Fotofobija: uzroci za osjetljivost oka na svjetlost

Fotofobija – što uzrokuje i kako izliječiti osjetljivost oka na svjetlost?

Fotofobija je specifično stanje oka prilikom kojeg dolazi do povećane osjetljivosti ili čak potpunog nepodnošenja svjetlosti. Različiti izvori svjetlosti kao što su sunce, gradska svjetla ili svjetla automobila mogu uzrokovati nelagodu u očima popraćenu glavoboljom. Fotofobija oka posljedica je raznih bolesti oka te upala oka, a u nastavku teksta otkrijte koji su uzroci te načini liječenja ovog stanja.

fotofobija ili osjetljivost oka na svjetlost kod mlade žene
Fotofobija nije bolest, već stanje nastalo kao posljedica neke druge bolesti „u pozadini“.

Koji su uzroci fotofobije?

Prije svega važno je naglasiti da fotofobija nije bolest, već stanje nastalo kao posljedica neke druge bolesti „u pozadini“. Zato je vrlo bitno otkriti uzrok nastanka fotofobije kako bi se mogla riješiti srž problema. Fotofobija oka vrlo se često javlja kod neuroloških bolesti, migrena, meningitisa te infekcija i bolesti očiju. 

Upala oka, upala vidnih živaca te upala rožnice također su neki od čestih razloga koji uzrokuju preosjetljivost očiju na svjetlost. Osim toga, ozljede, ogrebotine, ožiljci te bolest suhog oka pogoduju negativnim reakcijama očiju na bilo koju vrstu svjetlosti. 

Bolovi u očima izazvani svjetlošću uglavnom su povezani s očnim bolestima i stanjima, stoga smo odlučiti izdvojiti one najčešće.


Konjunktivitis

Konjunktivitis je nedvojbeno najčešća upala oka s kojom se tijekom života susretne svaka druga osoba. Riječ je o upali spojnice koja postaje nadražena te samim time osjetljiva na svjetlost. Ostali simptomi su crvenilo, svrbež, peckanje i iritacija.

Skleritis

Sljedeća česta upala oka, skleritis, povezana je s upalom zaštitnih vanjskih slojeva oka. Jedan od glavnih simptoma je upravo fotofobija zbog čega pacijenti prilikom liječenja preferiraju boravak u tamnijim prostorima. Karakteristični simptomi za ovu bolest su zamagljen vid, „vodenaste“ oči te stalni bolovi u očima.

Abrazija rožnice

Fotofobija oka pojavljuje se i kada dođe do abrazije rožnice. Abrazija rožnice je zapravo ozljeda vanjskog dijela oka. Možemo reći kako je ovo jedna od najčešćih ozljeda oka jer je mogu uzrokovati gotovo svakodnevne uobičajene aktivnosti. Ako vam u oko upadne pijesak, prašina, prljavština ili pak ako dođe do ogrebotine, vrlo vjerojatno će se dogoditi abrazija rožnice. Najvažnije je da se ozljeda ne inficira jer se obična upala oka može razviti u ozbiljno stanje, takozvani ulkus rožnice.


Abrazija rožnice kod muškarca
Abrazija rožnice je ozljeda vanjskog dijela oka.

Ablacija mrežnice

U slučaju da primijetite točkice ili bljeskove pred očima, postoji vjerojatnost da imate odignutu mrežnicu. Riječ je o stanju kada se mrežnica odvaja od potpornog tkiva. Simptomi su zamućen i oslabljen vid, sjena koja prekriva vidno polje te fotofobija oka. Ablacija mrežnice je bezbolna, ali se mogu se pojaviti bolovi u očima i glavobolja upravo zbog povećane osjetljivosti na svjetlost.


Uveitis

Uveitis je upala uvee. Uvea se sastoji od šarenice, žilnice i cilijarnog tijela. Obično se razvija naglo, a očituje se simptomima kao što su crvenilo, bolovi u očima te zamućenje vida. Još jedan od ključnih pokazatelja je i fotofobija oka, smanjena oštrina vida te pojava plutajućih čestica.


Suho oko

Bolest suhog oka razvija se zbog nedovoljne količine suza, odnosno poremećaja u kvaliteti suznog filma. Suze su neophodne za sve optičke funkcije te za bistar i jasan vid. Zbog prečestog i višesatnog boravka pred ekranima mobitela i računala u današnje vrijeme,  simptome suhog oka ima svaka druga osoba. Simptomi se pogoršavaju i u vjetrovitim, zadimljenih te suhim prostorima.  Pacijenti se prvotno žale na iritaciju očiju, osjećaj stranog tijela u oku, svrbež, a u uznapredovalom stadiju prisutni su bolovi u očima te nepodnošljiva fotofobija. Bolest suhog oka kreće od povremenog do kontinuiranog nadraživanja očiju te ozbiljnih upala, pa čak i potencijalnih ožiljaka. 

