Žuta pjega: kako očuvati dobar vid?
16. 12. 2021

Žuta pjega: kako očuvati dobar vid?

Svi dijelovi oka moraju biti zdravi kako bi oko moglo normalno funkcionirati i pravilno obavljati svoju „dužnost“. Ipak, za žutu pjegu možemo reći kako je ona najvažniji dio oka. Dok god je žuta pjega zdrava, jasno ćete percipirati boje i fine detalje te čitati, pisati i raspoznavati lica. 

Uzmemo li u obzir sve navedeno, dolazimo do zaključka kako se radi o vrlo bitnom dijelu oka, zar ne? Što je zapravo žuta pjega, koje su njezine funkcije te kako je održavati zdravom, otkrijte u nastavku teksta.

žuta pjega u pozadini oka
Za žutu pjegu možemo reći kako je ona najvažniji dio oka.

Što je žuta pjega i koja je njezina uloga u oku?

Žuta pjega ili makula označava mjesto najoštrijeg vida kod čovjeka. Riječ je o centru ljudskog oka koji je smješten na očnoj pozadini i velik otprilike 5 milimetara. Žuta pjega je zapravo dio unutarnjeg očnog sloja koji se naziva mrežnica oka.

Mrežnica oka je skup živčanog tkiva, a upravo žuta pjega ima najveću koncentraciju tih živaca koji se zovu fotoreceptori. Radi se o malim živcima koji primaju svjetlost koja ulazi u oko te je pretvaraju u električni impuls. Impulsi putuju do mozga koji nam omogućuje da jasno vidimo. Iz tog razloga vrlo često se kaže kako očima gledamo, ali mozgom vidimo.

Kao što smo ranije spomenuli, žuta pjega je zadužena za centralni vid, sposobnost razlikovanja boja i detalja te čitanje i pisanje. Ostatak mrežnice zaslužan je za periferni, odnosno lateralni vid.


Zašto je makula žute boje?

Baš kao što i sam naziv govori, žuta pjega, odnosno makula, žute je boje. Ako se pitate koji je razlog tome, odlučili smo vam pobliže objasniti. 

Kompletna mrežnica oka je inače crvene boje, no jednim dijelom prevladava žućkasta boja. Taj dio je zapravo makula. Žuta boja nastaje zbog makularnih pigmenata (lutein i zeaksantin). Njih u organizam unosimo hranom, osobito zelenim lisnatim povrćem. Ovo je dokaz kako je cjelokupan metabolizam povezan te kako pravilna prehrana ima važan utjecaj na zdravlje očiju.

žuta pjega i vid
Žuta pjega je zadužena za centralni vid.

Koje su najčešće bolesti žute pjege?

Obrisi i pravilne linije postali su vam iskrivljeni i valoviti? Kompletna slika vam je pomalo mutna i čini vam se kao da gledate kroz vodu? Ovo su signali koji vas upozoravaju na neke promjene u očnom sustavu, stoga se čim prije uputite na očni pregled. Ljudi vrlo često pomisle da imaju problem s dioptrijom, no stvarni problem ponekad se krije u makuli. Postoji nekoliko bolesti oka koje znatno utječu na zdravlje žute pjege i ugrožavaju vaš vid.

Senilna makularna degeneracija

Riječ je o postupnom oštećenju oblika i funkcije žute pjege do kojeg obično dolazi iza pedesete godine života. Senilna makularna degeneracija jedan je od glavnih uzročnika gubitka središnje vidne oštrine. Faktori rizika, osim dobi, mogu biti povišen krvni tlak, pretilost, pušenje, dugotrajno izlaganje suncu i obiteljska anamneza. Bolest se dijeli u dvije skupine: suha i vlažna degeneracija makule.

Što je suha degeneracija makule?

Suhi oblik makularne degeneracije povezan je s promjenama prouzrokovanim propadanjem stanica odgovornih za vid unutar mrežnice. Suhi oblik napreduje sporije od vlažnog, no svejedno s vremenom uzrokuje nepovratno smanjenu vidnu oštrinu.

Što je vlažna degeneracija makule?

Vlažni oblik makularne degeneracije obuhvaća propadanje tkiva žute pjege baš kao i nakupljanje tekućine ispod makule te krvarenja. Ako se stanje pravovremeno ne liječi, nastat će ožiljci koji će uzrokovati trajna i neizlječiva oštećenja fotoreceptora te gubitak vidne oštrine.

Bolest u samom početku ne stvara nikakve probleme, ali s vremenom se vid počinje pogoršavati. Ovo su najčešći simptomi bolesti koje ne biste smjeli ignorirati:

 • otežano čitanje
 • nastanak centralno smještene sjene
 • iskrivljene linije
 • problem razlikovanja boja i spora adaptacija vida prelaskom iz svijetle u tamnu prostoriju
 • poteškoće u vožnji.
Senilna makularna degeneracija i normalan vid
Senilna makularna degeneracija jedan je od glavnih uzročnika gubitka središnje vidne oštrine.

Dijabetička makulopatija

Radi povišene količine šećera u krvi dolazi do oštećenja krvnih žila. Kada se nakupljena tekućina, masnoće i bjelančevine stvore unutar makule, govorimo o dijabetičkoj makulopatiji. Ova bolest jedan je od najčešćih uzroka gubitka vida kod dijabetičara.

Centralna serozna retinopatija 

Centralna serozna retinopatija je bolest koja uzrokuje privremeno, a u rijetkim slučajevima i trajno zamućen vid. Do razvoja ove bolesti dolazi kada se ispod retine stvori tekućina i otekline koje izazivaju iskrivljen vid.

