Liječenje glaukoma: uzroci i simptomi bolesti

Što je glaukom: Uzroci, simptomi i liječenje glaukoma

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice koja je najčešće povezana s povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte je to najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Svake godine u periodu između 7. i 13. ožujka odvijaju se globalne aktivnosti u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma. Cilj je povećati svijest i znanje o ovoj bolesti. Saznajte i vi više o uzrocima, simptomima i metodama liječenja glaukoma, te kako glaukom utječe na pojavu suhih očiju.

pregled i onda lijecenje glaukoma
Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice.

Koji su uzroci glaukoma?

Glaukom nastaje kao posljedica oštećenog vidnog živca čije pogoršavanje rezultira pojavom slijepih točaka unutar vidnog polja. Nije u potpunosti jasno zbog čega dolazi do ove pojave, no glavnim uzročnikom se smatra povišeni očni tlak.

Do povišenog očnog tlaka dolazi zbog nakupljanja očne vodice koja je smještena u unutrašnjosti ljudskog oka. Kada proizvodnja ove tekućine postane prekomjerna ili sustav odvodnje prestane funkcionirati pravilno, očna vodica više ne može normalno istjecati. Kada dođe do toga, očni tlak se naglo povećava.

Ipak, unatoč tome što zvuči zastrašujuće, liječenje glaukoma je moguće ako pravovremeno reagirate i zatražite liječničku pomoć.

Kako otkriti glaukom?

Detaljnim oftalmološkim pregledom moguće je otkriti prisutnost glaukoma te spriječiti njegov daljnji razvoj. Postoji nekoliko metoda pomoću kojih će liječnik uspostaviti dijagnozu.

Tonometrija

Tonometrijom se mjeri očni tlak. Za vrijeme ovog tretmana koriste se posebne kapi za oči čija je uloga tzv. ''otupljivanje oka''. Uz pomoć tonometra mjeri se unutarnji očni tlak pritiskanjem oka sitnim uređajem ili pak toplim zrakom.

glaukom pregled
Detaljnim oftalmološkim pregledom moguće je otkriti prisutnost glaukoma.

Oftalmoskopija

Oftalmoskopijom liječnik vrši pregled vašeg vidnog živca kako bi utvrdio postoje li oštećenja izazvana glaukomom. Uz pomoć malog uređaja sa svjetlom na kraju, može se detaljno osvijetliti i povećati vidni živac. U slučaju da liječnik uoči neke abnormalnosti, vjerojatno će vas uputiti na dva dodatna pregleda za glaukom: perimetriju i gonioskopiju.

Perimetrija

Perimetrija je zapravo test vidnog polja kojim se utvrđuje u kojem je postotku vaš vid zahvaćen glaukomom. Za vrijeme ovog pregleda važno je da gledate ravno ispred sebe dok će se svjetlosna mrlja pojavljivati na području vašeg perifernog vida. 

Gonioskopija

Ovim dijagnostičkim pregledom utvrđuje se kakav je kut u kojem šarenica nailazi na rožnicu. Na oko se aplicira kontaktna leća koja na sebi ima posebno zrcalo. Uz pomoć ovog zrcala liječnik jasno može vidjeti je li kut zatvoren i začepljen ili pak širok i otvoren. Ako liječnik primijeti ikakva odstupanja ili nepravilnosti, napravit će daljnje pretrage i odrediti adekvatnu metodu za liječenje glaukoma.

Koji su simptomi glaukoma?

Simptomi koji upućuju na glaukom su:

 • bol unutar ili iza očne jabučice
 • glavobolja
 • osjetljivost očne jabučice na pritisak
 • suzenje
 • neodređena nelagoda u očima


Ponekad je za smanjenje očnog tlaka potreban operativni zahvat, ali uglavnom se taj problem može riješiti kapima za oči. Budući da je glaukom kronična bolest, pacijenti kapi moraju koristiti cijeli život.

Izgubljeni vid kod glaukoma se ne može vratiti. Ali ako glaukom prepoznamo u pravo vrijeme, pacijentima se u većini slučajeva može učinkovito pomoći terapijom za smanjenje očnog tlaka.

