Zamagljen vid: uzroci i rješenja

Zamagljen vid: Koji su uzroci i rješenja za ovo stanje?

Ako duže vrijeme imate zamagljen vid, možda je vrijeme za nove naočale, odnosno pregled vida. Zamagljen vid je obično posljedica dioptrijske greške, ali može ukazivati i na opasniji problem s očima.  U nastavku pročitajte što sve može uzrokovati zamagljen vid.

oko i zamagljen vid na pregledu
Puno je razloga za zamagljen vid.

Što sve prati zamagljen vid?

Sigurno se slažete kako zamagljen vid često prate i drugi simptomi:

 • naprezanje očiju
 • treptanje
 • glavobolja
 • dvostruki vid
 • umorne oči
 • težina u očima
 • problemi s čitanjem


Zamućenje vida se može opisati i kao gubitak oštrine vida pa ćete predmete oko vas vidjeti mutno. Zamagljen vid se može pojaviti na oba oka ili samo na jednom. Ako se zamagljen vid pojavi odjednom i ne prestaje, svakako posjetite liječnika jer može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Ako se zamagljen vid pojavljuje samo povremeno i ne muči vas previše, može biti samo posljedica umora, predugog izlaganja suncu ili naprezanja očiju. U tom će slučaju zamagljen vid nestati nakon što odmorite oči, stavite na njih hladan oblog i popijete dovoljno tekućine.

Zamagljen vid je često posljedica refraktivnih grešaka oka

Zamagljen vid se često javlja kao posljedica dioptrijskih grešaka. Ako nosite naočale, postoji mogućnost da se dioptrija promijenila i trebate nove naočale ili ih jednostavno do sada niste nosili.

Kratkovidnost ili miopija – radi se o najčešćoj dioptrijskoj grešci zbog koje ne vidite udaljene predmete. Zamagljen vid na jednom oku, a ponekad i na oba obično je popraćen naprezanjem očiju, glavoboljom ili umaranjem očiju.

Dalekovidnost ili hiperopija – ako ste dalekovidni, predmete u daljini ćete vidjeti jasno, ali ćete se teško usredotočiti na predmete u blizini.

zamagljen vid i žena s naočalama zbog refraktivnih grešaka
Zamućen vid je često posledica refraktivne greške oka.

Astigmatizam – radi se o grešci oka zbog koje je vid zamagljen i na blizu i na daleko. Astigmatizam uzrokuje nepravilan oblik leće ili rožnice zbog čega se svjetlost rasprši na mrežnicu. Posljedica ovog stanja su zamagljen vid, razlijevanje boja i težina u očima.

Prezbiopija – ako imate više od 40 godina, možda polako primjećujete probleme s vidom. Ako teško čitate sitna slova, najvjerojatnije se radi o kvarenju vida koje je povezano sa starenjem.


Kako riješiti zamagljen vid zbog dioptrijskih grešaka?

Probleme s vidom ćete najlakše riješiti odgovarajućim naočalama ili kontaktnim lećama koje će vam propisati oftalmolog nakon detaljnog pregleda. 

Suhe oči mogu uzrokovati zamagljen vid

Suhe oči su čest razlog pojave zamagljenog vida  – problem koji zbog modernog načina života muči sve više ljudi. Do pojave suhih očiju dolazi zbog izlučivanja premalo suza ili prebrzog hlapljenja s površine oka.

Osim suhoće, nedostatak suza uzrokuje i nastanak crvenih, umornih očiju, osjetljivost na svjetlost i osjećaj stranog tijela u oku. Nerijetko ćete uočiti i zamagljen vid odjednom kojem treba određeno vrijeme da se ponovno izoštri.

suhe oči i zamagljen vid kod mlade žene
Kod suhih očiju nerijetko ćete uočiti i zamagljen vid.

Što sve uzrokuje nastanak zamagljenog vida kad patite od bolesti suhih očiju?

 • pretjerano korištenje računala ili mobilnog telefona
 • predugo nošenje kontaktnih leća
 • dehidracija
 • manjak A vitamina
 • autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa
 • konzumiranje određenih namirnica koje uzrokuju suhoću očiju

Kako si možete pomoći?

