Alergija na pelud: savjeti za proljetne alergije

Alergija na pelud: savjeti za proljetne alergije

Proljeće je pred vratima! Napokon smo dočekali tople sunčeve zrake i izlete u propupalu prirodu. Međutim, čak 35% Europljana muči proljetna alergija na pelud. U tom su razdoblju najčešći problemi s gornjim dišnim putovima - peludna groznica, alergijski rinitis ili alergijska upala nosne sluznice, konjunktive i paranazalnih sinusa.

U ovom periodu, jedino o čemu neprestano razmišljate je kako si maksimalno olakšati simptome alergije na pelud.  Kako alergija ne bi uzrokovala dodatne poteškoće i zdravstvene probleme, vrlo je važno pravodobno započeti s prevencijom i liječenjem. U nastavku smo vam pripremili korisne i učinkovite metode uz koje će život s alergijama biti lakši. 

Alergija na pelud – simptomi
Najčešći simptomi alergije na pelud.

1. Izbjegavajte čimbenike zbog kojih ste alergični na pelud

Kada je riječ o alergijama, najčešći razlozi terapijskih neuspjeha su nedovoljne mjere izbjegavanja alergena. Ako patite od bilo koje vrste alergija, trebate znati da je prevencija vaše najjače oružje. Simptomi alergije na pelud mogu se učinkovito kontrolirati pažljivim izbjegavanjem kontakta s alergenima. Imajte na umu sljedeće:

 • Kada vani puše i kad je zrak suh, bolje ostanite kod kuće. Savjetujemo šetnje nakon kiše jer je tada koncentracija peludi niska.
 • Redovno provjeravajte stanje peludi na namjenskim internetskim stranicama i nemojte izlaziti iz kuće kada je koncentracija peludi visoka.
 • Izbjegavajte mjesta sa svježe pokošenom travom.
 • Neka košnju trave, skupljanje sijena ili vrtlarenje obavi netko drugi umjesto vas.
 • Nošenjem sunčanih naočala mogu se olakšati i ublažiti simptomi alergije na pelud kao što su suzenje, peckanje i crvenilo očiju.
 • Kada se vratite kući, ostavite cipele vani ispred vrata i isto zamolite svoje goste.
 • Skinite odjeću koju ste nosili vani i istuširajte se kako biste isprali pelud s kože i kose.
 • Nemojte sušiti odjeću vani kako ne bi upila pelud, već je radije sušite unutar kuće.
 • Ne otvarajte prozore kad ste kod kuće ili u automobilu.

2. Provjerite je li zrak u vašem domu čist

Raznim istraživanjima dokazano je da zrak u stanu ili kući nerijetko može biti onečišćeniji nego vani. To nipošto ne bi smjelo biti tako naročito ako vas muči alergija na pelud. Zrak koji udišemo utječe na sve – od općeg zdravlja, imuniteta, kvalitete sna, raspoloženja pa čak i apetita. Nemoguće je potpuno ukloniti pelud iz svoga doma, ali možete učiniti bitne razlike ako slijedite dolje navedene prijedloge.

 • Očistite zrak u svom domu pročišćivačem zraka koji ima filter HEPA. Obratite posebnu pažnju na spavaću sobu kako biste izbjegli buđenje s nateknutim očima.

 • Često čistite pod u svom domu usisavačem koji ima ugrađen HEPA filter kako bi se spriječilo dizanje prašine.

 • Kod kuće i u automobilu koristite redovito održavani klimatski uređaj. On blagotvorno utječe jer uklanja vodu iz atmosfere u kojoj se otapaju pelud i drugi alergeni. Ako patite od doista ozbiljne alergije na pelud, pobrinite se da klimatski uređaj također ima filter HEPA.
pročistač zraka u sobi kod alergije na pelud
Očistite zrak u svom domu pročistačem zraka koji ima filter HEPA.

3. Za samopomoć možete koristiti lijekove koji se prodaju bez recepta

Unatoč mjerama prevencije, ponekad se jednostavno nismo u mogućnosti potpuno izolirati od alergena. Osobe koje godinama pate od alergija, već na prvi simptom mogu prepoznati o čemu se radi i bez posjeta liječniku. U tim trenucima, posežu za lijekovima s bezreceptnim statusom kako bi si olakšali neugodne simptome. Riječ je o zakonski reguliranim medicinskim proizvodima i dodacima prehrani koji imaju pozitivan učinak u borbi s alergijama.

Za peludnu groznicu i sve popratne simptome postoji dosta lijekova koji se prodaju bez recepta. Isprobajte sljedeće lijekove:

 • Oralni antihistaminici: Pomažu kod kihanja, svrbeža očiju, curenja nosa i suzenja. Najpoznatiji antihistaminici kod nas su lijekovi koji sadrže loratadin.

 • Dekongestivi: ovo je skupina lijekova, obično dostupnih u obliku spreja, koji smanjuju oticanje krvnih žila u nosu, što otvara dišne putove. Ipak, pripazite da ih ne upotrebljavate predugo jer može doći do kontraefekta. Na našem tržištu najčešće su korišteni dekongestivi u obliku nazalnog spreja koji sadrži oksimetazolin.

