Umorne oči: sindrom računalnog vida

Umorne oči i sindrom računalnog vida

Digitalizacija je postala dio suvremenog života svih generacija. Uz različite digitalne uređaje sve je postalo dostupnije, brže, lakše i jednostavnije. Ipak, unatoč tome što nam pomažu u mnogim privatnim i poslovnim situacijama, mobiteli, tableti i računala nerijetko uzrokuju zdravstvene probleme kao što su glavobolja, nesanica i umorne oči. Zato je od iznimne važnosti znati odrediti granicu i balans kako ne biste pretjerali s boravkom pred ekranima.

Mnogi ljudi već u poslijepodnevnim satima imaju zamagljen vid, težinu u očima, pojavljuju se peckanje i nadraženost. Umorne oči jedan su od glavnih znakova koji upućuju na sindrom računalnog vida. Ovaj problem dobio je stručni naziv upravo iz razloga što se s njim susreće sve veći broj ljudi. Ponekad je neizbježno dugotrajno korištenje ekrana, osobito ako vam posao iziskuje osmosatni rad na računalu. U nastavku pročitajte kako pomoći umornim očima te kako urediti radno okruženje kako bi oči i tijelo bili što manje opterećeni.

Umorne oči i sindrom računalnog vida kod muškarca
Digitalni uređaji nerijetko uzrokuju zdravstvene probleme kao što su glavobolja, nesanica i umorne oči.

Kako digitalizacija i tehnologija utječu na naš svakodnevni život i naše oči?

Od jutra ste primorani gledati u računalo, pisati e-mailove i raditi na raznim projektima. Zatim za vrijeme pauze i ručka pregledavate društvene mreže i čitate portale, a večer je rezervirana za gledanje filmova i serija. Ako sve to zbrojite, premašujete brojku od deset sati koje provodite pred ekranima što je uistinu zabrinjavajuće, zar ne? Jeste li ikada razmišljali o tome? Ako niste, vrijeme je da sada počnete kako biste sačuvali zdravlje svojih očiju, ali i zdravlje općenito. 

Na radnim mjestima, digitalizacija je zahvatila gotovo tri četvrtine zaposlenika. Računala i tableti sve se više koriste u školama i za pisanje domaćih zadaća. Ako stavimo na stranu sve obveze, moramo biti iskreni i priznati da se i u slobodno vrijeme teško odvajamo od različitih ekrana, pogotovo mobitela. 

Ono što je osobito štetno te uzrokuje suhe oči i nesanicu je korištenje mobitela pred spavanje, a upravo ovu naviku ima gotovo svaka druga osoba. Na ovaj način nesvjesno postajemo izloženi stresu i opterećeni nepotrebnim informacijama.

Stalna aktivnost  i dostupnost izazivaju napetost i nemir, a takozvani „digitalni stres“ ostavlja vrlo štetne posljedice na vaše oči.

Sindrom računalnog vida i umorne oči

Korištenjem računala i mobitela, gledate i čitate samo izbliza. Tada se fokusirate samo na manja područja, dok se oči tek lagano pomiču. Konstantno gledanje u jednom smjeru i naprezanje očiju izaziva zamor, oči se moraju brzo prilagoditi promjenjivim slikama na ekranu što stvara napetost očne leće. Umorne oči dovode do problema sa suhoćom, a stanje dodatno pogoršava temperatura zraka u radnom prostoru. Uredi su uglavnom pregrijani zbog čega se zrak isušuje, pa samim time i oči. Sindrom računalnog vida očituje se i kroz druge simptome koji nisu nužno povezani s očima, kao što su bolovi u mišićima, glavobolja i općeniti umor.

žena na poslu gleda u računalo i ima umorne oči
Konstantno gledanje u jednom smjeru i naprezanje očiju izaziva zamor.

Osjetite li neki od navedenih simptoma, posjetite liječnika. Postoji mogućnost da patite od oftalmološkog stanja koje se naziva astenopija. Radi se o prebrzom zamaranju očiju i nemogućnosti dugotrajnog gledanja u neki objekt, film, računalo i slično.


Kako pomoći umornim očima i olakšati simptome?

Umorne oči trebaju vašu pomoć. Iz tog razloga ne ignorirajte znakove i njihovu potrebu za odmorom i pravilnom njegom. Neprestano naprezanje očiju rezultirat će crvenim, nadraženim i suhim očima, osjećajem slabosti i umora u cijelom tijelu te bolovima u leđima, rukama i vratu. Ako patite od navedenih simptoma, vaš problem se zove sindrom računalnog vida. Obzirom da univerzalni lijek ne postoji, potrebna je kombinacija različitih aktivnosti i odgovarajućih kapi za oči kako bi se problem riješio.

Izdvojili smo nekoliko savjeta kako da suhe i umorne oči ponovno postanu blistave, a vid oštar i bistar.

1. Kapi za umorne oči

Svatko tko pati od bolesti suhog oka trebao bi uvijek sa sobom nositi kapi za oči, odnosno umjetne suze. Kapi za umorne oči hidratiziraju oko i ublažavaju iritaciju. Ono na što je bitno obratiti pažnju je sastav proizvoda. Kapi za umorne oči nipošto ne bi smjele sadržavati konzervanse koje mogu izazvati dodatnu nadraženost. Preporučujemo Thealoz Duo kapi za umorne oči koje njeguju i obnavljaju površinu oka kombinacijom jedinstvenih aktivnih sastojaka.

