Titranje oka: uzroci, prva pomoć i prevencija
25. 02. 2021

Titranje oka: Zašto oko titra i kako zaustaviti ovu pojavu?

Titranje oka – blefarospazam ili miokimija – je zapravo trzanje vjeđe, a može se pojaviti u donjem ili gornjem dijelu oka. U većini slučajeva titranje vjeđe ne predstavlja veći medicinski problem i često prođe samo od sebe. Saznajte koji su uzroci ove neugodne pojave, je li opasna za zdravlje te kako je možete zaustaviti ili barem ublažiti.

Titranje oka
Titranje oka je pojava s kojom se tijekom života susretne gotovo svaka osoba.

Što uzrokuje titranje oka?

Konkretni uzroci zbog kojih dolazi do ovog poremećaja nisu poznati, ali se smatra da je titranje vjeđe usko povezano s abnormalnom funkcijom određenih živčanih stanica zaduženih za koordinaciju pokreta i mišića. U većini slučajeva, unatoč tome što vi osjećate titranje, drugi to ne mogu vidjeti. Može se dogoditi da titranje zahvati oba oka, ali se uglavnom pojavljuje na području samo jednog. Titranja su obično kratka i prolazna, no kako biste spriječili njihovo kontinuirano ponavljanje, obratite pažnju na sljedećih nekoliko stvari:

Alkohol – osobe koje se bore s ovisnošću o alkoholu nerijetko imaju problem s titranjem vjeđe. Ovaj „tik“ se pojavljuje kao posljedica oštećenja mozga, odnosno nepravilnog rada živaca.  Prestankom konzumacije alkohola stanje će se popraviti, no posljedice u većini slučajeva ostaju u blažem obliku.

Kofein – ako konzumirate veće doze kofeina, bilo kroz kavu ili različite čajeve, oko može početi titrati. Iz tog razloga, smanjite unos kofeina na dnevnoj bazi.

Umor i stres – kombinacija umora i stresa pogoduje nastanku blefarospazama. Poradite na opuštanju, priuštite si malo više sna i pokušajte odmoriti oči što je više moguće. Osobe koje pate od učestalog osjećaja umora i titranja oka trebale bi prekontrolirati hormone štitnjače, šećer u krvi te obavezno napraviti kompletnu krvnu sliku. Vrlo je bitno na vrijeme isključiti sve ostale potencijalne opasnosti.

Iritacija površine oka ili unutrašnjosti vjeđe – najčešći uzrok boli na površini oka ili u unutrašnjosti vjeđe je strano tijelo zalutalo u oko. Iritacije se očituju kroz pulsiranje oka/vjeđe, svrbež i peckanje.

Nedostatak sna – kronična nesanica stvara poteškoće u svakodnevnim fizičkim i mentalnim aktivnostima te smanjuje snagu, sposobnost, spretnost i negativno utječe na reflekse. Iz tog razloga dolazi do disfunkcije u mišićima oka zbog čega oko može početi titrati.

Visok krvni tlak – pod utjecajem naglih promjena u krvnom tlaku, postoji mogućnost iritacije očnog živca uslijed čega se vjeđe počnu grčiti i titrati. Ako uz navedene simptome imate i glavobolju, obavezno što prije posjetite liječnika.

Poremećaj štitnjače – štitnjača je zadužena za regulaciju hormona koji utječu na funkciju živčanog sustava te na kompletan metabolizam. U slučaju disbalansa tih hormona dolazi do pojava kao što su ubrzano lupanje srca, nagla promjena tjelesne mase, titranje oka...

Pretjerana upotreba mobilnog telefona, računala ili TV ekrana – sve radnje zbog kojih su oči izlažene dugotrajnom naporu i umoru.

Drugo – Fizičko opterećenje, pušenje, vjetar, zagađeni zrak, dugotrajno čitanje.

Titranje oka
Titranje oka može biti uzrokovano stalnim gledanjem u ekrane, umorom i nedostatkom sna.

Treperenje oka nerijetko je znak raznih očnih bolesti:

  • suhe oči: bolest suhog oka jedna je od glavnih uzroka zbog kojeg dolazi do titranja oka. U brojnim situacijama simptomi suhog oka se pojavljuju neposredno prije ili čak istovremeno s titranjem vjeđa. Postoje istraživanja koja potvrđuju povezanost između ova dva stanja, odnosno da suho oko može biti okidač za blefarospazam. 
  • upala vjeđa: pojava trzanja mišića vjeđa zbog prisutnosti upale i crvenila
  • abrazija rožnice
  • uveitis: riječ je o upali uvee koja je smještena između vanjskog i unutarnjeg sloja oka. Karakteristični simptomi uveitisa su fotofobija, odnosno osjetljivost na svjetlo, zamagljenje vida, bljeskovi u vidnom polju te nekontrolirano titranje oka.

Povećajte unos magnezija u organizam

Nedostatak određenih hranjivih tvari može uzrokovati titranje vjeđe. To su prije svega minerali, odnosno magnezij čija je uloga iznimno bitna kada je riječ o funkciji mišićnog sustava.

