Šminkanje očiju: utječe li negativno na oči?
23. 12. 2020

Kako šminkanje očiju utječe na njihovo zdravlje?

Drage dame, sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada se slučajno ubodete u oko četkicom od maskare. Iako je bolna, ova neugodnost za oči zapravo je najmanje opasna. U takvim slučajevima dovoljno je imati pri ruci umjetne suze da malo umirite nadraženo oko. Puno veće glavobolje može uzrokovati šminkanje očiju nekvalitetnom šminkom i kozmetikom koja ne odgovara vašim očima.

Neodgovarajuća kozmetika često može izazvati alergijsku reakciju. Stoga, budite oprezne prilikom isprobavanja novog kozmetičkog proizvoda kojeg koristite u blizini očiju. Još ozbiljnija može biti infekcija uzrokovana neprikladnom dekorativnom kozmetikom. Nemojte riskirati svoje zdravlje radi nekoliko sati lijepog izgleda. U nastavku smo izdvojili koju biste šminku te tehnike šminkanja trebali izbjegavati kako se ne biste susreli s neugodnim očnim problemima.

šminkanje očiju
Budite oprezne prilikom isprobavanja novog kozmetičkog proizvoda kojeg koristite u blizini očiju.

Uporaba olovke za oči na unutarnjem rubu vjeđe

Nanošenje olovke na unutarnji rub vjeđe postalo je vrlo popularno posljednjih godina. Iako ovaj način šminkanja naglašava oči i pruža izvanredan vizualni učinak, on također predstavlja rizik za zdravlje očiju. Istraživanja su pokazala da čestice olovke za oči na unutarnjem rubu vjeđe češće ulaze u suzni film nego kod drugih načina šminkanja. A upravo na ovaj način se povećava mogućnost upale i iritacije oka.

Ako osjetite strano tijelo u oku ili su vam oči nadražene nakon nanošenja olovke za oči, savjetujemo da ih isperete umjetnim suzama, odnosno kapima za oči Thealoz Duo bez konzervansa, koje štite vaše oči bioprotekcijom

Također savjetujemo preventivno korištenje umjetnih suza kako biste spriječili njihovo isušivanje. Osim toga, one vam mogu pomoći i prilikom nekih drugih nezgoda za vrijeme šminkanja, kao što je upadanje trepavice ili dlačice od četkice u oko.

kapi za oči Thealoz Duo za ispiranje stranog tijela u oku
Kapi za oči Thealoz Duo odlične su za ispiranje stranog tijela iz oka.

Umjetne trepavice i ekstenzije trepavica

Tamne i duge trepavice oduvijek su bile sinonim za lijepe oči i ljepotu općenito, pa ih zato žene pokušavaju stvoriti na različite načine. I dok jedne ljepotu trepavica naglašavaju šminkom, druge se odlučuju za umjetne trepavice koje daju onaj glamurozan izgled. Tu je i treća skupina žena koja obožava trenutno najaktualniji trend – ekstenzije trepavica. 

Najčešći problem kod korištenja umjetnih trepavica je alergijska reakcija na ljepilo. Ali čak i ako nemate alergije, umjetne trepavice i dalje su rizičan proizvod za uljepšavanje. One, naime, izuzetno loše djeluju na prirodne trepavice, jer mogu oštetiti korijenje i ponekad uzrokovati ispadanje prirodnih trepavica.

Osim toga, kontaktne točke umjetnih i prirodnih trepavica leglo su bakterija koje mogu uzrokovati infekciju. Ako dođe do infekcije, valja posjetiti liječnika.

Međutim, za vrijeme infekcije preporučujemo da redovito vodite računa o pravilnoj higijeni vjeđa i da vjeđe čistite sterilnim krpicama Blephaclean koje sadrže blagi losion i u potpunosti su bez konzervansa.

sterilne krpice Blephaclean za pravilnu higienu vjeđa
Za pravilnu higienu vjeđa vjeđe čistite sterilnim krpicama Blephaclean.

Ekstenzije trepavica također mogu izazvati alergijske reakcije. Ako već imate ekstenzije, morate se pobrinuti za redovitu i pravilnu higijenu vjeđa. Na taj način možete izbjeći širenje grinje demodeks koje mogu uzrokovati upalu vjeđa ili blefaritis.