Mnogo se puta pacijenti žale na pečenje i suhe oči nakon korištenja kapi za smanjenje očnog tlaka. Spominju sljedeće simptome:

 • pečenje
 • osjećaj stranog tijela u oku
 • osjećaj probadanja
 • osjetljivost na svjetlost
 • zamućen vid nakon ukapavanja kapi


Stručnjaci su ubrzo prepoznali da pacijenti uz glaukom imaju i bolest suhog oka. Ali što bi mogao biti razlog pojavljivanja?

glaukom i suhe oči kod žene
Mnogo se puta pacijenti žale na suhe oči nakon korištenja kapi za smanjenje očnog tlaka.

Otkrili su da je glavni razlog povećane učestalosti suhoće očiju dugotrajno liječenje glaukoma kapima koje sadrže konzervanse.

Problem je što su simptomi suhoće očiju za mnoge ljude toliko neugodni da odluče prekinuti liječenje antiglaukomskim kapima. To može štetiti vidu, jer je vidni živac u opasnosti zbog prekida liječenja ili neredovite upotrebe kapi.


Zašto kapi za liječenje glaukoma uzrokuju suho oko?

Pojava suhog oka kod bolesnika s glaukomom potvrđena je u nekoliko studija. Dok simptomi suhoće očiju prate od 6 do 34 % opće populacije, ta je brojka znatno veća među pacijentima s glaukomom: čak 59 %. Suhe oči mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života i istodobno otežati liječenje glaukoma. 

Liječenje glaukoma rezultira suhim okom zbog konzervansa koji se nalaze u kapima. Riječ je o aktivnim sastojcima ili pomoćnim tvarima u lijeku. 

kapi za oči za liječenje glaukoma
Za smanjenje očnog tlaka potrebne su kapi za oči koje mogu uzrokovati suhe oči.

Benzalkonij klorid (BAK) je spoj koji spriječava kontaminaciju sadržaja bakterijama nakon otvaranja bočice. BAK djeluje kao deterdžent, olakšava prolaz aktivnog sastojka u oko, ali i oštećuje rožnicu. BAK se dugo nakuplja u tkivima. Njegov poluvijek eliminacije je 20 sati, što znači da polovica početne ukapane količine lijeka ostaje u očima nakon ovog vremena. Njegova prisutnost na očnoj površini otkrivena je 168 sati nakon uzimanja jedne kapi 0,001-% BAK-a.

BAK oštećuje stanice, djeluje upalno i slabi stabilnost suznog filma što pridonosi pojavi suhih očiju. Što je duže liječenje glaukoma kapima koje sadrže BAK i što je veća količina koja se koristi, to je veći rizik od suhoće očiju.

Liječenje glaukoma na ostale načine

Liječenje glaukoma i suhih očiju istovremeno može biti popriličan izazov za liječnika i pacijenta. Iako su suhe oči neugodne i štetne za površinu oka, liječenje glaukoma u svakom slučaju ima prednost

Liječnik će se obično odlučiti za kombinaciju lijekova za oba problema i pokušati nekoliko terapija kako bi pronašao kombinaciju koja najbolje odgovara pacijentu.

Jedno od rješenja je korištenje kapi za oči za liječenje glaukoma bez konzervansa. One su hitno potrebne u teškom obliku sindroma suhog oka i preporučuju se bolesnicima s upalom vjeđa (blefaritis) i prije operacije glaukoma. 

Glaukom se može liječiti i kirurškim zahvatom koji može trajno smanjiti očni tlak. Provodi se minimalno invazivna operacija glaukoma za smanjenje očnog tlaka. Ovaj kirurški zahvat se nerijetko kombinira s operacijom mrene. Važno je napomenuti da postoje različite metode liječenja glaukoma pomoću MIGS-a. Iz tog razloga konzultirajte se sa svojim liječnikom koji će odrediti koja je tehnika najbolja za vas.

Imajte na umu da u slučaju akutnog glaukoma zatvorenog kuta morate hitno zatražiti liječničku pomoć. Tlak u oku mora se spustiti u što kraćem roku što obično zahtijeva laserske zahvate i specifične lijekove.

