Ptoza – problem spuštenih vjeđa
27. 05. 2021

Smetaju vas spuštene vjeđe ili ptoza? To nije samo estetski problem

Prva stvar koju obično primijetimo na sugovorniku su oči. Ne kaže se uzalud kako su oči ogledalo duše. Spuštene vjeđe su obično znak starenja, ali mogu biti i znak različitih bolesti pa čak i pretjeranog trljanja očiju. U nastavku ćemo vam nabrojati neke od uzroka nastanka ptoze, odnosno spuštenih vjeđa.

spušteni kapci ali ptoza
Spuštene vjeđe mogu biti jedva primjetne, a mogu vam i toliko smetati da zakrivaju pogled.

Spuštene vjeđe mogu biti estetski problem ili bolest

Spuštena vjeđa ili ptoza se odnosi na jednu ili obje vjeđe. Ptoza vjeđa može biti jedva primjetna, a može uzrokovati spuštanje vjeđe preko zjenice. Pojavljuje se kod djece i odraslih, ali obično je posljedica starenja. 

Djeca se mogu roditi sa spuštenom vjeđom i tada se bolest naziva prirođena ptoza, a ako se pojavi kasnije tijekom života, radi se o stečenoj ptozi. Kod prirođene ptoze se radi o slabom razvoju mišića koji podiže vjeđu, a do stečene dolazi jer mišić slabi, stanjuje se ili dolazi do istezanja. 

Do toga dolazi zbog hipoplazije mišića podizača gornje vjeđe, odnosno okulomotornog živca. Najočitiji simptom ptoze su spuštene vjeđe, a drugi simptom je kada rubovi vjeđa nisu poravnati jedan s drugim. Ljudi s tim problemom često naginju glavu unatrag, podižu glavu ili samo obrve kako bi bolje vidjeli. 

Postoji nekoliko čimbenika koji povećavaju rizik od nastanka spuštenih vjeđa, a to su moždani udar, starenje, dijabetes, trauma glave, distrofija mišića, očna kirurgija i slično. 

Treba razlikovati ptozu vjeđe od dermatohalaze koja je češća. Do dermatohalaze dolazi zbog nedostatka elastina, ali u tom se slučaju koža vjeđe pregiba preko ruba vjeđe i koža zaklanja pogled, a ne sama vjeđa koja je u normalnom položaju.

Ako imate spuštene vjeđe vjerojatno vas muče neki od idućih simptoma:

 • spuštena vjeđa na jednom ili oba oka,
 • problemi s treptanjem,
 • suhe oči zbog nepotpunog zatvaranja,
 • suzenje očiju,
 • umorne oči,
 • dvostruki vid,
 • škiljenje.
slika: spuštene vjeđe ili ptoza

Dobra vijest je da ovo stanje ne uzrokuje bol i može se jednostavno ispraviti kirurškim podizanjem očne vjeđe. U većini slučajeva se obavlja ambulantno pod lokalnom anestezijom. Ako se radi o ptozi koja je uzrokovana drugim problemom (neurološkim), liječnik će prvo izliječiti osnovni problem.


Što sve uzrokuje spuštene vjeđe?

Postoje mnogi uzroci za nastanak spuštenih vjeđa, a većina njih nije opasna. Najčešći razlozi su:

 • Starenje – s godinama se mišići mijenjaju i zbog toga se vjeđa spušta.
 • Premalo sna – imate umorne oči zbog nedostatka sna, mišići koji podižu vjeđe nemaju vremena za odmor i zato slabe.
 • Nošenje tvrdih kontaktnih leća – korisnici tvrdih kontaktnih leća imaju 20 puta veću mogućnost za pojavu ptoze.
 • Pretjerano trljanje očiju – uzrokuje slabljenje mišića oko očiju.
 • Operacije očiju – za vrijeme operacija na oku se koristi spekulum koji otvara oko i može uzrokovati rastezanje vjeđa.
 • Hipotireoza – spuštene vjeđe mogu biti znak problema sa štitnjačom.
 • Neurološke smetnje – posebice miastenija gravis koja uzrokuje slabost u skeletnim mišićima. Dolazi do poremećaja prijenosa živčanih podražaja te je smanjena kontrakcija mišića koja uzrokuje njegovo slabljenje.
 • Moždani udar
 • Dijabetes


Pojava spuštenih vjeđa kod najmlađih

Ptoza može biti prisutna već prilikom poroda zbog urođene mane koje se pojavljuje u maternici. U SAD-u se prirođena ptoza pojavljuje jednom na svaka 842 slučaja.

