Kako nedostatak vitamina D utječe na zdravlje očiju?
12. 05. 2022

Kako nedostatak vitamina D utječe na zdravlje očiju?

Vitamin D se često naziva i „sunčevim vitaminom“, a osim što je dobar za kosti, vrlo je bitan i za naše oči. Nedostatak vitamina D nerijetko rezultira raznim zdravstvenim tegobama, uključujući i očne probleme.

Možemo reći kako ovaj vitamin sa svojim brojnim blagodatima već više od desetljeća fascinira znanstvenike i prehrambenu industriju. O tome najviše svjedoči porast broja literature na ovu temu, te povećana proizvodnja vitamina D kao dodatka prehrani.

Jeste li se ikada zapitali kako se zapravo manjak vitamina D odražava na vaše cjelokupno zdravlje te zdravlje vaših očiju? U nastavku donosimo sve pozitivne strane ovog moćnog nutrijenta na ljudski organizam te očni sustav.

nedostatak vitamina D i žena na moru
Nedostatak vitamina D odražava na vaše cjelokupno zdravlje te zdravlje vaših očiju.

Koliko je sunce štetno i trebamo li ga zaista izbjegavati?

Mnoga istraživanja i ankete pokazuju kako velikom broju Europljana manjka vitamina D. Prvi i osnovni razlog tome je pretjerano izbjegavanje sunca. Istina je da sunce, naročito ljeti u određenom periodu dana, ima štetno UV zračenje. No, znači li to da se trebamo potpuno izolirati od sunca? 

Naravno da ne.

Vitamin D s razlogom nosi naziv „sunčev vitamin“ jer se u našem tijelu oslobađa upravo prilikom izlaganja suncu. Za vrijeme ljetnih mjeseci zaštitite se odgovarajućom kremom, sunčanim naočalama i šeširom te pijte dovoljno vode.

Dovoljno je izdvojiti barem pola sata dnevno za boravak u osunčanom okruženju kako bi tijelo napunilo svoje baterije.

djete i majka na plaži protiv nedostatka vitamina d
Vitamin D se u našem tijelu oslobađa prilikom izlaganja suncu.

Nedostatak vitamina D – rizične skupine

Rizik od manjka vitamina D u organizmu imaju različite populacije i skupine ljudi. To su u pravilu oni koji većinu vremena provode u zatvorenim prostorima. Na taj način nemaju mogućnost primiti dovoljne količine vitamina D kroz sunce.

Osim toga, ako konzumirate hranu s niskim sadržajem vitamina D, također ste u rizičnoj skupini.  U ovoj kategoriji su i osobe s kroničnim bolestima bubrega, jetre ili crijeva te pacijenti koji konzumiraju određene lijekove.

Osobe tamne boje kože, pretili, pušači, starije osobe, trudnice, dojilje i dojenčad također trebaju veću količinu vitamina D.

Općenito, nezdrav način života je okidač za razvoj raznih bolesti i stanja, pa tako i manjak vitamina D u tijelu.

Manjak vitamina D – simptomi

Ponekad je tjelesnu potrebu za vitaminom D teško zadovoljiti uobičajenom prehranom, zato je važno prepoznati njegov nedostatak.

Imajte na umu da manjak vitamina D ponekad nije odmah uočljiv, a ovo su neki od simptoma po kojima je ovo stanje prepoznatljivo:

Visok krvni tlak

Mnogi ljudi ne znaju kako upravo vitamin D ima izrazito važnu ulogu u očuvanju zdravlja krvožilnog sustava i srca. Osim toga, bitan je i u regulaciji krvnog tlaka. Manjak vitamina D u tijelu nerijetko rezultira naglim povišenjem tlaka.

Umor i pospanost

Nedostatak vitamina D može biti odgovoran i za kronični umor te pospanost. Primijetite li da unatoč dovoljnoj količini sna često osjećate neobjašnjiv umor, kontaktirajte liječnika. Liječnik će utvrditi nedostaje li vašem tijelu ovaj bitan nutrijent te će vam ga po potrebi uključiti kroz adekvatnu terapiju. 

Slabost i težina u mišićima

Manjak vitamina D uzrokuje i smanjenu izdržljivost te gubitak mišićnog tkiva i mase. Također možete uočiti i gubitak daha pri kretanju te neprestanu slabost u mišićima. S obzirom na to da je upravo ovaj nutrijent zaslužan za zdravlje kostiju i rad mišića, nedostatak vitamina D može se odraziti kroz ranije navedene simptome.

Loše raspoloženje i depresija

Osim fizičkog zdravlja, manjak vitamina D može negativno utjecati i na vaše psihičko stanje. Ako uočite nagle promjene raspoloženja te bezrazložnu depresiju, vašem tijelu vrlo vjerojatno nedostaje ovaj važni vitamin.

Brojna istraživanja dokazuju da nedostatak vitamina D uzrokuje loše raspoloženje, tugu, osjećaj zbunjenosti i depresiju, naročito kod žena.


nedostatak vitamina D i depresija kod muškarca
Manjak vitamina D može negativno utjecati i na psihičko stanje.

