Suzenje očiju: što ga sve uzrokuje?

Suzenje očiju: što ga sve uzrokuje?

Suze obično povezujemo s izražavanjem osjećaja, ali ako su vam oči suzne čak i kada uzrok nije emotivan ili se ne nalazite na vjetru, uzrok se skriva negdje drugdje. Suze su važne jer održavaju površinu oka vlažnom i pomažu isprati strane čestice i predmete iz očiju te izlučuju štetne tvari i bakterije. Ponekad može doći i do prekomjerne proizvodnje suza ili do stanja kada suzni kanal ne propušta dovoljno suza iz oka. Suzenje očiju uzrokuju brojni čimbenici, kao i jedna neočekivana bolest: suhe oči. 

U nastavku pročitajte koja stanja, bolesti i situacije uzrokuju suzenje i peckanje očiju te kako si možete pomoći i olakšati simptome ove neugodne pojave.

suzenje očiju i suza na trepavicama
Za suzenje očiju mogu biti krive i suhe oči.

Kako suhe oči mogu uzrokovati suzenje očiju?

Ljudi rijetko pomisle kako bi uzrok suzenja očiju mogle biti suhe oči zbog činjenice da na prvi pogled jedno isključuje drugo. Kad su oči suhe, postanu nadražene i pojavljuje se neugodan osjećaj. To potiče suzne žlijezde na proizvodnju veće količine suza koje suzni kanal ne može propustiti i one se tada prelijevaju iz oka. Ako imate suzne oči koje vas peku, najvjerojatnije patite od  bolesti suhog oka

Pregled kod oftalmologa 

Ako se odlučite posjetiti oftalmologa zbog pretjeranog suzenja očiju, on će provjeriti jesu li suhe oči odgovorne za vaše stanje.

Kako bi dijagnosticirao bolest, prvo će vas pitati o općem zdravstvenom stanju i životnom stilu te medicinskoj povijesti i simptomima. Pogledat će izgled vjeđa, način treptanja, osjetljivost rožnice, moguće iscjetke te čak izgled trepavica.

Nakon što obavi fizički pregled, oftalmolog može napraviti i nekoliko posebnih testova s ciljem  mjerenja količine, kvalitete te brzine proizvodnje suza. Također se mjeri i vremenski period koji je potreban suzama da se osuše. Za određivanje ovih vrijednosti, koriste se sljedeći testovi:

Schirmerov test – Oftalmolozi koriste ovaj test kako bi saznali proizvode li vaše oči dovoljno suza za optimalnu vlažnost očiju. Komadić testnog papira stavlja se unutar donje vjeđe oba oka. Pacijent zatvori oči na pet minuta nakon čega se uklanja filter papir. Što je više vlage na papiru, to je proizvodnja suza veća. 

Fluoresceinski test – Riječ je o specifičnoj dijagnostičkoj metodi pomoću koje se određuje integritet rožnice, postojanje oštećenja na oku te kvaliteta suznog filma. Zahvat se obavlja uz pomoć fluorescentne otopine.

Evaluacija Meibomovih žlijezda  – Na unutarnjim rubovima vjeđa smještene su male lojne žlijezde koje se nazivaju Meibomove žlijezde. Njihova je uloga spriječiti brzo isušivanje suza. Za vrijeme ovog testiranja oftalmolog odgovarajućim pokretima pritišće žlijezde kako bi provjerio njihovu funkcionalnost.

Pregled kod oftalmologa zbog suzenja očiju
Oftalmolog će vas detaljno pregledati kako bi otkrio uzrok za suzenje oka.

Liječenje suznih očiju ako su uzrok suhe oči

Ako oftalmolog otkrije kako je za vaše suzenje očiju odgovorna bolest suhih očiju, vjerojatno će vam propisati kapi za oči

Kapi ćete koristiti često te je važno da izaberete kvalitetan proizvod koji ne sadrži konzervanse. Kapi za oči Thealoz Duo sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze

Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji je prirodno prisutan u oku. Hijaluronska kiselina sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. Jedine su kapi za suzne oči zbog bolesti suhih očiju na tržištu s disaharidom trehalozom koja je inače prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Kapi Thealoz Duo nude bioprotekciju što znači da štite, vlaže i obnavljaju površinu oka, te djeluju kao antioksidans. Uz to, kapi su hipotonične i time imaju dodatni blagotvoran učinak na vlažnost vaših očiju. Osim toga, ove kapi za suzne oči zbog bolesti suhih očiju ne sadrže štetne konzervanse. Naime kapi s konzervansima mogu, dodatno pogoršati znakove suhoće očiju i oštetiti površinu vaših očiju.

Što odlikuje kapi za oči Thealoz Duo? 