Upravo se nedostatak magnezija očituje  mišićnim grčevima, mišićnom napetošću i trzajima. Uočena je i povezanost kalija te vitamina B s pojavom titranja jer su ovi elementi neophodni za zdravu funkciju živčanog sustava.

Ipak, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da postoji utjecaj nedostatka hranjivih tvari na treperenje oka. Svakako preporučujemo da svoju prehranu obogatite namirnicama koje sadrže magnezij kao što su zob, špinat, bademi, tuna, srdele... Ako vam užurbani način života ne omogućava uravnoteženu i zdravu prehranu te dovoljan unos važnih nutrijenata, uključite dodatke prehrani u svoju svakodnevnu rutinu. Magnezij možete koristiti u obliku kapsula ili pak šumećih tableta. 

Uz pojačan unos magnezija, preporučujemo i posebne dodatke prehrani namijenjene baš za oči. Nutrof Total su kapsule koje sadrže antioksidativne vitamine, minerale, omega 3 masne kiseline, lutein, zeaksantin i resveratrol. Riječ je o visokokvalitetnim sastojcima koji pozitivno utječu na vid i čuvaju zdravlje vaših očiju.

djevojka jede salatu, da spriječi titranje oka
Zdrava prehrana može spriječiti titranje oka.

Kada je titranje oka razlog za brigu?

Vrlo rijetko titranje oka može biti znak ozbiljnijeg neurološkog problema. U tom slučaju je uvijek popraćeno i mnogim drugim znakovima i simptomima koji ukazuju na alarmantno stanje. Ako ste zabrinuti, obratite pažnju na učestalost i trajanje mišićnih grčeva. Ako se i drugi mišići lica počnu trzati, savjetujemo vam da posjetite liječnika. Postoji mogućnost da ste oštetili živčana vlakna. Titranje oka zabrinjavajuće je u situacijama kada je njegov uzrok neki neurološki poremećaj kao što su hemifacijalni spazam ili pak blefarospazam. Hemifacijalni spazam je poremećaj koji uzrokuje nepravilne kontrakcije muskulature jedne strane lica. Primarni razlog je oštećenje sedmog moždanog, odnosno facijalnog živca. 

Unatoč tome što se titranje vjeđe često naziva blefarospazam, osobe koje zaista pate od ovog poremećaja imaju mnogo teže probleme od samog titranja oka. Zbog poremećaja rada mišića dolazi do nekontroliranog i naglog stiskanja očiju koje može izazvati snažan grč mišića oka. U tim situacijama, vjeđe su grčevito zatvorene i teško ih je opustiti i „vratiti“ u normalnu funkciju.

Treperenje oka također može biti znak sljedećih ozbiljnih bolesti:

  • Bellova pereza (kljenut)
  • multipla skleroza
  • Parkinsonova bolest
  • Touretteov sindrom
  • mišićna distonija


Ponekad titranje oka može biti jedna od nuspojava lijekova, posebno za liječenje Parkinsonove bolesti i epilepsije.

Obavezno posjetite liječnika što je prije moguće ako vam oči dugo titraju, ako osjećate grčeve u drugim dijelovima lica, a ne samo u vjeđama. Također ako vam je oko oteklo i pocrvenjelo te ima iscjedak ili se vjeđa spušta, to jest više je ne možete otvoriti. Liječnik će vas pregledati, provjeriti ima li drugih simptoma i po potrebi uputiti stručnjaku.

Kako zaustaviti treperenje oka?

Titranje, odnosno treperenje oka često nestane uslijed promjena određenih životnih navika. Smanjite unos kofeina, upotrebu ekrana i alkohola, više spavajte te vodite računa o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Naučite savladati stres raznim tehnikama opuštanja, meditacijom i provođenjem vremena u prirodi.

Ako sumnjate da je treperenje oka povezano sa suhim očima, savjetujemo vam da si pomognete hidratantnim kapima za oči bez konzervansa. Uz hijaluronsku kiselinu, Thealoz Duo sadrži i trehalozu koja ne samo da vlaži oči, već i štiti te regenerira njihovu površinu.

Također savjetujemo redovitu higijenu vjeđa sterilnim krpicama Blephaclean slijedeći ovdje opisani postupak.

krpice Blephaclean
Osigurajte redovitu higijenu vjeđa krpicama Blephaclean.

Kod kompliciranijih slučajeva i onda kada titranje vjeđe bitno utječe na kvalitetu života, aplicira se takozvani „botoks“ kako bi se spriječila kontrakcija mišićnih vlakana. No to je opcija samo za one osobe kojima pulsiranje i treperenje oka ometaju normalno funkcioniranje i svakodnevne aktivnosti. Važno je bazirati se na prevenciji, unositi dovoljno magnezija, čuvati i njegovati svoje oči baš kao i imunitet općenito. Mnoštvo zanimljivih informacija te savjeta za brigu i očuvanje zdravlja očiju, možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu.

Povratak na vrh