Spušteni kapci ili ptoza: uzroci i rješenja
27. 05. 2021

Spušteni kapci ili ptoza: uzroci i rješenja

Prva stvar koju obično primijetimo na sugovorniku su oči. Ne kaže se uzalud kako su oči ogledalo duše. Spušteni kapci ili ptoza su uglavnom znak starenja, ali mogu biti i znak različitih bolesti pa čak i pretjeranog trljanja očiju. U nastavku teksta pročitajte uzroke i rješenja koja će vam pomoći da ponovno dobro vidite.

spušteni kapci ali ptoza
Spušteni kapci mogu biti jedva primjetni, a mogu vam i toliko smetati da zakrivaju pogled.

Spušteni kapci mogu biti estetski problem ili bolest

Službeni medicinski naziv za spuštanje gornjeg očnog kapka je ptoza. Ptoza vjeđa može biti jedva primjetna, a može uzrokovati spuštanje vjeđe preko zjenice. Pojavljuje se kod djece i odraslih, ali obično je posljedica starenja i uglavnom više smeta ženama.

Djeca se mogu roditi sa spuštenom vjeđom i tada se bolest naziva prirođena ptoza, a ako se pojavi kasnije tijekom života, radi se o stečenoj ptozi. Prirođena ptoza rezultat je slabog razvoja mišića koji podiže vjeđu. S druge strane, stečena ptoza pojavljuje se slabljenjem, stanjivanjem ili istezanjem mišića. 

Hipoplazija okulomotornog živca zapravo je glavni krivac zbog kojeg nastaju spuštene vjeđe i prepreka dobrom vidu.  Uz spuštene vjeđe, nerijetko možete primijetiti i kako rubovi vjeđa nisu poravnati jedan s drugim. Ljudi s tim problemom često naginju glavu unatrag, podižu glavu ili samo obrve kako bi bolje vidjeli. 

Postoji nekoliko čimbenika koji povećavaju rizik od nastanka spuštenih vjeđa, a to su moždani udar, starenje, dijabetes, trauma glave, distrofija mišića, očna kirurgija i slično. 

Treba razlikovati ptozu vjeđe od dermatohalaze koja je češća. Do dermatohalaze dolazi zbog nedostatka elastina. U tom se slučaju koža pregiba preko ruba vjeđe i zaklanja pogled, dok vjeđa ostaje u normalnom položaju.

Ako imate spuštene vjeđe vjerojatno vas muče neki od idućih simptoma:

 • spuštena vjeđa na jednom ili oba oka
 • problemi s treptanjem
 • suhe oči zbog nepotpunog zatvaranja
 • suzenje očiju
 • umorne oči
 • dvostruki vid
 • škiljenje
 • smanjena pokretljivost oka
slika: spušteni kapci ili ptoza

Dobra vijest je da spušteni kapci ne uzrokuju bol, a ptoza se jednostavno može ispraviti kirurškim podizanjem očne vjeđe. U većini slučajeva se obavlja ambulantno pod lokalnom anestezijom. Ako se radi o ptozi koja je uzrokovana drugim problemom (neurološkim), liječnik će prvo izliječiti osnovni problem.


Što sve uzrokuje spuštene vjeđe?

Postoje mnogi uzroci za nastanak spuštenih vjeđa, a većina njih nije opasna. Najčešći razlozi su:

 • Starenje – s godinama se mišići mijenjaju i zbog toga se vjeđa spušta.
 • Premalo sna – imate umorne oči zbog nedostatka sna, a mišići koji podižu vjeđe nemaju vremena za odmor i zato slabe.
 • Sunce i UV zrake – jedan od glavnih uzročnika zbog kojeg nastaju spušteni kapci je sunčevo zračenje. Osim što uzrokuje prijevremeno starenje, sunce negativno utječe i na osjetljivu kožu oko očiju.  
 • Nošenje tvrdih kontaktnih leća – korisnici tvrdih kontaktnih leća imaju 20 puta veću mogućnost za pojavu ptoze.
 • Pretjerano trljanje očiju – uzrokuje slabljenje mišića oko očiju.
 • Operacije očiju – za vrijeme operacija na oku se koristi spekulum koji otvara oko i može uzrokovati rastezanje vjeđa.
 • Hipotireoza – spuštene vjeđe mogu biti znak problema sa štitnjačom.
 • Neurološke smetnje – posebice miastenija gravis koja uzrokuje slabost u skeletnim mišićima. Dolazi do poremećaja prijenosa živčanih podražaja te je smanjena kontrakcija mišića koja uzrokuje njegovo slabljenje.
 • Alergije - spuštene vjeđe mogu biti i rezultat alergijskih reakcija koje često izazivaju natečenost i spuštenost vjeđa.
 • Moždani udar
 • Dijabetes
 • Ostale bolesti – poremećaj u radu bubrega i jetre


Pojava spuštenih vjeđa kod najmlađih

Ptoza može biti prisutna već prilikom poroda zbog urođene mane koje se pojavljuje u maternici. U SAD-u se prirođena ptoza pojavljuje jednom na svaka 842 slučaja.

