Lutein i zeaksantin: Hrana za zdrave oči
02. 09. 2021

Lutein i zeaksantin: izuzetne hranljive tvari u borbi protiv degenerativnih bolesti očiju

Ne trebamo naglašavati koliko je zdrava prehrana važna za zdravlje cijelog tijela, pa tako i za oči. Uspijete li pojesti pet preporučenih porcija voća i povrća na dan? Ako u obroke svjesno uključujete voće i povrće, sigurni smo da konzumirate lutein i zeaksantin.

Pobliže ćemo objasniti-lutein i zeaksantin su pigmenti karotenoidi koji su prisutni u brojnom bilju i vrlo su važni za zdravlje očiju. Povezani su sa smanjenim rizikom od nastanka senilne degeneracije makule – degenerativne očne bolesti koja je glavni uzrok gubitka vida kod osoba starijih od 50 godina. U kojoj se hrani nalaze i konzumirate li dovoljnu količinu? Nastavite čitati kako biste saznali pojedinosti.

lutein i zeaksantin u prehrani
Lutein i zeaksantin: namirnice koje sadrže najviše ovih pigmenata.

Što su karotenoidi i kako utječu na zdravlje naših očiju?

Lipofilni pigmenti koji su zaslužni za nastanak mnogih boja koje možemo vidjeti rezultat su specifične apsorpcije svjetla. To uključuje boje koje se nalaze u prirodi, odnosno u biljkama, algama i fotosintetskim bakterijama. Možemo ih grupirati u nekoliko kategorija. Najpoznatiji su karoteni koji se kasnije u ljudskom organizmu pretvaraju u vitamin A. Sljedeća kategorija su oni karotenoidi koji se ne mogu pretvoriti u vitamin A. Lutein i zeaksantin koji su naša današnja tema pripadaju ovoj drugoj skupini, poznatijoj kao ksantofili. Ono što ksantofile razlikuje od ostalih karotenoida je njihov karakterističan sastav. Oni sadrže oksigenirane supstituente, odnosno posebna biokemijska svojstva.

Poznato je više od 700 karotenoida, a od toga se samo 50 može apsorbirati unutar ljudskog tijela. 

Još jedna od mnogobrojnih vrlina koja krasi ove karotenoide je njihovo snažno antioksidativno djelovanje. Oni sprječavaju oksidiranje molekula te nastanak slobodnih radikala koji uništavaju stanice.

O luteinu i zeaksantinu i njihovoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju

Lutein i zeaksantin se nalaze u brojnim biljkama i daju im žutu boju. Velika koncentracija je u slatkom kukuruzu, zelenom lisnatom povrću (npr. špinatu i kelju). U crijevima se apsorbiraju iz tih namirnica i prelaze u krvotok. Zatim se nakupljaju u mrežnici – sloju na zadnjem dijelu oka koji je osjetljiv na svjetlost. Nalaze se posebno na malom dijelu mrežnice koji je odgovoran za centralni vid, odnosno u makuli, tj. žutoj pjegi (koja je žute boje upravo zbog ova dva pigmenta).

žuta pjega u oku
Lutein i zeaksantin djeluju u mrežnici kao prirodna zaštita žute pjege od sunčeve svjetlosti.

Lutein i zeaksantin služe kao prirodna zaštita makule od sunčeve svjetlosti jer njihov pigment filtrira plavu svjetlost, slično kao sunčane naočale. Osim toga, štite i od oksidansa koji su odgovorni za proces starenja jer uzrokuju propadanje stanica i mogu uzrokovati nastanak makularne degeneracije. 

Postoji i treća vrsta karotenoida, a naziva se mezo-zeaksantin. Razlikuje se od prethodnika jer ga ne možemo direktno unijeti u organizam iz hrane. Naime,  njegova proizvodnja u tijelu nastaje iz luteina. Dakle, uzmemo li u obzir da se lutein u organizam unosi zdravom prehranom, dolazimo do zaključka da ono što jedemo ima bitnu ulogu za zdravlje naših očiju.

