Upala vjeđa ili blefaritis bolest je koju možete nadzirati

Upala vjeđa ili blefaritis

Upala vjeđa, odnosno rubova vjeđa (blefaritis) jedna je od najčešćih bolesti oka koja se može uspješno kontrolirati pravim liječenjem.

upala vjeđa

Činjenice: upala vjeđa ili blefaritis

Blefaritis je upala vjeđa ili ruba na kojem rastu trepavice. Uslijed upale vjeđa oči postanu crvene, nadražene su i svrbe, a na trepavicama se često pojavljuju ljuskice, slične onima kod peruti. Jedan od uzroka upale vjeđa mogu biti bakterije na rubovima vjeđa, koje su dio normalne flore, a drugi je disfunkcija Meibomovih žlijezda u vjeđama. Blefaritis je često prisutan kod alergičara i onih koji imaju kožna oboljenja poput seboroičnog dermatitisa i rozacee.
Postoje dvije vrste blefaritisa. Prednji (anteriorni) blefaritis zahvaća vanjski dio vjeđa. Uzrokuje ga najčešće bakterijska upala i seboroični dermatitis. Stražnji (posteriorni) blefaritis zahvaća unutarnju stranu vjeđa. Riječ je o  disfunkciji Meibomovih žlijezda koje u suzni film izlučuju masna ulja. Stražnji blefaritis uglavnom uzrokuju rozacea (kronična upalna kožna bolest lica) i seboroični dermatitis vlasišta (perut).  Blefaritis je kronična bolest koja se često ne može u potpunosti izliječiti, ali se njezin tijek može kontrolirati tako da su problemi vrlo mali ili ih uopće nema. Bolest obično ne ostavlja trajne posljedice na vidu.

Imate li upaljene vjeđe?

Blefaritis se može pojaviti u akutnom ili kroničnom obliku kao upalna stanja s povremenim razdobljima bez poteškoća. Ako imate upalu vjeđa, simptomi su obično jači ujutro i zahvaćena su oba oka. 

Najčešći simptomi upale vjeđa, odnosno blefaritisa: 
 • crvenilo na rubovima vjeđa,
 • svrbež vjeđa,
 • slijepljene vjeđe kod buđenja ujutro, 
 • trepavice ne izrastaju normalno, 
 • opadanje trepavica, 
 • ljuskice, tj. isušeni iscjedak na rubovima vjeđa i na trepavicama, 
 • masne vjeđe,
 • crvene i umorne oči
 • nadražaj, osjećaj pečenja u očima,
 • osjećaj stranog tijela u očima,
 • često suzenje,
 • osjetljivost na svjetlost,
 • česta pojava ječmenca.

Kako si sami možete pomoći?

Redovita higijena vjeđa i redovito pranje lica i vlasišta često mogu pomoći u poboljšanju stanja. Dobro djeluju i topli oblozi na vjeđama, masaža vjeđa i čišćenje posebnim krpicama za vjeđe . Ako patite od upale vjeđa ili drugih problema s očima, izbjegavajte šminkanje očiju jer ono otežava pravilnu higijenu očiju. Također, ne preporučuje se uporaba kontaktnih leća tijekom liječenja upaljenih vjeđa. 

Prvi znakovi upale su lagana oteklina, crvenilo ili ljuskice na rubovima vjeđa. U ovom je slučaju izuzetno važno svakodnevno čišćenje redovitim uklanjanjem sekreta i sebuma.

ČIŠČENJE VJEĐA KRPICAMA BLEPHACLEAN

upala vjeđa kot žene sa oblogama na očima Topli oblozi
Stavite na 5 do 10 minuta čiste, tople i vlažne obloge na oči. Toplina će omekšati zgusnuti sekret žlijezda.
upala vjeđa kod žene koja si masira vjeđe Masaža vjeđa
Lagano prstima masirajte vjeđe, krećući se prema gore i dolje kako biste uklonili omekšani sekret žlijezda s gornjeg i donjeg kapka.
upala vjeđa i čišćenje sterilnim krpicama Čišćenje vjeđa i rubova vjeđa
Očistite vjeđe sterilnim krpicama s losionom Blephaclean. Nježnim pokretima ih trljajte uz rub vjeđe. Temeljito očistite gornju i donju vjeđu te njezin rub.
Važnost pravilne njege kod upale vjeđa
Iznimno je važno, da pri upali vjeđa temeljito i redovito čistite sve nečistoće, sluzavi sekret, sebum i suhi sekret na vjeđama i trepavicama. Preporučuje se da njegu obavljate prema preporučenom postupku nekoliko puta dnevno.