Također, ako vas svrbe vjeđe ili vam se na trepavicama pojave sitne ljuske, posjetite liječnika koji će vas savjetovati ili uputiti k očnom liječniku.

Imajte još na umu da kapi za oči mogu uništiti ekstenzije trepavica, pa ako imate problema sa suhim očima, bolje razmislite dvaput o korisnosti ovog tretmana za ljepotu.

Naš je savjet da se umjesto odlaska na ovaj tretman ipak odlučite za klasično šminkanje očiju koje je manje štetno. Maskara vam može biti najbolji prijatelj prilikom uljepšavanja ako je mijenjate na vrijeme. 

sminkanje očiju i ekstenzije trepavica
Ekstenzije trepavica mogu izazvati alergijske reakcije.

Koliko dugo smijemo koristiti dekorativnu kozmetiku?

Različita istraživanja pokazala su da sjenila, maskare te olovke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje očiju. No to će se samo dogoditi ako ne vodite računa o pravilnom korištenju proizvoda te o njihovom roku trajanja. Nipošto ne biste smjeli upotrebljavati staru šminku. Većina proizvođača savjetuje da se maskara prestane koristiti u periodu od dva do četiri mjeseca nakon otvaranja.

Također, ako uočite da se maskara, tuš ili bilo koji drugi proizvod za šminkanje očiju sasuši, čim prije ga bacite u smeće.

Šminkanje očiju i higijena

Kako bi se izbjegao razvoj bakterija i gljivica, važno je oprati ruke prije nanošenja šminke. Osim toga, nakon što završite sa šminkanjem, obavezno očistite sve bočice te ih pohranite na čisto mjesto. 

Vrlo je bitno izbjegavati vlaženje preparata za šminkanje očiju jer se na taj način može povećati rizik od razvoja gljivica. S obzirom na to da je potrebno s vremena na vrijeme očistiti četkice za šminkanje, vodite računa o tome da se dovoljno osuše nakon pranja. Kao što smo prethodno istaknuli, svako korištenje mokrih ili vlažnih proizvoda pogodno je za gljivična oboljenja.

Također, mnoge žene nose šminku sa sobom u torbici što je također rizično jer visoke temperature mogu pokvariti sastav te učinak proizvoda. Kao i većina kozmetike, odgovarajuća temperatura za skladištenje proizvoda za šminkanje očiju je do 25 stupnjeva. Pripazite i da kozmetika koju držite kod kuće ne bude izložena direktnom suncu ili blizini radijatora. Najbolja opcija je čuvati ju na hladnim, suhim i tamnim mjestima.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta za pravilno šminkanje očiju.

šminkanje oči: za zdrave oči bitna je higiena
Pravilno šminkanje očiju: za zdrave oči bitna je higiena.

Nemojte koristiti tuđu šminku

Pravilo broj jedan je da nipošto ne upotrebljavate tuđe preparate za šminkanje očiju. Usudili bismo se reći kako je ovo jedan od najrizičnijih načina za razvoj očnih bolesti. Riskirate očni herpes, konjunktivitis te ostale virusne i bakterijske lako prenosive infekcije. Osim toga, izbjegavajte isprobavanje testera koje koristi veliki broj ljudi u drogerijama. Ako pak odlučite nešto isprobati, koristite isključivo one s jednokratnim aplikatorima.

Nemojte se šminkati u žurbi

Iako vam se na prvi pogled ovaj savjet čini besmislen, on je s razlogom tu. Iako se većina žena u žurbi odluči na šminkanje očiju u autu, ovo nipošto nije dobra ideja. Svakim zavojem ili naglim kočenjem riskirate mehaničke ozljede oka koje mogu rezultirati dodatnim problemima.

Iz tog razloga, ako se ipak odlučite našminkati u autu, zaustavite se sa strane i izdvojite nekoliko minuta za uljepšavanje u miru.


šminkanje očiju u žurbi u autu
Šminkanje očiju u autu nipošto nije dobra ideja.

Provjerite sastojke proizvoda za šminkanje očiju

Prije nego što kupite određeni proizvod, najprije provjerite njegove sastojke. Općenito preporučujemo da vodite računa o sastojcima za sve preparate, a naročito one koje koristite na i u blizini očiju. S druge strane, susretnete li se s proizvodom bez istaknutih sastojaka na ambalaži, to vam treba biti alarmantan znak. Takve proizvode izbjegavajte u širokom luku jer je njihova kvaliteta vrlo upitna.

