Glaukom i suho oko – simptomi i liječenje

Glaukom: liječenje može uzrokovati suho oko

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice koja je najčešće povezana s povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte to je najčešći uzrok sljepoće u svijetu.

Saznajte više o uzrocima i liječenju glaukoma.

Glaukom ‒ simptomi i liječenje

Pojava suhog oka kod bolesnika s glaukomom potvrđena je u nekoliko studija. Dok simptomi suhoće očiju prate od 6 do 34 % opće populacije, ta je brojka znatno veća među pacijentima s glaukomom: čak 59 %. Suhe oči mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života i istodobno otežati liječenje glaukoma. 

Upravo se ovog tjedna, od 7. do 13. ožujka 2021., odvijaju globalne aktivnosti u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti.

Izgubljeni vid kod glaukoma ne može se vratiti. Ali ako glaukom prepoznamo u pravo vrijeme, pacijentima se u većini slučajeva može učinkovito pomoći terapijom za smanjenje očnog tlaka.


glaukom pregled
Ako glaukom prepoznamo u pravo vrijeme, pacijentima se u većini slučajeva može učinkovito pomoći terapijom za smanjenje očnog tlaka.

Simptomi koji upućuju na glaukom su:

 • bol unutar ili iza očne jabučice
 • glavobolja
 • osjetljivost očne jabučice na pritisak
 • suzenje
 • neodređena nelagoda u očima


Ponekad je za smanjenje očnog tlaka potreban operativni zahvat, ali uglavnom se taj problem može riješiti i kapima za oči. Budući da je glaukom kronična bolest, pacijenti kapi moraju koristiti cijeli život.

 Glaukom i suhe oči
Liječenje glaukoma može uzrokovati suho oko.

Mnogo se puta pacijenti žale na pečenje i suhe oči nakon korištenja kapi za smanjenje očnog tlaka. Spominju sljedeće simptome:

 • pečenje,
 • skaliranje,
 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • osjećaj probadanja,
 • osjetljivost na svjetlost,
 • zamućen vid nakon ukapanja kapi.


Stručnjaci su ubrzo prepoznali da ti pacijenti imaju uz glaukom i bolest suhog oka. Ali što bi mogao biti razlog pojavljivanja?

Otkrili su da je glavni razlog povećane učestalosti suhoće očiju dugotrajno liječenje glaukoma kapima koje sadrže konzervans.

Problem je što su simptomi suhoće očiju za mnoge ljude toliko neugodni da odluče prekinuti liječenje antiglaukomskim kapima. To može štetiti vidu, jer je vidni živac u opasnosti zbog prekida liječenja ili neredovite upotrebe kapi.


Kada antiglaukomski lijekovi uzrokuju suho oko?

Suho oko u liječenju glaukoma mogu uzrokovati konzervansi, aktivni sastojak ili pomoćne tvari u kapima

Benzalkonij klorid (BAK) je spoj koji sprječava kontaminaciju sadržaja bakterijama nakon otvaranja bočice. BAK djeluje kao deterdžent, olakšava prolaz aktivnog sastojka u oko ali i oštećuje rožnicu. BAK se dugo nakuplja u tkivima. Njegov poluvijek eliminacije je 20 sati, što znači da polovica početne ukapane količine lijeka ostaje u očima nakon ovog vremena. Njegova prisutnost na očnoj površini otkrivena je 168 sati nakon uzimanja jedne kapi 0,001-% BAK.

BAK oštećuje stanice, izaziva upalu i slabi stabilnost suznog filma ‒ što sve pridonosi pojavi suhih očiju. Što je duže liječenje kapima koje sadrže BAK i što je veća količina koja se koristi, to je veći rizik od suhoće očiju.

Kapi za oči ‒ glaukom
Za smanjenje očnog tlaka potrebne su kapi za oči.

Glaukom ‒ liječenje nudi neke alternative

Liječenje glaukoma i suhih očiju istovremeno može biti popriličan izazov za liječnika i pacijenta. Iako su suhe oči neugodne i štetne za površinu oka, glaukom ima prednost u liječenju jer može prouzročiti gubitak vida.

Liječnik će se obično odlučiti za kombinaciju lijekova za oba problema i pokušati nekoliko terapija kako bi pronašao kombinaciju koja najbolje odgovara pacijentu.

Jedno od rješenja je korištenje kapi za oči protiv glaukoma bez konzervansa. One su hitno potrebne u teškom obliku sindroma suhog oka i preporučuju se bolesnicima s upalom vjeđa (blefaritis) i prije operacije glaukoma. 

Glaukom se može liječiti i kirurškim zahvatom koji može trajno smanjiti očni tlak. Nažalost, kod pacijenata koji već dugo koriste antiglaukomske kapi za oči s konzervansima, ishod takve operacije nije uvijek zadovoljavajući. Konzervansi oštećuju i one stanice u konjunktivi koje se brinu za zacjeljivanje rana nakon operacije.

Kako se liječi suho oko kod glaukoma?

Kod glaukoma liječnici liječe suho oko na sljedeće načine:

 • savjetuju upotrebu kapi za oči ili umjetnih suza, na primjer Thealoz Duo, koje naravno ne sadrže konzervanse;
 • poručaju redovito čišćenje vjeđa krpicama Blephaclean i toplim oblozima za pomoć kod upala;
 • propisuju protuupalne kapi ili blage steroide za kontrolu upale.


glaukom – liječenje kapima
Kapi za oči pomažu kod pojava suhog oka kod bolesnika s glaukomom.

Bilo da se radi o bolesti suhog oka ili o glaukomu ‒ u oba slučaja liječenje uključuje čestu upotrebu kapi, pa bi pacijenti trebali pažljivo slijediti liječnikove upute za njihovo korištenje. Važno je umjetnim suzama održavati površinu oka zdravom i boriti se protiv neugodnog osjećaja pečenja očiju, a na taj način možemo čak poboljšati ishod operacije glaukoma.

Povratak na vrh