Dr. med. Iva Krolo: suho oko i kontaktne leće
08. 07. 2022

Intervju s dr. med. Ivom Krolo: Suho oko i kontaktne leće

Gotovo 50% nosioca kontaktnih leća ima simptome suhog oka. Neudobnost i simptomi suhog oka povezani s nošenjem kontaktnih leća su najčešći razlozi prekida nošenja istih.

Pitali smo dr. Ivu Krolo, specijalisticu oftalmologije, subspecijalisticu prednjeg segmenta oka iz Očne klinike Optical Express koja ima dugogodišnje iskustvo s nosiocima kontaktnih leća.

Pogledajmo koji su njeni savjeti i preporuke nosiocima kontaktnih leća za prevenciju, ali i pomoć kod simptoma suhoga oka.

Dr. Iva Krolo intervju
Dr. med. Iva Krolo, specijalist oftalmolog, subspecijalist prednjeg segmenta oka, Očna klinika Optical Express.

MOJE OKO: Kako prepoznati da se radi o bolesti suhog oka, a ne nekom drugom problemu kod nosioca kontaktnih leća?

Dr. med. Iva Krolo: Suho oko je vrlo česta pojava kod nosioca kontaktnih leća. Simptomi suhoće mogu biti izraženiji u odnosu na opću populaciju, pogotovo po skidanju leće s oka. Najčešće oni uključuju iritaciju, crvenilo i svrbež očiju, kao i zamagljen vid tijekom nošenja kontaktnih leća.

Teško je razlikovati bolest suhog oka od drugih problema povezanih s nošenjem kontaktnih leća, s obzirom da leća prekriva rožnicu cijelom površinom ili njezinom većinom, a samim time i živčane završetke koji nam daju signal na prvu pojavu oboljenja. 

Stoga je redoviti oftalmološki pregled svakih 6-12 mjeseci nužan za pravovremeno otkrivanje i liječenje bolesti u nosioca kontaktnih leća.

MOJE OKO: Mogu li kontaktne leće uzrokovati bolest suhog oka?

Dr. med. Iva Krolo: Nošenje kontaktnih leća kroz duži vremenski period može dovesti do simptoma bolesti suhog oka.

Entitet koji označava pojavu bolesti suhog oka uslijed nošenja kontaktnih leća nazvan je u engleskoj literaturi „contact lens-induced dry eye“ (CLIDE), a pojavljuje se uslijed smanjenja dotoka kisika na površinu oka (rožnice) kroz tanki sloj kontaktne leće. Kisik do površine oka dolazi iz atmosferskog zraka, kroz suzni film i leću.

Osim toga, integritet suznog filma brže se gubi samim mehaničkim djelovanjem kontaktne leće jer leća pospješuje razlaganje komponenti suza. S obzirom na navedeno, moderniji materijali kontaktnih leća dizajnirani su s većom propusnosti kisika, što čini njihovo nošenje ugodnijim. 

MOJE OKO: Postoje li kontaktne leće koje su primjerene osobama koje pate od bolesti suhog oka?

Dr. med. Iva Krolo: Dnevne mekane kontaktne leće dobro su rješenje kod oboljelih od bolesti suhog oka jer njihova svakodnevna zamjena osigurava veći stupanj higijene, smanjuje površinske naslage proteina i masti te rizik nepotpunog čišćenja leća, povezanih s neudobnosti nošenja.

Potom, tu su silikon-hidrogelne kontaktne leće, čiji materijali propuštaju veće količine kisika prema rožnici.

Nadalje, tvrde plinopropusne kontaktne leće, poznatije kao polutvrde leće, svojim manjim promjerom u odnosu na mekane te većom propusnosti kisika u odnosu na ranije korištene tvrde leće, osiguravaju zadovoljavajuću opskrbu oka kisikom, pod uvjetom njihovog redovitog i temeljitog čišćenja odgovarajućim otopinama.

Važno je napomenuti i terapeutsku svrhu posebne varijante mekanih kontaktnih leća, kao i specijalnih skleralnih kontaktnih leća u liječenju uznapredovalih stadija bolesti suhog oka. 

MOJE OKO: Na što je potrebno obratiti pažnju kod nosioca kontaktnih leća koji imaju simptome suhog oka?

Dr. med. Iva Krolo: Na svakom pregledu svoje pacijente, nosioce kontaktnih leća, ispitujem o navikama, što uključuje sljedeće: trajanje dnevnog korištenja leća, njihov izvor, skladištenje i rok trajanja, kao i vrsta i način primjene otopine za čišćenje leća.

