Kako popraviti vid i poboljšati zdravlje očiju
09. 12. 2021

Korisni savjeti kako popraviti vid i poboljšati zdravlje očiju

Ulaskom u četrdesete, mnogi ljudi počinju primjećivati prve znakove pogoršanja vida. No rijetko tko poduzima ikakve mjere na samom početku. Za naočalama se uglavnom poseže tek kada postane potpuno nemoguće pročitati novinski članak, etiketu na proizvodu ili cijenu u trgovini. Ponekad se zapravo čini da ne brinemo dovoljno o zdravlju svojih očiju. Na neki način smo pomireni s činjenicom da starenje i slabiji vid idu jedno s drugim.

Ne postoje magične kapi, kapsule i ideje kako popraviti vid preko noći, no postoje načini kako se pobrinuti da imate zdrave oči i bistar pogled što duže. Vrlo često je sudbina vaših očiju upravo u vašim rukama, a u nastavku pročitajte kako popraviti vid i očuvati zdravlje očiju promjenom načina života.

muškarac se pita kako popraviti vid
Ne postoje magične kapi, kapsule i ideje kako popraviti vid preko noći.

Kako popraviti vid mijenjajući svakodnevne navike?

Ne kaže se bez razloga da je prevencija pola zdravlja. Ili pak da je bolje spriječiti nego liječiti. Naravno, nemoguće je imati kontrolu baš nad svime. No ipak je dobar osjećaj znati da ste napravili koliko god je bilo u vašoj moći da prevenirate neku situaciju, bolest, stanje... 

Pružajući svojim očima adekvatnu njegu, bit ćete nagrađeni bistrim i oštrim vidom, a možda čak i potpuno promjene oštrine vida. Uvođenjem zdravih životnih navika poboljšat ćete zdravlje cjelokupnog organizma, a samim time i očiju. Svi smo mi „robovi“ određenih navika, a na nama je hoće li te navike biti dobre ili loše. Grickanje čipsa ponekad zamijenite grickanjem mrkve, a gledanje serije jednosatnom šetnjom u prirodi. Sitne, ali bitne promjene koje uvedete u svoju svakodnevicu mogu donijeti brojne pozitivne rezultate za vaš organizam


Kvalitetnom prehranom do zdravih očiju

Sto puta smo čuli i izreku da smo ono što jedemo i da je ljudsko gorivo hrana. Hranite li se nezdravo i ne marite o unosu kvalitetnih nutrijenata, patit će vaše tijelo, ali i vaše oči. Ako se pitate kako popraviti vid, odgovor se krije upravo u vašem tanjuru. Premda se degenerativne očne promjene ne mogu u potpunosti izbjeći, pravilnom prehranom ih možete usporiti. Važno je da vam prehrana obiluje vitaminima, cinkom, luteinom, zeaksantinom te omega-3 masnim kiselinama. Kombinacijom svih ovih tvari vaše će oči dobiti „terapiju“ koju zaslužuju.

Vitamini za oči

Vitamin A: Kada govorimo o vitaminima za oči, na prvom se mjestu zasigurno mora naći vitamin A. Još od djetinjstva slušamo kako trebamo jesti puno mrkve za bolji vid. Upravo mrkva sadrži izobilje vitamina A. Uz mrkvu tu su još i batat i špinat kao dvije iznimno nutritivno i vitaminski bogate namirnice. Također, imajte na umu da povećate li unos cinka u organizam, apsorpcija vitamina A bit će još bolja.

Vitamin C: Iznimno snažan antioksidans koji prevenira degenerativne promjene, smanjuje rizik od pojave očne mrene te snižava očni tlak. Namirnice bogate vitaminom C su špinat, sve vrste agruma te šumsko voće. S obzirom na to da ljudsko tijelo nema mogućnost pohranjivanja vitamina C, važno ga je svakodnevno unositi u dovoljnim količinama.

Vitamin E: U svoj jelovnik uvrstite cjelovite žitarice, orašaste plodove, špinat i sjemenke koje obiluju vitaminom E te imaju blagotvoran učinak na zdravlje očiju.

par sprema salatu za bolji vid
Ako se pitate kako popraviti vid, odgovor se krije upravo u vašem tanjuru.

Kako popraviti vid i spriječiti bolesti oka uz karotenoide iz voća i povrća?

Karotenoidi su crveni, narančasti i žuti pigmenti nastali sintezom biljaka, a nalaze se u brojnom voću i povrću. Provođenjem raznih istraživanja, zaključeno je kako dva karotenoida – lutein i zeaksantin imaju bitan utjecaj na zdravlje očiju. Osim za bolji vid, korisni su i u održavanju zdravlja retine. Retina je vrlo bitna za dobar vid. U njoj se nalaze fotoreceptori čija je uloga pretvaranje svjetlosnih signala u električne koji putuju preko živčanih stanica vidnog puta do mozga. 

Karotenoida najviše ima u lisnatom povrću, jajima, brokuli i tikvicama stoga se potrudite barem jednu od ovih namirnica konzumirati svakodnevno.


