Suzenje očiju – znate li to sve ga uzrokuje?

Uzroci za suzenje očiju su brojni – jedan će vas iznenaditi

Suze obično povezujemo s izražavanjem osjećaja, ali ako vam teku suze čak i kad uzrok nije emotivan i ne nalazite se na vjetru, razlog za suzenje očiju se skriva negdje drugdje. 

Suze su važne jer održavaju površinu oka vlažnom i pomažu isprati strane čestice i predmete iz očiju te izlučuju štetne tvari i bakterije. Ponekad može doći i do prekomjerne proizvodnje suza ili suzni kanal ne propušta dovoljno suza iz oka. Suzenje očiju uzrokuju alergije, bolesti ili čimbenici iz okoline te jedna neočekivana bolest: suhe oči. U nastavku pročitajte zašto dolazi do suzenja očiju.

suzenje očiju i suza na trepavicama
Za suzenje očiju mogu biti krive i suhe oči.

Kako suhe oči mogu uzrokovati suzenje očiju?

Rijetki ljudi pomisle kako bi uzrok za suzenje očiju mogle biti suhe oči jer na prvi pogled djeluje kao da se te dvije stvari isključuju. Kad su oči suhe, postanu nadražene i pojavljuje se neugodan osjećaj. To potiče suzne žlijezde na proizvodnju veće količine suza koje suzni kanal ne može propustiti i one se prelijevaju iz oka. Ako imate suzne oči koje vas peku, najvjerojatnije patite od bolesti suhog oka

Pregled kod oftalmologa 

Ako se odlučite posjetiti oftalmologa zbog pretjeranog suzenja očiju, on će provjeriti jesu li suhe oči odgovorne za vaše stanje.

Kako bi dijagnosticirao bolest, prvo će vas pitati o općem zdravstvenom stanju i životnom stilu te medicinskoj povijesti i simptomima. Pogledat će izgled vjeđa, način treptanja, osjetljivost rožnice, moguće iscjetke te čak izgled trepavica.

Pregled kod oftalmologa zbog suzenja očiju
Oftalmolog će vas detaljno pregledati kako bi otkrio uzrok za suzenje očiju.

Liječenje suznih očiju ako su uzrok suhe oči

Ako oftalmolog otkrije kako je za vaše suzenje očiju odgovorna bolest suhih očiju, vjerojatno će vam propisati kapi za oči

Kapi ćete koristiti često te je važno da izaberete kvalitetan proizvod koji ne sadrži konzervanse

Kapi za oči Thealoz Duo sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze. Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji je prirodno prisutan u oku. Hijaluronska kiselina sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. Jedine su kapi za oči na tržištu s disaharidom trehalozom koja je inače prisutan u mnogim biljkama i životinjama.

Kapi Thealoz Duo nude bioprotekciju što znači da štite, vlaže i obnavljaju površinu oka, te djeluju kao antioksidans. Uz to, kapi su hipotonične i time imaju dodatni blagotvoran učinak na vlažnost vaših očiju. Kapi za oči Thealoz Duo ne sadrže štetne konzervanse. Kapi s konzervansima mogu, naime, dodatno pogoršati znakove suhoće očiju i oštetiti površinu vaših očiju.

Što odlikuje kapi za oči Thealoz Duo? 

  • smanjujuju isparavanje suznog filma i stabiliziraju ga,
  • uspostavljaju osmotsku ravnotežu suza i stanica,
  • obnavljaju i štite stanice na površini oka od oštećenja,
  • štite stanice na površini oka od isušivanja koje može dovesti do propadanja stanica,
  • smanjuju upalne procese na površini oka.
Kapi za oči Thealoz Duo protiv suhih očiju i suzenja
Kapi za oči Thealoz Duo odlična su prva pomoć kod suhih očiju.

Koje druge uzroke za suzenje očiju oftalmolog može otkriti

Postoji još nekoliko drugih uzroka osim bolesti suhog oka koji mogu biti krivi za suzenje očiju. Oni se dijele u dvije grupe: suzenje zbog prekomjernog izlučivanja suza i suzenje zbog premale odvodnje suza.

Znanstvenici su u istraživanju iz 2014. godine otkrili iduće najčešće uzroke suzenja očiju:

  • problemi s vjeđama (ekstropij, entropij, trihijaza): 33,3%
  • začepljeni suzni putevi: 22%
  • uska suzna rupica (punktum): 11%
  • refleksno suzenje, najvjerojatnije zbog suhih očiju: 4,7%


Ostali važni uzročnici su i blefaritis, alergije, konjunktivitis, ječmenac, strano tijelo u oku i slično. 

Kako točno navedena stanja uzrokuju suzenje očiju?

Entropij i ektropij označavaju nepravilan položaj vjeđe u odnosu na oko. Kod entropija je vjeđa okrenuta prema oku i trepavice grebu površinu oka, a kod ektropija je vjeđa okrenuta prema van što uzrokuje lošije vlaženje oka. Oko je ili izloženije ili neprestano nadraženo i to uzrokuje suzenje oka. Oba stanja se liječe kirurški, odnosno operacijom.

Trihijaza je urastanje trepavica što ponovo iritira površinu oka. Ona se također liječi kirurški. 

Ječmenac se obično pojavljuje kao natečena crvena izraslina na rubu vjeđe. Obično ga uzrokuju bakterijske infekcije ili upale Meibomovih žlijezda.

Problemi s trepavicama i suzenje očiju
Trepavice iritiraju oko i uzrokuju prekomjerno suzenje.

Ako su suzni putevi začepljeni, suze ne mogu oticati i zato se višak tekućine, odnosno suza prelijeva preko vjeđa i uzrokuje suzenje očiju. Ovo stanje se obično rješava operacijom koja se naziva dakriocistorinostomija. Njome se obnovi drenaža suza s površine oka u nos i stvara se nova veza iz suzne vrećice u nosnu šupljinu. 

Jedan od značajnih simptoma konjunktivitisa, posebno alergijskog, je prekomjerno suzenje očiju. Kod alergijskog konjunktivitisa suzenje uzrokuju alergeni koji iritiraju oči. Suze su također značajne i za virusni konjunktivitis i konjunktivitis koji se pojavljuje zbog određene iritirajuće tvari koja se završila u oku.  Prva pomoć kod konjunktivitisa su kapi za oči, ali obratite pažnju da ne sadrže konzervanse koji mogu dodatno iritirati vaše oči. 

Suzenje očiju može biti i posljedica blefaritisa, odnosno upale vjeđa. Za ovu je bolest, osim suzenja očiju, značajan i obilan iscjedak i druge nečistoće, što utječe na kvalitetu suznog filma i uzrokuje prekomjerno suzenje.


Ako vam oči često suze i to utječe na vaš svakodnevni život, savjetujemo vam da razgovarate sa svojim obiteljskim liječnikom ili po potrebi posjetite oftalmologa. Ako vas zanimaju druge teme vezane uz zdravlje očiju, svakako pogledajte našu zbirku savjeta za zdrave oči na idućoj poveznici

Povratak na vrh