 • Slana otopina: Tegobe izazvane alergijama također možete olakšati upotrebom slanoga spreja. Slana otopina učinkovito čisti dišne putove, razrjeđuje sluz, omogućuje vlaženje nosne sluznice te sprječava otežano disanje zbog začepljenih dišnih putova.

 • Kapi za oči protiv alergije na pelud: Najčešći simptomi alergije na pelud očituju se kroz alergijski konjunktivitis ili alergijsku upalu konjunktive. Alergijski problemi s očima mogu se učinkovito riješiti pomoću kapi koje imaju dekongestivno i antihistaminsko djelovanje.

 • Umjetne suze ili kapi za oči: umjetne suze u obliku kapi korisne su kod ispiranja alergena iz očiju. Isperite oči kapima za oči bez konzervansa kako biste izbjegli dodatno nadraživanje. Kapi za oči Thealoz Duo s blagotvornom kombinacijom sastojaka s bioprotektivnom trehalozom bez konzervansa učinkovito umiruju oči i mogu se koristiti po potrebi.
Kapi za oči Thealoz Duo - pomoć kod alergije na pelud
Kapi za oči Thealoz Duo korisne su kod ispiranja alergena iz očiju

4. Dočekajte peludnu groznicu spremni

Ako sezonsku alergiju na pelud ili peludnu groznicu koja se javlja u proljeće kontrolirate lijekovima, savjetujemo vam da ih počnete uzimati prije pojave simptoma alergije. Dakle,  čim zima bude na izmaku, opskrbite se odgovarajućim lijekovima i kapima za oči. 

Također je važno da ste svjesni koji vam alergeni štete i kada ih je najviše u zraku. Savjetujemo alergološke testove i praćenje koncentracije peludi u zraku..


5. Zdrava prehrana i odgovarajuća hidratacija također mogu pomoći kod alergija na pelud

Možemo reći da je alergija na pelud burna reakcija ljudskog organizma na „neprijatelja“ iz prirode. Da bi organizam ojačao, a simptomi alergije na pelud bili blaži, bitna je prevencija i rad na imunitetu. Snažan imunitet postići ćete kvalitetnom, zdravom i nutritivno bogatom prehranom. Antioksidansi su moćni saveznici u borbi s alergijama, stoga je vrijeme da ih uključite u svoj dnevni jelovnik.

Đumbir se tisućljećima koristi u prirodnoj medicini za ublažavanje različitih zdravstvenih problema, a blagotvoran učinak na proljetne alergije također je dokazan u studiji iz 2016 godine.

Kurkuma ima slična protuupalna svojstva, pa ne šteti ako je tijekom problema s alergijama konzumirate više.

Liječenje prehlade ne može se zamisliti bez povećanog unosa vitamina C, a korisno je i za prevladavanje alergija na pelud. Stoga si na proljeće što češće priuštite naranče, limune, kivi i papriku.

Osim toga, uključite u svoju svakodnevnu rutinu redovito unošenje probiotika. Ravnoteža crijevne mikroflore ima bitnu ulogu u jačanju imuniteta jer je čak 60 posto imunoloških stanica smješteno upravo u crijevima.

Đumbir i naranča kod proljetnih alergija
Đumbir i naranča – odlična kod proljetnih alergija.

Mnoštvo je studija dokazalo blagotvorne učinke konzumiranja omega-3 masnih kiselina na simptome alergije na pelud. One smanjuju mogućnost suženja dišnih putova koje se ponekad dogodi kada bolujete od alergijskog rinitisa.

Također, pripazite da tijekom sezonskih alergija pijete dovoljno vode. Smatra se da dehidracija podiže razinu histamina u tijelu, zbog čega se razvijaju teži simptomi alergije na pelud. Dakle, ako je alergija na pelud i vaš proljetni problem, uvijek pri ruci imajte bocu vode.

6. Dodaci prehrani kao dodatna pomoć u borbi s alergijama

Ponekad je teško unijeti sve prijeko potrebne sastojke na dnevnoj bazi, stoga su dodaci prehrani izvrsno rješenje. Bilo da ih konzumirate u obliku kapsula, ulja ili kapi, sasvim je svejedno. Jedino što je uistinu važno je da su sastojci kvalitetni i blagotvorno djeluju na organizam.

Savjetujemo upotrebu ulja crnog kima koje je idealno za prevenciju i smirivanje alergijskih reakcija. Istraživanja su dokazala kako ima iznimno učinkovito djelovanje kada su u pitanju alergija na pelud, simptomi astme i alergijski rinitis.

Ako vas muči alergija na pelud, sjajna pomoć bit će i otopine propolisa. One imaju antivirusna, antibakterijska i anestetska svojstva. Znanstveno je potvrđena terapijska pomoć propolisa pri tretiranju prehlade, bronhitisa, astme i alergija na pelud. Osim toga, propolis znatno poboljšava ventilatorne funkcije pluća, stoga iznimno olakšava probleme s disanjem.

Ako je vaša alergija na pelud toliko jaka da naši savjeti ne ublažavaju probleme, savjetujemo vam da posjetite liječnika. Ako vas zanimajo detajli o alergiji na trave, posjetite blog na poveznici. Ako trebate više savjeta o očuvanju zdravlja očiju i vida, posjetite našu blog rubriku „Savjeti za zdrave oči“ i pronađite rješenje za svoj problem!

Povratak na vrh