Konjunktivitis kod djece: simptomi i liječenje

Konjunktivitis kod djece: Kako prepoznati i izliječiti upalu oka?

Svakom roditelju najveći je strah da mu se dijete razboli, a uočiti probleme i promjene na oku djeteta nikome nije svejedno. Ipak, imajte na umu da je upravo konjunktivitis kod djece jedna od najčešćih bolesti s kojom se mališani mogu susresti. Primijetit ćete upaljene oči koje karakteriziraju crvenilo, suzenje te gnojni iscjedak. I dok će kod jednih konjunktivitis proći gotovo pa neprimjetno, drugi će se s ovom bolešću poprilično namučiti. Osim toga, upala oka kod djece je iznimno zarazna i lako prenosiva što dodatno ubrzava proces širenja, osobito u vrtićima.

Ipak, unatoč tome što proces izlječenja može trajati neko vrijeme, stanje u pravilu nije opasno. Također, postoje i načini te metode liječenja koje će vašem djetetu znatno olakšati oporavak. U nastavku pročitajte sve o ovoj „dječjoj“ očnoj bolesti te kako se s njom boriti.

Konjunktivitis kod djece
Konjunktivitis kod djece je jedna od najčešćih bolesti s kojom se mališani mogu susresti.

Što je upala oka kod djece i kako je prepoznati?

Konjunktivitis zapravo označava upalu konjunktive, odnosno spojnice. Riječ je o nježnom vezivnom tkivu koje prekriva površinu očne jabučice i unutarnju površinu vjeđa. Konjunktiva štiti oko od stranih tijela i mikroba te održava suzni film na površini oka zdravim. U slučaju da se na njega „zalijepe“ klice, javlja se crvenilo, iscjedak i iritacija oka.

Konjunktivitis kod djece obično se pojavljuje u predškolskoj dobi, odnosno kod mališana mlađih od četiri godine. Upala oka kod djece uglavnom je popraćena klasičnim simptomima prehlade kao što su kihanje ili začepljen nos.

Svakako valja imati na umu da upala također može biti i posljedica različitih alergija. Ipak, dobra je vijest da se ovaj problem u pravilu povlači oko šeste godine života te se kasnije uglavnom ne ponavlja.

Prve simptome uočit ćete kroz djetetovo učestalo trljanje očiju što rezultira crvenim i natečenim očima i kapcima. Ako pak niste sigurni radi li se o upali, pričekajte pojavu iscjetka koji ukazuje na prisutnost ove upale. Uz to, dijete može biti slabašno i malaksalo kao i za vrijeme bilo kojeg drugog upalnog procesa koji se događa u tijelu.

Konjunktivitis kod djece - trljanje
Prve simptome konjunktivitisa uočit ćete kroz djetetovo učestalo trljanje očiju

Što uzrokuje konjunktivitis kod djece?

Konjunktivitis obično obuhvaća jedno oko, ali se kasnije širi i na drugo. Premda oko ne boli, osjećaj je neugodan, iritantan, a dijete može osjećati strano tijelo ili pijesak u oku.

Glavni krivci za nastanak upale oka su virusi ili bakterije koje razvijaju takozvani infektivni konjunktivitis. Ovisno o simptomima, tijeku i trajanju bolesti, liječnik lako i precizno može odrediti koja vrsta mikroba je uzrokovala upalu. 

I dok je virusna upala oka kod djece češća ljeti, bakterijska upala oka kod djece uglavnom se pojavljuje tijekom zime ili proljeća.

U nastavku pročitajte detaljnije o svakoj vrsti.

Virusna upala oka kod djece 

Virusni konjunktivitis najprije se javlja na jednom oku, a potom ga dijete dodirom prenosi na drugo. Iscjedak je obično rjeđi te može biti poprilično obilan. Oko je osjetljivo na svjetlo, crveno je, natečeno i svrbi. 

Najčešći uzročnici virusnog konjunktivitisa su adenovirusi, rjeđe herpes simplex virus, varicella-zoster virus (VZV) i pikornavirus. Infekcije adenovirusima često se javljaju kod prehlade ili virusne upale nosne sluznice.

Kod bilo kakvih očnih tegoba uvijek pratite tijek i trajanje bolesti. Djeca obično potpuno prebole virusni konjunktivitis unutar dva do četiri tjedna.


Konjunktivitis kod djece - virusni konjunktivitis
Kod virusnog konjunktivitisa oko je osjetljivo na svjetlo, crveno je, natečeno i svrbi.

Bakterijska upala oka kod djece

Drugi najčešći uzročnik zbog kojeg nastaje konjunktivitis kod djece su bakterije. One su odgovorne za čak 50-75% slučajeva razvoja ove bolesti.

Bakterijska upala oka kod djece uglavnom se očituje kroz gust, obilan i žućkasto zelen iscjedak iz oka. Moći ćete uočiti i zalijepljene očne kapke prilikom jutarnjeg buđenja. 

Ovu vrstu konjunktivitisa najčešće uzrokuju bakterije Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae i Moraxella catarrhalis.