O makularnoj degeneraciji i sivoj mreni

Makula ili žuta pjega je središnji dio retine ili mrežnice koja nam omogućuje centralni vid, čitanje i razlikovanje finih detalja. Degeneracija makule je bolest koja se obično javlja kod starijih osoba, obično iznad 50 godina, a rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja tako da se oteža i onemogućava čitanje i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućava ostale svakodnevne aktivnosti. Faktori rizika, osim dobi, su obiteljska anamneza, pušenje te povišen krvni tlak i masnoće.

Simptomi su:

 • pojava slabljenja centralnog vida, 
 • otežano čitanje, 
 • nastanak centralno smještene sjene ili gubitka dijela slike u centru, 
 • iskrivljene linije (npr. prilikom rješavanja križaljke u novinama), 
 • problem razlikovanja boja i sporog oporavka vida pri prelasku iz svijetle prostorije u tamnu.
Degeneracija makule onemogućava čitanje i prepoznavanje lica kod starijeg muškarca
Degeneracija makule onemogućava čitanje i prepoznavanje lica.

Kada je oko zdravo, to onda izgleda ovako: svjetlo najprije ulazi u oko, prolazi kroz rožnicu, a zatim zjenicu. Svjetlo na koje se naša leća fokusirala prenosi se do retine. Posebne stanice u retini koje se nazivaju štapići i čunjići, pretvaraju energiju svjetla u živčane impulse koje vidni živac prenosi mozgu.

Svakako valja napomenuti kako sposobnost rožnice i leće da omoguće prijenos svjetlosti te pruže zaštitu našim očima može rezultirati i ostalim negativnim promjenama unutar oka, osobito na leći. Naime, struktura leće se sastoji od mnoštvo proteina koji nakon oksidacije mogu postati zamućeni. Gubitak te bistrine i jasnoće vida te zamućenje leće poznati su kao katarakta ili siva mrena.

Možemo reći kako ova bolest ima specifične gradacije koje variraju od sasvim sitnog do potpunog zamućenja. Iako je katarakta karakteristična za stariju životnu dob, ponekad se može pojaviti i kod mlađe populacije. Uzroci nastanka ovog stanja u pravilu su povezana s genetskim predispozicijama, dobi, traumom oka, dijabetesom, kao i predugom izlaganju UV zrakama.

Prevencija i zdrav način života

Iako nijedna od ovih bolesti nije ugodna, ipak sami možete učiniti nekoliko promjena životnog stila kako biste smanjili rizik od njihovog nastanka.

Ako ste pušač, prestanite pušiti. Na suncu uvijek nosite sunčane naočale. Pazite na zdravu tjelesnu masu. Posebnu pažnju posvetite hrani i namirnicama koje konzumirate. 

Neka se na vašem jelovniku pronađe što više namirnica koje sadrže lutein i zeaksantin, odnosno što više voća i povrća.

Promjena životnog stila za smanjenje rizika od nastanka očnih bolesti
Promjena životnog stila može smanjiti rizik od nastanka očnih bolesti.

Lutein i zeaksantin štite mrežnicu oka

Provedena su brojna istraživanja koja dokazuju pozitivan učinak luteina i zeaksantina na zdravlje očiju, posebice mrežnice. Prilikom jednog eksperimenta, sudjelovalo je četrdesetak zdravih ispitanika koji su konzumirali suplemente luteina i zeaksantina na dnevnoj bazi u periodu od šest mjeseci. 

Nakon višemjesečne primjene znanstvenici su utvrdili da lutein i zeaksantin u očima filtriraju visokoenergetske valne duljine vidljivog svjetla. Osim toga, dokazano je kako djeluju kao antioksidansi te samim time štite mrežnicu od potencijalnih oštećenja izazvanih svjetlom.

U još jednom istraživanju koje je proveo dr. Hammond objavljeno je kako adekvatan unos luteina i zeaksantina u djetinjstvu znatno pomaže u razvoju zdravog i normalnog vida kod djece u budućnosti. 

Osim toga, ovaj dvojac povećava vidno polje, skraćuje vrijeme oporavka od fotostresa, te smanjuje nelagode uzrokovane bljeskanjem i umjetnom rasvjetom.