Zaštite oči omega-3 masnim kiselinama

Ako se na vašem jelovniku nalaze tuna ili losos barem dva dana u tjednu, smanjit ćete rizik od senilne makularne degeneracije. Naime, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi imaju pozitivan učinak na zdravlje, ali i oštrinu vida. Omega-3 masne kiseline imaju utjecaj i na pravilno funkcioniranje krvnih žila u retini te smanjuju upale. Također, svi oni koji pate od bolesti suhog oka, trebaju povećati količinu unosa omega-3 masnih kiselina.


NUTROF TOTAL: Kako popraviti vid uz pomoć dodataka prehrani? 

Užurban i stresan način života često nam onemogućava da se kvalitetno hranimo i zdravo živimo. Barem su to izlike koje volimo koristiti. Činjenica je da uz dobru organizaciju svatko može pronaći vremena za sebe i posvetiti se vlastitom zdravlju. No, onda kada kroz namirnice niste u mogućnosti unijeti sve potrebne nutrijente, dobra opcija su dodaci prehrani.

Oči su dio tijela koji zahtijeva posebnu pažnju i njegu jer bez njihove funkcije život je teško zamisliv, zar ne? Zato svojim očima trebate pružiti dodatnu potporu posebnim dodacima prehrani namijenjenim upravo zdravlju očiju.

Nutrof Total kapsule za oči razvijene su da očima osiguraju adekvatan unos hranjivih i korisnih tvari. Svi esencijalni sastojci potrebni za oštar vid smješteni su u jednoj kapsuli. To su prije svega vitamini, lutein i zeaksantin, omega-3 masne kiseline, minerali i resveratrol.

Nutrof Total za bolji vid
Nutrof Total kapsule za oči očima osiguraju adekvatan unos hranjivih i korisnih tvari.

Kako redovita tjelovježba može doprinijeti zdravlju očiju?

Svjesni smo da je redovita tjelovježba od ključne važnosti za zdravlje te opću dobrobit organizma. No jeste li znali da je korisna i za zdravlje očiju?

Brojna istraživanja pokazala su da tjelesna aktivnost ima bitnu ulogu u prevenciji očnih bolesti kao što su glaukom, senilna makularna degeneracija i katarakta. Vježbanjem se također smanjuje i rizik od razvoja određenih bolesti kao što je primjerice dijabetes tipa 2. Zato je tjelovježba puno više od nabildanih ramena, ravnog trbuha i čvrstih nogu. Odaberite vrstu aktivnosti koju volite i koja vas čini sretnim. Trčite, plešite, šetajte... Jedino što je uistinu bitno je da se pokrenete što prije.


Vježbe za oči: Trebaju li i očni mišići trening?

U posljednje vrijeme, internet je preplavljen savjetima kako popraviti vid uz pomoć vježbi za oči. „Uklonite dioptriju vježbanjem, vježbe za bolji vid u roku tjedan dana...“ samo su neki od naslova članaka i video uradaka koji obećavaju poboljšan vid, pa čak i život bez naočala i kontaktnih leća. Nažalost, nijedna metoda nije učinkovita kako se predstavlja. Barem ne u slučaju kada patite od kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma jer su u tim stanjima očne jabučice nepravilnog oblika. Vježbe za oči koje su namijenjene jačanju očnih mišića ne mogu promijeniti oblik očne jabučice. Na pitanje ''kako popraviti vid'', jedini je odgovor – posjetiti oftalmologa i promijeniti životne navike.

No ipak postoje određene vježbe za oči koje preporučuju oftalmolozi i koje zaista mogu pomoći za određena stanja kao što su strabizam, ambliopija....

Osim toga, postoje i vježbe za bolji vid koje pomažu umornim očima radi pretjeranog korištenje elektroničkih uređaja. Ove vježbe neće uistinu poboljšati vaš vid, ali će spriječiti zamućenja nastala dugotrajnim gledanjem u ekran. Dakle, vježbe za oči nisu štetne i možete ih izvoditi bez straha. No nemojte radi njih prestati koristiti naočale ili leće jer vam te vježbe definitivno neće ukloniti dioptriju.

Za bolji vid i zdrave oči neophodni su odmor i kvalitetan san

Unatoč svim vježbama i zdravoj prehrani, oči neće moći biti zdrave ni normalno funkcionirati bez dovoljno sna. Zato je od ključne važnosti pružiti im kvalitetan odmor.

Preporučuje se od sedam do osam sati sna svake noći kako bi se oči mogle regenerirati. Ako vaš posao zahtijeva rad na računalu, vjerojatno ćete početi osjećati umor i težinu u očima nakon nekoliko sati. U tom slučaju savjetujemo da svakih 20 minuta napravite kratku pauzu i dvadesetak sekundi gledate u neki objekt u daljini. Na ovaj način opustit ćete mišiće u oku i potaknuti treptanje što je prijeko potrebno za normalnu funkciju očiju.

Ne forsirajte svoje oči. Čuvajte ih, njegujte i pazite jer sve ono što radite u mladosti odrazit će se na vaše zdravlje u starosti.

Kako popraviti vid, olakšati simptome raznih očnih bolesti te očuvati zdravlje očiju možete pronaći u našoj rubrici „Savjeti za zdrave oči.

djevojka spava za bolji vid
Oči ne mogu biti zdrave ni normalno funkcionirati bez dovoljno sna.

Povratak na vrh