Astigmatizam – što je i kako se liječi?

Astigmatizam: jedan od krivaca za iskrivljen ili zamagljen vid

Možda ste na pregledu kod oftalmologa ili optometrista čuli riječ astigmatizam i na receptu za naočale ili leće primijetili vrijednost koja označuje cilindar. Radi se o jednoj od refraktivnih grešaka oka koja utječe na kvalitetu vašeg vida. U ovom članku možete pročitati više o spomenutoj bolesti.

astigmatizam in pregled kod oftalmologa
Pregled kod oftalmologa će pokazati imate li astigmatizam.

Što je astigmatizam?

Astigmatizam oka je poremećaj, odnosno greška oka koja se povezuje s abnormalnim zakrivljenjem očne rožnice ili greškom očne leće

Može se pojaviti u dva oblika, ovisno o tome radi li se o promjeni na rožnici ili leći oka (pravilni oblik koji ima 80% osoba ili nepravilni koji ima 20% osoba). Kod greške rožnice oko se fokusira na dvije svjetlosne točke, umjesto na jednu kao što to čini zdravo oko. Zbog tog zakrivljenja rožnice, osobama koje pate od astigmatizma predmeti su vrlo mutni. 

Još nije poznato zašto se neki ljudi rađaju s nepravilnom rožnicom, ali rizik je veći ako roditelji pate od astigmatizma. Također, veća je vjerojatnost nastanka kod preuranjeno rođene djece. Astigmatizam oka se gotovo uvijek pojavljuje u kombinaciji s kratkovidnošću ili dalekovidnošću.

Simptomi ili kako prepoznati astigmatizam?

Ako je vaša rožnica, ili leća nepravilno zakrivljena tako da vam uzrokuje probleme, to možete prepoznati po idućim simptomima:

  • zamagljen ili iskrivljen vid,
  • umorne oči,
  • naprezanje očiju,
  • glavobolje,
  • problemi s noćnim vidom,
  • žmirkanje.
usporedba: astigmatizam i normalan vid
Kod astigmatizma se predmeti vide zamagljeno.

Ako imate probleme s astigmatizmom na oku, možda ih uopće niste bili svjesni, ali polako vam počinju kvariti svakodnevicu i uzrokovati probleme kod svakodnevnih zadataka. Možda patite od astigmatizma ako nejasno vidite predmete koji su blizu ili daleko od vas. Do toga dolazi jer se svjetlost zbog zakrivljenosti rožnice nepravilno lomi. Ako osim nejasnog vida imate i neobjašnjene glavobolje, vrijeme je da posjetite optometrista ili oftalmologa koji će otkriti radi li se o astigmatizmu i moći će vam pravilno savjetovati kako popraviti vaš vid.


Test za astigmatizam: provjerite imate li cilindar

Ovaj jednostavan test može vam pomoći da otkrijete imate li astigmatizam, a možete ga napraviti sa ili bez naočala. 

Odmaknite se od zaslona otprilike 1 metar. Pokrijte jedno oko rukom, ali bez pritiskanja na kapak. Isto napravite s drugim okom. Ako neke linije na testu izgledaju više sive ili više crne, postoji velika vjerojatnost da imate astigmatizam.

test za astigmatizam

Kako će oftalmolog otkriti imate li astigmatizam?

Kućni test naravno ne možemo zamijeniti stručni pregled optometrista ili oftalmologa, a on može upotrijebiti jedan od nekoliko testova za otkrivanje prisutnosti astigmatizma. 

Kompjutersko mjerenje dioptrije

Kompjutersko mjerenje se vrši pomoću uređaja koji se naziva autorefraktometar. Ovaj uređaj mjeri okvirnu dioptriju svakog oka posebno. Pregled je potpuno bezbolan i traje svega nekoliko minuta.

Subjektivno mjerenje dioptrije

Subjektivno mjerenje se vrši pomoću optotipa koji mogu sadržavati slova, brojeve ili simbole. Oftalmolog će od vas tražiti da pročitate slova s određene udaljenosti. Mijenjanjem stakala u probnom okviru, utvrdit će potrebnu korekciju astigmatizma za postizanje optimalne vidne oštrine.

