Halacion na oku – uzroci i prva pomoć
05. 02. 2021

Halacion na oku – uzroci i prva pomoć

Halacion na oku jest kvržica unutar ili uz rub očne vjeđe. Ovo stanje može biti bolno ili iritirajuće, ali rijetko i ozbiljnije. Često će se povući bez liječenja, ali ponekada je ipak potreban kirurški zahvat. U nastavku saznajte kako nastaje i kako postupati.

Što je halacion na oku i kako nastaje?

Često halacion zamijenjuju sa ječmencem. Ako imate stalne ječmence koji postaju sve češći i bolniji, tada je moguće da imate halacion i preporučljivo je da posjetite svog doktora. Ječmenac na oku je lokalizirana infekcija ili upala lojnih žlijezda vjeđe, koja uzrokuje crvenu kvržicu i otok u blizini ruba vjeđe. Infekcija je najčešće uzrokovana bakterijom iz grupe Staphylococcus i može uzrokovati bolnu vjeđu.

 • Ječmenac (hordeolum) je akutna infekcija koja uzrokuje crvenu kvržicu uz rub očne vjeđe. Ukoliko se ječmenac pojavi unutar očne vjeđe, takvo se stanje naziva unutarnji hordeolum.
 • Halacion na oku je vrsta očnog ječmenca, koji je prešao u kroničan oblik. U većini slučajeva ne boli. Često ga zamjenjuju za unutarnji ili vanjski ječmenac.


Halacion se razvija polako. Glavni simptom je karakterističan čvor veličine zrna graška ili sitne kvržice na gornjoj ili donjoj vjeđi.

Ječmenac se stvara praktički preko noći, jako boli i izgleda poput gnojnog prištića na rubu gornje ili donje vjeđe. Halacion u pravilu ne boli, ali je vrlo uznemirujuća pojava jer pritišće na oko, iritira ga i može uzrokovati suzenje ili osjetljivost na svjetlo.

Ječmenac uzrokuje bakterijska infekcija i stoga je zarazan, a halacion uzrokuje blokirana Meibomova žlijezda i nije zarazan.

Kod ječmenca često natekne čitava vjeđa, dok kod halaciona vjeđa obično nije natečena, nego je posebno uočljivo već spomenuto otvrdnjavanje.

halacion na oku ili ječmenac
Za halacion na oku karakteristična je kvržica veličine graška, dok ječmenac karakterizira gnojni prištić.

Uzroci za halacion na oku

Halacion uzrokuje začepljena Meibomova žlijezda, ali zapravo je uzrokovan upalom. Halacion na oku je tako češći kod ljudi s različitim upalnim stanjima na koži ili očima. 

Uzroci:

 • ponavljajući halacioni;
 • ječmenac na vjeđi (ječmenac na vjeđi može uzrokovati halacion na oku);
 • kronična upala vjeđe ili blefaritis;
 • disfunkcija Meibomovih žlijezda (abnormalnosti u radu Meibomovih žlijezda);
 • akne rosacea (kožna bolest);
 • dijabetes (metabolička bolest);
 • virusne infekcije.

Kada je potreban posjet doktoru?

Često se dogodi da halacion nestane sam od sebe u roku od nekoliko tjedana. Međutim, ipak je preporučljivo posjetiti doktora kako bi spriječili nastavak razvoja halaciona. Stiskanje halaciona u svakom slučaju ne savjetujemo, jer može dovesti do infekcije. Najviše ćete stanje poboljšati toplim i vlažnim oblogama, jer one pomažu začepljenoj žlijezdi da se otvori, očisti i zacijeli.

Slijedite donji postupak:

 1. Namočite čistu krpicu u vruću vodu i dobro ju iscijedite.
 2. Zatvorite oko i držite krpicu na zahvaćenoj vjeđi do 15 minuta i to ponavljajte tri do pet puta dnevno.
 3. Kako bi krpica bila što dulje topla, namočite ju nekoliko puta u toploj vodi.
 4. Nježno očistite vjeđu čistim prstom ili još bolje, sterilnom krpicom Blephaclean omotanim oko prsta. Masirajte nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta.
 5. Dok se halacion na vjeđi ne zacijeli, nemojte koristiti kozmetiku i šminku za oči i nemojte nositi kontaktne leće. Masaža krpicama Blephaclean povoljno djeluje na halacion.
Krpice Blephaclean - prva pomoć kod halaciona na oku.
Masaža krpicama Blephaclean povoljno djeluje na halacion na oku

Općenito zbog halaciona ne trebate posjetiti liječnika, ali ako nakon jednog mjeseca ne nestane u potpunosti ili se više puta ponovi, trebali biste se naručiti na pregled.

U slučaju ponavljanja halaciona, oftalmolog može provesti ambulantni postupak u lokalnoj anesteziji kako bi očistio začepljenu žlijezdu. Napravit će mali rez, obično na donjoj strani vjeđe, kako bi očistio žlijezdu. Za svaki slučaj može predložiti učvršćujuću biopsiju kako bi se isključila ozbiljnija stanja.


Je li moguće spriječiti stvaranje halaciona?

Studija Kalifornijskog instituta za očne bolesti otkrila je da se kod čak 30% pacijenata nakon operacije pojavi halacion, kod gotovo 70% njih čak i na istoj vjeđi.

Ako se halacion na oku često ponavlja, nužno je naučiti pravilnu preventivnu higijenu vjeđa, koja je jednaka onoj kod njihove upale, a uz to treba vjeđe svaki dan i očistiti. Više o njegi vjeđa možete pronaći na stranici - upale vjeđa. Očistite vjeđe krpicama Blephaclean za njegu vjeđa koje sadrže losion i hijaluronsku kiselinu te nježno uklanjaju sve nečistoće, sluzne izlučevine, sebum i isušeni iscjedak na vjeđama, rubovima vjeđa i trepavicama

Puno ćete učiniti i ako slijedite ove savjete:

 • što manje dodirujte oči;
 • ako trebate dodirnuti oči, pobrinite se da imate čiste ruke;
 • zaštitite oči od prašine ili smoga sunčanim naočalama kada ste vani ili zaštitnim naočalama kada radite sa strojevima ili alatima;
 • prije spavanja osigurajte dosljednu higijenu i uvijek uklanjajte šminku;
 • mijenjajte šminku za oči svakih šest mjeseci kako biste spriječili pojavu bakterija;
 • nikad ne posuđujte kremu za oči i šminku;
 • pobrinite se da su vaše kreme za oči još uvijek uporabive i bacite sve one kojima je istekao rok trajanja.
halacion na oku
Svakodnevna njega i čišćenje područja oko očiju vrlo su važni.

Povratak na vrh