Gravesova bolest: utjecaj na zdravlje očiju

Gravesova bolest: utjecaj na zdravlje očiju

Gravesova bolest je autoimuni poremećaj u kojem štitna žlijezda izlučuje prekomjeran broj tiroidnih hormona. Riječ je o specifičnom endokrinom stanju koje uglavnom pogađa žene u dobi između tridesete i pedesete godine života.

Simptomi kao što su znojenje, učestali umor, lupanje srca i nesanica prvi su znakovi da se nešto događa s vašom štitnjačom. Jednog dana se možete probuditi i u ogledalu primijetiti izbočen izgled očiju kojeg prati suhoća i nadraženost.

U nastavku saznajte više o Gravesovoj bolesti, simptomima i rješenjima koja će vam pomoći da zaštitite svoje tijelo i oči.

gravesova bolest i izbočene oči kod djevojke
Gravesova bolest je autoimuni poremećaj štitnjače i može uzrokovati izbočene oči.

Što je štitnjača i zašto je važna njezina pravilna funkcija?

Štitnjača je specifična žlijezda koja je smještena ispod grkljana, odnosno ispred dušnika. Njezin izgled podsjeća na leptira s obzirom na to da je građena od dva režnja te središnjeg dijela koji ih povezuje.

Iako su hormoni prva asocijacija kada govorimo o štitnjači, jeste li znali da štitnjača sudjeluje u gotovo svim metaboličkim procesima u tijelu?

Između ostalog, zadužena je i za pravilnu raspodjelu energije u različite dijelove tijela, tkiva i ljudske organe. 

Problemi sa štitnjačom u pravilu se pojavljuju iz dva razloga. Prvi razlog je taj što štitnjača luči previše hormona (hipertireoza), dok u drugom slučaju luči premalo hormona (hipotireoza).

Najčešći uzrok hiperaktivne štitnjače je upravo Gravesova bolest. Zanimljivo je da antitijela pogađaju čak i površinu stanica koje se nalaze iza očiju, odnosno u vanjskim očnim mišićima.

Gravesova bolest i pregled kod liječnika
Štitnjača je smještena ispod grkljana, odnosno ispred dušnika.

Zašto se razvija Gravesova bolest?

Kada imunološki sustav stvori antitijela koja napadaju zdrave stanice štitne žlijezde, nastupa hiperfunkcija. Dolazi do pretjeranog lučenja hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) koji su odgovorni za pravilan i normalan rad cjelokupnog ljudskog organizma.

Ne možemo reći kako postoji konkretan razlog nastanka ove bolesti jer ni znanstvenici nisu u potpunosti utvrdili uzrok.  Ipak, smatra se kako kombinacija genetskih i okolišnih čimbenika ima bitan utjecaj.

U nastavku pročitajte koji su faktori presudni za razvoj Gravesove bolesti:

Dob: Gravesova bolest češće se javlja kod osoba starijih od 40 godina.

Spol: Veća je vjerojatnost da ćete razviti bolest ako ste žena, osobito u vrijeme trudnoće.

Genetika: Ako netko u vašoj obitelji ima problema sa štitnjačom, postoji mogućnost da i vi to naslijedite.

Druge autoimune bolesti: Ako imate neki drugi autoimuni problem, npr. lupus, postoji veća šansa za razvoj Gravesove bolesti

Pušenje: Ako pušite, također ste u rizičnoj skupini. Pušači imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti ovaj poremećaj, nego nepušači.

Stres: Uloga stresa u nastanku problema sa štitnjačom još nije do kraja razjašnjena, ali brojna istraživanja dokazuju povezanost.

Kako se dijagnosticira Gravesova bolest?

Da bi se dijagnosticirala Gravesova bolest, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku te pretrage štitnjače. Ako vaš liječnik opće prakse posumnja na ovu bolest, uputit će vas endokrinologu.

Endokrinolog će vas u pravilu zatražiti da obavite sljedeće pretrage – vađenje krvi, test za stimulaciju štitnjače, test unosa radioaktivnog joda, test za imunoglobulin i skeniranje štitnjače.

