Ječmenac na oku – Spriječite njegovu pojavu!
23. 04. 2021

Ukrotite ječmenac na oku i spriječite njegovu pojavu

Na oku ili točnije na rubu vjeđe odjednom osjetili ste bolnu crvenu kvrgu. Nastaje točno između trepavica, a na vrhu je žuta kapica, slična prištiću. Vjeđa nateče i postaje crvena ...

Da, ječmenac na oku može biti prilično bolan i uzrokovati oticanje i crvenilo, ali postoji nekoliko načina da ga se riješite ili spriječite njegovu pojavu. U nastavku pročitajte kako ga možete liječiti sami.

ječmenac na oku
Ječmenac na oku izgleda poput bolne, gnojne kvrge ili prištića.

Što je ječmenac?

Ječmenac dolazi od latinske riječi hordeolum što znači zrno. Označava akutnu gnojnu upalu jedne od žlijezda lojnica uz trepavicu, na rubu vjeđe ili jedne Meibomove žlijezde u tarzusu. 

Kako izgleda ječmenac na oku?

Ječmenac na oku ili točnije ječmenac na vjeđi malo je crveno ispupčenje na rubu oka koje se obično javlja preko noći zbog bakterijske infekcije u folikulu trepavica ili u lojnoj žlijezdi. Izgleda poput prištića punog gnoja. Obično je bolno, čini vjeđu oteklom i često se javlja crvenilo. Može se pojaviti i na gornjim i na donjim vjeđama.

Poznate su dvije vrste ječmenca 

 • Unutarnji ječmenac na oku: nalazi se s unutarnje strane vjeđe, koji nalikuje prištiću sa žutom točkom na vrhu i vidljiv je samo ako je vjeđa okrenuta;
 • Klasični vanjski ječmenac na oku: puno je češći od unutarnjeg, možete ga primijetiti na vanjskoj strani vjeđe, obično na rubu uz trepavice; karakterizira ga i žuti prištić na vrhu kvrge.


Srećom, ječmenac na oku obično ne uzrokuje ozbiljnih problema i često sam nestaje u roku od najviše dva tjedna.

Ječmenac na oku s unutarnje strane vjeđe
Ječmenac s unutarnje strane vjeđe još više je neugodan.

Što uzrokuje ječmenac na oku?

Ječmenac uzrokuju stafilokokne bakterije i može se pojaviti u podnožju trepavice (vanjski hordeolum) ili unutar jedne od malih lojnih žlijezda unutar vjeđe (unutarnji hordeolum). Ova se bakterija nalazi u nosu i lako se prenosi na oko kada trljate nos, a potom oko.

Bakterije mogu uzrokovati upalu ili infekciju folikula trepavica, lojnih žlijezda koje luče lipide kroz kanale u trepavice. Kad se kanal začepi, sekret ne može istjecati i vraća se natrag u žlijezde. Žlijezda postaje natečena i upaljena, uzrokujući pojavu ječmenca.

Budući da je ječmenac vidljiv bez puno naprezanja, obično nema problema s dijagnozom. 

Ovo su glavni znakovi ječmenca: 

 • bolna kvrga, obično s gnojnim vrhom,
 • crvenilo,
 • natečena vjeđa,
 • lučenje gnoja i slijepljene trepavice ujutro,
 • nadražene oči,
 • osjetljivost na svjetlost,
 • osjećaj stranog tijela u očima.


Osjetljiva kvrga na vjeđi obično se javlja zbog bakterijske stafilokokne infekcije folikula trepavica. Folikuli trepavica ili lojne žlijezde mogu se začepiti zbog mrtvih stanica kože ili drugih nečistoća, koje također mogu zarobiti bakterije i izazvati infekciju. To se očituje u natečenoj i bolnoj kvrgi s gnojnim vrhom. Dakle, to je drugačiji razvoj bolesti od još jedne gadne kvrge na vjeđi, koja se naziva halacion na oku ‒ više o tome možete pročitati u članku.


