Bljeskovi u oku: jesu li razlog za paniku?

Jesu li česti bljeskovi u oku razlog za paniku?

Razne smetnje vida kao što su bljeskanje pred očima, iskre i plutajuće čestice, uglavnom su bezopasne. Ipak, u određenim slučajevima mogu ukazivati na nešto ozbiljnija medicinska stanja koja iziskuju adekvatnu terapiju.

Alarm vam se treba upaliti kada primijetite da se bljeskovi u oku ponavljaju iz dana u dan, nekoliko puta dnevno. Zašto se pojavljuju svjetleći krugovi pred očima te kako se riješiti ove neugodne pojave, pročitajte u nastavku teksta.

bljeskovi u oku
Bljeskovi u oku uglavnom su bezopasni.

Što je zapravo „bljeskanje pred očima“?

Povremeni bljeskovi u oku često se pojavljuju kod osoba koje pate od određenih bolesti oka. Pacijenti ovu pojavu opisuju na različite načine. Pojavljuju se bljeskovi u kutovima oka, crne točkice pred očima, svjetleći krugovi pred očima te sijevanje u središtu oka. Stručni naziv za bljeskove u očima je fotopsija

Ako je bljeskanje pred očima kratkotrajno te ga ne prate neki drugi simptomi, razloga za brigu i paniku nema. Ovakve smetnje vida uglavnom su rezultat fizičkog pritiska na oko koje nastaje, primjerice, kihanjem. Ipak, ako fotopsija sa sobom nosi dodatne probleme, postoji velika vjerojatnost da se radi o nekoj očnoj bolesti ili stanju. Zato je važno u tim situacijama pravovremeno reagirati te zakazati liječnički pregled.

Zašto se pojavljuju bljeskovi u oku?

Kao što smo prethodno spomenuli, povremeni bljeskovi u oku mogu biti uzrokovani različitim bolestima oka. One najčešće su ablacija staklovine, ablacija mrežnice, očne migrene te neurološki poremećaji.

Bljeskovi u oku kod starije žene
Povremeni bljeskovi u oku mogu biti uzrokovani različitim bolestima oka.

Ablacija staklovine

Staklovina je specifična tvar čija tekstura nalikuje gelu, a njome je ispunjeno ljudsko oko. Starenjem se količina staklovine smanjuje i skuplja, a kod nekih osoba čak i odvaja od mrežnice.

Mrežnica ili retina je membrana koja se nalazi u stražnjem dijelu oka i ima izraženu osjetljivost na svjetlost. Za vrijeme prolaska svjetla kroz oči, leća fokusira, odnosno izoštrava sliku na mrežnici. Uloga mrežnice je pretvoriti sliku u signal koji se u konačnici šalje do mozga putem optičkog živca.

Ako dođe do nakupljanja i smanjenja staklovine, pojavit će se bljeskovi u vidnom polju, crne točkice i svjetleći krugovi pred očima. Iako su ovakvi bljeskovi u oku ponekad vrlo neugodni, dobra je vijest da su bezopasni. Riječ je o uobičajenom procesu starenja u kojem se, između ostalog, mijenja i očni sustav.

Ablacija staklovine – liječenje

Kako bi se utvrdilo da je riječ o ablaciji staklovine, liječnik obavlja specifičan dijagnostički pregled. Oko se pregledava posebnim aparatom na proširene zjenice. Ipak, ponekad je teško pri klasičnom pregledu potvrditi da je riječ o ablaciji staklovine, stoga je u tim slučajevima potrebno obaviti dodatne preglede. 

Ultrazvuk oka i optička koherentna tomografija temeljito će analizirati oko te utvrditi radi li se o ablaciji staklovine. Pozitivna je stvar da ablacija staklovine ne ugrožava vid, a simptomi u većini slučajeva nestaju nakon otprilike tri mjeseca. Kod većine pacijenata, neće biti potrebno uključiti ikakvu vrstu liječenja.

bljeskovi u oku i pregled kod oftalmologa
Kad je riječ o ablaciji staklovine, liječnik obavlja specifičan dijagnostički pregled.

Ipak, postoji mali postotak onih kojima se ablacija staklovine maksimalno zakomplicira. Primjerice, ako kod pacijenta dođe do pucanja mrežnice, bit će nužan laserski zahvat. S druge strane, ako prisutnost simptoma potraje predugo, postoji mogućnost liječenja vitrektomijom. Riječ je o vrlo agresivnom te rizičnom zahvatu zbog čega ga liječnici preporučuju samo u rijetkim i iznimnim slučajevima.

Ablacija mrežnice

Pretjerano nakupljanje staklovine može dovesti do stvaranja ruptura, odnosno odignuća mrežnice. Mrežnica se odvaja od stražnjeg dijela oka zbog čega nastaje fotopsija, tj. povremeni bljeskovi u oku. Uz bljeskanje pred očima, uočit ćete i crne točkice pred očima baš kao i pojavu paučine, zavjesa i sjena koje prekrivaju vaše vidno polje. Svi simptomi se u pravilu pojavljuju postepeno, a s obzirom na to da je ablacija mrežnice potpuno bezbolna, važno je navedene smetnje vida shvatiti ozbiljno. Što prije posjetite liječnika kako biste sačuvali zdravi vid te povećali izglede za obnavljanje izgubljenog vida.

