Senilna degeneracija makule – kako je spriječiti?

Senilna makularna degeneracija

Senilna makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege je bolest koja dovodi do progresivnog gubitka centralnog vida. Zahvaća središnji dio mrežnice – žutu pjegu i ugrožava centralni vid i oštrinu vida. 

senilna makularna degeneracija povećava se proporcionalno s godinama

O SENILNOJ MAKULARNOJ DEGENERACIJI

Senilna makularna degeneracija posljedica je povećanja očekivanog životnog vijeka stanovništva, jer je to najčešći uzrok nepovratnog oštećenja vida kod osoba starijih od 50 godina. Od ove bolesti oboli više žena nego muškaraca, a počinje se pojavljivati nakon 50. godine, nakon čega se njezina učestalost povećava proporcionalno s godinama. Zahvaća čak 12 % osoba u dobi između 60 i 70 godina, 30 % osoba u dobi od 75 godina i do 60 % 90 godišnjaka.

Dva oblika degeneracije žute pjege

Postoje dva oblika degeneracije žute pjege: suha i vlažna.

Suhi ili atrofični oblik je najčešći. Javlja se obično na oba oka, ali je najčešće asimetrična.

Vidni i pigmenti unutarnjeg sloja mrežnice (pigmentirani epitel mrežnice) nestaju i zamjenjuju ih atrofična područja bez vidnih receptora. Takva se područja dugo zadržavaju oko žute pjege, čak i nekoliko godina, ali to ne utječe značajno na kvalitetu vida. Međutim, kada su ta područja toliko velika da se spoje i zahvate središte mrežnice, vid se počinje pogoršavati. Suhi oblik smatra se sporim oblikom senilne degeneracije žute pjege.

Vlažni ili neovaskularni oblik rjeđi je i pogađa samo 10 do 15 % bolesnika, ali on brže napreduje i može dovesti do gubitka vida već za nekoliko mjeseci ili čak tjedana. Vlažni oblik senilne makularne degeneracije uzrokovan je neovaskularizacijom ili novonastalim žilicama na oku koje se javljaju na mjestima na kojima su neupotrebljive i smetaju. Ako te vene usmjere žilnicu (vaskularni sloj) prema mrežnici i razviju se nenormalno, javljaju se komplikacije u obliku krvarenja i ožiljaka. Takvo stanje može se poboljšati samo uz pomoć modernih oblika liječenja senilne makularne degeneracije, poput lasera, dinamičke fototerapije ili ubrizgavanja antiangiogena u oko. 

Ako dođe do neovaskularizacije žilnice na jednom oku, vrlo je visok rizik (između 50 i 90 %) da se pojave komplikacije i na drugom oku.

VIDITE LI LOŠIJE ZBOG SENILNE MAKULARNE DEGENERACIJE?

Početna senilna makularna degeneracija isprva ne uzrokuje nikakve probleme, ali s vremenom se vid počinje pogoršavati.
Najčešći simptomi senilne makularne degeneracije su:
 • poteškoće kod čitanja bez dodatnog svjetla,
 • predmeti se vide zamućeno, nepravilnog oblika, veličine i boje,
 • osjećaj kao da predmeti poskakuju kada se usredotočimo na njih,
 • problemi u vožnji,
 • poteškoće u razlikovanju detalja,
 • tamna ili zasljepljujuća točka u središnjem vidu.

KAKO SPRIJEČITI SENILNU MAKULARNU DEGENERACIJU?

Iako se ne smiju zanemariti genetski uzroci bolesti, na njezinu pojavu značajno utječu čimbenici koji također prijete općem zdravlju, poput pušenja, pretilosti, povišenog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

Trenutno nije poznat lijek koji bi spriječio razvoj senilne makularne degeneracije. Stoga, posebno zdravim načinom života bez pušenja, reguliranim krvnim tlakom i razinom kolesterola, zdravom prehranom i odgovarajućom zaštitom od sunčevih zraka možete puno učiniti kako biste spriječili njezinu pojavu.

Istraživanja su pokazala da su antioksidativni vitamini i cink korisni u usporavanju napredovanja bolesti, a enzimi koji djeluju u kombinaciji s vitaminima A, C i E i elementima u tragovima (bakar, cink i selen) koji imaju antioksidativna svojstva prirodna su obrana mrežnice.

Također je važno unositi dovoljnu količinu vitamina D u organizam jer on blagotvorno djeluje na upale i sprječava rast novih krvnih žila i nastanak ožiljaka na tkivu.

Istraživanja su također potvrdila povoljan učinak resveratrola u prevenciji pojave bolesti, jer svojim protuupalnim, antioksidativnim i antiangiogenim učincima ima značajan utjecaj na zdravlje očiju.