Djeca sa spuštenim vjeđama često podižu bradu i naginju glavu unazad, a to s vremenom može uzrokovati probleme s vratom. Također dolazi do razvoja drugih problema s vidom kao što su ambliopija (lijeno oko), astigmatizam ili zakašnjeli razvoj vida. Važno je da djeca s ptozom posjećuju specijalistu oftalmologa bar jednom godišnje jer se oblik očiju mijenja s rastom te se mijenjaju i problemi. 

Prirođena ptoza kod djeteta.
Prirođena ptoza kod djeteta.

Kako učinkovito izliječiti spuštene vjeđe?

Operacija je najbolje rješenje za liječenje ptoze. Taj zahvat se naziva blefaroplastika, a prilikom tog zahvata kirurg zateže mišić koji je odgovoran za dizanje vjeđe te podiže vjeđu i poboljšava vaš vid i izgled

Zahvat obično traje oko 60 minuta i izvodi se u ambulanti te nije potrebna hospitalizacija. Nakon operacije oporavak obično traje desetak dana. Oko će vjerojatno biti otečeno i osjetit ćete bolove, ali ožiljci nestaju uskoro nakon operacije i skidanja šavova. 

Kirurg će vam nakon operacije najvjerojatnije savjetovati korištenje umjetnih suza poput kapi Thealoz® Duo. To su jedine kapi na tržištu koje sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i disaharid trehalozu koji je obično prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Kapi nude bioprotekciju, odnosno štite, vlaže i obnavljaju površinu oka.

Ne zaboravite na sterilne krpice za vjeđe 

Sterilne krpice su jako dobre i za svakodnevnu higijenu vjeđa, ali posebno se preporučuju prije i nakon medicinskih zahvata na vjeđama. Krpice Blephaclean su natopljene losionom i njima nježno možete ukloniti sve nečistoće, sluzave izlučevine, sebum, isušeni iscjedak i slično, a zbog nježne strukture čišćenje je potpuno nježno i bezbolno.

Stručnjaci iz tvrtke Laboratoires Thea savjetuju da se krpice koriste dva puta dnevno, pet dana prije operacije. 


Krpice Blephaclean za njegu prije i poslije operacije spuštenih vjeđa
Krpice Blephaclean idealne su za njegu prije i poslije operacije spuštenih vjeđa.

Kako izgledati bolje, ako imate blago spuštene vjeđe?

Ako imate blagi oblik ptoze sigurno vas ljuti što izgledate umorno pa čak i tužno. Ako ne želite na operaciju, postoji nekoliko trikova koji mogu osvježiti vaše umorne oči. Pomognite si s nekoliko make-up tajni:

 1. Koristite svjetlo sjenilo ispod obrva, ako imate svijetli ten izaberite bisernu nijansu, a ako ste tamnijeg tena, boju breskve.
 2. Sjenilo srednjih tonova nježno nanesite iznad mjesta na kojem se vjeđa pregiba i što više ga povucite prema van i prema gore kako biste optički što više podigli vjeđu.
 3. Izbjegavajte crnu olovku i tuš za oči.
 4. Prije nanošenja maskare uvijte trepavice kliještima za uvijanje kako biste dodatno otvorili pogled.

Spuštene vjeđe – vježbe za odmorniji izgled

Jeste li čuli za jogu za lice? Posljednjih je godina postala izuzetno popularna zahvaljujući slavnim glumicama koje pod svaku cijenu žele ostati mlade i zadržati odmoran izgled. Iako ne postoje znanstveni dokazi da izvođenje joge za lice stvarno pomaže, sigurni smo kako ne može škoditi. Probajte nekoliko idućih vježbi kako biste uklonili znakove starenja, nedostatka sna i stresa.

 1. Palcem i kažiprstom napravite krug oko očiju i više puta izmjenično zatvorite oči i naborajte čelo.
 2. Više puta zaredom što jače otvorite oči.
 3. Prstima pritišćite na čelo s gornje strane te istovremeno dižite čelo pomoću mišića lica.
 4. Više puta zaredom stisnite oči, a istovremeno prstima pritišćite kuteve oba oka.
 5. Otvorite oči širom i istovremeno isplazite jezik. Više puta ponovite.
Joga za lice može smanjiti spuštene vjeđe
Spuštene vjeđe se navodno mogu smanjiti jogom za lice.

Ako se vaš problem sa spuštenim vjeđama nastavi povećavati i utjecati na vaše vidno polje, svakako razgovarajte s liječnikom i razmislite o operaciji.

Želite li saznati više o zdravlju očiju, svakako pročitajte naše savjete na idućoj poveznici.

Povratak na vrh