Također, imajte na umu da je ablacija mrežnice problem koji uglavnom pogađa osobe starije od 50 godina. Osim toga, čimbenici rizika za razvoj bolesti su i genetska predispozicija te bavljenje kontaktnim sportovima koji mogu prouzrokovati ozljede oka. Bilo kakva ozljeda oka zahtijeva liječničku intervenciju jer neadekvatnim liječenjem kod kuće, može doći do nepovratnog oštećenja vida.

Ablacija mrežnice – liječenje

Kako bi se ablacija mrežnice uspješno dijagnosticirala, liječnik mora napraviti temeljit pregled očiju. To uključuje provjeru očnog tlaka, vidne oštrine, sposobnosti raspoznavanja boja te unutarnje strukture oka. Liječenje ablacije mrežnice podrazumijeva odgovarajući operativni zahvat. Od ključne je važnosti što prije spojiti mrežnicu s unutarnjim slojevima kako bi se povećali izgledi za poboljšanje vida i sveukupni oporavak.

Ovisno o stanju mrežnice, liječnik odabire adekvatnu metodu liječenja. Operativni zahvati koji se provode u svrhu liječenja ablacije mrežnice su skleralna plomba, vitrektomija te pneumatska retinopeksija. Osim o stanju mrežnice, odabir operativnog zahvata ovisi i o dobi pacijenta, povijesti bolesti te raznim drugim faktorima koji utječu na konačnu odluku liječnika. 

infografika: ablacija mrežnice
Bljeskovi u oku mogu biti posljedica ablacije mrežnice.

Očne migrene i bljeskovi u oku

Crne točkice pred očima, sijevanje i bljeskanje pred očima nerijetko su i simptomi očnih migrena. Riječ je o specifičnoj vrsti migrena koja nastaje kao posljedica poremećaja vida. Može ju pratiti bol klasične migrene, ali i ne mora. 

Razlikujemo dvije vrste očnih migrena:

Migrena s aurom: Migrena s aurom ometa vid prisustvom simptoma kao što su bljeskovi svjetlosti, mrlje i crne točkice pred očima. Srećom, simptomi nestaju vrlo brzo, no aura često ima utjecaj i na druga ljudska osjetila osim vida. To su obično ometanje motoričkih sposobnosti te govora. Kod većine osoba koje pate od ovog poremećaja, aura nastupa otprilike pola sata prije migrene. Simptomi aure su trnci u rukama i licu, slijepe pjege, povremeni bljeskovi u oku, svjetleći krugovi pred očima, slabiji miris i okus, osjećaj ukočenosti te crne točkice pred očima.

Retinalna migrena: Retinalna migrena naziv je za stanje koje se odnosi isključivo na vizualne simptome. Oni se pojavljuju samo na jednom oku neposredno prije ili za vrijeme migrenske glavobolje. Za razliku od migrene s aurom, simptomi retinalne migrene su znatno intenzivniji. Uključuju bljeskanje pred očima, smanjenu vidnu oštrinu pa čak i privremenu sljepoću.

Osobama uglavnom bude teško razlikovati koju vrstu migrene imaju, zato je pregled kod stručnjaka nezaobilazan korak kojeg morate poduzeti.

retinalna migrena i bljekosvi u oku kod mlade žene
Crne točkice pred očima, sijevanje i bljeskanje pred očima nerijetko su i simptomi očnih migrena.

Neurološki poremećaji i bljeskovi u oku

Iako su bljeskovi u oku uglavnom povezani s problemima vida i bolestima očiju, nije uvijek tako. Naime, u određenim slučajevima bljeskanje pred očima uzrokuju problemi vidnog živca ili korteksa. Korteks je dio mozga koji se sastoji od mnoštva živčanih stanica te je zadužen za obradu vizualnih informacija. Ako dođe do poremećaja u ovim moždanim područjima, postoji vjerojatnost da nastupi fotopsija sa svim ostalim popratnim simptomima.

Kada posjetiti liječnika?

Užurbani život pun stresa nerijetko učini da svoje zdravlje stavimo na zadnje mjesto. To nipošto ne bi smjelo biti tako. Kako biste sačuvali svoje oči i dobar vid, ne zanemarujte prisutne simptome te odmah zakažite liječnički pregled. Simptomi na koje posebno treba reagirati su povećana učestalost bljeskova pred očima, svjetleći krugovi pred očima, zamućen vid kojeg prate povremeni bljeskovi u oku te bol unutar oka. Fotopsija je puno više od poneke iskrice i bljeska pred očima. Nemojte tek tako odmahnuti rukom i čekati da simptomi prođu. Vaše oči vam šalju jasne signale da se nešto događa i da vam je potrebna pomoć. Zato posjetite liječnika čim uočite prve smetnje vida.

Čuvajte zdravlje svojih očiju jer ono je i više nego dragocjeno. Ako vas zanima više informacija o očuvanju zdravlja vida i očiju, posjetite našu blog rubriku „Savjeti za zdrave oči“.


Povratak na vrh