Resveratrol čuva zdravlje vaših očiju
23. 06. 2021

Kako resveratrol čuva zdravlje vaših očiju

Jeste li već čuli za francuski paradoks? Francuzi dnevno konzumiraju veliki broj kalorija, imaju razinu kolesterola u krvi koja se može usporediti sa stanovnicima drugih industrijskih država te pojedu puno životinjskih masti, ali u Francuskoj je broj pacijenata koji su imali infarkt puno niži. Veliki broj Francuza također puši, ali imaju dug životni vijek.

Što to Francuzi rade drugačije od ostatka zapadnog svijeta? Radi li se o konzumaciji izuzetne tvari koja ima brojne blagotvorne učinke, a između ostalog održava oči u formi čak i u zrelim godinama?

resveratrol za oči svih generacija
Resveratrol se može pronaći u vinu, kikirikiju, borovnicama, smokvama i goji bobicama, a blagotvoran je za oči svih generacija.

Resveratrol – ključ dugog života?

Svima je poznato kako su Francuzi pravi hedonisti i dobru hranu uvijek upotpune čašom dobrog crvenog vina. Upravo to je objašnjenje francuskog paradoksa – umjerena konzumacija crvenog vina ima blagotvorni efekt na naše zdravlje. U crvenom se vinu nalazi resveratrol, bioflavonoid koji po mišljenju nekih znanstvenika sprječava određene neurodegenerativne bolesti, bolesti srca i žila, sprječava nastanak raka te senilne degeneracije žute pjege.

Bioflavonoidi su poznati i pod nazivom fitokemikalije, a postoji niz različitih i možemo ih naći u začinima, čajevima, orašastim plodovima… Ako se pitate što bioflavonoidi rade za nas, odgovor je – puno toga. Povećavaju učinkovitost i bolju apsorpciju vitamina C iz povrća i voća, štite zdravlje krvnih žila, smanjuju simptome sezonskih alergija, sprječavaju nastanak masnica, djeluju antioksidativno i protuupalno.

Resveratrol smanjuje nastanak krvnih ugrušaka te ujednačuje razinu triglicerida u krvi te pomaže u sprječavanju nakupljanja viška tjelesne masti.

Iz tog razloga, resveratrol je postao tema mnogobrojnih istraživanja. Osim prethodno navedenih pozitivnih učinaka koji uključuju kardioprotektivna, protuupalna te antikarcinogena djelovanja, listu supermoći ovog sastojka nadopunile su i neke druge blagodati. Jedna od njih je usporavanje procesa starenja, baš kao i olakšavanje borbe s viškom kilograma.

Oštećenja na genetskom materijalu smatraju se ključnim krivcima u procesu starenja. Zato je resveratrol tu da uz pomoć antioksidativnih svojstava ublaži nastale promjene te nas dulje vrijeme učini vitalnijima i mladolikijima.

resveratrol u grožđu
Resveratrol: kardioprotektivna, protuupalna te antikarcinogena djelovanja.

U kojoj hrani se nalazi najviše resveratrola?

Resveratrol možete pronaći u bobicama crnog grožđa, vinu, borovnicama, brusnicama, kikirikiju, pistaciju, a nalazi se i u kakau te tamnoj čokoladi. Najbolji izvor resveratrola su korijen i stabiljka biljke japanskog dvornika.

U nastavku pročitajte više o namirnicama te količinama koje bismo trebali konzumirati kako bismo zadovoljili tjelesnu potrebu za resveratrolom.

Crno vino

Iako s alkoholom ne treba pretjerivati, čaša crnog vina na dan ima više pozitivnih, nego negativnih učinaka na ljudski organizam. Svakako valja napomenuti kako je iznimno bitno da dnevna čaša vina sadrži najmanje 1 mg resveratrola. Također imajte na umu da su bijela vina iznimno siromašna resveratrolom, stoga neće biti najbolja opcija u ovu svrhu.

Grožđe i sok od grožđa

Dobra je vijest da grožđe ne treba biti fermentirano da bi sadržavalo ovaj važni antioksidans. Resveratrol je zapravo smješten u kori crnog grožđa, zato se na dnevnoj bazi počastite voćnom salatom od grožđa ili pak svježe cijeđenim sokom.

resveratrol u crnom vinu
Čaša crnog vina na dan ima više pozitivnih, nego negativnih učinaka na ljudski organizam.

