Sjögrenov sindrom i suhe oči

Sjögrenov sindrom: kronična autoimuna bolest koja uzrokuje suhe oči

Sjögrenov sindrom je autoimuna bolest koja napada žlijezde koje oči, usta i druge dijelove tijela održavaju vlažnima.  Ako ste primijetili da imate jako suhe oči, a uz to suha usta, nos i ždrijelo, svakako to spomenite svom liječniku jer možda imate ovaj rijetki sindrom.

Sjögrenov sindrom i glavni simptomi
Sjögrenov sindrom i glavni simptomi

Činjenice o Sjögrenovom sindromu

Sjögrenov sindrom je autoimuna bolest kod koje bijele krvne stanice napadaju vlastite organe i tkivo te im uzrokuju štetu. Imunološki sustav prepoznaje vlastite stanice kao strano tijelo. Primarno pogađa žlijezde s vanjskim izlučivanjem, odnosno suzne žlijezde, žlijezde slinovnice, žlijezde u koži, sluznici dišnog sustava i probavi. Zbog njihovog nepravilnog rada dolazi do suhoće sluznica, a posebno na očima i ustima. 

I muškarci i žene mogu razviti Sjögrenov sindrom, ali najčešće se javlja kod žena u dobi od 40 do 60 godina. U istraživanju u kojem su sudjelovali SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija i Japan, otkriveno je kako Sjögrenov sindrom ima oko 1,63 milijuna ljudi, a predviđa se da će taj broj do 2029. godine narasti na čak 1,75 milijuna.

Koji su najčešći simptomi?

Većina ljudi koji boluju od Sjögrenovog sindroma prvo se požali na suhe oči i suha usta te bolove u zglobovima.

Ostali simptomi mogu biti:

 • suhe oči i razne upale očiju,
 • neugoda prilikom nošenja kontaktnih leća,
 • zamagljen vid,
 • blefaritis,
 • suha koža,
 • suha usta,
 • suhi sinusi,
 • krvarenje iz nosa,
 • vaginalna suhoća,
 • bolovi u mišićima,
 • koža osjetljiva na UV zračenje,
 • neurološki problemi poput smanjene koncentracije, lošeg pamćenja i glavobolje,
 • artritis, bolovi u zglobovima,
 • natečene žlijezde.

Sjögrenov sindrom izaziva umor kod mlade žene
Sjögrenov sindrom je neugodna bolest.

Što učiniti u vezi suhih očiju?

Jedan od tipičnih i prvih znakova Sjögrenovog sindroma je neugodan osjećaj u očima, zamagljen vid, umorne i kronično suhe oči. Pobrinite se da vam oči budu ovlažene kako biste izbjegli moguću štetu poput stvaranja ožiljaka ili upale.

Suhe oči možete ovlažiti kapima, odnosno umjetnim suzama. Preporučujemo vam da oči ujutro i navečer dodatno navlažite gelom i više puta dnevno nakapate kapi. Važno je da izaberete kapi koje ne sadrže konzervanse jer one dodatno isušuju oči. Kapi Thealoz® Duo su učinkovito rješenje za suhe, nadražene i umorne oči jer sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze te ne sadrže konzervanse. Hijaluronska kiselina je polisaharid koji je prirodno prisutan u oku, a sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. 

Kapi Thealoz® Duo također sadrže i disaharid trehalozu koja je inače prisutna u mnogim biljkama i životinjama te nudi bioprotekciju, odnosno štiti, vlaži i obnavlja površinu oka. 

Kapi za oči Thealoz Duo - pomoć kod suhih očiju
Kapi za oči, odnosno umjetne suze neizostavan su dodatak za sve ljude sa Sjögrenovim sindromom.

Često trepćite – Važno je da trepnete barem pet do šest puta u minuti i tako održite površinu oka vlažnom i čistom. Na to treba posebno paziti za vrijeme rada na računalu ili pametnom telefonu jer zbog koncentracije na posao često zaboravimo treptati.

Pružite očima potreban odmor – Oči trebaju prijeko potreban odmor, posebno ako su suhe. Odmorite tijekom čitanja ili rada na računalu pogledom u daljinu ili zatvorite oči.

Zaštitite oči – Jaka svjetlost ili čestice prašine i prljavštine dodatno iritiraju oči te se zato preporučuje da ih zaštitite sunčanim naočalama.

Riješite se upale vjeđa ili blefaritisa – To je jedan od čestih simptoma Sjögrenovog sindroma. U tom je slučaju jako važno paziti na pravilnu higijenu vjeđa. Za čišćenje savjetujemo da koristite sterilne krpice Blephaclean®. Radi se o posebnim krpicama s hijaluronskom kiselinom, impregniranima jedinstvenim losionom. 

Kako izliječiti Sjögrenov sindrom?

Nažalost za liječenje Sjögrenovog sindroma ne postoji specifičan lijek, a terapija se obično usredotočuje na ublažavanje simptoma

Jedan od najčešćih simptoma uz suhe oči su suha usta. Pijte mnogo tekućine, žvačite gume za žvakanje i koristite bombone bez šećera.

Za vlaženje nosa možete koristiti ovlaživač ili sprejeve s fiziološkom otopinom

Važno je paziti na zubnu higijenu jer suhoća usta uzrokuje propadanje i gubitke zubiju. Svakako redovito posjećujte zubara. 

Vlažite kožu losionima i kremama te koristite vaginalni lubrikant. Ako vas muče bolovi u zglobovima i mišićima, mogu vam pomoći lijekovi protiv bolova. Nemojte izbjegavati fizičke aktivnosti, samo ih prilagodite svojim mogućnostima jer aktivnost dugoročno doprinosi boljem raspoloženju. 

Zbog suhih očiju koje su učestali znak ove autoimune bolesti, mnogo slučajeva ostane nedijagnosticirano, odnosno prema nekim procjenama 1 od 10 pacijenata sa sindromom suhog oka ima i Sjögrenov sindrom, a za ispravnu dijagnozu je ponekad potrebno i do četiri godine. Komplikacije su rijetke i ova je bolest više neugodna, nego opasna.

Ako želite više informacija o zdravlju očiju pogledajte našu zbirku članaka


Povratak na vrh