Katarakta ili siva mrena – trebate li na operaciju?

Katarakta ili siva mrena

Siva mrena je najčešći uzrok sljepoće na svijetu, a javlja se kao posljedica starenja stanovništva, jer nakon 65. godine života više od polovice ljudi već ima problema s vidom zbog mrene. 

katarakta ili siva mrena kod starije žene

O SIVOJ MRENI ILI KATARAKTI

Siva mrena ili katarakta je poremećaj prozirnosti prirodne intraokularne kristalinične leće. Očna leća smještena je unutar oka, iza obojenog dijela (šarenice) i zjenice. Funkcija leće je usmjeravati svjetlost koja ulazi kroz oko na stražnji dio oka – mrežnicu.

U zdravom oku leća je čista i prozirna, a s godinama se prozirnost leće postupno smanjuje, što spriječava svjetlosnim zrakama prolaz do mrežnice. Zbog toga je slika koja u tim okolnostima nastaje na mrežnici mutna i nejasna. 

Osobe koje imaju sivu mrenu u oku često se osjećaju kao da promatraju predmete kroz magloviti ili zamrznuti prozor. Zamućenje leće može prouzročiti potpuno smanjenje vida, a ako se ne liječi, može dovesti čak i do sljepoće. Postoji nekoliko vrsta sive mrene, od kojih je najčešća starosna siva mrena.

ZBOG ČEGA NASTAJE SIVA MRENA? 

Uzroci nastanka sive mrene još nisu potpuno jasni. Siva mrena se često pojavljuje nakon 55. godine života.

Uz dob, faktori rizika za pojavu sive mrene još su i:
 • sustavne bolesti, posebno dijabetes ili povišeni šećer u krvi;
 • uzimanje određenih lijekova, posebno steroida;
 • izlaganje ultraljubičastom svjetlu;
 • pušenje;
 • očne bolesti (pigmentozni retinitis, uveitis);
 • ozljede oka;
 • prethodna operacija oka.

IMATE SIVU MRENU? 

Razvoj sive mrene ili katarakte može biti spor ili vrlo brz. Obično se razvija polako s postupnim pogoršanjem vida, što se ne može ispraviti naočalama.

Najčešći simptomi sive mrene su:
 • zamagljen vid;
 • problemi s čitanjem pri slabom osvjetljenju;
 • loš vid noću, odsjaj i odraz oko svjetla (halo efekt) te povremeno dvostruki vid;
 • poteškoće pri vožnji automobila, posebno noću;
 • česta potreba za promjenom naočala;
 • nova sposobnost čitanja bez naočala kod pacijenata starijih od 55 godina. 

Ako primijetite opisane promjene i simptome, preporučujemo posjet očnom liječniku.

KAKO SE LIJEČI SIVA MRENA? 

Da biste usporili razvoj sive mrene (katarakte) preporučuje se uravnotežena prehrana i izbjegavanje UV zračenja s pomoću kvalitetnih sunčanih naočala, kao i izbjegavanje svih mogućnosti ozljeda oka upotrebom zaštitnih naočala. Ako ste dijabetičar, pažljivo pratite razinu šećera u krvi. 
Jedini način liječenja sive mrene trenutno je operacija. Postupak je bezbolan i obično traje 10 do 30 minuta za jedno oko. Tijekom operacije se prirodna zamagljena očna leća zamjenjuje novom – sintetičkom. Umjetne leće su trajne, ne zahtijevaju njegu i mogu značajno poboljšati vid. A i ostali nedostaci oka, poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, također se mogu ispraviti kirurškim zahvatom i umetanjem odgovarajuće očne leće. Možda ćete se kirurškim zahvatom i novom lećom čak i u potpunosti riješiti naočala. Neke su leće multifokalne, što omogućuje dobru oštrinu vida i na daljini i u blizini. O svemu najbolje razgovarajte sa svojim očnim liječnikom koji će vam zasigurno dati pravi savjet u vezi s odlukom. 
starija žena na operaciji sive mrene
Ako trebate ukloniti sivu mrenu na oba oka, obično ćete trebati dvije zasebne operacije za to. Prvo oko treba potpuno zacijeliti prije operacije drugog oka. Operacija je potpuno bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji (kapima). Oporavak nakon operacije mrene također je brz i bezbolan, a puna oštrina vida vraća se već u roku od nekoliko dana. U prvom tjednu nakon operacije treba izbjegavati rad u prašnjavom okruženju, dimu ili na vjetru. Oko mora biti zaštićeno od mogućeg pritiska ili udaraca. Dva do tri tjedna nakon zahvata preporučuje se izbjegavanje sportskih aktivnosti. Više o oporavku nakon operacije katarakte pročitajte na ovoj poveznici. Danas je operacija sive mrene najčešće izvođena operacija u oftalmologiji. 
Povratak na vrh