Nedostatak vitamina D i senilna makularna degeneracija oka

Prethodno navedenom popisu, znanstvenici i istraživači dodali su još jednu činjenicu koja glasi da upravo manjak vitamina D povećava rizik od makularne degeneracije oka.

Što je senilna makularna degeneracija oka?

Riječ je o specifičnoj bolesti oka koja je najčešći uzrok sljepoće osoba starijih od pedeset godina. Bolest je povezana s procesom starenja, a karakterizira ju istrošenost dijela oka odgovornog za vidnu oštrinu.

Senilna makularna degeneracija očituje se gubitkom sposobnosti čitanja, vožnje, gledanja televizije te stvaranjem emocionalnog stresa. 

Osim dobi, faktori rizika za razvoj ove bolesti su genetika (svijetla boja očiju), pretilost, visok krvni tlak i pušenje.

Iako je neke bolesti i stanja nemoguće predvidjeti, savjetujemo da se fokusirate na prevenciju. Ne kaže se bez razloga da je prevencija pola zdravlja, osobito kada je riječ o zdravlju očiju. Oči vole temeljitu njegu i brigu, a uz dovoljno pažnje i opreza nagradit će vas bistrim i zdravim vidom. 

Provedbom istraživanja na Sveučilištu Buffalo, izmjerena je razina sunčevog vitamina u krvi kod preko 1300 žena. Sudionice koje su unosile dovoljno vitamina D, bile su gotovo 60 posto zaštićenije od razvoja bolesti od onih koje nisu. Također je utvrđeno da nedostatak vitamina D u većini slučajeva rezultira pojavom vlažne, a ne suhe degeneracije oka.

Vlažni oblik oštećuje vid znatno intenzivnije te dolazi do naglog pada vidne oštrine. Navedeno stanje zahtijeva pravovremenu reakciju jer se jedino tako može sačuvati vid.

Istraživanjem je dokazana uska povezanost između razine količine vitamina D te faktora rizika za razvoj makularne degeneracije. Osim boravka na suncu, fokus je i na prehrani bogatoj vitaminom D.

senilna makularna degeneracija oka kod žene zbog nedostatka vitamina D
Istraživanjem je dokazana uska povezanost između razine količine vitamina D te faktora rizika za razvoj makularne degeneracije.

Prehrana bogata vitaminom D

Funkcija vitamina D dolazi do izražaja tek u trenutku kada ga bubrezi i jetra pretvore u aktivan oblik. Kako bi došlo do ove pretvorbe, potrebno je tijelu osigurati dovoljnu količinu ovog nutrijenta. Kako bi se omogućila normalna apsorpcija kalcija, zdrav vid i zubi te spriječilo nekontrolirano grčenje mišića, obogatite svoju prehranu sljedećim namirnicama:

  • Riba: sardine, skuša, losos, tuna
  • Sir i mliječni proizvodi
  • Žumanjak
  • Svinjetina i govedina
  • Gljive 


Za pravilnu i zdravu funkciju očnog sustava, također je bitno unositi i dovoljne količine cinka, vitamina C te Omega-3 masnih kiselina. S obzirnom na to da je klasičnom prehranom ponekad nemoguće napraviti savršen balans, pomoći vam mogu dodaci prehrani.

Odličan dodatak prehrani u ovoj kategoriji je Nutrof Total. Riječ je o kapsulama koje sadrže sve navedene sastojke te dodatno resveratrol, lutein i zeaksantin. Kombinacija ovih sastojaka osigurava sve potrebne hranjive tvari za zdrave oči i oštar vid.

Nutrof total dodatak prehrani protiv nedostatka vitamina D
Nutrof Total: vitamin D te resveratrol, lutein i zeaksantin za zdrave oči.

Nedostatak vitamina D i dijabetička retinopatija

Još jedno znanstveno istraživanje utvrdilo je povezanost manjka vitamina D te razvoja dijabetičke retinopatije. Izmjerena je razina vitamina u serumu te uočeno kako osobe koje boluju od retinopatije imaju iznimno nisku količinu vitamina D.

Do razvoja dijabetičke retinopatije dođe kod gotovo svih pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 1. S druge strane, otprilike 60% osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 također razviju dijabetičku retinopatiju.

Što je dijabetička retinopatija?

Dijabetička retinopatija je zapravo poremećaj koji zahvaća gotovo cijelo oko. Najproblematičniji dio je ustvari mrežnica koja je prepuna sitnih krvnih žilica. Te su žilice podložne oštećenju zbog čega dolazi do problema s okom i vidom.

Povećana razina šećera u krvi uzrokuje pucanje žilica te gubitak protoka krvi u pojedine dijelove mrežnice. Simptome dijabetičke retinopatije prepoznat ćete kroz nagle promjene u kvaliteti vida, a to su najčešće zamagljenost, plutajuće čestice i točkice, duple slike i bol u oku.

Upravo iz razloga što dijabetička retinopatija u najgorem scenariju može rezultirati gubitkom vida, znanstvenici se sve više bave vitaminom D.