Zeaksantin i lutein u hrani – što jesti?

Ljudsko tijelo ne može proizvesti lutein i zeaksantin, zato ga morate unijeti prehranom. Većina luteina i zeaksantina se nalazi u lisnatom povrću kao što su špinat i kelj, ali i u brokuli, slatkom kukuruzu i grašku. 

Jaja su također odličan izvor jer sadrže masnoće koje tijelu pomažu apsorbirati hranjive tvari. Najviše ćete napraviti za svoje oči ako na dan unesete više od 10 mg luteina i 2 mg zeaksantina.

izvor luteina in zeaksantina u prehrani
Gdje je najviše luteina i zeaksantina?

Šest koraka do više luteina i zeaksantina u prehrani

Ovih šest koraka vam može pomoći u podizanju razine luteina i zeaksantina te održavanju zdravlja očiju:

 1. Jedite puno svježeg povrća, posebno lisnatog. Dnevno probajte pojesti 5 porcija voća i povrća.
 2. Jaja, posebno žutanjak, odličan su izvor luteina i zeaksantina. Probajte pojesti 3–4 jaja tjedno.
 3. Ne zaboravite da povrće ne smijete previše toplinski obrađivati jer to uništava hranjive tvari. Povrće kuhajte na pari.
 4. Sirovo povrće je odličan izvor luteina i zeaksantina. Ne zaboravite da se ovi pigmenti tope u mastima pa prelijte svježe povrće biljnim uljem.
 5. Povrće čuvajte u zatvorenim posudama u hladnjaku jer se pigmenti razgrađuju tijekom izlaganja svjetlosti.
 6. Većina ljudi ne uspijeva pojesti dovoljnu količinu povrća i voća te se odlučuju za dodatke prehrani.
muž i žena prave salat koji ima lutein i zeaksantin
Konzumirajte što više voća i povrća.

Neka vam dodatak prehrani priskoči u pomoć

Kao što smo prethodno istaknuli, ljudski organizam ne može sam proizvesti karotenoide zbog čega je potrebno fokusirati se na suplementaciju luteinom i zeaksantinom. 

Ova dva ksantofila dokazano filtriraju plavo svjetlo te imaju snažna antioksidativna svojstva, stoga su nam prijeko potrebna. Možemo reći da su pozicionirani na točno određenim mjestima kako bi očima pružili zaštitu od svih vrsta svjetlosnih oštećenja.

Činjenica je da rijetko konzumiramo dovoljno luteina i zeaksantina u preporučenoj dnevnoj dozi. Na prosječnom jelovniku se nađe samo 3 mg luteina i zeaksantina na dan.

Ako ni vama ne uspijeva konzumirati dovoljno voća i povrća, razmislite o tome da počnete uzimati dodatke prehrani te tako izbjegnete razvoj makularne degeneracije.

Jedinstvena formula dodatka prehrani Nutrof Total sadrži sve hranjive sastojke za koje je dokazano da utječu na zdravlje očiju, i to u odgovarajućim količinama. Sastav proizvoda Nutrof Total neprestano se poboljšava jer slijedi najnovije smjernice znanosti o prehrani oka i osigurava da uvijek koristite najsuvremenije hranjive sastojke za oči, temeljene na istraživanjima. Sastojci, uključujući riblje ulje najvišeg razreda kvalitete Quality Silver Class i lutein LUTE IN (molekula koja je najsličnija onoj u prirodi), prvoklasne su kvalitete, jer samo takvi mogu donijeti željene koristi.

Dodatak prehrani Nutrof Total s luteinom in zeaksantinom
Jedinstvena formula dodatka prehrani Nutrof Total sadrži sve hranjive sastojke za zdravlje očiju.

Dodaci prehrani koji sadrže lutein i zeaksantin, u kombinaciji sa zdravim načinom života i uravnoteženom prehranom mogu pomoći održati vid ljudima koji imaju senilnu makularnu degeneraciju ili čak spriječiti nastanak te bolesti. Brinite za svoje oči na vrijeme.

Ako vas zanimaju dodatne informacije u vezi zdravlja očiju, pogledajte našu zbirku članaka.

Povratak na vrh