Konjunktivitis kod djece - bakterijski konjunktivitis
Drugi najčešći uzročnik zbog kojeg nastaje konjunktivitis kod djece su bakterije.

Problemi s bakterijskim konjunktivitisom javljaju se iznenada, bolovi su minimalni, oko je uglavnom crveno, ali rijetko svrbi. No, bitno je naglasiti da je bakterijski konjunktivitis kod djece vrlo zarazan.  Obično se javlja kod više djece u vrtiću, ali se može prenijeti i na roditelje.


Alergijski konjunktivitis kod djece

Uz bakterijski i virusni konjunktivitis, dijete se može susresti i s alergijskim konjunktivitisom. Simptomi su vrlo slični kao i kod prethodna dva o kojima smo govorili. No, ipak postoje male razlike, naročito u iscjetku. Uočit ćete proziran iscjedak koji ne mora nužno biti sluzav. Dijete će također mučiti svrbež i imat će potrebu za trljanjem. Ipak, „pozitivna“ strane ove vrste bolesti je ta što alergijski konjunktivitis nije zarazan te ne postoji strah od daljnjeg širenja bolesti.


Herpetični konjunktivitis 

Iako upala oka u pravilu nije opasna, postoji i jedan rijetki, opasniji tip bolesti, takozvani „herpetični konjunktivitis kod djece“. Njega karakteriziraju mjehurići na oku i zahtijeva specifično antivirusno liječenje. U slučaju da se ne reagira na vrijeme, može doći do oštećenja vitalnih dijelova oka.

Iz tog razloga, ne odgađajte posjet liječniku koji će utvrditi o kojoj vrsti upale je zapravo riječ. Pravovremena reakcija i terapija bit će od ključne važnosti.

Kako se širi upala oka kod djece?

Kao što smo ranije istaknuli, konjunktivitis kod djece uzrokovan je mikrobima koji se brzo šire okolinom na nekoliko načina. 

Prvi način je izravni prijenos koji se događa kada dijete s upalom oka dotakne iscjedak, a zatim dodirne drugo dijete.

Drugi način je takozvani indirektni prijenos koji se događa kada je određeni predmet zaražen virusom pa ga dijete dotakne. Ovo se najčešće događa prilikom igre i dijeljenja igračaka u vrtićima i dječjim igraonicama.

I treća vrsta je kapljični prijenos koji se događa kada konjunktivitis kod djece nastane kao posljedica obične prehlade. Tada se upala širi kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kihanjem. Možemo reći kako je ovo najbrži način širenja zaraze i gotovo ga je nemoguće spriječiti, osobito u školama i vrtićima.

Konjunktivitis kod djece v vrtiču
Konjunktivitis gotovo je nemoguće spriječiti, osobito u školama i vrtićima.

Upala oka kod djece – Metode liječenja

Da bi se započelo liječenje upaljenih očiju, najprije je potrebno utvrditi uzrok problema. Liječnik će na temelju simptoma odrediti o kojoj se vrsti konjunktivitisa radi te po potrebi uključiti adekvatnu terapiju. U slučaju da pedijatar ne bude u mogućnosti to otkriti klasičnim pregledom, uputit će dijete na oftalmološki pregled.

Ukoliko liječnik utvrdi da vaše dijete pati od bakterijskog konjunktivitisa, vrlo vjerojatno će mu prepisati antibiotske kapi ili mast. Uz pomoć ovih lijekova, djetetu će se ublažiti simptomi te ubrzati proces oporavka.

Također, ako se radi o alergijskom konjunktivitisu, liječnik će odrediti terapiju za alergiju koja će osigurati da se upala čim prije povuče.

S druge strane, utvrdi li pedijatar da je virus odgovoran za nastanak konjunktivitisa, nažalost neće moći puno učiniti. U tom slučaju morat ćete se strpjeti te pričekati da vrijeme odradi svoje.

Bolest će se sama povući unutar određenog perioda, a liječnik će vas savjetovati i pravilnoj higijeni očiju tijekom upale. Također će vam dati upute kako ublažiti simptome i smanjiti iritaciju.

konjunktivitis kod djece
Upala oka kod djece uglavnom je popraćena klasičnim simptomima prehlade.

Alternativne metode liječenja za ublažavanje simptoma

Prema savjetima mnogih pedijatara, upaljene oči kod djece mogu se liječiti raznim metodama kao što su čišćenje očiju sterilnim preparatima nekoliko puta dnevno. Sam proces je vrlo jednostavan: komadić vate ili tkanine namočite preparatom i nježnim, potezom očistite oko od unutarnjeg kuta oka prema van. Nipošto nemojte ići u suprotnom smjeru jer biste u tom slučaju mogli dodatno produžiti bolest i proširiti upalu.

Također se preporučuje i čišćenje nosića sterilnim preparatima nekoliko puta na dan. Ako je riječ o suženim kanalićima (obično kod beba), savjetuje se više puta dnevno ispirati oči te masirati unutarnji kut oka. Masaža treba trajati svega minutu te se proces treba ponoviti otprilike dva do četiri puta na dan. Ipak, ne radite ovo na svoju ruku, već zatražite od pedijatra da vam objasni kompletan postupak. 