Nije rijetkost u praksi da nam se za savjet obraćaju nosioci koji koriste kontaktne leće kroz cijeli dan, s njima i spavaju, ne mijenjaju otopinu svakodnevno, neredovito mijenjaju kutijicu za čuvanje leća, a ponekad se za čišćenje služe običnom vodom ili fiziološkom otopinom. Sve su to navike koje povećavaju rizik simptoma suhoće, ali i ozbiljne infekcije oka.

MOJE OKO: Kako pomoći nosiocima kontaktnih leća sa simptomima suhoga oka?

Dr. med. Iva Krolo: Moderni način života čini nas sve više ovisnima o tehnologiji, kako tijekom radnog vremena, pa tako i u slobodno vrijeme (rad za računalom, korištenje laptopa i mobitela). Koncentrirani na sadržaje koje nam tehnologija nudi, smanjujemo učestalost treptanja, što onemogućava pravilnu obnovu suznog filma i potrebno podmazivanje i ovlaživanje površine oka.

Klima uređaji ljeti i centralno grijanje zimi dovode do isušivanja zraka, što dodatno pogoršava simptome suhog oka. Nužno nošenje maski u vrijeme pandemije dodatno je povećalo tegobe i broj oboljelih. Upravo stoga bitno je naglasiti potrebu nadoknade nužnog vlaženja oka redovitim (svakodnevnim) korištenjem umjetnih suza, pogotovo u slučaju izlaganja navedenim provocirajućim čimbenicima.

MOJE OKO: Kako odabrati umjetne suze kod nosioca kontaktnih leća sa suhim okom?

Dr.  med. Iva Krolo: Najbolji izbor za nosioce kontaktnih leća su umjetne suze bez masne komponente i konzervansa, s obzirom da se ugrađivanjem konzervansa u materijal same leće izaziva i dugotrajno izlaganje njegovim štetnim učincima na površinu oka.

Kako kontaktne leće dovode do direktne dehidracije rožnice i mogu izazvati njezino površinsko oštećenje, Thealoz Duo kapljice s dodatkom trehaloze osiguravaju obnovu stanica rožnice, smanjuju njihovo odumiranje i stabiliziraju njihove ovojnice, a Hyabak kapi i imaju i UV-protektivni učinak.

Uz trehalozu, Thealoz Duo kapi sadrže i hijaluronsku kiselinu male molekularne mase koja vlaži i podmazuje površinu oka. Na taj način imitira prirodne suze, osiguravajući potpunu zaštitu u nosioca kontaktnih leća kroz dulje vrijeme. Thealoz Duo djeluje 4 sata nakon jednog ukapavanja.

MOJE OKO: Može li otopina za njegu i čišćenje kontaktnih leća imati utjecaj na pojavu simptoma suhog oka?

Dr. med. Iva Krolo: Ne može se dovoljno naglasiti potreba redovitog korištenja otopina za njegu kontaktnih leća, i praćenje uputa proizvođača. Otopine za kontaktne leće svakodnevno osiguravaju čišćenje naslaga te imaju zaštitni dezinfekcijski učinak.

Neke otopine za njegu kontaktnih leća mogu svojim konzervansima uzrokovati reakciju preosjetljivosti i iritaciju površine oka. U takvim slučajevima mogu se koristiti i prilagođene otopine bez dodatka konzervansa. Bitno je napomenuti kako fiziološka otopina i voda nisu zadovoljavajuća zamjena u svrhe čišćenja i čuvanja kontaktnih leća i kao takve treba ih izbjegavati. 

MOJE OKO: S pojavom pandemije pojavio se novi faktor rizika, tzv. MADE (mask-associated dry eye), odnosno sindrom suhog oka povezan s nošenjem maski. Čini li Vam se da se učestalost pojave sindroma smanjila nakon ukidanja epidemioloških mjera i nošenja maski?

Dr. med. Iva Krolo: Uistinu, brojna istraživanja pokazala su kako obavezno nošenje maski, iako protektivno i nepohodno u spriječavanju širenja zaraze koronavirusnom bolesti, može uzrokovati povećanu pojavu novonastalih simptoma bolesti suhog oka u ranije zdrave populacije, kao i pogoršanja kliničke slike u prethodno oboljelih.

Tome treba dodati i promjenu svakodnevne rutine u rad “od kuće” i sve češće “online” verzije sastanaka, koje doprinose negativnom aspektu kojeg nosi MADE.

S obzirom da je bolest suhog oka kroničnog tijeka, a da navike još uvijek nismo u potpunosti vratili na one predpandemijske, prerano je utvrditi trend smanjenja simptoma suhog oka.

Nadam se da će poznavanje ovog novog entiteta pomoći u povećanju svijesti opće populacije o važnosti redovitog kapanja umjetnih suza i prije pojave prvih simptoma bolesti suhog oka. Ako smo išta naučili u zadnjih par godina, to je važnost poruke – bolje spriječiti, nego liječiti!

Povratak na vrh