Brzo rješenje može biti treptanje, ali to dugoročno neće riješiti problem zamagljenog vida. Odlična prva pomoć su kapi za oči koje vraćaju vlagu i štite površinu oka. Preporučujemo Thealoz Duo umjetne suze koje kombinacijom trehaloze i hijaluronske kiseline učinkovito ublažavaju sve simptome suhih očiju, uključujući zamagljen vid.

Kapi ne sadrže konzervanse pa ih možete koristiti više puta na dan – kad god osjetite neugodan osjećaj u očima. 

kapi za oči Thealoz Duo protiv zamagljenog vida kod suhih očiju
Kapi za oči Thealoz Duo ublažavaju zamagljen vid zbog suhih očiju.

Zamagljen vid može biti pokazatelj ozbiljnih bolesti

Brojni su razlozi zbog koji nastaje zamućenje vida, težina u očima, crvenilo i bol.  Nerijetko su to  i ozbiljne bolesti koje ne moraju biti povezane s očima i zahtijevaju trenutni posjet liječniku.

Migrena – prije napada migrene često dolazi i do zamućenja vida. Pred očima vam se mogu pojaviti i valovite crte, svjetlost može treperiti ili možete imati druge senzorne probleme. Često i obična glavobolja može uzrokovati zamagljen vid.

Preeklampsija – ako ste trudni i primijetite da imate zamagljen vid, nikako nemojte zanemariti taj simptom. To može biti znak preeklampsije, opasnog stanja u trudnoći za koje su značajni visok tlak i proteini u urinu. Bolest se može pojaviti u trudnoći, čak i ako prije niste imali problem s visokim tlakom. Preeklampsija može imati ozbiljne posljedice za vas i vaše nerođeno dijete. 

Multipla skleroza – zamagljen vid, težina u očima i vrtoglavica su često rani simptomi ove autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava. Radi se o bolesti koja nastaje kao posljedica propadanja mijelinskih ovojnica – zaštitnog sloja oko živčanih vlakana. Problemi s vidom se pojave zbog upale očnog živca koji povezuje oči i mozak, a naziva se optički neuritis. Upravo zbog toga oftalmolozi često otkriju bolest i upute pacijente neurologu koji napravi dodatne pretrage. Osim zamagljenog vida, multipla skleroza uzrokuje i da boje vidite isprane te osjetite bolove u očnoj šupljini prilikom pomicanja očiju.

zamagjen vid i pregled kod neurologa
Neurolog provjerava vid na pregledu za multiplu sklerozu.

Infarkt – kod infarkta dolazi do nedostatka kisika u mozgu što slabi vid i brojne druge tjelesne funkcije. Zamagljen vid može pratiti osjetljivost na svjetlost, dvostruki vid ili čak sljepoća. Radi se o hitnom stanju koje zahtijeva trenutni posjet hitnoj pomoći.

Dijabetička retinopatija – ako imate dijabetes, neobjašnjen zamagljen vid i težina u očima mogu biti znak dijabetičke retinopatije. Riječ je o bolesti koja oštećuje mrežnicu u oku i može dovesti do sljepoće.

Zamagljen vid i anksioznost – postoji li poveznica između stresa i problema s vidom?

Ako živite ubrzanim načinom života ili prolazite kroz teška razdoblja, vaše oči mogu patiti baš kao i ostatak tijela. Problemi s očima uzrokovani stresom uglavnom su privremeni te se s vremenom potpuno povuku. Mnogi pacijenti potvrđuju kako upravo zamagljen vid i anksioznost idu jedno s drugim.

Zašto se to događa?

Kada postanete tjeskobni ili preplašeni, vaš organizam instinktivno prelazi u stanje nemira, a hormon adrenalin naglo se povećava. U tom se slučaju ubrzavaju otkucaji srca, a mozak usmjerava više krvi prema unutarnjim organima. Iz tog razloga, ekstremiteti ne primaju dovoljnu količinu krvi što se u konačnici odražava u njihovoj nepravilnoj funkciji.