Još detaljnije upute koje prikazuju sve korake higijene vjeđa za najučinkovitiju njegu možete pronaći u videosnimci.

Je li vam potrebno liječenje?

Ponekad mjere koje možete poduzeti sami nisu dovoljno učinkovite. Tada je vrijeme da posjetite očnog liječnika – oftalmologa. On će vam pomoći dodatnim savjetima i mjerama za poboljšanje stanja. Liječenje ovisi o vrsti blefaritisa i u pravilu je uvijek dugotrajno. Potpuni oporavak često nije moguć, ali simptome možete uspješno ublažiti ako ste ustrajni i dosljedni. Razumno je izbjegavati uporabu kontaktnih leća tijekom uzimanja lijekova. 

Vaš oftalmolog može propisati antibiotsku mast ili kapi. Ako drugi načini liječenja nisu bili uspješni, može vam propisati oralne antibiotike. Kortikosteroidne kapi za oči i kortikosteroidne masti također pomažu u ublažavanju upale očiju i vjeđa. Međutim, ako se blefaritis razvio zbog neke druge bolesti, potrebno je također liječiti osnovnu bolest. 


VU svakom je slučaju za liječenje najvažnija redovita higijena vjeđa koja ublažava simptome i sprečava ponavljanje poteškoća, a treba se provoditi dva puta na dan. Higijena očiju trebala bi postati navika, kao tuširanje i pranje zuba.

Moguće komplikacije upale vjeđa (blefaritisa) 
 • Bolest suhih očiju
 • Bolest suhih očiju je česta komplikacija koja se javlja uslijed upale vjeđa. Pojavljuje se kada oči ne mogu proizvesti dovoljno suza ili one prebrzo isparavaju. Sindrom suhog oka može se razviti i kod bolesti koje pridonose razvoju blefaritisa, poput rozacee ili seboroičnog dermatitisa, jer one uzrokuju promjenu sastava suza. Probleme sa suhim očima možete ublažiti kapima za oči bez konzervansa Thealoz Duo koje se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. 
 • Nenormalan rast trepavica
 • Zbog blefaritisa, trepavice mogu početi rasti u neobičnim smjerovima ili urasti.
 • Nastanak ožiljaka na vjeđama
 • Dugotrajni blefaritis može uzrokovati ožiljke na vjeđama. 
 • Ječmenac
 • Jedna od komplikacija blefaritisa je i infekcija lojnih žlijezda koja se očituje kao natečena i pocrvenjela kvržica na kapku koja je poznata pod nazivom ječmenac.
 • Halacion (cista Meibomove žlijezde)
 • Do pojave halaciona dolazi zbog začepljenja zaraženih žlijezda lojnica. Prati je crvenilo i oteklina, a za razliku od ječmenca, pojavljuje se na unutarnjoj strani kapka. Pročitajte više o halacionu na oku na poveznici.
 • Konjunktivitis 
 • Konjunktivitis je upala tanke sluznice koja prekriva unutrašnjost vjeđe i očne jabučice. Oko postaje crveno jer su sitne žilice u konjunktivi ispunjene krvlju. Kod osoba s blefaritisom konjunktivitis se može ponavljati.

Izvrsno rješenje za svakodnevnu higijenu i čišćenje vjeđa i osjetljive kože prije i poslije medicinskih zahvata na vjeđama.

Pravo rješenje za svakodnevnu higijenu vjeđa kod infekcije grinjom demodeks s ekstraktom ulja čajevca učinkovito uklanja grinje i njeguje te intenzivno vlaži kožu hijaluronskom kiselinom.

Povratak na vrh