Suhe oči? Otkrijte uzroke i uklonite simptome.

Suho oko

Suhe oči su problem s kojim se, prije svega zbog starenja stanovništva i suvremenog načina života suočava sve veći broj ljudi.

suhe oči prikazane suhom zemljom

O bolesti suhih očiju

Suhe oči ili bolest suhih očiju vrlo je česta kronična bolest, kod koje suze prebrzo isparavaju s površine oka ili se ne stvaraju dovoljno učinkovito. Oči su stoga jače izložene čimbenicima okoliša, jer ih suze vlaže i štite te omogućuju jasan vid.
Suhe oči su češće kod starijih osoba, posebno žena, kao i kod onih koji imaju bolest vezivnog tkiva, Sjögrenov sindrom, kod osoba koje se liječe estrogenima ili lijekovima za snižavanje krvnog tlaka, diureticima, hormonskim kontraceptivima, antidepresivima itd. Problemi sa suhim očima i s osjećajem pečenja u očima mogu se pojaviti i kod prehrane s malom količinom omega-3 masnih kiselina, nedostatka vitamina A ili nakon operacija na očima.
oprez kad imate suhe oči

Oprez nije suvišan

Simptome suhog oka treba ublažiti kako bi se spriječile komplikacije, jer suhe i oči koje peku mogu prouzročiti ozbiljna oštećenja površine oka.

Imate li suhe oči?

Simptomi suhog oka vrlo su raznoliki. Možete osjetiti probadanje ili peckanje u očima ili možda imate osjećaj da u očima imate pijesak ili neko drugo strano tijelo. Oči vas pored toga peku, crvene su i natečene, a često se ujutro probudite zalijepljenih vjeđa. Zbog svih ovih znakova oči su umorne i najradije biste ih samo zatvorili. Možda čak osjetite i snažan pritisak ili bol u oku. To je posljedica stresa koji doživljavaju žlijezde vjeđa i konjunktiva. Čak i pretjerano suzenje može biti simptom suhoće očiju. Do toga dolazi kada suzna tekućina nije primjerena i ako je slabo raspoređena po oku. Rožnica postaje previše suha, što uzrokuje još obilnije stvaranje tekućine u suznim žlijezdama, koja, međutim, nije po svom sastavu primjerena i ne zadržava se na površini oka. Preosjetljivost na svjetlost je također važan znak. Ovaj se znak javlja, međutim, kada je rožnica već oštećena. Takvo stanje također može uzrokovati opće pogoršanje vida.
Svi simptomi suhoće očiju posebno su česti kod ljudi koji nose kontaktne leće i s godinama se pogoršavaju.

Najčešći simptomi suhoće oka:
 • osjećaj suhoće u očima,
 • pečenje u očima, 
 • nelagoda pri nošenju kontaktnih leća,
 • preosjetljivost očiju na vjetar/dim, 
 • osjećaj stranog tijela u očima, 
 • zamagljen vid, 
 • crvenilo, 
 • umorne oči, 
 • pretjerano suzenje, 
 • pretjerana osjetljivost na svjetlost, 
 • bol u očima. 
Ikona kapi s natpisom bez konzervansa

Oči bez konzervansa

Važno je znati da proizvodi za oči s konzervansom dodatno pogoršavaju simptome suhoće očiju i dugoročno oštećuju površinu oka. Kad imate probleme s očima koristite proizvode bez štetnih konzervansa i omogućite očima siguran oporavak.

Više o tome

Zašto suhe oči?

suhe oči kod muškarca za računalom
Radite li za računalom? 
Kada radite za računalom, trepćete samo četiri do pet puta u minuti pa se stoga rožnica i konjunktiva neravnomjerno vlaže. Ako tome dodate naprezanje očiju, blještavilo i odsjaj na zaslonu računala, a često i suhi zrak u uredima, možemo doći do zaključka da je takav rad vrlo zamoran za oči.

Više o sindromu računalnog vida ili digitalnom naprezanju očiju pročitajte na ovoj poveznici.
Je li okolina kriva? 
Pelud, ozon u zraku, UV zrake i suhi zrak često dodatno naglašavaju pečenje i neugodan osjećaj u očima. Suho oko posebno je tijekom zime česta pojava.

Letite li puno? 
Vlažnost zraka u zrakoplovu je izuzetno niska, između 5 i 10 %. Zato putovanje zrakoplovom predstavlja veliko opterećenje za oči. Zbog nedostatka suzne tekućine, oči vas počinju svrbjeti, peći i postaju crvene. 
suhe oči kad smo na zrakoplovu
suhe oči kod mlade žene s hormonalnim promjenama
Jesu li krivi hormoni? 
Suhe oči najčešće pogađaju žene. Razlog za to uglavnom se nalazi u hormonalnim promjenama. Ženski hormoni, zajedno s ostalim čimbenicima, odgovorni su za kvalitetu suznog filma. 

