Zamagljen vid – uzroci i rješenja

Zamagljen vid: Kakvi su uzroci i rješenja?

Ako duže vrijeme imate zamagljen vid, možda mislite da trebate nove naočale ili otići na pregled vida. Zamagljen vid je obično posljedica dioptrijske greške, ali može ukazivati i na opasniji problem s očima. U nastavku pročitajte što sve može uzrokovati zamagljen vid.

oko zgodbe žene i zamagljenost
Puno je razloga za zamagljen vid.

Što sve prati zamagljen vid?

Sigurno se slažete kako zamagljen vid često prate i drugi simptomi:

 • naprezanje očiju,
 • treptanje,
 • glavobolja,
 • dvostruki vid,
 • umorne oči,
 • problemi s čitanjem.


Zamagljen vid se može opisati i kao gubitak oštrine vida pa ćete predmete oko vas vidjeti mutno. Zamagljen vid se može pojaviti na oba oka ili samo na jednom. Ako se zamagljen vid pojavi odjednom i ne prestaje, svakako posjetite liječnika jer može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Ako se zamagljen vid pojavljuje samo povremeno i ne muči vas previše, može biti samo posljedica umora, predugog izlaganja suncu ili naprezanja očiju. U tom će slučaju zamagljen vid nestati nakon što odmorite oči, stavite na njih hladan oblog i popijete dovoljno tekućine.


Zamagljen vid je često posljedica refraktivnih grešaka oka

Zamagljen vid se često javlja kao posljedica dioptrijskih grešaka. Ako nosite naočale, postoji mogućnost da se dioptrija promijenila i trebate nove naočale ili ih jednostavno do sada niste nosili.

Kratkovidnost ili miopija – radi se o najčešćoj dioptrijskoj grešci zbog koje ne vidite udaljene predmete. Zamagljen vid na jednom ili oba oka obično je popraćen naprezanjem očiju, glavoboljom ili umaranjem očiju.

Dalekovidnost ili hiperopija – ako ste dalekovidni, predmete u daljini ćete vidjeti jasno, ali ćete se teško usredotočiti na predmete u blizini.

Astigmatizam – radi se o grešci oka zbog koje je vid zamagljen i na blizu i na daleko. Astigmatizam uzrokuje nepravilan oblik leće ili rožnice zbog čega se svjetlost rasprši na mrežnici i posljedica je zamagljen vid.

zamagljen vid i žena s naočalama zbog refraktivnih grešaka
Zamagljen vid je često posljedica refrakcijskih grešaka oka.

Prezbiopija – ako imate više od 40 godina možda polako primjećujete probleme s vidom. Ako teško čitate sitna slova, najvjerojatnije se radi o kvarenju vida koje je povezano sa starenjem. 

Kako riješiti zamagljen vid zbog dioptrijskih grešaka?

Probleme s vidom ćete najlakše riješiti odgovarajućim naočalama ili kontaktnim lećama koje će vam propisati okulist nakon detaljnog pregleda. 


Suhe oči mogu uzrokovati zamagljen vid

Suhe oči su često razlog za zamagljen vid – problem koji zbog modernog načina života muči sve više ljudi. Do pojave suhih očiju dolazi zbog izlučivanja premalo suza ili ako prebrzo ishlape s površine oka. Osim suhoće, nedostatak suza uzrokuje i nastanak crvenih, umornih očiju, osjetljivost na svjetlost i osjećaj stranog tijela u oku te zamagljen vid.

Što sve uzrokuje nastanak zamagljenog vida kad patite od bolesti suhih očiju?

 • pretjerano korištenje računala ili mobilnog telefona, 
 • predugo nošenje kontaktnih leća,
 • dehidracija,
 • manjak A vitamina,
 • autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa,
 • konzumiranje određenih namirnica koje uzrokuju suhoću očiju.

Kako si možete pomoći?

Brzo rješenje može biti treptanje, ali to dugoročno neće riješiti problem zamagljenog vida. Odlična prva pomoć su kapi za oči koje vraćaju vlagu i štite površinu oka. Preporučujemo Thealoz Duo umjetne suze koje kombinacijom trehaloze i hijaluronske kiseline učinkovito ublažavaju sve simptome suhih očiju, uključujući zamagljen vid. Kapi ne sadrže konzervanse pa ih možete koristiti više puta na dan – kad god osjetite neugodan osjećaj u očima. 


kapi za oči Thealoz Duo protiv zamagljenog vida kod suhih očiju
Kapi za oči Thealoz Duo ublažavaju zamagljen vid zbog suhih očiju.

Zamagljen vid može biti pokazatelj ozbiljnih bolesti

Mnogo je uzroka za zamagljen vid, a među njima su i ozbiljne bolesti koje ne moraju biti povezane s očima i zahtijevaju trenutni posjet liječnika.

Migrena – prije napada migrene se često pojavi i zamagljen vid. Pred očima vam se mogu pojaviti i valovite crte, svjetlost može treperiti ili možete imati druge senzorne probleme. Često i obična glavobolja može uzrokovati zamagljen vid. 

Preeklampsija – ako ste trudni i primijetite da imate zamagljen vid, nikako nemojte zanemariti taj simptom. To može biti znak preeklampsije, opasnog stanja u trudnoći za koje su značajni visok tlak i proteini u urinu. Bolest se može pojaviti u trudnoći, čak i ako prije niste imali problem s visokim tlakom te može imati ozbiljne posljedice na vas i na vaše nerođeno dijete. 

Multipla skleroza – zamagljen vid i vrtoglavica su često rani simptomi ove autoimune bolesti srednjeg živčanog sustava koji je posljedica propadanja mijelinskih ovojnica – zaštitnog sloja oko živčanih vlakana. Problemi s vidom se pojave zbog upale očnog živca koji povezuje oči i mozak, a naziva se optički neuritis. Upravo zbog toga okulisti često otkriju bolest i upute pacijente do neurologa koji napravi dodatne pretrage. Osim zamagljenog vida, multipla skleroza uzrokuje i da boje vidite isprane te osjetite bolove u očnoj šupljini prilikom pomicanja očiju.

pregled kod neurologa zbog zamagljenog vida
Neurolog provjerava vid na pregledu za multiplu sklerozu.

Infarkt – kod infarkta dolazi do nedostatka kisika u mozgu što slabi vid i brojne druge tjelesne funkcije. Zamagljen vid može pratiti osjetljivost na svjetlost, dvostruki vid ili čak sljepoća. Radi se o hitnom stanju koje zahtjeva trenutni posjet hitnoj pomoći.

Dijabetička retinopatija – ako imate dijabetes, neobjašnjen zamagljen vid može biti znak dijabetičke retinopatije, odnosno bolesti koja oštećuje mrežnicu u oku i može dovesti do sljepoće. 

Prva pomoć kod zamagljenog vida zbog opasnih bolesti

Sve gore navedene bolesti zahtijevaju pozornost liječnika, zato ne odugovlačite i što prije se naručite na pregled.


Zamagljen vid je obično nedužan problem koji možemo pripisati umoru, dugom sjedenju za računalom ili dioptrijskim greškama, a može biti pokazatelj ozbiljnih stanja oko kojih se morate posavjetovati sa svojim liječnikom. Brojne informacije o bolestima i stanjima koje mogu pogoditi vaše oči i vid možete pronaći u našoj zbirci članaka na idućoj poveznici.

Povratak na vrh