Djeca sa spuštenim vjeđama često podižu bradu i naginju glavu unazad, a to s vremenom može uzrokovati probleme s vratom. Spušteni kapci vode i do razvoja drugih problema s vidom kao što su ambliopija (lijeno oko), astigmatizam ili zakašnjeli razvoj vida. Važno je da djeca s ptozom posjećuju oftalmologa bar jednom godišnje jer se oblik očiju mijenja s rastom. 

Prirođena ptoza kod djeteta.
Prirođena ptoza kod djeteta.

Kako učinkovito izliječiti spuštene vjeđe?

Operacija je najbolje rješenje za liječenje ptoze. Taj zahvat se naziva blefaroplastika prilikom kojeg kirurg zateže mišić koji je odgovoran za dizanje vjeđe. Na taj se način podižu spuštene vjeđe te poboljšavaju izgled i vid.

Zahvat obično traje oko 60 minuta i izvodi se u ambulanti te nije potrebna hospitalizacija. Nakon operacije oporavak u pravilu traje desetak dana. Oko će vjerojatno biti otečeno i osjetit ćete bolove, ali ožiljci nestaju uskoro nakon operacije i skidanja šavova. 

Kirurg će vam nakon operacije najvjerojatnije savjetovati korištenje umjetnih suza poput kapi Thealoz Duo. To su jedine kapi na tržištu koje sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i disaharida trehaloze. Kapi nude bioprotekciju, odnosno štite, vlaže i obnavljaju površinu oka.

Ne zaboravite na sterilne krpice za vjeđe 

Sterilne krpice su jako dobre i za svakodnevnu higijenu vjeđa, ali posebno se preporučuju prije i nakon medicinskih zahvata na vjeđama. Krpice Blephaclean su natopljene losionom, a služe kako biste detaljno očistili nečistoće, sluzave izlučevine, sebum i isušeni iscjedak u kapku. Zbog nježne strukture čišćenje je potpuno nježno i bezbolno.

Stručnjaci iz tvrtke Laboratoires Thea savjetuju da se krpice koriste dva puta dnevno, pet dana prije operacije.

Krpice Blephaclean za njegu prije i poslije operacije spuštenih vjeđa
Krpice Blephaclean idealne su za njegu prije i poslije operacije spuštenih vjeđa.

Kako izgledati bolje, ako imate blago spuštene vjeđe?

Ako imate blagi oblik ptoze sigurno vas ljuti što izgledate umorno, pa čak i tužno. Ako ne želite na operaciju, spušteni kapci i umorne oči mogu se riješiti uz nekoliko trikova. Pomognite si s nekoliko make-up tajni:

 1. Koristite svijetlo sjenilo ispod obrva. Ako imate svijetli ten izaberite bisernu nijansu, a ako ste tamnijeg tena, boju breskve.
 2. Sjenilo srednjih tonova nježno nanesite iznad mjesta na kojem se spušteni kapci pregibaju i što više ga povucite prema van. Ovom metodom optički ćete podignuti vjeđu i stvoriti otvorenost pogleda.
 3. Izbjegavajte crnu olovku i tuš za oči jer time će spušteni kapci još više doći do izražaja.
 4. Prije nanošenja maskare, uvijte trepavice uvijačem kako biste dodatno otvorili pogled.

Spušteni kapci – vježbe za odmorniji izgled

Jeste li čuli za jogu za lice? Posljednjih je godina postala izuzetno popularna zahvaljujući slavnim glumicama koje pod svaku cijenu žele ostati mlade i zadržati odmoran izgled. Iako ne postoje znanstveni dokazi da izvođenje joge za lice stvarno pomaže, sigurni smo kako ne može škoditi. Ako vas muče spušteni kapci te želite ukloniti znakove starenja, nedostatka sna i stresa, probajte nekoliko idućih vježbi:

 1. Palcem i kažiprstom napravite krug oko očiju i više puta izmjenično zatvorite oči i naborajte čelo.
 2. Više puta zaredom što jače otvorite oči.
 3. Prstima pritišćite na čelo s gornje strane te istovremeno dižite čelo pomoću mišića lica.
 4. Više puta zaredom stisnite oči, a istovremeno prstima pritišćite kuteve oba oka.
 5. Otvorite oči širom i istovremeno isplazite jezik. Više puta ponovite.
Joga za lice može smanjiti spuštene kapce
Spušteni kapci se navodno mogu smanjiti jogom za lice.

Također, spušteni kapci mogu se djelomično riješiti, odnosno zakamuflirati različitim kremama, samoljepljivim trakama za kapke te hijaluronskim tretmanima. Ipak, imajte na umu da ova rješenja smijete prakticirati jedino ako je vaš problem isključivo estetske prirode.

Ako uočite dodatne poteškoće i znatan utjecaj na vidno polje, svakako razgovarajte s liječnikom i razmislite o operaciji.

Želite li saznati više o zdravlju očiju i očuvanju vida, svakako pročitajte naše savjete klikom na iduću poveznicu.

Povratak na vrh