Za ublažavanje simptoma suhog oka preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči bazirane na hijaluronskoj kiselini (koja je prirodni polisaharid) i trehalozi. Trehaloza djeluje kao antioksidans, ovlažuje, štiti i obnavlja površinu oka.  Ove kapi za oči nude trenutno olakšanje te dugotrajan učinak ublažavanja simptoma suhog oka. Također, kapi su bez konzervansa što je iznimno bitno kako ne bi došlo do još većih komplikacija, iritacija i upala oka.

Ako su simptomi uistinu nepodnošljivi i potrebno vam je dodatno „oružje“ u borbi protiv ovog iritirajućeg stanja, naša preporuka je Thealoz Duo Gel za oči. Uz trehalozu i hijaluronsku kiselinu,  sadrži još i karbomer koji omogućuje produženo djelovanje. Baš kao i kapi, ni gel ne sadrži štetne konzervanse.


Kapi za oči Thealoz Duo i Thealoz Duo Gel kod fotofobije
Za ublažavanje simptoma suhog oka preporučujemo Thealoz Duo kapi za oči i Thealoz Duo Gel.

Fotofobija oka i kontaktne leće

Vrlo često kontaktne leće uzrokuju abrazije rožnice, a prisutni su i bolovi u očima, iritacija te fotofobija oka. 

Nelagoda je obično izazvana promjenama na rožnici, neodgovarajućim lećama, nošenjem leća u zadimljenim prostorijama, neadekvatnim apliciranjem i vađenjem leća te predugim nošenjem. Ponekad je neophodno liječenje primjenom antibiotskih kapi ili masti te zahvatom širenja zjenica midrijatikom u svrhu ublažavanja fotofobije. 


Ostale bolesti povezane s nastankom fotofobije

Unatoč tome što smetnje osjećate direktno na ili u oku, ponekad je izvor problema na nekom potpuno drugom mjestu. Postoje razne bolesti koje uzrokuju fotofobiju, a nisu povezane s očima. Imajte na umu da ako uz osjetljivost na svjetlo osjetite i sljedeće simptome, hitno potražite medicinsku pomoć.


Encefalitis 

Encefalitis je upala mozga, točnije upala moždanih stanica. Oboljeli je često zamijene s gripom radi sličnih simptoma kao što su glavobolja i groznica. Također može prouzrokovati probleme s osjetilima, pokretima te otežano buđenje i djelomičnu ili potpunu intoleranciju na svjetlost. 


Meningitis

Meningitis je upala ovojnica mozga (meninga) i kralježnične moždine. Bolest u pravilu započinje upalom dišnih puteva koja razvija vrućicu, glavobolju, povraćanje, bol u mišićima te fotofobiju.


Moždano krvarenje

Do moždanog krvarenja najčešće dolazi zbog hipertenzije, a karakteristični simptomi su nagla i jaka glavobolja, gubitak svijesti, mučnina, smetenost, utrnulost dijelova tijela te izražena fotofobija.

  Također preporučujemo redovite oftalmološke preglede jer oftalmolozi mogu otkriti potencijalna začepljenja krvnih žila koje se nalaze na stražnjim dijelovima oka. Osim toga, mogu uočiti i povećani tlak u mozgu te oticanje vidnog živca. Na ovaj način možete držati pod kontrolom tlak i živce te na neki način prevenirati moždani udar.

Liječenje fotofobije i prevencija

Kao što smo ranije istaknuli, najbolje rješenje za liječenje fotofobije je pronalazak glavnog uzroka. 

Tek nakon što se postavi dijagnoza, može se odrediti terapija i započeti liječenje. U slučajevima kada je fotofobija oka povezana s ostalim bolestima i stanjima, ovo su najčešće vrste liječenja:

  • kapi za oči za ublažavanje iritacije i bolesti suhog oka
  • antibiotske kapi za liječenje abrazije rožnice
  • antibiotici za konjunktivitis
  • protuupalni lijekovi
  • antibiotici za meningitis
  • lijekovi protiv glavobolje.
djevijka koristi kapi za oči zbog fotofobije
Kapi za oči mogu koristiti kod fotofobije.

Ako ne patite ni od jedne bolesti ni od poremećaja oka, no svejedno ste prirodno osjetljivi na svjetlo, potrudite se maksimalno zaštititi svoje oči. S ovim se problemom uglavnom susreću osobe svjetlijih očiju i puti. Kako biste se zaštitili, nosite sunčane naočale s UV zaštitom. Savjetujemo i fotoosjetljive leće koje se automatski zatamne na suncu te stopostotno sprječavaju prodor UV zraka.

Također vodite računa da sunčane naočale imaju polarizirana stakla jer na taj način štite oči od blještavila i refleksija uzrokovanih površinama kao što su voda, snijeg, asfalt i slično.

Ako vas muči fotofobija, svakako imajte na umu da forsiranje oka, primjerice direktno na suncu, neće učiniti vaše oči „naviknutima“ na svjetlo. Umjesto toga, adekvatno ih zaštitite i izbjegavajte prejake izvore svjetlosti koji vam stvaraju nelagodu, bolove i smetnje u očima.

Više informacija o očuvanju zdravlja i pravilnoj njezi očiju možete pronaći u našoj rubrici „Savjeti za zdrave oči“


Povratak na vrh