Sjögrenov sindrom i suhe oči

Sjögrenov sindrom: uzrok za suhe oči

Sjögrenov sindrom je autoimuna bolest koja napada žlijezde koje oči, usta i druge dijelove tijela održavaju vlažnima. Osjećate li peckanje u očima, promuklost i kronični umor? Premda navedeni simptomi podsjećaju na prehladu ili alergiju, postoji mogućnost da patite od ove autoimune bolesti.

Ako ste primijetili da imate jako suhe oči, a uz to suha usta, nos i ždrijelo, svakako to spomenite svom liječniku. U nastavku teksta pročitajte koji su uzroci, simptomi i rješenja za tegobe koje sa sobom nosi ovaj rijetki sindrom.

Sjögrenov sindrom i glavni simptomi
Sjögrenov sindrom i glavni simptomi

Što je Sjögrenov sindrom?

Sjögrenov sindrom je autoimuna bolest kod koje bijele krvne stanice napadaju vlastite organe i tkivo te im uzrokuju štetu. Imunološki sustav prepoznaje vlastite stanice kao strano tijelo. Primarno pogađa žlijezde s vanjskim izlučivanjem, odnosno suzne žlijezde, žlijezde slinovnice, žlijezde u koži, sluznici dišnog sustava i probavi. Zbog njihovog nepravilnog rada dolazi do suhoće sluznica, posebice na očima i ustima. 

Postoje dvije vrste Sjögrenovog sindroma – primarni i sekundarni. Primarni sindrom pojavljuje se samostalno te na njegovu pojavu ne utječu ostale bolesti i stanja. Sekundarni sindrom uzrokovan je autoimunim bolestima kao što su sustavni eritemski lupus, artritis, i slično.

I muškarci i žene mogu razviti Sjögrenov sindrom, ali najčešće se javlja kod žena u dobi od 40 do 60 godina. U istraživanju u kojem su sudjelovali SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija i Japan, otkriveno je kako Sjögrenov sindrom ima oko 1,63 milijuna ljudi. Predviđa se da će taj broj do 2029. godine narasti na čak 1,75 milijuna.

Još uvijek nije u potpunosti poznato koji su uzroci nastanka ovog sindroma, no smatra se da ključnu ulogu imaju genetika, spolni hormoni, virusne infekcije i okolišni čimbenici.


Koji su najčešći simptomi?

Suhe oči glavni su simptom na koji se pacijenti prvo požale kada pate od Sjögrenovog sindroma. Razlog tomu je neadekvatno lučenje suznog filma te prebrzo isparavanje vlage s površine oka. Također se isušuju i usta kao posljedica napada imunološkog sustava na žlijezde slinovnice. Osim toga, osjećat ćete neprestanu žeđ naročito za vrijeme jela.

Navedene simptome često prati i artritis, odnosno bolovi u zglobovima, ponajviše u predjelu prstiju i šake. Ponekad se bol može raširiti i u područje ramena, koljena i kukova.

suhe oči i sjogrenov sindrom kod mlade žene
Suhe oči glavni su simptom Sjögrenovog sindroma.

Ostali simptomi 

Razni problemi s očima – Nedostatak vlažnosti često rezultira blefaritisom te ostalim upalnim procesima unutar oka. Nerijetko dolazi i do zamućenja vida te osjećaja stranog tijela u oku.

Neugoda prilikom nošenja kontaktnih leća - Žuljanje, pa čak i ispadanje leće iz oka događa se kada je površina oka pretjerano suha.

Problemi za zubima – Unatoč redovitom pranju zubi, manjak sline u ustima može učiniti vaše zube znatno osjetljivijima. Optimalna vlažnost u usnoj šupljini važna je jer sprječava razmnožavanje bakterija. Posljedice manjka sline mogu biti upala desni, gljivične infekcije te propadanje zubi.

Suha koža – Kada žlijezde ne proizvode dovoljnu količinu vlage, to se očituje i na vašoj koži. Kako biste spriječili pojavu grube i suhe kože, koristite odgovarajuće losione za hidrataciju. Može se pojaviti i osip, a imajte na umu i da je tada koža posebno osjetljiva na UV zračenje. 

Neurološki problemi – Neke osobe koje pate od Sjögrenovog sindroma susreću se s problemima živčanog sustava. Određeni pacijenti čak razviju i neuropatiju koja označava oštećenje perifernih živaca što se očituje smanjenom koncentracijom, lošim pamćenjem i glavoboljama. Popratni simptomi su žarenje, hlađenje ili utrnulost zglobova.

Dodatni problemi koji se mogu pojaviti su krvarenje iz nosa, vaginalna suhoća i natečene žlijezde.

Sjögrenov sindrom i umor mlade djevojke
Sjögrenov sindrom je neugodna bolest.

Kako ublažiti simptome suhih očiju?

S obzirom da upravo oči trpe najviše neugodnih simptoma koje uzrokuje Sjögrenov sindrom, važno je pobrinuti se da oči budu ovlažene. Zamagljen vid i kronično suhe oči mogu rezultirati stvaranjem upala i trajnih ožiljaka, stoga prevencija ima bitnu ulogu.

