Suhe oči nakon laserske operacije oka

Suhe oči nakon laserske operacije oka – zašto se pojavljuju i kako si možete pomoći

Nakon postupka laserske operacije oka česta nuspojava je suho oko. Ako već godinama nosite naočale za korekciju vida, sigurno ste puno puta razmišljali o tome kako bi bilo lijepo riješiti se dioptrije i naočale zauvijek skloniti.

Laserska operacija oka čini se idealnim rješenjem, ali imajte na umu da donosi i neke nuspojave. Jedan od najneugodnijih definitivno je osjećaj suhoće očiju. Gotovo 95% ljudi nakon laserske operacije ima probleme sa suhim očima, pa je važno da ste dobro pripremljeni za ovu nuspojavu.

U nastavku pronađite informacije o tome zašto se pojave suhe oči nakon laserske operacije oka, upute za samopomoć, pa čak i savjete kako postupiti prije operacije kako biste izbjegli suhoću očiju nakon nje.

Suhe oči nakon laserske operacije oka
Neka suhe oči nakon laserske operacije oka postanu prošlost.

Koji znakovi prate suhe oči nakon laserske operacije oka?

Postupak korekcije dioptrije metodom LASIK bio je uspješan i vid vam se znatno poboljšao. Ali vas nakon postupka muče suhe oči. Mnogim pacijentima pojavljuju se klasični simptomi bolesti suhog oka nakon operacije dioptrije: suhe, nadražene, umorne i crvene oči. Osjećaj se obično povuče u roku od jednog do nekoliko mjeseci nakon operacije, ali u rijetkim slučajevima može preći u ozbiljnu i kroničnu bolest suhog oka.

Zašto se pojavljuju suhe oči nakon laserske operacije oka?

Najvjerojatnije je pojava suhoće očiju povezana s činjenicom da operacija uzrokuje manja oštećenja živaca rožnice i time smanjuje njezinu osjetljivost. Tijekom postupka kirurg preoblikuje rožnicu uklanjajući dio tkiva ispod nje, režući neke živce u rožnici. Postupak može na neko vrijeme prekinuti komunikaciju između rožnice i suznih žlijezda, jer su rožnički živci ti koji signaliziraju pravo funkcioniranje suznih žlijezda. Iz tog razloga smanjuje se treptanje i posljedično izlučivanje Meibomovih žlijezda, što uzrokuje pojačano isparavanje suza s površine oka.

Oštećeni živci rožnice također mogu utjecati na promjene u sekreciji mucina na epitelu, smanjujući stabilnost suza. Osim toga, novi oblik rožnice može utjecati na to kako će vjeđa i površina oka ponovno doći u kontakt, što može prouzročiti promjene u učestalosti treptanja ili stvaranju suza. Drugi mogući uzrok suhoće očiju jest upala uzrokovana operacijom.

Mala je vjerojatnost kroničnog suhog oka, ali ovo su preduvjeti za povećanu mogućnost nastanka suhoće očiju:

  • starija dob,
  • ženskog ste spola (posebno su pod rizikom žene u menopauzi),
  • imali ste sindrom suhog oka prije zahvata metodom LASIK, 
  • nosite kontaktne leće, 
  • imali ste visok stupanj kratkovidnosti prije zahvata.


Koliko će dugo nakon zahvata trajati osjećaj suhog oka?

Kod većine pacijenata simptomi suhog oka su najizraženiji tijekom dva mjeseca nakon zahvata. Većina tvrdi da su se simptomi potpuno povukli nakon 6 do 12 mjeseci.

Suhe oči nakon laserske operacije oka
Osjećaj suhoh oka nakon operacije može trajati do 12 mjeseci.

Priprema za operaciju je bitna

Istraživanja pokazuju da se suhe oči nakon laserske operacije mogu barem djelomično izbjeći ako oči dobro pripremimo za postupak. Preporučljivo je da liječnici pažljivo ispitaju pacijenta o njegovom dnevnom ritmu, duljini spavanja, alergijama, vremenu provedenom ispred raznih ekrana i svim problemima s upotrebom kontaktnih leća kako bi dobili sliku o vjerojatnosti da nakon operacije dođe do pojave suhoga oka.

Preporučuje se da promatraju i površinu oka i vjeđa te da obrate pažnju na disfunkciju Meibomovih žlijezda koje uzrokuju smanjeno lučenje lipida u suzama. Mnogi liječnici stoga svojim pacijentima savjetuju da prije operacije pokušaju što više izbjegavati upotrebu računala, preporučljivi su ovlaživači zraka, dovoljna količina sna i možda čak i konzumacija omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći u slučaju suhoće očiju.

laserska operacija oka
Suhe oči se mogu barem djelomično izbjeći ako oči dobro pripremimo za operaciju.

Prilikom pregleda za lasersko skidanje dioptrije i procjene da li ste kandidat, obavezno spomenite sve očne simptome koji mogu ukazivati na problem sa suhim očima. Simptomi poput čestog crvenila oka, iritacije oka, osjećaja stranog tijela, pa čak i pretjerano suzenje oka, može značiti da imate suhe oči.

Studije pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju zdravog suznog filma. Također, dovoljan unos vode pomaže u hidrataciji tijela, ali i očiju. Imajte na umu da su mnogi simptomi suhog oka nakon postupka refrakcijske kirurgije obično relativno blagi, i s vremenom nestaju. Međutim, ipak postoje i slučajevi kod kojih su problemi sa suhim očima nakon zahvata trajni.


Umjetne suze ili kapi za oči mogu ublažiti problem

Međutim, postoji velika vjerojatnost da ćete nakon laserske operacije oka barem malo osjetiti suhoću očiju. Prema riječima liječnika, dobro rješenje za suhoću očiju nakon laserske operacije svakako je korištenje umjetnih suza ili kapi za oči koje se izdaju bez recepta.

Možete birati između čitavog asortimana proizvoda, ali u ljekarni svakako odaberite bioprotektivne kapi za oči bez konzervansa. Konzervansi u kapima za oči produljuju vijek trajanja, ali problem je što često uzrokuju iritaciju, što doista ne želite nakon laserske operacije oka. Na tržištu postoji mnogo kvalitetnih proizvoda za zaštitu suhih oči bez konzervansa, pa pažljivo pročitajte uputu da biste odabrali prave i o tome razgovarajte sa svojim liječnikom.

Budući da umjetne suze možete koristiti četiri do pet puta dnevno, važno je priuštiti očima visokokvalitetne proizvode poput kapi za oči Thealoz Duo. U težim slučajevima liječnici također preporučuju primjenu umjetnih suza u obliku gela paralelno s primjenom kapi, koje mora također biti bez konzervansa. Thealoz Duo Gel, koji nanosite na oči ujutro i navečer, odlično je rješenje za suhe oči.

Kapi za oči Thealoz Duo i Thealoz Duo Gel
Kapi za oči Thealoz Duo i Thealoz Duo Gel odlični sta rješenji za suhe oči.

Kako se brinuti za oči nakon laserske operacije očiju

U svakom slučaju, u tjednima nakon laserske operacije oka važno je izbjegavati čimbenike koji bi mogli što više iritirati vaše osjetljive i suhe oči. Ako je ikako moguće, provedite što manje vremena ispred računala i ostalih zaslona te izbjegavajte klimatizirane, zadimljene i prašnjave prostorije. Zaštitite oči od sunca i krenite na svježi zrak. Pažljivo koristite kapi za oči bez konzervansa, na primjer Thealoz Duo – neka suhe oči nakon laserske operacije oka ubrzo postanu prošlost.

Povratak na vrh