Svrbež očiju: Uzroci, simptomi i rješenja

Svrbež očiju: Uzroci, simptomi i rješenja

Muči li vas svrbež očiju i želite li tome napokon stati na kraj? Svi se ponekad susretnemo s nekom vrstom iritacije oka koja rezultira svrbežom, crvenilom i peckanjem. Iritacija očiju uglavnom se povezuje s alergijom na pelud, no postoji niz drugih razloga koji uzrokuju ovu pojavu.

Saznajte najčešće uzroke svrbeža očiju te kako ublažiti i izliječiti simptome.

svrbež očiju ljeti kod djevojke
Za svrbež očiju ima dosta uzroka.

Svrbež očiju i alergijski konjunktivitis

Ako vas oči osobito svrbe dolaskom proljeća, a simptomi se očituju kroz curenje nosa, kihanje, kašalj i natečenost vjeđa, vrlo vjerojatno patite od alergije na pelud

Problem koji se u ovom slučaju odražava na vašim očima naziva se alergijski konjunktivitis. Moguće ga je razviti u bilo kojoj životnoj dobi, a pojavljuje se u kroničnom i akutnom obliku. Češće pogađa odrasle nego djecu, a prate ga svrbež očiju, zamagljen vid i natečene vjeđe.

Alergijski konjunktivitis dijeli se na sezonski i godišnji. Sezonski alergijski konjunktivitis uglavnom je prisutan u proljetnim mjesecima i uzrokovan je alergenima kao što su pelud, trava i korov. 

S druge strane, godišnji alergijski konjunktivitis prati osobu tijekom cijele godine, a uzrokuju ga plijesan, prašina ili pak životinjska dlaka. Konkretno, svrbež i suzenje očiju posljedica su alergijske upale konjunktive.

Ako ste skloni alergijama, jedini način da ne iskusite neugodne simptome je da izbjegavate alergene što je više moguće. 

Kako ublažiti simptome alergije?

Iako je glavna preporuka izbjegavanje alergena, ponekad je nemoguće u potpunosti se izolirati. Zato slijedite nekoliko bitnih smjernica koji će vam olakšati borbu s alergijama.

Pratite koncentraciju peludi u zraku – Na za to specijaliziranim web-stranicama možete se informirati o količini peludi u zraku te ograničiti boravak vani ako su razine visoke.

Nosite sunčane naočale – Ako ste pak primorani izaći iz kuće kada je koncentracija peludi visoka, uvijek sa sobom nosite sunčane naočale. Naočale će služiti kao štit protiv direktnog kontakta alergena s očima. U slučaju da nosite kontaktne leće, za vrijeme alergijskih reakcija, zamijenite ih naočalama.

Temeljito operite ruke i promijenite odjeću – Čim se vratite kući, operite ruke i odmah se presvucite, a odjeću koju ste nosili vani, stavite prati. Na taj ćete način spriječiti naseljavanje vanjskih alergena u vašem domu.

I naravno, uvijek pri ruci imajte svoj lijek za alergiju kako biste u slučaju alergijske reakcije prevenirali daljnje komplikacije.

djevojka i svrbež očiju zbog alergije na pelud
Ako se svrbež očiju javlja dolaskom proljeća vrlo vjerojatno patite od alergije na pelud.

Koji su ostali uzročnici svrbeža očiju?

Premda su alergije glavni krivac pojave iritacija i neugodnih simptoma, svrbež očiju može se pojaviti i kao posljedica drugih bolesti ili stanja. 

Suhe oči 

Ako patite od suhih očiju, vrlo vjerojatno ste se već susreli s brojnim iritirajućim pojavama. Kada oko ne proizvodi dovoljnu količinu suza, nastaje suho područje koje izaziva svrbež očiju. Ostali popratni simptomi su peckanje u očima, pretjerano suzenje, zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo te osjećaj stranog tijela u oku.

Starenje

Kako starimo, tako se sve na našem tijelu mijenja, uključujući i oči. Osim pogoršanog vida, starenje nerijetko uzrokuje i suhe oči zbog oslabljenog mehanizma proizvodnje i izlučivanja suza. Kao što smo već prethodno istaknuli, upravo su suhe oči jedan od najčešćih razloga zbog kojih se pojavljuje svrbež očiju. 

Boravak pred ekranima

Prekomjerno korištenje računala, mobitela i ostalih uređaja može izazvati suhoću, peckanje i svrbež očiju. Razlog tomu je nedovoljan broj treptaja. Naime, gledanjem u ekrane uglavnom zaboravljamo treptati i na taj način oči gube vlažnost.

žena osječa svrbež očiju za ekranom
Nedovoljan broj treptaja za računalom može uzrokovati svrbež očiju.

Suh zrak

Boravak u zatvorenim prostorijama koje se griju također može prouzročiti probleme s očima uključujući suhoću, svrbež, crvenilo i suzenje očiju. Iz tog razloga važno je koristiti ovlaživače zraka te redovito prozračivati prostorije.

Kontaktne leće

Ako nosite kontaktne leće vjerojatno su vam već dobro poznate razne očne tegobe. Kontaktne leće vrlo često uzrokuju neugodnosti i iritacije, a uz nepažnju i nedovoljnu razinu higijene, možete razviti i infekcije koje će rezultirati svrbežom očiju, iscjetkom i boli.

Blefaritis

Riječ je o upali vjeđa koja nastaje kao posljedica bakterijske infekcije ili začepljenih žlijezda u blizini trepavica. Karakteristični simptomi su crveni i nadraženi kapci, kraste oko trepavica, svrbež i suzenje očiju. 

