Znate li kako suze štite naše oči?

Puno više od izražavanja emocija: suze štite naše oči

Ako u internetski pretraživač upišete riječ suze, pronaći ćete brojne pjesme, serije, knjige, napisane o suzama. To je samo jedan od znakova koliko su suze važne u našim životima, ali najčešće se povezuju s izražavanjem osjećaja. Bez obzira na to, suze imaju puno važniju ulogu i naše bi oči bez suza bile u jako lošem stanju – osušile bi se, to bi vodilo do razvoja različitih bolesti i na kraju do gubitka vida. U ovom vam članku donosimo detalje o suzama i njihovoj ulozi u zdravlju očiju.

suze kod mlade žene
Suze – puno više od izražavanja osjećaja.

Suze nisu samo slana voda

Sigurno već znate kako se suze sastoje od vode i soli jer ste ih sigurno već okusili. Znate li nalaze li se u suzama i druge tvari?Suze se sastoje od tri sloja što se naziva suznim filmom:

 1. Lipidni sloj: radi se o vanjskom sloju suznog filma koji se sastoji od lipida, odnosno masti. Ovaj sloj proizvode Meibomove žlijezde koje se nalaze na rubu gornje i donje vjeđe. Ovaj sloj sprječava hlapljenje suza s površine oka, vlaži oko i brine za bolji vid.
 2. Vodeni sloj: radi se o srednjem sloju suznog filma koji se sastoji od vode i on je najobilniji. Nastaje u suznim žlijezdama koja se nalazi iznad oka, odnosno tik ispod obrve. Žlijezda proizvodi vodeni sloj od određenih komponenti krvne plazme. Ovaj sloj suznog filma vlaži i njeguje rožnicu te brine za njenu prehranu.
 3. Mucinski sloj ili sloj sluzi: ovo je sloj koji se nalazi tik uz rožnicu. Proizvode ga stanice u spojnici. Ovaj sloj suznog filma brine da se suze rasporede po rožnici i da se dobro prime uz nju.
suzni film i sastojci
Suzni film se sastoji od tri sloja.

Najveći udio suznog filma čini voda te sol i više od 1500 različitih proteina i elektrolita poput natrija, bikarbonata, klorida, kalija, manjih količina magnezija i kalcija. 

Zanimljiva je i činjenica kako u različitim situacijama izlučujemo različite vrste suza.

 • Bazalne suze – to su suze koje se stalno nalaze u našim očima te ih hrane i vlaže.
 • Refleksne suze – nastaju kao reakcija na određene tvari koje iritiraju poput dima, prašine, kemikalija, jake svjetlosti i slično.
 • Emotivne suze – pojavljuju se kada ste žalosni ili sretni. Znanstvenici su otkrili kako ovaj tip suza sadrži više proteina i hormona u usporedbi s druge dvije vrste suza. 

Između ostalog, u suzama se nalazi i leucin enkefalin, prirodno sredstvo protiv bolova koje tijelo proizvodi kada je pod stresom. 


Kakva je uloga suza u zdravlju očiju?

Ljudske suze imaju dvije glavne funkcije: štite rožnicu i brinu za oštrinu vida

Rožnica se prije svega sastoji od vode. Kako bi bila zaštićena i ne bi se sušila, mora biti prekrivena suzama. Suze se rasporede po rožnici tijekom treptanja i tada ju hrane, vlaže i dovode kisik. Rožnica je ploha na kojoj se prvi puta lomi svjetlost u oku i odgovorna je za 80% lomljenja svjetlosti, zato je jako važno da je zaštićena suzama. 

Suze pomažu održati kvalitetu i oštrinu vida te udobnost za oči. Suzama se može pripisati čak 70% optičke snage oka, zato je jako važno da dovoljno i učinkovito vlaže površinu oka.

Kako treptanje potiče izlučivanje suza?

Vjeđe igraju važnu ulogu kod izlučivanja suza. Ne samo da štite oči i brinu da je mrak dok spavate, nego tijekom treptanja daju signal za izlučivanje suznog filma koji čiste i obnavljaju te brinu za njegovu odvodnju.

Treptanje potiče Meibomove žlijezde u gornjoj i donjoj vjeđi da proizvode lipidni dio suznog filma te brine da se film ravnomjerno rasporedi po površini oka i štiti od stranih tijela. Osoba trepne otprilike 15 puta u minuti, odnosno svake četiri sekunde, a treptaj traje oko 400 milisekundi.

trepanje i izlučivanje suza
Trepnemo odprilike 15 puta u minuti.

Što kada imate premalo suza ili su loše kvalitete?

Ako vaše oči nisu dovoljno vlažne ili imate suze loše kvalitete, govorimo o bolesti suhih očiju. Radi se o problemu koji muči brojne ljude diljem svijeta, a često je povezana sa starenjem i određenim životnim stilom. 

Zašto su suhe oči česta pojava u starosti? Proizvodnja bazalnih suza se starenjem uspori i to dovodi do suhih očiju, ali često je uzrokovana i zbog hormonalnih promjena kod žena (u menopauzi ili trudnoći). Suhe oči vas mogu mučiti i ako puno vremena provodite u prostorijama sa suhim zrakom ili ste često i dugo vremena pred zaslonima računala (tada rjeđe trepćemo i oči se suše). 

Bolest suhih očiju je praćena idućim simptomima:

 • pečenje, 
 • osjećaj suhoće,
 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • prekomjerno suzenje,
 • crvene i umorne oči,
 • bolovi u očima
 • osjetljivost na svjetlost,
 • zamagljen vid. 


Najbolja prva pomoć za bolest suhih očiju

Ako patite od nedostatka suza, logično rješenje su umjetne suze u obliku kapi za oči. Na tržištu je jako puno različitih kapi, zato je važno koji ćete proizvod izabrati. Prvo provjerite sadrže li kapi koje ste izabrali konzervanse jer oni dodatno isušuju oči.

Ako želite zaštititi površinu oka, najbolje kapi su Thealoz Duo. Kapi za oči Thealoz Duo (i Thealoz Duo Gel), sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze. Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji je prirodno prisutan u oku. Sadrži vodu i na taj način hrani i vlaži površinu očiju. Jedine su kapi za oči na tržištu s disaharidom trehalozom koji je inače prisutan u mnogim biljkama i životinjama. Trehaloza nudi tzv. bioprotekciju, što znači da štiti, vlaži i obnavlja površinu oka te djeluje kao antioksidans. Uz to, kapi su hipotonične i time imaju dodatni blagotvoran učinak na vlažnost vaših očiju.

kapi za oči Thealoz Duo su umjetne suze
Kapi za oči su logično rješenje kad patite od nedostatka suza.

Ako želite više informacija o problemima sa suhim očima, pozivamo vas da pročitate savjete i članke o zdravlju očiju na ovoj poveznici.

Povratak na vrh