Premalo ulja u suznom filmu? 
Sindrom suhog oka može se javiti i zbog nezadovoljavajućeg lučenja ulja (meibuma) iz Meibomovih žlijezda, koje je dio suznog filma. Meibomove žlijezde smještene su u vjeđama, a ako se začepe, onda se ulje, koje je presudno za sprječavanje prebrzog isparavanja suznog filma, ne može u dovoljnoj mjeri izlučiti. Neodgovarajućim liječenjem se ovaj problem može razviti i u upalu vjeđa, odnosno blefaritis .
Imate li neku drugu bolest? 
Suhe oči također se mogu pojaviti kao posljedica dijabetesa, bolesti štitnjače ili reumatskih bolesti. Na proizvodnju i kvalitetu suznog filma utječu i upalne vaskularne bolesti ili kožne bolesti poput akni ili neurodermatitisa. Na suzni film utječe isto tako uporaba određenih lijekova. 

Jeste li imali kakav kirurški zahvat na očima? 
Operacija katarakte ili sive mrene  rutinski je postupak koji zahtijeva samo mali rez koji brzo zaraste. Međutim, ovaj rez može poremetiti suzni film i izazvati probleme s očima, uključujući bolest suhih očiju. U slučaju kirurške korekcije lošeg vida, rožnica je jako opterećena zbog „brušenja“. To može izazvati upalne reakcije i vrlo jaku suhoću očiju. Pročitajte više na ovoj poveznici.
suhe oči kao posljedica dijabetesa
suhe oči kod uporabe kontaktnih leća
Koristite li kontaktne leće? 
Ako imate suhe oči dok koristite kontaktne leće, onda vaše trenutne leće vjerojatno nisu prikladne za vas. Očima s kontaktnim lećama treba dovoljno suzne tekućine. Rožnica nema vlastite krvne žile i uzima kisik iz suznog filma. Stoga je neophodno da kontaktne leće plutaju u suznom filmu. Ako bi leće ležale izravno na rožnici, ona se ne bi mogla opskrbiti kisikom.

KAKO SI SAMI MOŽETE POMOĆI?

Da biste izbjegli probleme s očima pri radu s računalom, odmarajte oči. To možete učiniti na nekoliko načina:
 • postavite zaslon računala ispod razine očiju;
 • pobrinite se da prema zaslonu nije usmjereno umjetno ili danje svjetlo;
 • osigurajte da u uredu postoji dovoljno vlažnosti zraka (često pomogne povremeno isključiti klimatizacijski uređaj koji isušuje zrak);
 • redovito trepćite dok radite za računalom, jer će to prirodno navlažiti vaše oči (slijedite pravilo  20 – 20: zatvorite oči na dvadeset sekundi svakih dvadeset minuta); 
 • više puta pogledajte u daljinu;
 • koristite kapi koje vlaže i zaštićuju suho oko bez konzervansa

Ako ste osjetljivi na utjecaje okoline, zaštitite oči od sunčevih zraka kvalitetnim sunčanim naočalama koje apsorbiraju UV zrake i imaju dodatnu bočnu zaštitu. Ako osjetite simptome suhih očiju, možete si pomoći kapima za suhe oči bez konzervansa. One se također mogu koristiti za ispiranje nečistoće, stranih tijela ili peludi iz očiju. 

Da biste izbjegli probleme s očima tijekom leta, prije putovanja u ljekarni nabavite kapi za suhe oči bez konzervansa koje su posebno prikladne za nositelje kontaktnih leća koji trebaju redovno vlažiti oči tijekom dugih letova. Ako vam kontaktne leće ne trebaju ili ih vadite iz očiju na dugim letovima, dobro će vam doći i gel za suhe oči bez konzervansa s produljenim djelovanjem.

Ako koristite kontaktne leće i imate problema sa suhim očima, što prije se radi odabira prikladnih kontaktnih leća obratite svom oftalmologu. Pritom obratite pozornost na presudna svojstva leća, poput brze apsorpcije vlage, spore emisije vlage i najviše razine propusnosti kisika. Ako vam vaše trenutne kontaktne leće stvaraju probleme s očima, možete isprobati i drugi sustav za njegu leća ali probleme ćete sigurno ublažiti skraćivanjem vremena nošenja kontaktnih leća. Uz to, suzni film, koji je osnova za ugodno nošenje kontaktnih leća, može se poboljšati dodatnim vlaženjem ili uporabom kapi za suhe oči. Nositeljima kontaktnih leća preporučuju se samo kapi za suhe oči bez konzervansa, jer one pružaju zaštitu za oči i kontaktne leće.   

