Do zdravih očiju pravilnom prehranom
Sigurno ste čuli izreku "Recite nam što jedete, i reći ćemo vam tko ste." No, mi koji se brinemo o zdravlju očiju radije kažemo: "Recite nam što jedete, i reći ćemo vam kakve su vaše oči." Uoči ovogodišnjeg Svjetskog dana vida, podsjećat ćemo ljude da mnoge probleme s očima mogu sami spriječiti - i to na ukusan način!
Ovogodišnji Svjetski dan vida, koji ćemo obilježiti 12. listopada, usmjeren je na brigu o očima na radnom mjestu. Iako je glavni cilj poticanje poslodavaca da brinu o očnom zdravlju svojih zaposlenika, ne smijemo zaboraviti da se za svoje oči uvijek prvo brinemo sami. Kako? Pravilnom prehranom. Hrana koju konzumiramo utječe na svaku stanicu našeg tijela, na opće zdravlje, energiju, raspoloženje i naravno, i na oči. Zdrava prehrana može usporiti razvoj različitih bolesti oka i očuvati dobar vid.
Oči trebaju hranjive tvari
Najvažnije hranjive tvari za zdrave oči:
- Lutein i zeaksantin su pigmenti u očima koji štite mrežnicu od štetnih učinaka sunčeve svjetlosti. Ljudi koji svakodnevno unose 10 mg luteina i 2 mg zeaksantina rjeđe obolijevaju od očnih bolesti.1,2,3
- Vitamini C, D i E su antioksidansi koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Oksidativni stres dovodi do degeneracije stanica i normalan je proces starenja i izloženosti vanjskim utjecajima poput sunčeve svjetlosti. Na taj način mogu pomoći u sprječavanju bolesti očiju poput starosne makularne degeneracije, glaukoma i sive mrene.4
- Minerali cink, baker i selen također djeluju kao antioksidansi. Nedostatak cinka može uzrokovati probleme s noćnim i slabim vidom5,6, dok bakar igra važnu ulogu u funkciji mrežnice oka.
- Omega-3 masne kiseline su važne za očuvanje vida. Mogu povoljno utjecati na stanja poput starosne makularne degeneracije, glaukoma i suhog oka.4
- Resveratrol sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima doprinosi zaštiti očiju.6
Tri stvari koje dobro »upadaju u oko«
1. Voće i povrće bogato je vitaminima i mineralimabogato je vitaminima i mineralima korisnim za zdravlje očiju. Možete birati između mnogih ukusnih darova prirode, kao što su mrkva, rajčica, tikvice, paprika, agrumi, jagode, avokado i lisnato povrće. Stručnjaci preporučuju unositi 400 grama voća i povrća dnevno.
Važan uVID: Voće i povrće trebaju biti različitih boja - zelene, žute, crvene, ljubičaste i narančaste - jer boja označava kombinaciju hranjivih tvari. Time je i tanjur šareniji i privlačniji, a na kraju krajeva, uvijek jedemo i očima, zar ne?
2. Masne ribe poput skuše, sardina, lososa ili pastrve sadrže cink, vitamin D i omega-3 masne kiseline, što smanjuje rizik od razvoja starosne makularne degeneracije žute pjege.
Važan uVID: Za adekvatan unos omega-3 masnih kiselina za vid, stručnjaci preporučuju dva obroka ribe tjedno u kombinaciji s zelenim povrćem kao što su kelj i špinat.
3. Vlakna su od velike važnosti za naše zdravlje, uključujući održavanje zdravog probavnog sustava, snižavanje razine kolesterola i regulaciju šećera u krvi, što koristi srcu i krvnim žilama, a posljedično i našim očima.
Važan uVID: Preporučeni dnevni unos vlakana iznosi od 25 do 30 grama dnevno. Najviše ćete ih naći u smeđoj riži, zobenim pahuljicama, integralnoj tjestenini, orašastim plodovima i sjemenkama.
Također preporučujemo oprez u povećanju unosa vlakana u prehrani kako biste izbjegli moguće probleme s nadutosti i plinovima.
Ako želite prOČItati više o tome koja hrana se najbolje preporučuje za zdravlje očiju (a koja ne), ili ako se pitate je li čOKOlada ili kOKOs na popisu, pozivamo vas da pročitate brošuru koju možete pronaći ovdje.
Ako želite znati koje dodatke prehrani koristiti za oči, jer sadrže sve potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja očiju, tada vam je potreban Nutrof® Total. S najprodavanijim prehrambenim dodatkom za oči u Europi, možete nahraniti svoje oči samo jednom kapsulom dnevno, olakšavajući brigu o zdravlju očiju. Povodom Svjetskog dana vida, želimo vam da vaše oči još dugo pravilno funkcioniraju.
Isprobajte dodatak prehrani za zdrave oči Nutrof® Total.
Viri: 1. Robman et al. Can J Ophthalmol . 2007. Dietary lutein, zeaxanthin, and fats and the progression of Age-Related Macular Degeneration. vol 42. 2. Bernstein et al. Ophthalmology 2002. Resonance Raman measurement of macular carotenoids in normal subjects and in age-related macular degeneration patients.; Ophthalmology 2012; 109(10): 1780-7. 3. Perry A et al. Journal of Food Composition and Analysis. 2009. Xanthophyll (lutein, zeaxanthin) content in fruits, vegetables and corn and egg products. Vol 22, p 9-15. 4. Maria Joao Veludo. AMD. 1st edition 2010. Retina Study Group. Preventive AMD Treatments. (14), 151-160 5. Ugarte M, Osborne NN. Zinc in the retina. Prog Neurobiol. 2001 Jun;64(3):219-49. 6. Miao X, Sun W, Miao L, Fu Y, Wang Y, Su G, Liu Q. Zinc and diabetic retinopathy. J Diabetes Res. 2013;2013:425854. doi: 10.1155/2013/425854. 6. Ivanescu et al. Modifying choroidal neovascularization development with a nutritional supplement in mice. Nutrients 2015;7,5423-5442