Kapi za umorne oči Thealoz Duo hidratiziraju oko i ublažavaju iritaciju
Kapi za oči Thealoz Duo hidratiziraju oko i ublažavaju iritaciju.

2. Koristite tople ili hladne obloge

Toplina blagotvorno djeluje na umorne oči, stoga možete koristiti tople obloge kada odmarate ili netom prije spavanja. Mnoge osobe koje pate od suhih i umornih očiju imaju problem s funkcijom Meibomove žlijezde. Toplina odčepljuje žlijezde, stoga će topli oblozi doprinijeti regeneraciji i odmoru očiju. S druge strane, ako vam topli oblozi ne pomažu, možete pokušati sa suprotnom opcijom. Koristite hladnije obloge kako biste očima pružili osjećaj svježine. Jedna od ove dvije opcije nedvojbeno će vam biti sjajna pomoć kada je u pitanju sindrom računalnog vida i astenopija.

3. Redovito čistite vjeđe

Ključ bistrog vida i hidratiziranih očiju nerijetko leži u higijeni vjeđa. Zato redovito čistite vjeđe kako biste se riješili osjećaja umora. Savjetujemo korištenje sterilnih krpica Blephaclean koje će uz pomoć hijaluronske kiseline vašim očima pružiti čistoću i svježinu.

4. Potrudite se što više treptati

Pri duljem gledanju u ekran od iznimne je važnosti što više puta trepnuti. Na taj se način ovlažuje površina oka te izbjegava razvoj bolesti i stanja kao što su astenopija i sindrom računalnog vida. Također, postoji pravilo 20-20 koje znači da biste svakih 20 minuta trebali odmoriti očiti na dvadesetak sekundi gledajući u daljinu. Ovako ćete smanjiti naprezanje očiju i olakšati si rad za računalom. Dakle, ako vas muči astenopija, onda je 20-20 tehnika koju redovito trebate prakticirati kako biste pružili olakšanje svojim očima.

5. Provjerite svoju dioptriju

Umorne oči nerijetko su rezultat krive dioptrije što uzrokuje glavobolju i bolove u očima. Ako su vam oči umorne, a već nosite naočale, postoji mogućnost da imate krivu dioptriju ili  se ona s vremenom promijenila, stoga posjetite oftalmologa. Također, ako patite od suhih i umornih očiju, izbjegavajte nošenje kontaktnih leća.

6. Koristite ovlaživač zraka

Kao što smo ranije spomenuli, suhi zrak pogoršava simptome suhih i umornih očiju, stoga razmislite o kupnji ovlaživača zraka koji će doprinijeti kvaliteti i vlažnosti zatvorenih prostorija.

muškarac na pregledu dioptrije jer ima umorne oči
Umorne oči nerijetko su rezultat krive dioptrije.

7. Poboljšajte kvalitetu svog sna

Kvalitetan san i odmor ključni su za cijeli organizam, pa tako i za vaše oči. Potrudite se ići što ranije spavati, ne koristite mobitel pred spavanje i maksimalno se opustite kako biste si priuštili odmor kakav zaslužujete. 

8. Jedite zdravije i pijte više vode

Zdravlje dolazi iznutra, zato je vrlo važno što i u kojim količinama unosite u svoj organizam. Konkretno, za zdrave oči potrebno je povećati unos omega-3 masnih kiselina kojih najviše ima u lososu, tuni, sardini i ostalim vrstama riba, kao i u orašastim plodovima te biljnim uljima.

Također, za pravilan rad metabolizma i očiju važno je piti dovoljno vode. Čim osjetite žeđ, vjerojatno ste već dehidrirani. Zato si namjestite podsjetnik kako biste što češće pili vodu.

Kako svoje radno okruženje učiniti ugodnijim i izbjeći umorne oči?

Ako vaš posao obuhvaća višesatni boravak pred računalom, naprezanje očiju i maksimalnu koncentraciju, prilagodite radno okruženje kako bi ono bilo ugodno i što manje stresno.

Infogrika: pravilan i nepravilan položaj pri sjedenju

1. Sjednite pravilno za radni stol

Kako biste izbjegli naprezanje očiju i neugodan položaj cijelog tijela, najbolje je ekran računala postaviti malo niže od visine očiju. Neka minimalna udaljenost od ekrana bude pola metra. Sjedite ispravljenih leđa vodeći računa o tome da su koljena što više pod pravim kutem.

2. Uklonite odraze na ekranu

Jedan od faktora koji osobito uznemiruju za vrijeme rada na računalu je odraz na ekranu. Zato svoje računalo postavite tako da na njemu nema refleksije poput sunca, uredske rasvjete i slično.

3. Poboljšajte postavke zaslona

Gotovo svako računalo i mobitel imaju posebnu postavku koja se zove „Prilagodba očima“. Ta postavka omogućava toplije tonove na zaslonu koji su ugodniji za oči. Također možete sami prilagoditi svjetlinu, veličinu fonta i kontrast kako biste izbjegli naprezanje očiju, peckanje i umor.


Ako ste se pronašli u našim opisima, vjerojatno su i vaše oči – umorne oči. Svi navedeni simptomi znatno utječu na zdravlje, raspoloženje i produktivnost. Zato redovito koristite kapi za umorne oči i slijedite naše savjete kako biste pobijedili iritirajuće simptome prouzrokovane bolestima i stanjima kao što su sindrom računalnog vida, astenopija i bolest suhog oka. Muče li vas neki drugi problemi ili nedoumice oko vida i zdravlja očiju, posjetite našu rubriku „Savjeti za zdrave oči“.


Povratak na vrh