Važno je napraviti sve navedene pretrage jer kombiniranim rezultatima liječnik će čim prije moći odrediti dijagnozu.

Gravesova bolest i pretrage
Za diagnozu Gravesove bolesti važno je napraviti sve potrebne pretrage.

Gravesova bolest – koji su najčešći simptomi?

S obzirom na to da su hipertireoza i Gravesova bolest usko povezani, simptomi su vrlo slični kod oba stanja.

Znakovi se očituju kroz gubitak težine, lupanje srca, konstantan umor, slabe mišiće i razdražljivost. Pacijenti se često žale i na znojenje te pretjeranu osjetljivost i nepodnošljivost topline i visokih temperature zraka. Mnogi uoče i ispadanje te stanjivanje kose, visok krvni tlak, vrtoglavice i glavobolje. Žene nerijetko imaju problema s menstrualnim ciklusom i plodnošću.

Ipak, unatoč tome što su simptomi vrlo slični, postoje i dodatni simptomi karakteristični isključivo za Gravesovu bolest.

Ti simptomi mogu biti izbočene oči (Gravesova oftalmopatija) i zadebljana, crvena koža oko potkoljenice (Gravesova dermopatija).

Gravesova oftalmopatija je očna bolest štitnjače koja se očituje kroz izbočenja očne jabučice. Bolest utječe na ekstraokularne mišiće čija je uloga okretanje očiju oko njihove osi. Upravo zbog negativnog utjecaja na očne mišiće, dolazi do izbočenog izgleda očiju.

Za razliku od oftalmopatije, s Gravesovom dermopatijom ipak se susretne manji postotak pacijenata. Dermopatija nastupa kod težeg oblika bolesti i karakterizira ju zadebljana, crvenkastosmeđa boja kože na potkoljenicama. Na zahvaćenom području možete osjetiti svrbež i iritaciju. U rijetkim slučajevima bolest može napredovati do akropatije ili deformiteta prstiju na nogama i rukama.

gravesova bolest i izbočene oči kod muškarca
Simptom Gravesove oftalmopatije: izbočene oči.

Održavajte Gravesovu oftalmopatiju pod kontrolom kako biste sačuvali vid

Iako Gravesova oftalmopatija izaziva oticanje tkiva koja postaju crvena i upaljena, sljepoća povezana s ovim stanjem iznimno je rijetka. Ipak, bolest sa sobom nosi druge probleme koji vam mogu otežavati svakodnevni život. To su prije svega dvostruki vid koji ometa normalno kretanje i vožnju te fizički ožiljci na području oko očiju. 

Ako se stanje ne drži pod kontrolom, u vrlo rijetkim slučajevima može doći do trajnog gubitka vida. Razlog tomu je pritiskanje optičkog živca iza oka.

Redovitim kontrolama, pregledima i slušanjem liječničkih savjeta možete sačuvati zdravlje svojih očiju i vida.

Imajte na umu da simptomi ne moraju nastupiti odmah nakon što vam se odredi dijagnoza. Iz tog razloga ako imate Gravesovu oftalmopatiju, vršite redovite oftalmološke preglede kako biste spriječili ili umanjili simptome koje ova bolest sa sobom nosi. 

Osim natečenih, ispupčenih kapaka i očiju, glavni simptomi su suhecrvene oči, pretjerano suzenje, fotofobija i poteškoće u pomicanju oka. Neke osobe imaju problem i s potpunim zatvaranjem kapaka.

Iako je Gravesova oftalmopatija uglavnom povezana s ubrzanim radom štitnjače, to ne mora uvijek biti slučaj. Ponekad  klasični simptomi hipertireoze mogu izostati.

Gravesova bolest i simptomi kod starije žene
Glavni simptomi Gravesove oftalmopatije su izbočene oči, crvenilo, pretjerano suzenje i fotofobija.

Može li se spriječiti oticanje očnih jabučica i kapaka?

