Astigmatizam: Što je i kako se liječi?

Astigmatizam: Što je i kako se liječi?

Ako prilikom oftalmološkog pregleda vaš liječnik utvrdi da imate astigmatizam, ta vas dijagnoza ne treba uplašiti. Astigmatizam nije bolest, već refrakcijska pogreška oka koja se povezuje s abnormalnim zakrivljenjem očne rožnice ili greškom očne leće. Cilindri koje možete vidjeti na svome nalazu razlog su vašeg pogoršanog vida. U ovom članku možete pročitati više o spomenutoj bolesti te saznati uzroke i rješenja.

astigmatizam in pregled kod oftalmologa
Pregled kod oftalmologa će pokazati imate li astigmatizam.

Što je astigmatizam?

Astigmatizam oka je anomalija povezana s iskrivljenjem rožnice oka ili greškom očne leće. 

Može se pojaviti u dva oblika, ovisno o tome radi li se o promjeni na rožnici ili leći oka. Pravilni oblik ima oko 80% osoba, dok se s nepravilnim susreće otprilike 20% ljudi.

Pravilni astigmatizam dijeli se na jednostavni, složeni i miješani. Jednostavni astigmatizam označava dalekovidnost, odnosno kratkovidnost samo jednog meridijana. Kod složenog astigmatizma oba meridijana su kratkovidna il dalekovidna, dok je kod miješanog jedan meridijan dalekovidan, a drugi kratkovidan.

Kod nepravilnog astigmatizma dva glavna meridijana nisu okomita jedan na drugi.

Kod greške rožnice oko se fokusira na dvije svjetlosne točke, umjesto na jednu, kao što to čini zdravo oko. Zbog tog zakrivljenja rožnice, osobama koje pate od astigmatizma predmeti su vrlo mutni. 

Još nije poznato zašto se neki ljudi rađaju s nepravilnom rožnicom, ali rizik je veći ako roditelji pate od astigmatizma. Također, veća je vjerojatnost nastanka kod preuranjeno rođene djece, kao i kod nedonoščadi. Astigmatizam oka se gotovo uvijek pojavljuje u kombinaciji s kratkovidnošću ili dalekovidnošću

Miopija ili kratkovidost jedan je od najčešćih problema vida prilikom kojeg se svjetlosne zrake ne fokusiraju unutar mrežnice, već  ispred nje. Patite li od miopije, vaša očna jabučica duža je nego što bi trebala biti. Samim time udaljeni predmeti nisu fokusirani što nerijetko izaziva glavobolje, škiljenje i naprezanje očiju.

S druge strane, hiperopija ili dalekovidost označava stanje oka u kojem se svjetlosne zrake fokusiraju iza mrežnice. U ovom slučaju očna jabučica je kraća, a bliski objekti su van fokusa što također uzrokuje naprezanje očiju i zamagljen vid.


Kako prepoznati astigmatizam?

Zamislite da gledate u zakrivljeno ogledalo. Sličan takav efekt stvara astigmatizam koji onemogućuje fokus i izoštravanje objekta u koji gledate. 

Ako je vaša rožnica, ili leća nepravilno zakrivljena tako da vam uzrokuje probleme, to možete prepoznati po idućim simptomima:

Simptomi ili kako prepoznati astigmatizam?

Zamagljen, iskrivljen ili dupli vid – Objekti koje gledate obično će izgledati zamućeno, odnosno uočit ćete duple obrise dijagonalno, vertikalno i horizontalno. Nerijetko možete primijetiti i „razlijevanje“ boja te potrebu za žmirkanjem.

Umorne oči i naprezanje očiju – Čest problem koji uzrokuje astigmatizam su umorne oči, osjetljivost na svjetlo, naprezanje prilikom čitanja i gledanja u ekran. Učestali su i problemi s noćnim vidom što se najviše očituje za vrijeme vožnje.

usporedba: astigmatizam i normalan vid
Kod astigmatizma se predmeti vide zamagljeno.

Glavobolje – S obzirom na to da je astigmatizam refrakcijski problem koji forsira očne mišiće na fokusiranje objekta, nerijetko dolazi do glavobolje. 

Ako imate probleme s astigmatizmom na oku, možda ih uopće niste bili svjesni, ali polako vam počinju kvariti svakodnevicu i uzrokovati probleme. Možda patite od astigmatizma ako nejasno vidite predmete koji su blizu ili daleko od vas. Do toga dolazi jer se svjetlost zbog zakrivljenosti rožnice nepravilno lomi. 

Ako osim nejasnog vida imate i neobjašnjene glavobolje, vrijeme je da posjetite optometrista ili oftalmologa koji će otkriti radi li se o astigmatizmu.  


Test za astigmatizam: provjerite imate li cilindar

Ovaj jednostavan test može vam pomoći da otkrijete imate li astigmatizam, a možete ga napraviti sa ili bez naočala. 

Odmaknite se od zaslona otprilike jedan metar. Pokrijte jedno oko rukom, ali bez pritiskanja na kapak. Isto napravite s drugim okom. Ako neke linije na testu izgledaju više sive ili više crne, postoji velika vjerojatnost da imate astigmatizam.

test za astigmatizam

Kako će oftalmolog otkriti imate li astigmatizam?