Konjunktivitis

Konjunktivitis, odnosno upala očne spojnice jedna je od najčešćih bolesti oka. Varira od blage upale koju prate svrbež i suzenje očiju do jake upale i oštećenja te odumiranja tkiva.

svrbež očiju i upala kod muškarca
I konjunktivitis može uzrokovati svrbež očiju.

Učinkovita rješenja i pomoć za svrbež očiju

Učestali svrbež očiju može biti posljedica alergije, infekcije ili okolišnih čimbenika. U bilo kojem slučaju iziskuje odgovarajuću terapiju i tretman.

U slučaju bolesti oka kao što su konjunktivitis ili blefaritis, posjetite liječnika kako bi vam mogao prepisati odgovarajući lijek.

Ako su svrbež i suzenje očiju posljedica suhoće oka, sljedeći savjeti bit će vam od znatne koristi.

Koristite umjetne suze

Dugotrajan rad na računalu, boravak u suhom prostoru, alergije i kontaktne leće mogu izazvati umor, suhoću, peckanje i svrbež očiju. Osjetite li neki od navedenih simptoma, znači da vaše oči trebaju hidrataciju. Iz tog razloga, gdje god da idete, sa sobom nosite umjetne suze koje će povećati volumen suznog filma.

Preporučujemo korištenje Thealoz Duo kapi za oči koje ne sadrže konzervanse te su kao takve idealno rješenje za suhe i nadražene oči. Kombinacija trehaloze i hijaluronske kiseline ovlažit će, zaštititi i regenerirati površinu vaših očiju.

za svrbež očiju mogu pomoči kapi za oči Thealoz Duo
Kapi za oči Thealoz Duo – idealno rješenje za svrbež očiju.

Redovito čistite vjeđe

Kako biste spriječili nastanak blefaritisa te ostalih upala koje uzrokuju svrbež, iritaciju i suzenje očiju, pobrinite se o higijeni vjeđa. 

Prije spavanja obavezno skinite svu šminku, a zatim vodom i krpicom očistite područje kapaka i trepavica. Za još temeljitije čišćenje savjetujemo da isprobate Blephaclean sterilne krpice za vjeđe

Izvrsno su rješenje za svakodnevnu njegu, higijenu i čišćenje vjeđa te osjetljive kože oko očiju. Krpice sadrže hijaluronsku kiselinu i  jedinstveni, blagi losion koji nježno i bezbolno čisti vaše vjeđe.

krpice Blephaclean za higienu vjeđa
Blephaclean – izvrsno rješenje za svakodnevnu njegu vjeđa.

Koristite ovlaživač zraka 

Kada provodite puno vremena u zatvorenim grijanim prostorijama, obavezno nabavite ovlaživač zraka. Kad god vlažnost zraka padne ispod 45%, to je znak da je prostoriju potrebno ovlažiti. Suh zrak uzrokuje suhe oči, a samim time i svrbež, peckanje te suzenje očiju.

Pijte dovoljno vode

O tome koliko je hidratiziran cijeli vaš organizam ovisi i količina te kvaliteta suza. Kako bi se postigla optimalna vlažnost, potrebno je piti između 1,5 do 2 litre tekućine dnevno. Zato redovito sa sobom nosite bocu vode.

Uključite omega-3 masne kiseline u svoju prehranu 

Nije neka novost da omega-3 masne kiseline imaju brojne blagodati za ljudski organizam. No jeste li znali da upravo ovi nutrijenti povoljno utječu na kvalitetu suznog filma? Kvalitetan suzni film znači optimalnu ovlaženost očiju koja sprječava iritacije oka.

Nosite naočale umjesto kontaktnih leća

Kada osjetite smetnje na oku, svrbež, peckanje i crvenilo, čim prije izvadite kontaktne leće. Oku treba nekoliko dana da se regenerira, a leće mogu samo dodatno pogoršati stvar. Zato za vrijeme suhih očiju, alergija i ostalih iritacija radije nosite naočale za vid.

Također vodite računa i o redovitom mijenjanju kontaktnih leća prema uputama proizvođača. Nošenje kontaktnih leća izvan predviđenog roka može rezultirati upalama i infekcijama oka.

muškarac za naočalama ne osječa svrbež očiju
Ako osvjetite svrbež očiju, nosite naočale umjesto kontaktnih leća.

Pomoć za svrbež očiju: topli ili hladni oblozi

Ponekad svrbež može biti nepodnošljiv zbog čega ćete imati potrebu trljati i češati oko. Ipak, to nipošto ne biste smjeli raditi. 

Da biste ublažili ovaj iritirajući simptom, savjetujemo korištenje toplih obloga. Namočite čiste krpice u toplu vodu, lezite, zatvorite oči i prislonite ih na vjeđe. Tako ostanite otprilike desetak minuta. Ovaj proces možete ponoviti kad god za to imate priliku i osjetite potrebu.

Oči će se na ovaj način odmoriti od svjetla, ekrana i svega što ih okružuje, a samim time će se i iritacija smanjiti. Ako vam iz nekog razloga ne budu godili topli oblozi, isti postupak možete ponoviti s hladnim oblozima.

Iako je svrbež očiju poprilično neugodan, dobra je vijest da je u većini slučajeva bezopasan. Ako i vas muči navedeni problem, spremite ovaj vodič kako biste si maksimalno olakšali i ublažili simptome. 

Zanimaju li vas pak neke druge očne bolesti i stanja te savjeti za očuvanje zdravlja očiju i vida, posjetite našu korisnu zbirku članaka.


Povratak na vrh