Ako ste imali neki kirurški zahvat na očima, preporučuje se daljnje liječenje očiju kapima za suhe oči bez konzervansa.

Međutim, općenito je za zdravlje očiju važna redovita higijena vjeđa zajedno s redovitim umivanjem lica i vlasišta. Pritom koristite tople obloge na vjeđama, masirajte vjeđe i s pomoću posebnih krpica brišite vjeđe. Kompletan postupak čišćenja vjeđa opisan je ovdje.

Očima je potrebna posebna pozornost, posebno zimi, kada je zrak u prostoru često suh zbog grijanja prostora. Ljeti izbjegavajte ventilatore i klimatizirane prostore, nemojte boraviti u zadimljenim sobama ili u sobama u kojima ima puno prašine u zraku. Bitno je također da pijete dovoljno tekućine i jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama. 

Je li vam potrebno liječenje?

Ponekad mjere koje možete poduzeti sami nisu dovoljno učinkovite. Tada je vrijeme da posjetite očnog liječnika – oftalmologa. On će vam pomoći dodatnim savjetima i mjerama za poboljšanje stanja. Za otklanjanje poteškoća s očima vam može također propisati lokalnu protuupalnu terapiju i preporučiti povećani unos hranjivih sastojaka bogatih omega-3 masnim kiselinama. 

Blagotvorne umjetne suze 
Kao pomoć i kao zamjena za prirodni suzni film  na tržištu su dostupne i kapi za suhe oči koje značajno ublažavaju simptome suhoće i pečenja očiju. Umjetne suze u obliku kapi vrlo su slične ljudskim suzama i mogu se koristiti bez oklijevanja. Učestalost primjene ovisi o težini simptoma. Kapi ne smanjuju stvaranje prirodnih suza. 

Koje su kapi za oči učinkovite, a da ih oči dobro podnose? 
 • One koje nude bioprotekciju, što znači da štite i obnavljaju očnu površinu (npr. sa sadržajem trehaloze); 
 • koje su bez konzervansa (konzervansi mogu uzrokovati promjene na rožnici i produžiti sušenje očne površine ako se koriste dulje vrijeme); 
 • koje ne sadrže fosfate (kod dugotrajne uporabe fosfati se mogu početi nakupljati u rožnici); 
 • koje su hipotonične, čime uspostavljaju ispravnu osmotsku ravnotežu suhim očima; 
 • koje sadrže prirodne sastojke.


Vrlo učinkovito rješenje za ublažavanje problema sa suhim očima su kapi za oči Thealoz Duo koje se odlikuju svim gore navedenim svojstvima. Redovita higijena vjeđa i rubova vjeđa (npr. krpicama Blephaclean) također pomaže pri učinkovitom uklanjanju simptoma suhih očiju. Zdravi rubovi vjeđa osiguravaju zdrav suzni film i tako ublažavaju simptome pečenja u očima i suhih očiju. 

Učinkovito rješenje za suhe, nadražene i umorne oči, jer sadrži jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze koja vlaži, štiti i obnavlja površinu suhog oka.

proizvod Thea

Izvrsno rješenje za svakodnevnu higijenu i čišćenje vjeđa i osjetljive kože prije i poslije medicinskih zahvata na vjeđama.

proizvod Thea

Najbolje rješenje za suhe, nadražene i umorne oči, s jedinstvenu kombinaciju karbomera, hijaluronske kiseline i trehaloze koja vlaži, štiti i obnavlja površinu suhog oka.

proizvod Thea

Inovativno rješenje za suhe, nadražene i umorne oči, s sadrže hijaluronsku kiselinu uz dodatak aktinokinola također pruža zaštitu od UVB zraka.

proizvod Thea

KAKO PRAVILNO KORISTITI KAPI ZA OČI?

Pravilna uporaba kapi za oči izuzetno je važna kod tako gorućeg problema kao što su suhe oči, jer je samo na taj način liječenje učinkovito. Nimalo ne pomaže, često ukapavanje kapi za oči, ako to činimo nepravilno. Slijedite stoga upute za uporabu kapi u videosnimci, kako biste što prije osjetili blagotvornu snagu kapi za oči Thealoz Duo.
Povratak na vrh