Kućni test naravno ne može zamijeniti stručni pregled optometrista ili oftalmologa. Na taj način samo možete utvrditi postoje li neke smetnje u vašem vidnom polju. Zatim će liječnik napraviti sljedećih nekoliko testova kako bi odredio točnu dijagnozu:

Računalno mjerenje dioptrije

Računalno mjerenje se vrši pomoću uređaja koji se naziva autorefraktometar. Ovaj uređaj mjeri okvirnu dioptriju svakog oka posebno. Pregled je potpuno bezbolan i traje svega nekoliko minuta.

Subjektivno mjerenje dioptrije

Subjektivno mjerenje se vrši pomoću optotipa koji mogu sadržavati slova, brojeve ili simbole. Oftalmolog će od vas tražiti da pročitate slova s određene udaljenosti. Mijenjanjem stakala u probnom okviru, utvrdit će potrebnu korekciju astigmatizma za postizanje optimalne vidne oštrine.

Keratometrija  

Keratometrija se vrši pomoću keratometra kako bi se izmjerila zakrivljenost rožnice. Ta pretraga je nužna isključivo ako želite nositi kontaktne leće, te je također bezbolna i neinvazivna.

Topografija 

Topografija se vrši pomoću topografa koji fotografira rožnicu i analizira ju u samo nekoliko sekundi.  Ova se pretraga obično radi ako postoji sumnja na keratokonus – degeneraciju rožnice koju karakterizira vrlo visoki astigmatizam. 

Nakon što optometrist izmjeri vašu dioptriju i ako imate astigmatizam, na nalazu ćete pronaći tri vrijednosti: dioptriju, cilindar i os. 

  • Dioptrija određuje patite li od dalekovidnosti ili kratkovidnosti. Oznaka plus označava dalekovidnost, dok je minus oznaka za kratkovidnost. Što je veći broj iza minusa ili plusa, to veću dioptriju imate.
  • Cilindar je vrijednost koja određuje stupanj astigmatizma, odnosno izgled rožnice. Što je rožnica nepravilnija i spljoštenija, veći je i cilindar.
  • Os je izražena u stupnjevima i označava mjesto na rožnici na kojem se nalazi astigmatizam.

dijete i astigmatizam: testovi
Liječnik za točnu diagnozu vida napravi brojne testove.

Astigmatizam kod djece

S obzirom na to da astigmatizam nije vezan uz dob osobe, vrlo često se pojavljuje i kod male djece. Najveći problem je to što dijete ponekad ne zna ukazati na smetnje vida. 

Iako je kod djeteta teže ustanoviti astigmatizam, obratite pažnju ako uočite da dijete naginje ili okreće glavu kako bi bolje vidjelo. Još jedan od pokazatelja mogu biti učestale glavobolje kao i osjetljivost na svjetlo. Svakako posjetite oftalmologa koji će dijagnosticirati eventualnu pogrešku na oku i uključiti adekvatnu terapiju.

Pozitivna je vijest da djeca uglavnom prerastu astigmatizam. Prema istraživanju otprilike 23% djece u dobi od šest do dvanaest mjeseci ima astigmatizam. Taj se postotak smanji na svega 9% do djetetove šeste godine.

Kako se pobrinuti da vam astigmatizam ne uzrokuje probleme?

Blagi do umjereni astigmatizam se jednostavno može popraviti odgovarajućim dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Ova pomagala uravnotežuju nepravilno zakrivljenu rožnicu ili leću.

Dioptrijske naočale

Naočale su obično najjednostavnija opcija i uglavnom prvi izbor. One sadrže posebne cilindrične leće koje korigiraju dioptriju pod određenim kutom. Za potpunu prilagodbu na naočale je potrebno nekoliko dana nošenja. Isprva možete imati poteškoće pri silasku niz stepenice, no to će s vremenom prestati.

familija sa naočalama zbog astigmatizma
Astigmatizam se bez problema može popraviti s odgovarajućim naočalama ili kontaktnim lećama.

Kontaktne leće

Kontaktne leće su bolji izbor kod viših vrijednosti cilindra. Nose se direktno na oku te zbog toga pružaju jasniji i prirodniji vid. Kontaktne leće također imaju šire vidno polje. Do nedavno su za korekciju astigmatizma bile dostupne samo tvrde kontaktne leće, ali danas postoje i meke torične leće. 

Najbolje da razgovarate sa svojim optometristom ili oftalmologom oko izbora dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. Imajte na umu kako se astigmatizam može izliječiti laserskom operacijom.

Najbolje da razgovarate sa svojim optometristom ili oftalmologom oko izbora dioptrijskih naočala, kontaktnih leća ili pak korekcije laserskom metodom.


Astigmatizam i kratkovidnost, odnosno dalekovidnost nisu veliki problemi, odnosno jednostavno se mogu riješiti odgovarajućim pomagalima ili operacijom. Savjetujemo vam redovite preglede kod optometrista ili oftalmologa, kako biste na vrijeme primijetili probleme.

Ako vas zanimaju dodatne informacije o zdravlju očiju, svakako pročitajte naše članke na ovoj poveznici.

Povratak na vrh