Nažalost, kod pacijenata koji već dugo koriste antiglaukomske kapi za oči s konzervansima, ishod pojedinih operacija nije uvijek zadovoljavajući. Konzervansi oštećuju i one stanice u konjunktivi koje se brinu za zacjeljivanje rana nakon operacije.

Kako se liječi suho oko kod glaukoma?

Kod glaukoma liječnici liječe suho oko na sljedeće načine:

 • savjetuju upotrebu kapi za oči ili umjetnih suza, na primjer Thealoz Duo, koje naravno ne sadrže konzervanse 
 • preporučaju redovito čišćenje vjeđa krpicama Blephacleani toplim oblozima za pomoć kod upala
 • propisuju protuupalne kapi ili blage steroide za kontrolu upale
 • u suzne kanale stavljaju čepove kako bi zadržali suze na površini oka

glaukom i suhe oči – liječenje kapima
Kapi za oči ili umjetne suze pomažu kod pojava suhog oka kod bolesnika s glaukomom.

Liječenje suhog oka i glaukoma uključuje čestu upotrebu kapi, pa bi pacijenti trebali pažljivo slijediti liječnikove upute za njihovo korištenje. Važno je umjetnim suzama održavati površinu oka zdravom i boriti se protiv neugodnog osjećaja pečenja očiju. Na taj način možemo čak poboljšati ishod operacije glaukoma.

Simptomi i liječenje glaukoma kod djece

Iako na spomen riječi „glaukom“ uglavnom pomislimo na stariju populaciju, ovu bolest mogu razviti čak i oni najmlađi. Mala djeca i dojenčad mogu biti podložni razvoju visokog očnog tlaka koji rezultira oštećenjem očnog živca te privremenim ili trajnim gubitkom vida. Dobra je vijest da su ovakvi slučajevi rijetki, no ipak postoje, stoga je važno znati prepoznati simptome i pravovremeno reagirati. 

Postoje tri vrste glaukoma koji se pojavljuju kod djece ovisno o dobi. Kod novorođenčadi je prisutan  kongenitalni glaukom. Kod djece u dobi između prve i druge godine života javlja se infantilni glaukom. Oblik glaukoma koji nastaje nakon treće godine naziva se juvenilni glaukom.

Simptomi koje možete uočiti kod djeteta su prekomjerno suzenje oka, osjetljivost na svjetlo, iritacija i crvenilo. Kod manje djece nerijetko dolazi do razvoja stanja koje se naziva buftalmus. Uočit ćete povećanje samog oka kojeg prate oticanje i zamućena rožnica.

Za razliku od odraslih kojima se najprije prepisuju kapi za oči, liječenje glaukoma kod djece započinje operacijom. Operativni zahvat prvi je odabir u ovom slučaju kako bi se čim prije ispravile fizičke abnormalnosti. Nakon operacije pedijatar će vas uputiti o daljnjem tijeku liječenja. Djeca s glaukomom zbog kratkovidnosti uglavnom moraju nositi naočale, a ponekad su prisutni i slabovidnost te strabizam. Od ključne je važnosti pravovremena dijagnoza bolesti kako bi se spriječio gubitak vida.

oči djeteta
Glaukom mogu razviti čak i djeca.

Prevencija glaukoma

Da biste spriječili razvoj glaukoma, ali i bilo koje druge očne bolesti, važno je obavljati redovite oftalmološke preglede. Otkrivanje glaukoma u ranoj fazi prevenirat će značajne štete te sačuvati zdravlje vaših očiju i vida. Stručnjaci preporučuju detaljan oftalmološki pregled barem jednom u dvije godine. U slučaju da spadate u rizičnu skupinu za razvoj glaukoma, savjetujemo i češće preglede.

Važno je informirati se o povijesti bolesti očiju unutar svoje obitelji kako biste znali postoji li faktor rizika. Osim preventivnih pregleda, fokusirajte se na što zdraviji način života. Redovito vježbajte, zdravije se hranite, pijte dovoljno vode i priuštite svome tijelu i svojim očima samo najbolje. Za više savjeta o očuvanju zdravlja očiju i vida, posjetite naš blog i pronađite odgovore na pitanja koja vas muče.

Povratak na vrh