Najbolji proizvodi za šminkanje očiju su oni čiji se sastav temelji na prirodnim sastojcima koji su bez alergena, parabena i sulfata. Zato prije nego što posegnete za prvim atraktivnim proizvodom s police, pozabavite se temeljitim istraživanjem. Uvijek zapamtite da se ipak radi o vašim očima i njihovom zdravlju, stoga na ovakvim stvarima ne biste smjeli štedjeti.

Pratite reakciju oka na određeni proizvod

Ako uočite da vaše oči negativno reagiraju na pojedini proizvod, savjetujemo da ga odmah prestanete koristiti. Vaše oči vam daju jasan znak da im neki sastojak ne odgovara i šteti, zato nemojte forsirati korištenje takvih preparata. Ako iritacija ne prođe upotrebom umjetnih suza, čim prije posjetite liječnika.

šminkanje očiju može izazvati alergijske reakcije
Odmah prestanete koristiti proizvod koji izazove alergijske reakcije.

Nemojte koristiti proizvode koji nisu namijenjeni očima

Za šminkanje očiju koristite isključivo proizvode koji su namijenjeni u tu svrhu. Rumenilo, olovka za usta ili pak ruž nisu prikladni za upotrebu na očima. Primarni razlog su sastojci koji mogu uzrokovati crvenilo i iritaciju očiju. Vaše su oči ipak osjetljivije od ostatka tijela, stoga uvijek imajte to na umu prilikom šminkanja.

Također, izbjegavajte proizvode koji sadrže ugljen jer riskirate razvoj raznih očnih infekcija.

Kontaktne leće u boji

Kontaktne leće u boji nisu kozmetički proizvodi, ali se često koriste zbog vizualnog učinka i nemaju pozitivan utjecaj na zdravlje očiju. Posebno su problematične kontaktne leće koje se koriste bez liječničke uputnice, jer veličina leće obično ne odgovara veličini oka. Premale ili prevelike leće mogu uzrokovati ozbiljne probleme s očima poput upale ili čak oštećenja oka ili vjeđe.

Ako im usprkos svemu ipak ne možete odoljeti, razgovarajte s očnim liječnikom o njihovoj uporabi i prepustite njemu da vam odabere najprikladnije leće za vas.

Pravilna higijena, kako vjeđa, tako i kontaktnih leća, također bi trebala postati dijelom vaše svakodnevne rutine. Kao i kod svih običnih kontaktnih leća, tako se i kod uporabe kontaktnih leća u boji treba se dosljedno osigurati odgovarajuće vlaženje oka ukapavanjem kapi za oči.

Kontaktne leće u boji
Kontaktne leće u boji nemaju pozitivan utjecaj na zdravlje očiju.

Trebate li se odreći kozmetike za šminkanje očiju?

Korištenje gore spomenute kozmetike može dovesti do nastanka problema, ali ih se nipošto ne morate u potpunosti odreći.

Međutim, važno je slijediti osnovna pravila: prije uporabe šminke ili druge kozmetike temeljito operite ruke. Nikad ne posuđujte šminku i nemojte je dijeliti s drugima. Posebno vas upozoravamo na to da nikada ne posuđujete kontaktne leće u boji (naravno, ni obične). Uvijek provjerite rok uporabe prije nanošenja šminke i bacite šminku ako joj je rok uporabe istekao.

Vodite računa i o sastojcima unutar proizvoda te nipošto nemojte koristiti preparate koji nisu namijenjeni očima. Izbjegavajte šminkanje u automobilu i u svim ostalim situacijama u kojima riskirate mehanička oštećenja očiju. Umjetne trepavice te ekstenzije trepavica svedite na minimalno korištenje. U slučaju bilo kakve očne infekcije, nemojte koristiti šminku sve do potpunog izlječenja. Skladištite svu kozmetiku na propisanoj temperaturi i nemojte ju izlagati suncu  i iznimno visokim temperaturama.

I to bi bilo to! Nadamo se da ste uživali čitajući naš članak te da su vam savjeti pomogli i osvijestili važnost pravilnog šminkanja. Za više informacija o očuvanja zdravlja očiju i vida, posjetite naš blog!

Povratak na vrh