Glaukom ili zelena mrena može prouzročiti sljepoću

Glaukom

Glaukom je treći najčešći uzrok sljepoće na svijetu, a obično pogađa osobe starije od 40 godina.

glaukom i tunelski vid

O glaukomu

Glaukom je skupina očnih bolesti koje uzrokuju progresivno oštećenje vidnog živca na mjestu gdje izlazi iz oka. Vidni živac odgovoran je za prijenos podataka o viđenome u obliku električnog impulsa u mozak. Kod glaukoma vlakna vidnog živca postupno propadaju, što trajno i nepopravljivo oštećuje vidni živac i uzrokuje nepovratno oštećenje vida. 

Glaukom je kronična bolest koja je često popraćena povišenim očnim tlakom, iako se kod nekih bolesnika glaukomom javlja i pri normalnom očnom tlaku.

O povišenom očnom tlaku govorimo kada isti dosegne ili prelazi 21 mm Hg. Kada pri povišenom tlaku ne dođe do gubitka vida u vidnom polju, govorimo o očnoj hipertenziji. Ako, međutim, dođe do gubitka vida u vidnom polju ili promjene na očnom živcu, govorimo o glaukomu.

Zbog čega nastaje glaukom?

Uzroci za nastanak glaukoma još nisu potpuno jasni, ali bolest je češća kod ljudi koji imaju određene čimbenike rizika, kao što su:
  • dob (rizik od razvoja glaukoma raste s godinama); 
  • povećani očni tlak
  • očna hipertenzija;
  • kratkovidnost ili dalekovidnost; 
  • d- genetska predispozicija (postoji 4 puta veća mogućnost za razvoj bolesti ako osoba u užoj obitelji već ima nekoga tko ima glaukom);
  • prethodne ozljede oka;
  • manja centralna debljina rožnice;
  • ostale bolesti (dijabetes, kardiovaskularne bolesti, migrene).

Kako prepoznati bolest?

Glaukom prolazi nezapaženo, obično bez znakova i simptoma. Najprije polako nestaju mala područja u perifernom vidnom polju pa s vremenom dođe do toga da se pojedini elementi jednostavno više ne mogu vidjeti (»tunelski vid«). Također se mogu pojaviti poteškoće u prilagođavanju vida promjenama svjetlosti (npr. prilikom ulaska u tunel). Oštećenja vidnog živca prepoznaju se tek kad su mnoga vlakna već uništena. Kako se ove promjene ne mogu ispraviti, izuzetno su važni preventivni pregledi kod oftalmologa nakon 40. godine života. Osobama kod kojih je prisutno nekoliko čimbenika rizika savjetuje se da krenu na preventivne preglede već od 35. godine života.
glaukom i pregled kot oftalmologa

Zašto dolazi do povećanja očnog tlaka?

Povišeni očni tlak uzrokovan je neravnotežom između stvaranja i oticanja očne vodice u prednjem dijelu oka. Kako se očna vodica nakuplja u oku, uzrokuje porast očnog tlaka. To povećava pritisak u oku i vrši pritisak na vidni živac. Ako takvo stanje traje dulje vrijeme, vlakna vidnog živca se mogu nepopravljivo oštetiti.
glavkom i očni trak

Kako se odvija liječenje?

Kako je glaukom često povezan s visokim očnim tlakom, obično se liječi kapima za oči za snižavanje očnog tlaka koje se ukapavaju u oko jednom ili nekoliko puta dnevno. Za održavanje vida važno je da se kapi uzimaju redovito prema uputama liječnika. Kapi ne mogu ispraviti već postojeće promjene u vidu, ali trenutno se stanje može održavati tako da glaukom ne napreduje. Kako bi se u velikoj mjeri izbjegle nuspojave kapi za oči za smanjenje očnog tlaka, preporučuje se uporaba kapi bez konzervansa.   Ako terapija kapima nije dovoljno učinkovita, glaukom se također može liječiti kirurškim zahvatom ili laserom.

Kako glaukom obično ne uzrokuje bol ni druge simptome, bolesnik sam ne može procijeniti učinkovitost liječenja. Ako se bolesnik ne pridržava uputa liječnika i prekine terapiju, bolest može napredovati i uzrokovati trajni gubitak vida.
Povratak na vrh