Kada se obratiti liječniku?

Ako je dijete već ranije bilo na pregledu te mu je liječnik odredio određenu terapiju, svejedno pratite njegovo stanje. U slučaju da poslije dva do tri dana nakon liječenja ne vidite pomak ili se stanje pogorša, čim prije ponovno otiđite liječniku.

Ako dijete boluje od virusnog konjunktivitisa koji u pravilu ne zahtijeva liječenje, obratite se liječniku ako se stanje ne poboljša nakon tjedan dana.

U konačnici, ako dijete uz nadraženost i crvenilo očiju ima i vrućicu, zatražite medicinsku pomoć. Ovi simptomi nerijetko ukazuju na to da se infekcija širi izvan konjunktive što zahtijeva dodatno liječenje.

Kako spriječiti širenje bolesti?

Iako je vrlo zarazan i lako prenosiv, konjunktivitis kod djece se može spriječiti. Vrlo je važno da s djetetom razgovarate te mu pokušate objasniti važnost temeljite i savjesne higijene. 

Savjetujemo da brišete suze i iscjedak iz djetetovih očiju od unutarnjeg dijela oka prema vanjskom, i to uvijek samo u jednom smjeru. Uvijek koristite samo čistu gazu ili vatu.

Za čišćenje iscjetka posebno preporučujemo sterilne krpice Blephaclean koje savršeno uklanjaju inficirane suze ili sasušeni iscjedak. Krpice sadrže hijaluronsku kiselinu te su impregnirane jedinstvenim losionom koji štiti i potpuno čisti vjeđe. Prikladne su za djecu od tri mjeseca i starije.

Konjunktivitis kod djece - pomažu Krpice Blephaclean
Sterilne krpice Blephaclean savršeno uklanjaju inficirane suze ili sasušeni iscjedak.

Kada je riječ o korištenju ovih krpica, slobodno ih možete koristiti i preventivno, ne samo za vrijeme zaraze. Na taj način možete spriječiti nastanak bolesti i održavati higijenu djetetovih očiju na visokom nivou.

Također, nakon dodirivanja ili brisanja očiju temeljito operite svoje ruke i ruke vašeg djeteta.

Dijete treba koristiti samo vlastiti ručnik, a nos treba brisati papirnatim higijenskim maramicama koje nakon upotrebe treba baciti. Osim toga, površine i predmete s kojima je dijete u kontaktu potrebno je redovito čistiti i dezinficirati. Ako vaše dijete koristi kontaktne leće, tijekom bolesti ih zamijenite naočalama. Korištene leće svakako treba baciti te zamijeniti novima nakon što se dijete izliječi.

U slučaju bakterijske upale oka, dijete se može vratiti u vrtić ili školu nakon 48 sati od početka liječenja antibioticima. Za virusni konjunktivitis liječnici preporučuju da djeca vrtićke dobi ostanu kod kuće dok ne prestane iscjedak.

Konjunktivitis kod beba

Iako se konjunktivitis obično javlja kod predškolske djece, i bebe mogu iskusiti ovu neugodnu pojavu. U najrizičnijoj skupini su tek rođene bebe koje mogu razviti ozbiljnije komplikacije ukoliko liječenje ne počne na vrijeme. Ako majka ima neku spolno prenosivu bolest, virusi ili bakterije tijekom porođaja mogu prijeći iz porođajnog kanala u djetetove oči. Na taj način se razvija konjunktivitis kod novorođenčadi.

Da bi se spriječio razvoj bolesti, liječnici bebama daju kapi ili antibiotsku mast netom nakon rođenja. Što se preventive tiče, liječnici mogu testirati trudnice na bolesti te ih liječiti za vrijeme trudnoće da bi se spriječilo širenje zaraze na bebu.

konjunktivitis kod bebe
Tek rođene bebe koje mogu razviti ozbiljnije komplikacije ukoliko liječenje konjunktivitisa ne počne na vrijeme.

Zaključak

Iako konjunktivitis kod djece često izaziva zabrinutost i strah kod roditelja, nema mjesta panici. Upala oka kod djece obično nije znak ozbiljne bolesti te se u pravilu lako liječi provjerenim metodama.

Vrlo je bitno da tijekom upale vodite brigu i posebnu njegu oko djetetovih očiju. Čistite kapke, uklanjajte iscjedak te redovito perite i svoje i djetetove ruke. 

Svakako se konzultirajte s pedijatrom kako biste bili sigurni koji je prvi korak ka izlječenju i olakšavanju simptoma. Pedijatar će po potrebi uključiti adekvatnu terapiju te vas uputiti kako se ponašati tijekom bolesti. Također, nemojte određeni period slati dijete u vrtić ili školu kako bi se spriječilo širenje zaraze. Svakako obratite pažnju ako se bolest često javlja ili dijete ne reagira na liječenje. 


Za više informacija o zdravlju i njezi očiju posjetite našu blog rubriku "Savjeti za zdrave oči".

Povratak na vrh