Kikiriki i pistacije

Kada navečer upalite omiljenu seriju, umjesto čipsa uzmite zdjelicu kikirikija ili pistacija. U ovim se namirnicama nalazi otprilike jednaka količina resveratrola kao i u čaši crnog vina. Priuštite svom tijelu i svojim očima ovaj prijeko potrebni antioksidans uživajući u zdravim grickalicama. Također, možete za doručak namazati maslac od kikirikija kako biste si opskrbili dozu resveratrola za početak dana.


Borovnice i brusnice

Iako imaju nešto manje resveratrola nego što ga ima grožđe, borovnice i brusnice sjajan su izvor vitamina i antioksidansa općenito. Čiste organizam od štetnih tvari te sprječavaju stvaranje slobodnih radikala. Šalica brusnica ili borovnica na dan bit će sjajan izvor kvalitetnih tvari koje će pozitivno utjecati na zdravlje vaših očiju.

resveratrol u borovnicama i brusnicama
Borovnice i brusnice sjajan su izvor resveratrola.

Kakao i tamna čokolada

Kakao u prahu prava je riznica antioksidansa. Osim što je ukusan, možemo reći kako je super-zdrav, stoga biste ga trebali što češće konzumirati. U zrncima kakaa, količina resveratrola iznimno je visoka. Čisti kakao ne sadrži puno masnoća, zato umjesto kave, započnite dan toplim kakaom.

Također, u tamnoj čokoladi možemo pronaći niz antioksidansa uključujući i resveratrol. Ipak, ta je količina znatno manja nego kod čistog kakaa. No red tamne čokolade svakoga dana bit će sasvim dovoljan da se zasladite i priuštite tijelu nešto dobro. U ovom slučaju možemo reći – spojite ugodno s korisnim!

Kako resveratrol djeluje na senilnu makularnu degeneraciju?

Senilna degeneracija žute pjege (makule) vodeći je uzrok sljepoće osoba starijih od 60 godina u zapadnim zemljama. Radi se o bolesti koja uzrokuje gubitak centralnog vida. Uzrok ove bolesti je nepoznat, a kao rizični faktori do sada su prepoznati dob, genetika, hipertenzija, hiperkolesterolemija, prekomjerna tjelesna težina i pušenje. Lijek još uvijek nije otkriven, zato je važno djelovati preventivno.

Brojna istraživanja su pokazala kako zdrava prehrana puna ribe, voća i povrća može zaustaviti razvoj senilne makularne degeneracije. Važne hranjive tvari u prevenciji makularne degeneracije su vitamin C, lutein i zeaksantin, omega-3 masne kiseline te resveratrol.

žena i senilna degeneracija žute pjege
Senilna degeneracija žute pjege uzrokuje gubitak centralnog vida.

Kod ljudi oboljelih od senilne makularne degeneracije dolazi do oksidativnog stresa, lošijeg rada epitela, kroničnih upala i pojave novonastalih žilica koje utječu na vid. Resveratrol se protiv svega toga uspješno bori jer djeluje protuupalno i sprječava pojavljivanje novih žilica.

Brojna istraživanja dokazuju pozitivne učinke resveratrola na zdravlje očiju

Provedeno je istraživanje na dvadeset muškaraca i petnaest žena u dobi između 20 i 74 godine. Svi ispitanici bili su operirani zbog ablacije mrežnice te su konzumirali trans-resveratrol u obliku dodatka prehrani. Testirana je spojnica oka svakog sudionika. Rezultati su pokazali prisutnost 17.19 nmol/g resveratrola u spojnici, dok su u očnoj vodici prevladavali njegovi metaboliti. Osim toga, staklasto tijelo sadržavalo je u prosjeku 62.95 nmol/L resveratrola.

Iako to nisu baš najbolje brojke, znanstvenike je oduševila prisutnost metabolita koji bi mogli imati ključnu ulogu u oftalmološkom svijetu.

Budući da su uočeni metaboliti resveratrola u strukturi oka, jednoglasno je zaključeno kako bi upravo ovaj antioksidans mogao poslužiti kao lijek za liječenje mnogih očnih bolesti. To uključuje senilnu makularnu degeneraciju, glaukom otvorenog kuta te dijabetičku retinopatiju. Osim toga, smatra se i kako je vrlo bitan za pravilan rad mozga te očiju općenito.