Nažalost, Gravesova bolest se ne može spriječiti, baš kao ni oftalmopatija koju potencijalno možete razviti. Ipak, medicina je dovoljno napredovala tako da se štitnjača uspješno regulira zračenjem i upotrebom kortikosteroidnih lijekova.

Dakle, pravovremenim otkrivanjem bolesti i uključivanjem terapije se smanjuju šanse za Gravesovu oftalmopatiju, odnosno pojavu izbočenih očiju. Svakako valja imati na umu da su u znatno rizičnijoj skupini pušači, nego nepušači.

Gravesova oftalmopatija – metode liječenja

Prethodno smo spomenuli dvije varijante liječenja koje su se pokazale uspješnima za ovu dijagnozu. No osim zračenja te kortikosteroidnih lijekova koji se mogu koristiti oralno ili intravenski, postoje i druge metode liječenja, odnosno samopomoći.

Većina ljudi preferira prirodne metode, zato smo vam odlučili navesti nekoliko savjeta kako si možete olakšati na prirodan način. Ipak, imajte na umu da su ovo samo alternative i da nipošto ne biste smjeli liječničku terapiju zamijeniti prirodnim rješenjima. Sljedeće opcije vam mogu biti samo dodatno oružje za brži oporavak i ublažavanje simptoma.

Ako je bolest blaga, odnosno u početnom stadiju, mogu vam pomoći oblozi od čaja kamilice. Koristite ih kad god osjetite nelagodu i težinu u očima. Ohladite vrećice čaja, udobno se smjestite i stavite ih na vaše kapke.

 Kada boravite vani, uvijek nosite kvalitetne sunčane naočale kako biste zaštitili oči od jakog izvora svjetlosti i prašine.

Znatno olakšanje ćete osjetiti i upotrebom umjetnih suza, ali isključivo onih bez konzervansa. Konzervansi mogu dodatno naštetiti vašim očima te prouzročiti neželjene iritacije. 

Preporučujemo korištenje Thealoz Duo kapi za oči koje sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze. Ova dva moćna sastojka dokazano pomažu protiv suhih očiju koje izaziva Gravesova bolest. Ali ne samo da vraćaju izgubljenu vlažnost vašim očima, već donekle mogu i regenerirati površinu oka. Zato je dobro ove kapi uvijek imati pri ruci.

Gravesova bolest i suhe oči: pomažu kapi za oči Thealoz Duo
Kapi za oči Thealoz Duo odlične su kod suhih očiju zbog Gravesove bolesti.

Oticanje mogu smanjiti i dodaci prehrani koji u sebi sadrže kurkumu, laneno ulje ili selen. Preporučuje se i korištenje ovlaživača zraka u zatvorenim prostorijama te spavanje na povišenom jastuku. 

Kirurške operacije oka

Ako pak imate probleme s dvostrukom slikom, liječnik će vam vjerojatno preporučiti nošenje dioptrijskih naočala. U slučaju da naočale neće biti dovoljne za ovu korekciju, uputit će vas na operaciju očnih mišića

Tri najčešća operativna zahvata u ovom slučaju su operacija očnih mišića, operacija vjeđa te orbitalna dekompresija.

Kirurška operacija očnih mišića izvodi se kada je očno tkivo značajno otečeno te prouzrokuje smetnje vida i otežano kretanje oka. 

Kapci se operiraju kada osoba ne može potpuno zatvoriti oči te pati od pretjeranih iritacija i suzenja očiju.

Kada liječnik procijeni da je sposobnost vida ugrožena, izvodi se orbitalna dekompresija. Ovo je nešto zahtjevniji operativni zahvat od prethodnih te uključuje uklanjanje kosti, odnosno masnog tkiva između sinusa i orbita.

Gravesova bolest i kirurška operacija očnih mišića
Kirurška operacija očnih mišića izvodi se kada otečeno očno tkivo prouzrokuje smetnje vida.

Kako se tretira Gravesova bolest?

Kao što smo ranije istaknuli, Gravesova bolest ne mora nužno sa sobom nositi očne probleme. No, u svakom slučaju bitno je držati stanje pod kontrolom kako bi štitnjača što bolje funkcionirala.