Presudno za senilnu makularnu degeneraciju je osigurati dovoljnu količinu luteina i zeaksantina, vlastitih pigmenata oka koje tijelo dobiva isključivo prehranom. Ovi pigmenti štite žutu pjegu od slobodnih radikala koji nastaju u procesu apsorpcije svjetlosti. 

Radi prevencije potrebno je stoga smanjiti oksidativni stres, jer je to jedan od važnih čimbenika koji utječe na pojavu bolesti pa je potrebno jesti bogatu i raznovrsnu prehranu. U donjoj tablici možete vidjeti koje su tvari važne u sprečavanju pojave bolesti i u kojoj se hrani te tvari mogu naći. 

senilna makularna degeneracija može se spriječiti zdravom načinom života

senilna makularna degeneracija može se spriječiti zdravom prehranom

Iznimna prevencija u obliku kapsula, koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke za održavanje zdravlja očiju.

proizvod Thea

Lutein i zeaksantin 

na 100 g
kelj 39,5 mg
špinat 12 mg
brokula 2,4 mg
tikvice 2,1 mg
kukuruz 1,8 mg
grah 1,3 mg


Vitamin D

na 100 g
ulje jetre bakalara 250 µg
losos 16 µg
srdele 11 µg
obična tuna 5 µg
smeđa pastrva 4 µg
jaja 3 µg
margarin 3 µg

Resveratrol

na 100 g
grožđe 0,16–0,78 mg
vino 0,01–1 mg


Vitamin C

na 100 g
acerola 1300 mg
šipak 1000 mg
crni ribiz, peršin, crvena paprika  160–200 mg
zelena paprika, crna rotkva 100–150 mg
kivi 70–100 mg

Vitamin E

na 100 g
suncokretovo ulje 55–80 mg
ostala biljna ulja 10–30 mg
margarin 6–40 mg
voće i povrće 0,8–2 mg


Omega-3

na 100 g
ulje oraha 12 mg
ulje uljane repice 8 mg
ulje pšeničnih klica 6–7 mg
riblje ulje 1–1,5 mg
margarin i kukuruz 0,5–1 mg

Cink

na 100 g
kamenice 80 mg
francuski sirevi 7–10 mg
govedina 5–6 mg
jaja 1–2 mg


Bakar

na 100 g
iznutrice 15 mg
školjke 4–10 mg
suho voće 1 mg
meso 0,3–0,5 mg
riba 0,3–0,5 mg

Selen

na 100 g
riba 30–40 mg
jaja 20 mg
meso 6–10 mg
sir 5 mg
Međutim, ako vaša prehrana nije dovoljno raznolika ili joj nedostaje ribe bogate masnoćama iz hladnog mora, voća i zelenog povrća, koristit će vam Nutrof® Total, dodatak prehrani koji sadrži antioksidanse, omega-3 masne kiseline, vlastite pigmente oka lutein i zeaksantin, resveratrol i vitamin D.  Ovaj dodatak prehrani donosi savršenu formulu za održavanje zdravlja vaših očiju.

KAKO DJELUJE OKO? 

Oko djeluje poput fotoaparata jer ima dva dijela koja su međusobno odvojena očnom lećom. Svjetlost putuje kroz prozirne strukture oka, a slike se projiciraju na mrežnicu. Radi se o svjetlosno osjetljivom filmu koji okružuje stražnji dio oka. Uz pomoć očne leće prikuplja se svjetlost na žutoj pjezi mrežnice.

Žuta pjega mali je dio mrežnice u vidnoj osi, doprinosi oštrom vidu i presudna je u čitanju, pisanju i prepoznavanju detalja. Slike projicirane izvan žute pjege pomažu u viđenju okoline, omogućujući periferni vid. 

Senilna makularna degeneracija zahvaća samo žutu pjegu, dok je rubni dio mrežnice zdrav. Bolest u ekstremnim slučajevima može dovesti do sljepoće, ali najčešće je pogođena vidna oštrina, vide se ravne linije, koje su prelomljene i uvijene, dio crte nedostaje. To nam otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, poput čitanja i zahtijeva uporabo optičkih pomagala. 
Test vida
Svoj vid i sve deformacije ili promjene također možete sami provjeriti uz pomoć Amslerove mrežice. To je jednostavan alat s pomoću kojeg možete otkriti bilo kakve deformacije ili promjene vida ili očiju. 
Kako provjeriti vid?
 1. Dok nosite uobičajene naočale za čitanje (ako ih koristite), pokrijte jedno oko rukom.
 2. Postavite se na uobičajenu udaljenost od mreže za čitanje.
 3. Usredotočite se i fiksirajte pogled na mrežu.
 4. Ponovite postupak na drugom oku.
Ako crte nisu potpuno ravne ili je mreža nepravilnog oblika ili ako nedostaju određeni dijelovi mreže, odmah se obratite odabranom specijalistu oftalmologu. 
amslerjeva mreža za test vida
Povratak na vrh