Budući da su već ranije otkrivena zaštitna svojstva ovog vitamina pri razvoju dijabetičke retinopatije, nastoji se pronaći najbolje preventivno rješenje. Znanstvenici žele pronaći i istražiti sve mehanizme djelovanja vitamina D na zdravlje očiju te odrediti nekakvu optimalnu količinu koja je ljudskom tijelu potrebna.

Ostali faktori rizika za razvoj ove bolesti su visok krvni tlak, povišene masnoće u krvi, dijabetes te proteini u urinu.

Dakle, rizik od nastanka dijabetičke retinopatije može se smanjiti unosom dovoljne količine vitamina D te kontrolama šećera, masnoća i urina.

Manjak vitamina D i suhe oči

Kada govorimo o zdravlju očiju, prvi vitamin koji nam svima pada na pamet većinom je vitamin A. No očima nije dovoljan samo taj vitamin kako bi funkcionirale normalno. Zato je provedeno još nekoliko istraživanja kako bi se utvrdile dodatne blagodati vitamina D na očni sustav.

Studije o utjecaju vitamina D na suhe oči pokazale su kako dovoljnim unosom ovog vitamina možete ublažiti simptome suhog oka.

Otkriveno je i da nedostatak vitamina D može uzrokovati povećanu slanoću suza te smetnje u suznom filmu. Sve to u konačnici rezultira suhim okom. Uloga vitamina D je da stimulira proizvodnju suza, smanji upalne procese na površini te poboljša učinak lijekova za suhe oči.

nedostatak vitamina D i suhe oči kod muškarca
Nedostatak vitamina D i suhe oči: iznenađujuća veza.

Osim zdrave i uravnotežene prehrane, vrlo je važna i dovoljna količina sna te redovita upotreba umjetnih suza. Kako biste očima pružili adekvatnu hidrataciju, koristite kapi bez konzervansa. Preporučujemo Thealoz Duo kapi koje su idealno rješenje za suhe, nadražene i umorne oči. Kombinacija trehaloze i hijaluronske kiseline obnavlja, štiti i vlaži površinu suhog oka. Pružaju trenutno i cjelodnevno olakšanje vašim očima.

Kako se nedostatak vitamina D može odraziti na vid?

Kratkovidnost je sve češći problem kod velikog broja djece u današnje vrijeme. Svi uglavnom za to krivimo boravak pred ekranima, no znanstvenici su utvrdili još jedan zanimljiv uzrok ovog stanja.

Naime, istraživanja su dokazala da djeca koja više vremena provode vani, a samim time i na suncu, imaju znatno bolji i oštriji vid. Na taj način smanjen je rizik za razvoj kratkovidnosti kod djece. S druge strane, djeca koja puno vremena provode u zatvorenim prostorima imaju pet puta veću vjerojatnost da će im trebati naočale za vid.

Osim vitamina D koji dolazi iz izvora sunca, dnevno svjetlo potiče i formiranje dopamina u očima što sprječava pogoršanje vida u smislu kratkovidnosti.

manjak vitamina D i kratkovidnost kod djece
Djeca koja više vremena provode na suncu, imaju znatno bolji vid.

Sunce, vitamin D, nutritivno bogata prehrana i zdrave oči

Kao što smo već ranije spomenuli, sunce nije neprijatelj kojeg trebamo maksimalno izbjegavati. Time ćemo više naštetiti svome tijelu nego što ćemo ga zapravo zaštititi.

Imajte na umu da je sunce izvor života te je neophodno čovjeku i svemu što se nalazi na Zemlji. Svakodnevni boravak na suncu pozitivno utječe na raspoloženje, hormone te zdravlje općenito.

Uzmemo li u obzir činjenicu da je sunce važan čimbenik za iskorištavanje kalcija u tijelu, nedostatak vitamina D spriječit će detoksikaciju i regeneraciju tijela. Osim toga, nedostatak dnevnog svjetla doprinosi sveopćoj slabosti te kroničnom umoru.

Kako bi se prevenirala sva negativna stanja koja povezujemo uz manjak vitamina D, važna je prevencija. Dakle, dnevni boravak na suncu je neophodan kako bi se uočile blagodati. Naravno, to ne znači da trebate pretjerati i provesti nekoliko sati na najjačem suncu. No, pola sata do sat vremena upijanja sunčeve svjetlosti, znatno će vam pomoći. 

Iako se savjetuje nošenje sunčanih naočala, svakako pokušajte barem dvadesetak minuta boraviti na suncu bez naočala. Na ovaj način aktivirat će se okulo endokrilni sustav te podignuti imunitet.

Stoga, boravite dovoljno na suncu, obogatite prehranu namirnicama koje sadrže D vitamin te osigurajte tijelu dovoljnu količinu sna.

Kombinacija svih ovih aktivnosti pozitivno će se odraziti na vaše cjelokupno zdravlje, kao i na zdravlje vaših očiju. Prevencijom možete spriječiti nedostatak vitamina D te razvoj neželjenih bolesti i stanja, stoga posvetite dovoljno pažnje svome tijelu. Za više savjeta i informacija o očuvanju zdravlja očiju, posjetite našu blog rubriku „Savjeti za zdrave oči“.

Povratak na vrh