Zašto se stvara ječmenac na oku?

Postoji nekoliko uzroka ječmenca, ali oni uključuju i stanja bolesti i čimbenike rizika.

Najčešće bolesti koje mogu izazvati očni ječmenac kao komplikaciju su:

Upala vjeđa ili blefaritis: bolest obično zahvaća rubove vjeđa ‒ isto mjesto na kojem se pojavljuje i ječmenac. Ječmenac je komplikacija upale vjeđa, jer se lojne žlijezde ili folikuli trepavica mogu začepiti zbog upaljenog tkiva ili iscjetka uzrokovanih ovom bolešću.

Seboroični dermatitis: bolest uzrokuje ljuskanje i crvenilo kože i obično zahvaća vlasište, obrve, lice, pa čak i vjeđe. Zbog iscjetka i natečenih vjeđa, ječmenac se na oku može pojaviti kao komplikacija.

Rozaceja je kožna bolest, koja također utječe na oči i manifestira se kao crvenilo, nadražene i pekuće oči, natečene vjeđe i često ječmenac. Studija je otkrila da ima čak 85 % oboljelih od ove kožne bolesti disfunkciju Meibomovih žlijezda koje se nalaze na rubovima vjeđa i izlučuju lipide u suzni film. Ječmenac se javlja kada se ove žlijezde začepe i bakterije ostaju zarobljene u njima.

Dijabetes: Dijabetičari su skloni mnogim vrstama bakterijskih infekcija, uključujući i infekciju oka.


Čimbenici rizika koji mogu uzrokovati ječmenac na oku

Nedostatak higijene: Loše navike, poput dodirivanja očiju prljavim rukama, može prenijeti bakterije na vjeđe i prouzročiti ječmenac.

Kontaktne leće: Kada kontaktne leće stavljate nečistim rukama, riskirate da vam u oči uđu bakterije zbog kojih može nastati ječmenac.

Uporaba kontaminirane šminke ili šminke kojoj je istekalo rok: trepavice su često dom raznim bakterijama. Kad ih dodirnete četkicom za maskaru, bakterije se prenose na nju. Zatim zaraženu četkicu spremite u posudu i tamo prenesite bakterije i zarazite cjelokupan sadržaj. Svaki put kada koristite maskaru, znatno povećavate mogućnosti za pojavu ječmenca.

Ječmenac se također može javiti ako šminku za oči dijelite s drugima ili ako je navečer ne uklonite u potpunosti.

Ječmenac na oku ‒ uzroci
Ječmenac također može nastati uporabom šminke kojoj je istekao rok ili površnim uklanjanjem šminke.

Ječmenac – liječenje – kako si možete pomoći?

Zbog ječmenca na vjeđi obično ne trebate posjetiti liječnika. Obično nestane sam od sebe u roku od jednog do dva tjedna. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete sami učiniti kako biste ubrzali oporavak.

Čistoća je bitna za ječmenac: redovito perite ruke, lice i područje oko očiju. Ne dirajte i ne šminkajte oči tijekom oporavka. Možete nositi kontaktne leće, ali budite posebno oprezni s higijenom.

Što je još važnije, ječmenac nikada nemojte stiskati, već pustite da sam pukne. Za ublažavanje simptoma preporučuju se sljedeći postupci.

Vrlo topli oblozi: zagrijte oči toplim oblozima najmanje tri puta dnevno po 15 minuta. Toplina smanjuje upalu i oticanje, pa kvrga pukne i gnoj može iscuriti. Možete koristiti i zaštitne naočale ili krpice koje nekoliko puta namočite u vrlo toplu vodu i stavite na zahvaćeno oko. Ječmenac će se početi smanjivati nakon nekoliko dana takvog tretmana.

Čišćenje vjeđa posebnim krpicama: redovitim čišćenjem očnih izlučevina krpicama Blephaclean za posebno nježnu i temeljitu njegu vjeđa, uklonit ćete bakterije i sve ostatke šminke. Krpice su također sterilne, što je posebno važno kad pukne ječmenac na oku ‒ s njima ćete moći dobro i sigurno očistiti sekret. 

