Operacija oka – kako se pripremiti?

Dobra priprema površine oka značajno doprinosi dobrom ishodu operacije oka

Morate na operaciju sive mrene ili na lasersko skidanje dioptrije? Sigurno ste puno razmišljali o oporavku i ograničenjima nakon same operacije. Ne zaboravite kako biste vi i vaš kirurg jednako toliko pažnje trebali posvetiti dobroj pripremi površine oka. Na taj ćete način izbjeći moguće komplikacije i ubrzati oporavak. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti na operaciju oka. 

priprema površine oka kod operacije oka
Često je za dobar ishod bilo koje operacije očiju ključna prethodna priprema površine oka.

Zašto je priprema površine oka tako važna?

Većina ljudi, koji se pripremaju na lasersko skidanje dioptrije ili operaciju katarakte, misli da će nakon zahvata vidjeti odlično. S obzirom na to da su tehnike operacija i sami instrumenti uvelike napredovali, u većini slučajeva su ishodi operacija stvarno takvi, odnosno pacijenti su vrlo zadovoljni. Nažalost, mali udio operiranih nekoliko mjeseci nakon zahvata doživljava neugodan osjećaj u oku, osjećaj stranog tijela, suhe oči i općenito nezadovoljstvo s korekcijom vida.

Imajte na umu kako su neugodan osjećaj i suhe oči nekoliko dana nakon zahvata sasvim normalna pojava. Kod takvih se operacija prerežu živci rožnice koji su odgovorni za komunikaciju sa suznim žlijezdama i izlučivanje suza. Ako imate premalo suznog filma, pojavljuje se osjećaj iritacije i neugode.

Ne zaboravite da pravilnom pripremom oka na operaciju možete izbjeći spomenute osjećaje, odnosno njihova pojava će brzo nestati.

Činjenica je da kirurg može biti najbolji na svijetu, ali ako priprema očne površine na operaciju nije pravilna, to može značajno utjecati na rezultat operacije

Kod laserskog skidanja dioptrije to može značiti pogrešku prilikom određivanja dioptrije, osim neugodnog osjećaja, problema sa suznim filmom i bolesti suhih očiju. Zato je, prije same operacije oka, važno otkriti postoje li problemi s površinom oka te ih na vrijeme izliječiti kako bi površina oka tijekom operacije bila u optimalnoj formi.

starija žena nakon operacije oka
Zbog loše pripremljene površine oka tijekom operativne korekcije vida može doći do pogreške prilikom određivanja dioptrije leće.

Koji su najčešći problemi s površinom oka koji mogu utjecati na operaciju očiju?

Ako se određeni problemi s očima ne liječe, mogu uzrokovati lošiji ishod operacije. Probleme možemo podijeliti na probleme s vjeđama i probleme s površinom oka:

Bolest suhih očiju – možda je niste bili ni svjesni, ali bolest suhih očiju je čest problem koji je vrlo uobičajen, posebno u starijoj životnoj dobi. Simptomi su crvene oči, osjećaj pečenja, stranog tijela, svrbež ili prekomjerno suzenje, a često se radi o upali površine oka. Krivac za ovu bolest je ili nedostatak suza ili njihova loša kvaliteta, a možda čak i kombinacija.

Alergije oka – alergijske reakcije mogu pogoditi rožnicu, vjeđe i druge dijelove oka te oštetiti površinu oka zbog kronične upale. 

Očna rosacea – rosacea je kronična kožna bolest za koju su značajne crvenilo na obrazima i nosu, ljuštenje kože, osjetljiva koža i vidljive sitne žilice na koži. Bolest se može manifestirati i na očima, a tamo se pojavljuje kao upala koja vodi do oštećenja površine oka. Ako imate očnu rosaceu, osjetit ćete svrbež, pečenje i bol, a vjeđe mogu biti natekle i oči osjetljive na svjetlost.

Blefaritis ili upala vjeđa – kod upale vjeđa vas kapci svrbe ili peku, mogu nateći ili pocrveniti, a oko trepavica se pojave značajne naslage. 

pregled kod oftalmologa prije operacije očiju
Prije operacije očiju, oftalmolog će detaljno pregledati stanje površine oka.

Kakva je dobra priprema površine oka na operaciju oka?

Ako je oftalmolog prilikom pregleda očiju utvrdio probleme, potrebno ih je što prije sanirati. Znate li što znači  dobra priprema površine oka i što će vam liječnik savjetovati?

Ako imate probleme sa suhim očima, liječnik će vam mjesec dana prije operacije savjetovati korištenje kapi za suhe oči ili umjetnih suza kako bi počela regeneracija površine oka i njena priprema na operaciju. Kapi za predoperativnu njegu ne smiju sadržavati konzervanse i moraju biti što nježnije prema očima. 

Kapi za oči Thelaoz Duo nude učinkovito rješenje za suhe, nadražene i umorne oči, jer sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze koja vlaži, štiti i obnavlja površinu suhog oka. Kapi su potpuno bez konzervansa i nude trenutno olakšanje koje traje cijeli dan.

kapi za oči Thealoz Duo za pripremu na operaciju oka
Kapi za oči Thelaoz Duo s trehalozom obnavljaju površinu oka prije operacije.

Prije svake operacije je važna i higijena vjeđa, posebice ako imate probleme s blefaritisom, odnosno upalom vjeđa ili rosaceom. Liječnik će vam savjetovati redovito čišćenje vjeđa bar tjedan dana prije operacije.  

Krpice Blephaclean su izvrsno rješenje za svakodnevnu higijenu i čišćenje vjeđa i osjetljive kože prije i poslije medicinskih zahvata na vjeđama. Posebna krpica s hijaluronskom kiselinom, impregnirana jedinstvenim losionom, nije tkana, pa ne ostavlja niti na vjeđama i time ne opterećuje oči. Zbog nježne strukture, čišćenje vjeđa je nježno i bezbolno.

krpice Blephaclean za čišćenje vjeđa prije operacije oka
Krpice Blephaclean su idealne za čišćenje vjeđa prije operacije oka.

Prilikom pregleda oftalmolog može otkriti i upalu vjeđa uzrokovanu grinjom demodeks. I u tom slučaju je ključna temeljita i redovita higijena vjeđa. Za to postoje posebno namijenjene krpice Blephademodex. Pravo rješenje za svakodnevnu higijenu vjeđa kod infekcije grinjom demodeks i za ublažavanje simptoma infekcije ili upale vjeđa koje mogu izazvati grinje demodeks. Posebna krpica s pročišćenim aktivnim ekstraktom ulja čajevca učinkovito uklanja grinje i njeguje te intenzivno vlaži kožu hijaluronskom kiselinom.

Oftalmolog vam također može prepisati i kortikosteroide ili antibiotike. Razlozi za to mogu biti oštar vid u danima nakon operacije, čišćenje rubova vjeđa od mogućih bakterija ili čišćenje suznog filma. 


Stigao je dan operacije …

Na dan operacije će kirurg još jednom provjeriti stanje površine oka i ako je sve u redu operacija može početi. 

Ne zaboravite kako dobra priprema ovisi i o vama. Pratite savjete oftalmologa, redovito koristite kapi za oči te čistite vjeđe. Dodatne savjete i članke o zdravlju očiju možete pronaći na ovoj poveznici

Povratak na vrh