Regulacija funkcije štitne žlijezde vrši se na nekoliko načina:

Antitireoidnim lijekovima ili tireostaticima: U većini slučajeva liječnik propisuje lijekove kao što su tiamazol i karbimazol, koji inhibiraju proizvodnju hormona štitnjače.

Uz pomoć radioaktivnog joda: Primjena radioaktivnog joda često se koristi za liječenje poremećaja rada štitnjače. Prilikom postupka pacijent uzima doze radioaktivnog joda (I-131). Male količine joda mogu se naći u obliku tableta ili kapsula. O svim mjerama opreza bit ćete upućeni od strane specijaliziranog medicinskog djelatnika. Ova vrsta terapija pacijentu se daje isključivo u bolničkim prostorijama.

Kirurškim zahvatom: U rijetkim slučajevima, kada je liječenje lijekovima neuspješno, cijela štitnjača ili samo njezin dio može se kirurški odstraniti. U tom slučaju treba doživotno nadomjestiti hormone štitnjače odgovarajućom terapijom.

Osim toga, lijekovi koji se nazivaju beta blokatori mogu vam pomoći u liječenju simptoma jer blokiraju učinak koji hormoni štitnjače imaju na vaše tijelo. Ova vrsta terapije ide isključivo na recept, stoga je potrebno konzultirati se sa svojim liječnikom. Osjećat ćete se bolje nakon samo nekoliko dana upotrebe iako će u osnovi razina vaših hormona štitnjače ostati ista. Ova vrsta lijekova ponajviše pomaže kod pojačanog lupanja srca i visokog krvnog tlaka te podizanja razine energije.

Zdravim navikama do poboljšane kvalitete života

Kako biste živjeli što kvalitetnije i što manje osjetili bolest koju imate, važno je uvesti neke promjene u svakodnevni život. Ako vam je dijagnosticirana Gravesova bolest, trebali biste izbjegavati izlaganje suncu. Naravno, to ne znači da nipošto ne smijete boraviti vani. Izbjegavajte najjače podnevno sunce, a ako ste pak prisiljeni biti vani, obavezno zaštitite oči kvalitetnim sunčanim naočalama. Također preporučujemo i nošenje kape ili šešira koji će omogućiti adekvatan hlad vašim očima.

Osim toga, trebali biste uskladiti prehrambene navike s preporukama liječnika. Zdrava prehrana ima bitan utjecaj na zdravlje, energiju i raspoloženje koje je nerijetko prevrtljivo kod osoba s nepravilnim radom štitnjače.

Gravesova bolest i dobre prehrambene navike
Kod Gravesove bolesti preporučuje se izbjegavanje stresa, boravak na svježem zraku i tjelovježba.

Baš kao i kod ostalih autoimunih bolesti, preporučuje se maksimalno izbjegavanje stresa, boravak na svježem zraku i tjelovježba.

Osim svega navedenog, važno je ne preskakati terapiju koju vam liječnik propiše kako bi se hormoni pravilnije lučili. 

S obzirom na to da je ova bolest povezana s očnim tegobama, od ključne je važnosti posvetiti maksimalnu njegu svojim očima. Suhe oči nastaju kao posljedica imunološki posredovane disfunkcije suznih žlijezda. Samim time, oči ne luče dovoljnu količinu suza te površina oka postaje suha. Neprestana iritacija, suhoća i crvenilo mogu negativno utjecati na kvalitetu vašeg života, stoga preventivno koristite umjetne suze. Potrudite se i što češće treptati, naročito ako puno vremena provodite pred računalom. 

I u konačnici, ne zaboravite svome tijelu i svojim očima pružiti adekvatan odmor. Dovoljno sati kvalitetnog sna pozitivno će se odraziti na vaše cjelokupno zdravlje, oči i razinu energije. 


Za više informacija o ostalim bolestima oka te savjeta o očuvanju zdravlja očiju i vida, posjetite naš blog.


Povratak na vrh