Suhe oči možete ovlažiti kapima, odnosno umjetnim suzama. Preporučujemo vam da oči ujutro i navečer dodatno ovlažite gelom i nakapate kapi više puta dnevno kad god osjetite potrebu.

Važno je da izaberete kapi koje ne sadrže konzervanse jer oni dodatno isušuju oči. Kapi Thealoz® Duo su učinkovito rješenje za suhe, nadražene i umorne oči jer sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze te ne sadrže konzervanse. 

Hijaluronska kiselina je polisaharid koji je prirodno prisutan u oku, a sadrži vodu te tako hrani i vlaži površinu očiju. Kapi Thealoz® Duo također sadrže i disaharid trehalozu koja je inače prisutna u mnogim biljkama i životinjama. Njezina uloga je pružiti bioprotekciju, odnosno zaštititi, ovlažiti i obnoviti površinu oka. 


Kapi za oči Thealoz Duo - pomoć za Sjogrenov sindrom
Kapi za oči, odnosno umjetne suze neizostavan su dodatak za sve ljude sa Sjögrenovim sindromom.

Savjeti za pomoć i olakšanje vašim očima

Iako je u ovom slučaju Sjögrenov sindrom zaslužan za pojavu suhih očiju, nerijetko smo sami krivci za dodatne očne probleme. Razne loše navike i nepažnja dovode do povećane suhoće i iritacija. Zato pratite sljedeće savjete kako biste si olakšali tegobe:

Često trepćite – Važno je da trepnete barem pet do šest puta u minuti i tako održite površinu oka vlažnom i čistom. Na to treba posebno paziti za vrijeme rada na računalu ili pametnom telefonu jer zbog koncentracije na posao često zaboravimo treptati.

Pružite očima potreban odmor – Oči trebaju prijeko potreban odmor, posebno ako su suhe. Odmorite tijekom čitanja ili rada na računalu pogledom u daljinu ili zatvorite oči.

Zaštitite oči – Jaka svjetlost ili čestice prašine i prljavštine dodatno iritiraju oči te se zato preporučuje da ih zaštitite sunčanim naočalama. Ako pak često boravite pred računalom, savjetujemo korištenje naočala ili leća sa zaštitom od plave svjetlosti.

Riješite se upale vjeđa ili blefaritisa – To je jedan od čestih simptoma Sjögrenovog sindroma. U tom je slučaju jako važno paziti na pravilnu higijenu vjeđa. Za čišćenje savjetujemo da koristite sterilne krpice Blephaclean®. Radi se o posebnim krpicama s hijaluronskom kiselinom, impregniranim jedinstvenim losionom. 

Pažljivo tijekom nanošenja šminke – Tuš, sjenilo i maskaru ne nanosite na rub vjeđe. Maskaru je dovoljno nanijeti samo na vrhove trepavica te svakako pripazite na izbor kozmetike, neka bude dermatološki i oftalmološki ispitana. Stručnjaci savjetuju da dekorativnu kozmetiku za područje oko očiju mijenjate svaka tri mjeseca kako ne bi došlo do razvoja blefaritisa.


krpice Blephaclean za njegu vjeđa
Krpice Blephaclean protiv upale vjeđa kod Sjogrenovog sindroma

Kako izliječiti Sjögrenov sindrom?

Nažalost za liječenje Sjögrenovog sindroma ne postoji specifičan lijek, a terapija se obično svodi na ublažavanje simptoma

Budući da se bolest prvenstveno očituje kroz suhoću raznih dijelova tijela, bitno je voditi računa o hidrataciji. Pijte mnogo tekućine, žvačite gume za žvakanje i koristite bombone bez šećera. Za vlaženje nosa možete koristiti ovlaživač ili sprejeve s fiziološkom otopinom. 

Važno je paziti i na zubnu higijenu jer suhoća usta uzrokuje propadanje i gubitke zubiju. Svakako redovito posjećujte zubara. 

Vlažite kožu losionima i kremama te koristite vaginalni lubrikant. Ako vas muče bolovi u zglobovima i mišićima, mogu vam pomoći lijekovi protiv bolova. Nemojte izbjegavati fizičke aktivnosti, samo ih prilagodite svojim mogućnostima jer aktivnost dugoročno doprinosi boljem zdravlju i raspoloženju. 

S obzirom da Sjögrenov sindrom na svaku osobu djeluje drugačije, važno je posavjetovati se s liječnikom koji će vam složiti personalizirani plan o daljnjem načinu života. 


Zbog suhih očiju koje su učestali znak ove autoimune bolesti, mnogo slučajeva ostane nedijagnosticirano. Prema nekim procjenama 1 od 10 pacijenata sa sindromom suhog oka ima i Sjögrenov sindrom, a za ispravnu dijagnozu je ponekad potrebno i do četiri godine. Komplikacije su rijetke i ova je bolest više neugodna, nego opasna što je svakako dobra vijest.

Ako vas zanima više informacija i savjeta o očuvanju zdravlja očiju i vida, pogledajte našu zbirku članaka

Povratak na vrh