Dr. Igor Knezović: suho oko, Meibomove žlezde i Dry Eye Protokol
15. 07. 2022

Intervju s dr. sc. Igorom Knezovićem: DRY EYE PROTOKOL - Kako liječiti bolest suhog oka

Bolest suhog oka je kronično i najčešće progresivno stanje koje se očituje kao nedostatak suza ili promjena njihove kvalitete. 

Iako bolest suhog oka može nastati u bilo kojoj dobi, rizik je veći kod starijih osoba, osobito kod žena uslijed hormonalnih promjena. Ovisno o uzroku i težini, uzrok se ne može uvijek u potpunosti ukloniti standardnim metodama liječenja.

Pitali smo dr. sc. Igora Knezovića, specijalista oftalmologa, iz Poliklinike Knezović što preporuča svojim pacijentima kod liječenja bolesti suhog oka.

dr. Knezović intervju
Dr. sc. Igor Knezović, spec. oftalmolog, Poliklinika Knezović

MOJE OKO: Koji su simptomi bolesti suhog oka i koju dobnu skupinu pogađa?

Dr. sc. Igor Knezović: Simptomi variraju ovisno o težini bolesti i kliničkom stupnju. Najblaži oblici se manifestiraju kao povremeno peckanje, osjećaj suhoće, svrbež i žuljanje u oku, dok u težim slučajevima dolazi do bolova, fotofobije i upala. Najteži oblici značajno smanjuju kvalitetu života i utječu na normalno funkcioniranje u svakodnevnim situacijama.

Bolest zahvaća sve dobne skupine, s nešto učestalijom pojavnošću kod ljudi koji dugo vremena provode za računalom.

MOJE OKO: Je li bolest suhog oka opasna za zdravlje?

Dr. sc. Igor Knezović: Bolest suhog oka može biti izolirani klinički entitet, a može se i javiti u sklopu različitih autoimunih bolesti.

Na svu sreću, na pravodobno liječenje dolazi do postepenog popuštanja simptoma i zaliječenja. Danas rijetko dolazi do trajnih posljedica, što možemo zahvaliti bogatijim i naprednijim terapijskim opcijama, ovisno o vrsti i stupnju bolesti suhog oka.

MOJE OKO: Što sve uključuje pregled za suho oko i što nakon pregleda?

Dr. sc. Igor Knezović: Pregled za suho oko je ključan i tek nakon detaljnog specijalističkog pregleda možemo bolest svrstati u određenu kategoriju i ordinirati adekvatnu terapiju.

Na pregledu se rade različiti testovi, kao npr. Schirmer test kojim određujemo količinu suza i TBUT test kojim se određuje kvaliteta suznog filma. Nadalje, korisno je učiniti i Lissamine green test kako bismo kvantificirali područja na površini oka koja su devitalizirana uslijed trajne suhoće. Meibomografijom slikamo žlijezde lojnice koje se nalaze u vjeđama i na taj način ih možemo vizualizirati i pratiti u postupku liječenja.

Cilj je da se što više pune kako bismo imali dovoljno „ulja“ za podmazivanje i stabilizaciju suznog filma.

MOJE OKO: Postoji li prirodan lijek za suhe oči ili je ipak potrebno koristiti kapi za oči?

Dr. sc. Igor Knezović: Liječenje ovisi o vrsti suhog oka. Dva su najčešća oblika: hiperevaporativni (slabija kvaliteta suznog filma - češći) i hiposekrecijski (manja količina suza – rijeđi).

U prirodne načine liječenja ubrajaju se pravilna prehrana i hidracija, izbjegavanje nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta, masaža vjeđa toplim oblozima i češće treptanje. Naime, svakim treptajem istiskujemo lipide iz vjeđa koji su jako važni u stabilizaciji i očuvanju kvalitete suznog filma.

MOJE OKO: Smatra se da je MGD (Meibomian gland dysfunction - disfunkcija Meibomove žlijezde) vodeći uzrok bolesti suhog oka. Može li si pacijent sam pomoći nekim tretmanima ili proizvodima?

Dr. sc. Igor Knezović: MGD (Meibomian gland dysfunction) je najčešći oblik suhog oka. Riječ je o prije spomenutom hiperevaporativnom obliku gdje je oslabljen lipidni dio suznog filma kojeg luče Meibomove žlijezde.

Odvodni kanalići Meibomovih žlijezda često su začepljeni te ih je poželjno otvarati odgovarajućom higijenom vjeđa. Danas na tržištu postoji nekoliko hidratantnih krpica s hijaluronom i micelarnim strukturama, poput Blephaclean-a, s kojima je dobro raditi svakodnevnu higijenu i čišćenje vjeđa.

Također, preporuča se i adekvatno vlaženje površine oka s pH neutralnim kapima i gelovima, posebno onima koji ne sadržavaju konzervanse, poput Thealoz Duo kapi i gela, s trehalozom i hijaluronskom kiselinom.

MOJE OKO: Možete li nam reći nešto više o liječenju DRY EYE PROTOKOLOM?

Dr. sc. Igor Knezović: Dry eye protokol koristi IPL (Intense Pulsed Light) tehnologiju i spada u najmodernije metode liječenja bolesti suhog oka. Osobno ga koristim duže od 6 godina i iz iskustva mogu reći da su rezultati odlični kod više od 80% tretiranih pacijenata.

Tretman je potrebno učiniti tri puta u vremenskom intervalu od mjesec i pol dana. Nakon toga, ponekad se radi po jedan tretman godišnje, ukoliko bude potrebno. Za sada je to jedini način da se djeluje na uzrok same bolesti, a ne samo na njene posljedice. Tretman je u potpunosti bezbolan i ugodan za pacijenta, posebno s aparatom novije generacije koji ima pulsnu tehnologiju i vodeno hlađenje.

Povratak na vrh