To se ponajviše očituje u problemima s vidom jer mozak u ovakvim situacijama uzrokuje širenje zjenica. Mozak vas na ovaj način želi zaštititi i omogućiti da jasnije vidite potencijalne prijetnje. No konstantna dilatacija zjenica može uzrokovati pretjerano naprezanje očiju. Mišići u očima se grče zbog čega se pojavljuju trzanje, bol i težina u očima.

zamagljen vid i anksioznost kod mlade djevojke
Problemi s očima uzrokovani stresom uglavnom su privremeni.

Zamagljen vid i anksioznost sve su češća pojava kod velikog broja ljudi što je posljedica brzog životnog tempa. Tijelo u nekom trenutku jednostavno više ne može izdržati, zato je važno napraviti balans kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Ako sumnjate da su zamagljen vid i anksioznost vaša dijagnoza, vrijeme je da počnete s opuštanjem. Duboko udahnite, pripremite toplu kupku i uključite u život aktivnosti koje vas relaksiraju – trčite, plešite, šetajte i boravite u prirodi.

Zamagljen vid odjednom – što uzrokuje naglo zamućenje vida?

I dok je postepeno zamućenje vida u pravilu uzrokovano dugotrajnim medicinskim stanjima, zamagljen vid odjednom rezultat je jednog, izoliranog događaja.

U nastavku pročitajte koji su najčešći uzroci iznenadno zamućenog vida i kako ih izliječiti.

Ruptura mrežnice

Prvi simptomi odvajanja mrežnice očituju se kroz bljeskajuće iskre, zamućenje vida, težine u očima, pa čak i odsutnost vida. Pacijenti se najčešće žale na zamagljen vid odjednom te ga opisuju kao gledanje kroz mutno ili prljavo staklo. Ako se navedeni simptomi ignoriraju, postoji mogućnost trajnog gubitka vida stoga je nužna hitna intervencija.

Liječenje se odvija operativnim zahvatom koji se zove vitrektomija. Ova kirurška tehnika uključuje uklanjanje staklastog tijela, a operacija rezultira znatno poboljšanim vidom.

raptura mrežnice i zamućenje vida odjednom
Pacijenti zamagljen vid kod rapture mrežnice opisuju kao gledanje kroz mutno ili prljavo staklo.

Vlažni oblik makularne degeneracije

U slučaju vlažnog oblika makularne degeneracije dolazi do propadanja tkiva makule te krvarenja iz novonastalih krvnih žilica. 

Za razliku od suhe makularne degeneracije, ova vrsta se razvija naglo, a prati je zamagljen vid odjednom te plutajuće čestice.

Liječenje se provodi tzv. „pametnim lijekovima“, odnosno anti VEGF tretmanom. Uz pomoć ove terapije sprječava se rast novih krvnih žila te se smanjuje krvarenje.

Glaukom zatvorenog kuta

Kada je sustav odvodnje u oku blokiran, dolazi do pojave glaukoma zatvorenog kuta. Nerijetko dolazi do iznenadnog povišenja očnog tlaka, mučnine i boli. 

Uočit ćete i zamagljen vid odjednom, dok će vam oči biti crvene i iziritirane.

Imajte na umu da ova vrsta glaukoma iziskuje hitno liječenje uz pomoć posebnih kapi za oči kako bi se smanjila upala. Nerijetko je nužan i laserski zahvat.


Prva pomoć kod zamagljenog vida

Sve gore navedene bolesti zahtijevaju pozornost liječnika, zato ne odugovlačite i što prije se naručite na pregled.

Zamagljen vid je obično nedužan problem koji možemo pripisati umoru, dugom sjedenju za računalom ili dioptrijskim greškama. Ipak, ponekad može biti pokazatelj ozbiljnih stanja oko kojih se morate posavjetovati sa svojim liječnikom. 

Nipošto nemojte zanemariti ni ako vas duže vrijeme muče zamagljen vid i anksioznost jer postoji mogućnost da trebate stručnu pomoć.  Radi li se o fizičkom problemu ili psihičkoj napetosti, procijenit će liječnik koji će vam odrediti adekvatnu terapiju.


Korisne informacije o bolestima i stanjima koje mogu pogoditi vaše oči i vid možete pronaći u našoj zbirci članaka na idućoj poveznici.

Povratak na vrh