Suhoća očiju zimi: kako si pomoći?

Suhoća očiju zimi

Suhoća očiju posebno je tijekom zime česta pojava. Epidemija covida-19 napravila je veliku promjenu u našem životu i čini se da će obilježiti i prve zimske mjesece 2021. Hladniji dio godine više nego inače provodimo u zatvorenom prostoru i iza zaslona gdje je zrak suh i ima puno umjetnog svjetla. To su idealni uvjeti za pojavu suhih očiju. U nastavku saznajte koji su simptomi suhoće očiju zimi, koja je najučinkovitija prevencija i kako si pomoći kada vas ovaj problem snađe. Oprez: Ako ove godine prvi put patite od suhoće očiju ili su simptomi ozbiljniji nego inače, iznenadit ćete se da simptome suhoće očiju mogu uzrokovati i zaštitne maske. Pojedinosti možete pronaći u nastavku.

suhoća očiju zimi
Suhoća očiju zimi.

Suho oko – uzroci

Jedan od glavnih razloga za suhe oči zimi je niska vlažnost zraka u kombinaciji s hladnoćom, vjetrom i boravkom u zatvorenom, gdje je zrak još suši. Uz to, suhoća očiju može biti i posljedica boravka uz umjetno svjetlo i provođenja vremena ispred ekrana. Vjerojatno ne možete izbjeći sve obaveze ove zime: možda radite od kuće ili pomažete svojoj djeci da nauče i zato puno vremena provodite u kući, na toplom i ispred ekrana.

Simptomi suhoće očiju

Najčešći simptomi suhoće oka:

 • osjećaj suhoće u očima,
 • žarenje u očima,
 • nelagoda pri nošenju kontaktnih leća,
 • preosjetljivost očiju na vjetar/dim,
 • osjećaj stranog tijela u očima,
 • zamagljen vid,
 • crvenilo,
 • umorne oči,
 • pretjerano suzenje,
 • pretjerana osjetljivost na svjetlo,
 • bol u očima.

Saznajte zašto je suhoća očiju ove zime još izraženija

Ove zime, koja je posebna zbog epidemije koronavirusne bolesti, možda ćete se prvi put suočiti s problemima očiju.

Vjerojatno se osjećaj suhoće očiju nikada ne bi pripisao nošenju zaštitne maske. Ali stručnjaci su otkrili da bi zaštitne maske također mogle doprinijeti suhoći očiju ove godine, posebno za one koji ih moraju nositi redovito i dulje vrijeme.

Kakva je veza između zaštitnih maski i suhih očiju?

Znanstvenici pretpostavljaju da se suhoća očiju pojavljuje kod nošenja zaštitne maske zbog stalnog dotoka izdahnutog zraka koji puše oko očiju. Ako nosite naočale, znate o čemu govorimo – zasigurno se vaše naočale zbog toga magle. Povećani priljev toplog zraka u blizini očiju najvjerojatnije uzrokuje brže isparavanje suza s površine oka, pa vas oči peckaju ili su nadražene, što može dovesti I do lakše ozljede rožnice.

Kako spriječiti suhoću očiju zbog nošenja zaštitne maske

Naglašavamo da su zaštitne maske naravno vrlo važne kako bi se spriječilo širenje covida-19. Unatoč suhoći očiju, nošenje maske neophodno je za zaštitu sebe i drugih. Kako bi nošenje maske bilo malo ugodnije za vaše oči, možete slijediti donje savjete:

1. Pazite da maska dobro prianja na lice

Maska bi trebala dobro prianjati na vaše lice kako bi što više spriječila istjecanje zraka prema očima.

kako staviti na lice zaštitnu masku

2. Boravite u okruženju koje upija vlagu iz očiju što kraće moguće

Ako morate provesti puno vremena sa zaštitnom maskom, pokušajte izbjegavati prostore i situacije koje još dodatno uzrokuju suhoću očiju. Što manje boravite u jako zagrijanim prostorima i izbjegavajte vjetrovito vrijeme.

3. Očistite kapke sterilnim krpama i napravite obloge

Preporučuje se dobro očistiti područje oko očiju zaštitnom maskom. Prvo obložite oči toplim oblozima, a zatim ih temeljito očistite sterilnim krpicama Blephaclean.

Kapi za oči Thealoz Duo
Kapi za oči Thealoz Duo za trenutno olakšanje suhih očiju

4. Koristite kapi za oči i ostale proizvode za suhe oči

Kapi za oči Thealoz Duo bez konzervansa povoljno djeluju na suhe oči, jer ih ugodno vlaže. Kapi za oči Thealoz Duo sadrže kombinaciju aktivnih sastojaka s trehalozom, koja ne samo da vlaži i štiti oči, već i obnavlja njihovu površinu. Koristite kapi za oči nekoliko puta dnevno i pobrinite se da su pravilno ukapane.

Thealoz Duo Gel koji će vaše oči dodatno opskrbiti potrebnom vlagom, možete koristiti ujutro i navečer.

Suhoća oćiju pomoč
Thealoz Duo Gel s produženim djelovanjem

Još više prijedloga kako možete zimi izbjeći suhe oči

Suhoća očiju zimi može se izbjeći na sljedeće načine:

 • Provjerite količinu vlage u stanu i po potrebi upotrijebite ovlaživač zraka.

 • Prostore manja zagrijavajte i toplo se odjenite.

 • Svjesno trepnite iza zaslona i primijenite pravilo 20-20: Nakon 20 minuta rada za kompjuterom, napravite pauzu i odmaknite pogled od ekrana u duljini 20 sekundi kako biste rasteretili oči.

 • Pijte puno tekućine jer to također hidratizira vaše oči.

 • Zaštitite oči od hladnoće i vjetra sunčanim naočalama.
Suhoća oćiju pomoč
Zaštitite oči od hladnoće i vjetra sunčanim naočalama.

Povratak na vrh