kratkovidnost i dalekovidnost, postoje i torične intraokularne leće koje ispravljaju astigmatizam.

Postupak operacije

Operacija mrene se obično izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji i ne zahtijeva duži boravak u bolnici. Lasersko skidanje mrene obuhvaća uklanjanje zamućene očne leće koja se zamijeni umjetnom tzv. intraokularnom lećom ili IOL, kako bi se vratio jasan vid.  

Nakon što se mrena i svi ostaci zamućene leće uklone iz oka, kirurg umeće umjetnu intraokularnu leću, te je pažljivo pozicionira iza šarenice i zjenice, na isto mjesto gdje je bila smještena prirodna očna leća. U posebnim slučajevima intraokularna leća može biti postavljena ispred šarenice i zjenice, ali to je manje uobičajeno.

Kako izgleda život nakon operacije mrene?

Nakon operacije mrene, pacijent se obično otpušta kući isti ili sljedeći dan, ovisno o uspješnosti operacije te općem stanju pacijenta. Operacija mrene, kao ni oporavak nakon iste, neće biti traumatično ni bolno iskustvo ako se pridržavate uputa koje će vam dati oftalmolog. Prije svega, od ključne je važnosti nositi zavoj na operiranom oku do sljedeće kontrole.

Prva kontrola se obavlja nakon jednog dana kada oftalmolog skida zavoj. U većini slučajeva, već nakon prve kontrole osoba može nesmetano gledati na oba oka. Druga poslijeoperacijska kontrola obično bude između sedmog i desetog dana. Daljnji tijek kontrola određuje vaš oftalmolog.

Operacija mrene
Za brzi oporavak nakon operacije mrene slijedite upute vašeg oftalmologa.

Kako ne bi došlo do komplikacija, obavezno izbjegavate dodirivanje, trljanje i pritiskanje operiranog oka prvih mjesec dana. Također je bitno da okolinu oka (vjeđe i lice) redovito čistite toplom vodom i gazom što nježnijim pokretima.


Operacija mrene može izazvati suhoću očiju 

Mnogi zahvati na oku mogu izazvati osjećaj suhoće oka, tako da operacija mrene nije iznimka. Osjećaj je još izraženiji ako ste prije operacije često imali suhe oči. Budući da kirurg tijekom postupka odvaja i živce rožnicekoji inače signaliziraju  žlijezdama kada treba lučiti suze, prekida se komunikacija između živaca rožnice i suznih žlijezda. Očna površina stoga nije dovoljno vlažna i pojavljuju se suhe oči koje peku. Ukoliko nakon operacije osjetite suhe oči, oftalmolog će vam preporučiti upotrebu umjetnih suza i savjetovati da koristite one bez konzervansa. 

Kapi za oči Thealoz Duo odlično su rješenje za suhe, umorne i nadražene oči. Sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze koja regenerira i vlaži površinu suhog oka. Kapi ne sadrže konzervanse te nude trenutno i dugotrajno olakšanje vašim očima. S obzirom na idealan sastav, možete ih bez straha koristiti i nakon operacije očne mrene.

Umjetne suze nakon operacije mrene
Kapi za oči Thealoz Duo blagotvorno djeluju na nadražene oči nakon operacije mrene.

Svakodnevne aktivnosti nakon laserskog skidanja mrene

Koliko siva mrena i zamagljen vid otežavaju svakodnevne životne aktivnosti, najbolje znaju osobe koje ju imaju. Iz tog razloga, sve uobičajene navike i radnje nakon operacije mrene postat će užitak. Dok s nekim aktivnostima možete nastaviti potpuno normalno, s ostalim bi ipak trebalo pričekati ili barem više pripaziti.

 • Gledanje televizije, čitanje, pisanje te rad na računalu nisu ograničeni. Ipak, preporučujemo da pri prvom zamoru oka, napravite pauzu za odmor.
 • Nakon operacije dozvoljeno je normalno kretanje i šetanje.
 • Prvih mjesec dana nakon operacije izbjegavajte zadimljene prostore, prašinu, vjetar, agresivna sredstva za čišćenje, bazene, toplice, saune...
 • Kod boravka na otvorenom prostoru obavezno nosite sunčane naočale jer lasersko skidanje mrene nerijetko uzrokuje fotosenzibilnost prvih nekoliko dana.
 • Strogo je zabranjeno obavljati bilo kakve teže tjelesne aktivnosti kao što su: trening, kopanje u vrtu, nošenje teških stvari... 
 • Izbjegavajte saginjanja i nagle pokrete glavom.
 • Nemojte se šminkati barem tri tjedna.
 • Provjerite sa svojim oftalmologom kada možete ponovno početi voziti.
Operacija mrene - oporavak
Nakon operacije mrene, preporučljivo je nekoliko dana nositi sunčane naočale dok ste vani i paziti da voda ne ulazi u oči prilikom pranja.

Terapija nakon operacije mrene

Odmah poslije operacije liječnik propisuje  odgovarajuće kapi za oči ili mast. Operirano oko potrebno je svakodnevno tretirati propisanim lijekovima. Kako biste pravilno stavili kapi ili mast u oko, slijedite ove korake ili provjerite videosnimku:

 1. Prije stavljanja obavezno operite ruke.
 2. Glavu zabacite prema iza, otvorite oko i pogled usmjerite prema gore.
 3. Donju vjeđu povucite prema dolje tako da nastane „džep“.
 4. Ukapajte broj propisanih kapi ili istisnite odgovarajuću količinu masti (vodite računa da ne dođe do kontakta između vrha bočice/tube i oka).
 5. Zatvorite oko bez stiskanja vjeđa na dvadesetak sekundi.

Bezopasne smetnje koje se mogu pojaviti nakon operacije:

 • zamagljen ili udvostručen vid 
 • osjećaj svrbeža ili peckanja u oku
 • blago crvenilo oka
 • pojava „mušica“ pred operiranim okom.


Smetnje zbog kojih se odmah treba javiti liječniku:

 • pojava sjena i bljeskova na operiranom oku
 • jaki bolovi oka
 • naglo slabljenje vida.


Zahvaljujući suvremenim metodama, operacija mrene kao i oporavak nakon zahvata, vrlo su brzi i učinkoviti. Povratak pune vidne oštrine može se očekivati vrlo brzo nakon operacije. Iznimno je važno držati se uputa oftalmologa te pravilno i redovito koristiti propisane lijekove. Siva mrena će kroz samo jedan operativni zahvat postati dio vaše prošlosti, a vaše oči će ponovno vidjeti svijet na ljepši način. Za više savjeta o zdravlju i pravilnoj njezi očiju, posjetite našu rubriku „Savjeti za zdrave oči“.

Povratak na vrh