Grinja demodeks može uzrokovati upalu vjeđa

Upala vjeđa zbog grinje demodeks

Grinja demodeks je prirodno prisutna na koži, a nelagodu počinje stvarati onda kada se pretjerano razmnoži. Nalazi se u lojnim žlijezdama, u folikulima kose i na trepavicama. Infekcija ovom grinjom može izazvati upalu vjeđa (blefaritis).

upala vjeđa zbog grinje demodeks

O demodeksu

Demodeks je najčešći mikroskopski parazit na ljudskoj koži. Poznato je nekoliko vrsta ove grinje, ali samo dvije vrste (Demodex folliculorum in Demodex brevis) uzrokuju infekciju kod ljudi. Nalazi se u lojnim žlijezdama, u folikulima kose i na trepavicama. Kada se prekomjerno razmnoži, može izazvati upalu vjeđa (blefaritis)

Infestacija demodeksom nastaje izravnim kontaktom i može se proširiti s lica na vjeđe. Treba imati na umu da se grinje ne mogu ukloniti uobičajenim kozmetičkim sredstvima za čišćenje.

ZAŠTO SE RAZMNOŽAVA DEMODEKS? 

Na razmnožavanje grinje demodeks utječu mnogi čimbenici, kao što su tip kože, pretjerano izlaganje suncu, konzumacija alkohola, pušenje, stres, začinjena hrana, vrući napitci i brze promjene temperature.

Broj infestacija demodeksom u populaciji raste proporcionalno s tjelesnom dobi. Ovakva infekcija tako se javlja u 84 % populacije u dobi od 60 godina i u 100 % osoba starijih od 70 godina. Studija usmjerena na refraktorni blefaritis (koji se često ponavlja i otporan je na liječenje) otkrila je visoku razinu proširenosti demodeksa u ovih bolesnika (76,9 %).

UPALA VJEĐA ZBOG DEMODEKSA? 

Simptomi upale vjeđa, odnosno blefaritisa uzrokovanog grinjom demodeks su: 
 • svrbež vjeđa, 
 • osjećaj stranog tijela u očima, 
 • osjećaj pečenja u očima i na području vjeđa;, 
 • često suzenje, 
 • crvene i upaljene vjeđe, 
 • nestabilan i zamagljen vid.
Neki od kliničkih znakova su: 
 • crveni rub vjeđa, 
 • trepavice koje ne rastu ravno, već svaka u svom smjeru,
 • cilindrične ljuske koje izgledaju poput peruti i omotane su oko trepavica, 
 • ponavljajući očni ječmenac, 
 • zakorene naslage na završetku vjeđa, 
 • nepravilan rad Meibomovih žlijezda. 

KAKO SI SAMI MOŽETE POMOĆI? 

U razdoblju kada nemate nikakve poteškoće preporučujemo redovitu higijenu vjeđa krpicama Blephaclean.  

Međutim, ako se ipak zarazite demodeksom, preporučujemo vam da za čišćenje vjeđa koristite krpice s pročišćenim aktivnim ekstraktom ulja čajevca koji je otrovan za demodeks grinje. Sadrže ga sterilne krpice Blephademodex koje učinkovito ublažavaju simptome infekcije ili upale vjeđa zbog grinje demodeks te omogućuju prirodnu hidrataciju osjetljive kože oko očiju, njegu vjeđa i regeneraciju kože oko vjeđa. 

Pravo rješenje za svakodnevnu higijenu vjeđa kod infekcije grinjom demodeks s ekstraktom ulja čajevca učinkovito uklanja grinje i njeguje te intenzivno vlaži kožu hijaluronskom kiselinom.

proizvod Thea

KAKO PRAVILNO ČISTITI VJEĐE KOD INFESTACIJE GRINJOM DEMODEKS?

Za učinkovitu borbu s grinjom demodeks potrebna je pravilna i svakodnevna higijena vjeđa krpicama Blephademodex. Koji je pravi postupak njege vjeđa krpicama, koje su namijenjene za uporabu kod infestacije grinjom demodeks, provjerite u videosnimci s uputama.

grinja demodeks pod mikroskopom
Mikroskopski mala, ali vrlo dosadna 
Infestacija grinjom demodeks igra ključnu ulogu ne samo u kroničnom blefaritisu koji se teško može kontrolirati, već i u razvoju različitih bolesti očne površine, poput disfunkcije Meibomovih žlijezda i bolesti suhog oka, a utječe i na nelagodu kod nošenja kontaktnih leća.   

Posjet oftalmologu savjetuje se u dva slučaja: 
 • u slučaju tvrdokornog blefaritisa koji ne reagira na konvencionalno liječenje,
 • pri pojavi cilindričnih ljuskica koje omataju trepavice u korijenu.
Povratak na vrh