  • Smanjujuju isparavanje suznog filma i stabiliziraju ga.
  • Uspostavljaju osmotsku ravnotežu suza i stanica.
  • Obnavljaju i štite stanice na površini oka od oštećenja.
  • Štite stanice na površini oka od isušivanja koje može dovesti do propadanja stanica.
  • Smanjuju upalne procese na površini oka.
  • Olakšavaju simptome suhog oka kao što su suzenje i peckanje očiju, iritacija, umorne i otečene oči.
Kapi za oči Thealoz Duo protiv suhih očiju i suzenja
Kapi za oči Thealoz Duo odlična su prva pomoć kod suhih očiju.

Koji su ostali uzroci za suzenje očiju koje oftalmolog može otkriti?

Postoji još nekoliko drugih uzroka osim bolesti suhog oka koji mogu biti krivi za suzenje očiju. Oni se dijele u dvije grupe: suzenje zbog prekomjernog izlučivanja suza i suzenje zbog premale odvodnje suza.

Znanstvenici su u istraživanju iz 2014. godine otkrili iduće najčešće uzroke suzenja očiju:

  • problemi s vjeđama (ekstropij, entropij, trihijaza): 33,3%
  • začepljeni suzni putevi: 22%
  • uska suzna rupica (punktum): 11%
  • refleksno suzenje, najvjerojatnije zbog suhih očiju: 4,7%


Ostali važni uzročnici su i blefaritis, alergije, konjunktivitis, ječmenac, strano tijelo u oku i slično. 

Entropij i ektropij: Označavaju nepravilan položaj vjeđe u odnosu na oko. Kod entropija je vjeđa okrenuta prema oku i trepavice grebu površinu oka. S druge strane, kod ektropija je vjeđa okrenuta prema van što uzrokuje lošije vlaženje oka. Oko je ili izloženije ili neprestano nadraženo i to uzrokuje suzenje oka. Oba stanja se liječe kirurški, odnosno operacijom.

Trihijaza: Urastanje trepavica koje iritira površinu oka te izaziva suzenje i peckanje očiju. Zbog uraslih trepavica dolazi do oštećenja prednje plohe oka što zahtjeva kirurško liječenje.

Problemi s trepavicama i suzenje očiju
Trepavice iritiraju oko i uzrokuju prekomjerno suzenje oka.

Ječmenac: Obično se pojavljuje kao natečena crvena izraslina na rubu vjeđe. Uglavnom ga uzrokuju bakterijske infekcije ili upale Meibomovih žlijezda. Kako ječmenac raste, vjeđa postaje otečena i bolna, a simptomi se očituju prekomjernim suzenjem očiju, otežanim gledanjem te osjećajem stranog tijela u oku.

Začepljeni suzni kanali: Ako su suzni putevi začepljeni, suze ne mogu otjecati te  se višak tekućine, odnosno suza prelijeva preko vjeđa i uzrokuje suzenje očiju. Ovo stanje se obično rješava operacijom koja se naziva dakriocistorinostomija. Njome se obnavlja drenaža suza s površine oka u nos i stvara nova veza iz suzne vrećice u nosnu šupljinu

Konjunktivitis: Jedan od značajnih simptoma konjunktivitisa, posebno alergijskog, je prekomjerno suzenje očiju. Kod alergijskog konjunktivitisa suzenje i peckanje očiju uzrokuju alergeni koji iritiraju oči. Suze su također značajne i za virusni konjunktivitis i konjunktivitis koji se pojavljuje zbog određene iritirajuće tvari koja je završila u oku. Prva pomoć kod konjunktivitisa su kapi za suhe oči, ali obratite pažnju da ne sadrže konzervanse koji mogu dodatno iritirati vaše oči. 

Blefaritis: Suzenje očiju može biti i posljedica blefaritisa, odnosno upale vjeđa. Za ovu su bolest, osim suzenja očiju, značajni i obilan iscjedak i druge nečistoće. Oni bitno utječu na kvalitetu suznog filma i uzrokuju prekomjerno suzenje i peckanje očiju. Također dolazi do oticanja, pojave crvenila te bolova u očima.

Disfunkcija Meibomovih žlijezda: Kako osoba stari, tako se smanjuje broj Meibomovih žlijezda u oku. One se nalaze na očnim vjeđama i proizvode tekućinu koja sprječava prebrzo isparavanje suza. Na pojavu ove disfunkcije utječu i visok kolesterol, autoimune bolesti, razne bolesti oka te nošenje kontaktnih leća. Nepravilan rad žlijezda prouzrokovat će bolest suhog oka te prekomjerno suzenje očiju. Pomoći će vam stavljanje toplih obloga na oči te redovito čišćenje vjeđa Blephaclean sterilnim krpicama.

Blephaclean sterilne krpice za higijenu vjeđa
Redovito čišćenje vjeđa pomaga kod disfunkcije Meibomovih žlijezda.

Ako često imate suzne oči i to utječe na vaš svakodnevni život, savjetujemo vam da razgovarate sa svojim obiteljskim liječnikom ili po potrebi posjetite oftalmologa. Ako vas zanimaju druge teme vezane za zdravlje očiju, svakako pogledajte našu zbirku savjeta za zdrave oči na idućoj poveznici.

Povratak na vrh