Građa oka – više o tom čudu prirode

Oči usporedbi s fotoaparatom

Struktura oka i njegova sličnost s fotoaparatom

žena koristi fotoaparat
Jeste li primijetili da fotografije ponekad nisu ono što ste zamislili i da se nekako razlikuju od stvarnosti koju vidimo? Zašto se to događa? Struktura oka i struktura fotoaparata u osnovi su vrlo slične i također imaju podosta mehaničkih sličnosti. No, s druge strane ta dva „uređaja“ se isto tako međusobno u mnogočemu razlikuju. Pogledajmo kako je struktura oka nadahnula izumitelje fotoaparata.
Građa oka
Za početak, razmotrimo malo bliže strukturu oka kako bismo bolje razumjeli njegovu sličnost s fotoaparatom. Oko je organ s izuzetno složenom anatomijom.
Vanjski dio oka čine vjeđe i suzne žlijezde. Prednji dio oka, tzv. prednji segment sastoji se od:
 • rožnice; prozirni prednji dio oka koji prekriva šarenicu, zjenicu i prednju komoru;
 • bjeloočnice: vidljivi bijeli dio očne jabučice;
 • prednje komore: prostor između rožnice i šarenice;
 • šarenice: prsten mišićnog tkiva između rožnice i leće koji sadrži pigmentne stanice koje daju očima boju;
 • zjenice: otvor u središtu šarenice oka koji sužavanjem i širenjem omogućuje ulazak prave količine svjetlosti u mrežnicu;
 • leće: prozirna bikonveksna struktura oka čija je funkcija lomiti svjetlost koja pada na oko i fokusirati je na mrežnici ili drugoj strukturi koja upija svjetlost.
  U unutarnjem dijelu oka, tzv. stražnjem segmentu nalaze se:
 • prednja hijaloidna membrana;
 • staklasto tijelo: staklasta, prozirna supstanca u oku iza leće;
 • mrežnica: tkivo koje leži na stražnjoj stijenci oka; odgovorna je za stvaranje slike koju vidimo;
 • žilnica: tkivo prekriveno krvnim žilama;
 • vidni živac: sastoji se od živčanih vlakana koja potječu od receptora u mrežnici i vode prema vidnom centru.
građa oka
Šarenica je organska blenda

Oko i fotoaparat imaju jednu važnu sličnost, a to je da kontroliraju koliko svjetlosti prodire kroz leću. U oku je za to odgovorna šarenica, prsten mišićnog tkiva koji daje boju očima. Ona sužava zjenicu i na taj način ograničava prolazak prejake svjetlosti ili proširuje zjenicu ako je svjetlosti premalo. Otvor blende ima sličnu funkciju za fotoaparat.

Leća u oku je mekša

Važna razlika između rada fotoaparata i oka je u radu leće. Leća u fotoaparatu je kruta pa se slika izoštri približavanjem ili udaljavanjem leće od senzora. Leća u oku radi drugačije. Ona je mekana i fleksibilna pa tako izoštrava vid time što mijenja oblik. Upravo iz tog razloga je oko mnogo napredniji „uređaj“ u usporedbi s fotoaparatom, jer pruža oštrinu sa samo jednom lećom, dok fotoaparati najčešće koriste cijeli sustav s više leća koji slici daje oštrinu.

Subjektivna ili objektivna slika?

Kad pritisnete tipku okidača na fotoaparatu, snima se slika koja označava jedinstveni trenutak u vremenu pa zato kažemo da je slika objektivna. Oko radi malo drugačije, jer je u stanju stvoriti preciznu i oštru sliku samo u središtu našeg pogleda, ali vi to ne primjećujete jer se oči neprestano miču. Upravo je zbog ovih mikropokreta oka slika koju stvara oko zapravo jedan složen sustav slika – ustvari je to čitav niz slika koje vam daju osjećaj pune boje i svojevrsne trodimenzionalne karte našeg vidnog polja. Svako oko ima i slijepu mrlju koja je dio vidnog polja koje oko ne može vidjeti. Međutim, ovu slijepu mrlju naš mozak uspješno „kompenzira“ ispunjavajući je podacima iz drugih kutova gledanja.

Oči imaju izvanredan domet

Što se tiče dometa vida, ljudsko oko ima ogromnu prednost u odnosu na fotoaparat, jer je u mogućnosti vidjeti okolinu kako u najsvjetlijem dijelu sunčanog dana, tako i noću te mu ne treba puno vremena da se u potpunosti prilagodi uvjetima svjetla i tame.
Fotoaparat može, naravno, isto tako snimiti prekrasnu sliku sunčanog dana ili noći. Međutim, samo jedan fotoaparat ili objektiv ne može učiniti oboje. Dobar primjer prednosti oka je kada pogledate lice nekoga tko stoji ispred prozora kroz koji jaka svjetlost pada u sobu. Oko će moći vidjeti lice osobe, dok će fotoaparat biti u stanju zabilježiti samo konture lica.

I fotoaparatu i očima potreban je redoviti servis

Kad se fotoaparat pokvari, možete ga jednostavno zamijeniti ili dati na popravak stručnoj osobi. To, naravno, ne možete učiniti s očima koje vam moraju služiti cijeli život, a zamjena za „noviji model“ nije moguća. Stoga je potrebno dobro brinuti o očima. Ojačajte svoje oči zdravom prehranom i omogućite im redoviti odmor od ekrana. Važan dio ove brige također su redoviti pregledi oka kod očnog liječnika koji će provjeriti funkcionira li oko još uvijek kako treba, a istovremeno će prepoznati znakove mogućih bolesti ili slabljenja vida.

pregled očiju kot očnog liječnika
Povratak na vrh