Keratometrija  

Keratometrija se vrši pomoću keratometra kako bi se izmjerila zakrivljenost rožnice. Ta pretraga je nužna ako želite nositi kontaktne leće, ali je također bezbolna i neinvazivna.

Topografija 

Topografija se vrši pomoću topografa koji fotografira rožnicu i analizira ju u samo nekoliko sekundi.  Ova se pretraga obično radi ako postoji sumnja na keratokonus – degeneraciju rožnice koju karakterizira vrlo visoki astigmatizam. 

Nakon što optometrist izmjeri vašu dioptriju i ako imate astigmatizam, na nalazu ćete vjerojatno pronaći 3 vrijednosti:

  • dioptrija – radi se o podatku jeste li dalekovidni ili kratkovidni. Znak plus (+), označava dalekovidnost, a znak minus (-) kratkovidnost. Što je veći broj, veću dioptriju imate.
  • cilindar – ova vrijednost objašnjava stupanj astigmatizma, odnosno koliko je spljoštena ili nepravilna vaša rožnica. Što je spljoštenija, veći je cilindar.
  • os – ova vrijednost se izražava u stupnjevima i označava gdje se na rožnici nalazi astigmatizam.

Kako se pobrinuti da vam astigmatizam ne uzrokuje probleme?

Blagi do umjereni astigmatizam se jednostavno može popraviti odgovarajućim dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Ova pomagala uravnotežuju nepravilno zakrivljenu rožnicu ili leću.

Dioptrijske naočale

Naočale su obično najjednostavnija opcija i uglavnom prvi izbor. One sadrže posebne cilindrične leće koje korigiraju dioptriju pod određenim kutom. Za potpunu prilagodbu na naočale je potrebno nekoliko dana nošenja.

familija sa naočalama zbog astigmatizma
Astigmatizam se bez problema može popraviti s odgovarajućim naočalama ili kontaktnim lećama.

Kontaktne leće

Kontaktne leće su bolji izbor kod viših vrijednosti cilindra. Nose se direktno na oku te zbog toga pružaju jasniji i prirodniji vid. Kontaktne leće također imaju šire vidno polje. Do nedavno su za korekciju astigmatizma bile dostupne samo tvrde kontaktne leće, ali danas postoje i meke torične leće. 

Najbolje da razgovarate sa svojim optometristom ili oftalmologom oko izbora dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća. Imajte na umu kako se astigmatizam može izliječiti laserskom operacijom.


Naučite više o još dvije refrakcijske greške: dalekovidnost i kratkovidnost

Kratkovidnost ili miopija: Ako ste kratkovidni, jasno vidite predmete u blizini, a predmeti u daljini se čine mutni. Greška se pojavljuje ako je vaša rožnica previše zakrivljena ili je vaša očna jabučica duža nego što bi trebala biti. U tom slučaju svjetlost koja dolazi u oko ne pada direktno na mrežnicu, nego ispred nje. Za korekciju kratkovidnosti trebate minus dioptriju kako bi slika padala točno na mrežnicu i bila oštra.

Dalekovidnost ili hiperopija: Pojavljuje se kada vaša rožnica nije dovoljno zakrivljena ili je očna jabučica kraća no što bi trebala biti. Kad su vaše oči opuštene, svjetlost pada na stražnji dio oka, iza mrežnice i zato predmete u blizini vidite nejasno. Ako ste dalekovidni, trebate naočale s plus dioptrijom kako bi slika padala direktno na mrežnicu.


Astigmatizam i kratkovidnost, odnosno dalekovidnost nisu veliki problemi, odnosno jednostavno se mogu riješiti odgovarajućim pomagalima ili operacijom. Savjetujemo vam redovite preglede kod optometrista ili oftalmologa, kako biste na vrijeme primijetili probleme.

Ako vas zanimaju dodatne informacije o zdravlju očiju, svakako pročitajte naše članke na ovoj poveznici.

Povratak na vrh