Ako se ječmenac na oku ne probije ili se čak poveća nakon nekoliko tjedana ove vrste liječenja, savjetujemo vam da posjetite liječnika. Najvjerojatnije će vam prepisati antibiotske kapi ili mast. Također se posavjetujte s liječnikom ako ječmenac počne krvariti i ako se bol pogoršava.


Ječmenac kod djece: što učiniti?

Djeca su sklonija ječmencu nego odrasli. Dijabetičari i oni s kožnim problemima poput rozaceje i seboroičnog dermatitisa posebno su izloženi riziku.

Da bismo ublažili stanje, preporučujemo sljedeće:

 • stavljajte tople obloge na oči djeteta po 15 minuta nekoliko puta dnevno,
 • recite mu da ne stiska ili trlja ječmenac,
 • naglasite važnost čestog pranja ruku,
 • u težim slučajevima obratite se liječniku.

često pranje ruku kod ječmenca
Kod ječmenca važno je često pranje ruku.

Može li se spriječiti stvaranje ječmenca?

Ako vam se ječmenac na vjeđama slučajno ponavlja, morat ćete malo promijeniti način života.

 • Opuštanje: Ječmenac na oku često se pojavljuje zbog stresa, jer u takvom stanju tijelo luči određene kemikalije i hormone koji mogu igrati važnu ulogu u njegovom nastanku. Pronađite načine za opuštanje kako biste smanjili negativne učinke stresa. Možete vježbati jogu, isprobati različite tehnike disanja ili prošetati prirodom.
 • Redovita higijena lica: Uzmite si vremena i dobro očistite lice te nježno operite vjeđe kako biste uklonili nečistoće.
 • Redovito uklanjanje šminke: Ostaci šminke često su uzrok začepljenja lojnih žlijezda ili folikula trepavica, što može dovesti do stvaranja ječmenca. Zato nikada nemojte zaspati sa šminkom na očima.
 • Čišćenje rubova vjeđa: Pamučnom krpicom očistite područje između trepavica i unutarnje strane vjeđe i pripazite da njome ne dodirnete oči.
 • Topli oblozi: Prije spavanja stavite na oči topli oblog ili krpicu namočenu u toplu vodu na 5 do 10 minuta. To će ukloniti sebum koji može začepiti pore i uzrokovati stvaranje ječmenca, a možete koristiti i zaštitne naočale.

 • Redovita higijena vjeđa namjenskim krpicama: Ako ste skloni upalama vjeđa, posebno zbog bakterija ili grinja demodeks, presudno je u svakodnevni ritual uključiti higijenu vjeđa posebnim krpicama, koje također mogu spriječiti pojavu ječmenca na oku. Preporučujemo krpice Blephaclean jer su potpuno bez konzervansa. Ne sadrže parabene i mirise i nisu masne, pa očišćeno područje vjeđa nakon upotrebe nije potrebno ispirati vodom.

Ječmenac na oku – prva pomoć
Krpice Blephaclean za čišćenje vjeđa izvrsna su pomoć kad vas muči ječmenac na oku.

U članku smo opisali mnoge provjerene načine liječenja ječmenca. Međutim, prije 60 godina pokušali su se riješiti ječmenca na puno zanimljiviji način. Bilo je poznato da su neke seoske žene znale izliječiti ječmenac na oku. Koga je mučio ječmenac, posjetila ga je žena s tim sposobnostima koja je riječima i gestama izvela poseban ritual. Mnogi ljudi kažu da se na taj način uspješno riješio ječmenac na oku. 

Ne možemo jamčiti učinkovitost ove metode, ali možemo jamčiti kvalitetu naših proizvoda i vjerodostojne savjete u našoj zbirci savjeta o zdravlju očiju. Pozivamo vas da više članaka pročitate na našem blogu.


Povratak na vrh