Bolest većinom zahvaća samo jedno oko te pogađa mlađe muškarce. Srećom, veliki broj pacijenata kroz određeno vrijeme uspije povratiti dobar vid.

Ruptura makule

Ruptura makule također u većini slučajeva zahvaća samo jedno oko te može izazvati iskrivljen i zamućen vid ravnih linija. Riječ je o maloj praznini unutar žute pjege te zapravo nije sasvim poznato što je stvarni uzrok ove bolesti. Važno je pravovremeno započeti liječenje injekcijama ili operacijom jer u suprotnom može doći do trajnog gubitka vida.

Distrofije žute pjege

Distrofije žute pjege su nasljedna stanja koja utječu na centralni vid. Pojavljuju se već u ranom djetinjstvu, no mnogima se bolest dijagnosticira tek u odrasloj dobi. Najčešći oblik makularne distrofije je Stargardtova bolest. Prvi simptomi se uglavnom pojavljuju u dobi do 20 godina, a očituju se kroz zamagljen vid, metamorfopsiju, poremećaj kolornoga vida te adaptacije na tamu.


Prevencijom i pravovremenom reakcijom sačuvajte zdravlje makule

Za pacijente starije životne dobi, preventivni oftalmološki pregled je od ključne važnosti. Jednostavnim širenjem zjenica vrlo lako se može utvrditi kakve se promjene događaju unutar oka te je li žuta pjega ugrožena. Sve početne promjene mogu se uspješno izliječiti pravovremenom reakcijom i adekvatnom terapijom.

Konkretno, stenilna makularna degeneracija je složena bolest koja, između ostalog, ovisi i o genetici, stoga se ne može potpuno spriječiti. Ipak, zdravim načinom života i pravilnom prehranom moguće je odgoditi pojavu ove bolesti ili pak prevenirati njezino napredovanje.

Rani oblici starosne degeneracije makule mogu se usporiti upotrebom vitaminskih kapsula. Antioksidativni vitamini kao što su vitamin C, vitamin E, lutein, zeaksantin, beta/karoten i cink mogu zaštiti makulu od propadanja i gubitka vida. Napredni oblici bolesti liječe se posebnom vrstom injekcija za oči.

Ostali oblici prevencije za sprječavanje ili usporavanje nastanka senilne makularne degeneracije, ali i ostalih bolesti oka su:

 • prestanak pušenja
 • konzumacija zelenog lisnatog povrća
 • nošenje sunčanih naočala
 • briga o krvnom tlaku i tjelesnoj težini
 • korištenje dodataka prehrani za zdravlje očiju.
žuta pjega i njeno zdravlje zbog zdravog životnog stila
Zdravim načinom života i pravilnom prehranom moguće je odgoditi pojavu bolesti žute pjege.

Ako ne uspijevate kroz hranu unijeti dovoljne količine potrebnih vitamina i minerala, razmislite o odgovarajućim dodacima prehrani. U dogovoru s vašim liječnikom odaberite suplemente koji sadrže lutein, zeaksantin, rezervatrol, omega-3 masne kiseline, vitamine C, D i E, cink, bakar i selen. 

Upravo ovi sastojci nalaze se u Nutrof Total kapsulama koje će vašim očima pružiti sve što im je potrebno. Slijedeći najnovije smjernice u znanosti o oftalmologiji i prehrani, nastale su kapsule koje osiguravaju najkvalitetnije hranjive sastojke za oči.

Nutrof Total je prevencija kod senilne makularne regeneracije
Nutrof Total – dodatak prehrani za zdravu žutu pjegu i oštar vid

Amslerov test: Test za degeneraciju makule i druge bolesti oka

Amslerov test, odnosno Amslerova mreža je test koji koriste oftalmolozi i optometristi za otkrivanje problema s vidom koji nastaju uslijed oštećenja makule ili vidnog živca.

Ako spadate u rizičnu skupinu za razvoj degeneracije makule ili neke druge bolesti oka, možete koristiti ovaj test kod kuće. Naravno, to nipošto ne znači da biste trebali preskočiti pregled kod stručnjaka. 

Ako vam je liječnik ranije propisao naočale, obavezno ih nosite za vrijeme testa. Sjedite ispred računala na uobičajenoj udaljenosti kao kad čitate portal ili pregledavate društvene mreže. Zatim prekrijte jedno oko te se fokusirajte na točku koja se nalazi u središtu mreže. Isti postupak ponovite na drugom oku. 

Nakon što ste to napravili, odgovorite na sljedeća pitanja:

 1. Izgledaju li vam neke linije iskrivljeno, zamagljeno ili valovito?
 2. Čini li vam se kao da pojedini dijelovi mreže nedostaju?
 3. Pojavljuju li vam se tamna područja na mreži?
 4. Možete li jasno vidjeti sve kutove i strane mreže?
amslerov test
Amslerov test za otkrivanje problema s vidom koji nastaju uslijed oštećenja makule ili vidnog živca.

Imajte na umu da sve linije trebaju biti ravne, kvadrati trebaju biti jednake veličine, križanja moraju biti pod pravim kutom, a slika mora biti jasna i bez sjena. U suprotnom, zakažite pregled kod oftalmologa čim prije.


Također, ako ste stariji od 65 godina, preporučujemo da barem jednom godišnje obavite preventivni pregled. Uz to vodite računa o zdravoj prehrani, tjelovježbi i nošenju sunčanih naočala. Za više savjeta o očuvanju zdravlja očiju, posjetite naš blog koji će vam pružiti mnoštvo korisnih i zanimljivih informacija.

Povratak na vrh