Je li resveratrol iz hrane dovoljan?

U Rotterdamu je provedeno istraživanje u kojem su se dugi niz godina proučavale prehrambene navike ljudi i njihov utjecaj na pojavu različitih bolesti. Istraživanje je pokazalo kako se samo 3,7 % ispitanika držalo preporučenih količina konzumiranog voća, povrća i ribe. Ispitanici su konzumirali puno manje od preporučenih 200 g povrća i dvije jedinice voća dnevno te dva obroka koja sadrže ribu tjedno. 

Kako bi resveratrol blagotvorno djelovao na tijelo, osoba bi trebala pojesti izuzetno veliku količinu borovnica ili popiti puno crvenog vina, što nikako ne bi bilo zdravo. Zato se resveratrol sve češće koristi u kapsulama ili u prahu, odnosno kao dodatak prehrani.

resveratrol i prehrambene navike
Prehrambene navike ljudi utječuju na pojavu različitih bolesti.

Dodatak prehrani Nutrof® Total priskače u pomoć

Jedinstvena formula dodatka prehrani Nutrof Total sadrži sve hranjive sastojke za koje je dokazano da utječu na zdravlje očiju, i to u odgovarajućim količinama. Sastav proizvoda Nutrof Total neprestano se poboljšava jer slijedi najnovije smjernice znanosti o prehrani oka i osigurava da uvijek koristite najsuvremenije hranjive sastojke za oči, temeljene na istraživanjima. Sastojci, uključujući riblje ulje i lutein LUTE IN (molekula koja je najsličnija onoj u prirodi), prvoklasne su kvalitete, jer samo takvi mogu donijeti željene koristi.

Dodatak prehrani Nutrof Total sadrži:

  • Lutein i zeaksantin – radi se o vlastitim pigmentima oka koji sudjeluju u procesu apsorpcije plave i UV svjetlosti te tako sprječavaju stvaranje slobodnih radikala u makuli. U tijelo se mogu unijeti samo hranom ili dodacima prehrani.

  • Omega-3 masne kiseline – one pomažu u pretvorbi svjetlosnog signala u električni te štite fotoreceptorske stanice od apoptoze, odnosno programiranog odumiranja stanica. Omega-3 masne kiseline također pospješuju apsorpciju luteina.

  • Resveratrol – polifenol koji se uglavnom nalazi u crvenom vinu i orasima, a djeluje antioksidativno, protuupalno i inhibira razvoj ili stvaranje novih neželjenih žilica na mrežnici.

  • Vitamininedostatak vitamina D povećava rizik od razvoja senilne makularne degeneracije. Zato je važno da ga unosite u tijelo jer on djeluje na upale u početnoj fazi, a također sprječava rast novih krvnih žila i stvaranje ožiljaka tkiva. Vitamin E je također poznat kao antioksidans i nalazi se u visokoj koncentraciji u mrežnici. Vitamin C, neutralizira slobodne radikale i sprječava oksidativni stres.
Dodatak prehrani i grožđe sadržita resveratrol
U dodatku prehrani Nutrof® Total je ekstrakt Vitis vinifera (vinove loze) koji sadrži 5% resveratrola.

Zdrava prehrana i prevencija na putu ka očuvanju zdravih očiju

Medicina je strašno napredovala u 20. stoljeću i u većini zapadnog svijeta uspješno zaustavlja brojne uzročnike prerane smrti, ali ima novi izazov – sprječavanje bolesti koje se pojavljuju kao posljedica starenja.

Osim što su medicinski stručnjaci fokusirani na sprječavanje razvoja bolesti, svatko od nas bi se trebao uključiti u prevenciju. Prevencija prije svega obuhvaća promjenu životnih navika na bolje. Vrijeme je da počnemo zdravije jesti, više se kretati i što manje boraviti pred ekranima. Važno je da u svoju prehranu uključimo nutritivno bogate namirnice koje sadrže sve ono što je našim očima, ali i cijelom tijelu potrebno. 

Jedna od bitnih tvari za naš organizam je upravo resveratrol. Ovaj moćni antioksidans nudi nove mogućnosti u borbi protiv bolesti koje su povezane sa starenjem, a među njima je i senilna makularna degeneracija. 

Ako vas zanimaju dodatne informacije o zdravlju očiju, svakako pročitajte naše članke na ovoj poveznici.


Povratak na vrh