Svrbež vjeđa: Najčešći uzroci i rješenja
13. 10. 2022

Svrbež vjeđa: Koji su najčešći razlozi i najučinkovitija rješenja?

Trljate li neprestano oči? Imate li osjećaj stranog tijela u oku? Prati li vas uz svrbež i neugodan iscjedak te teško zaustavljivo suzenje? Imajte na umu da učestala potreba za trljanjem i brisanjem očiju nije normalna. Svrbež vjeđa jasan je pokazatelj da nešto iritira vaše oči i da vjerojatno postoji kroničan problem koji je potrebno riješiti.

Osim toga, neugodan svrbež očiju će trajati sve dok se uzrok u potpunosti ne riješi. Zato vam u nastavku teksta donosimo koji su sve potencijalni razlozi svrbeža očiju te što možete učiniti kako bi ova iritirajuća pojava postala prošlost.

svrbež vjeđa kod mlade žene
Svrbež vjeđa jasan je pokazatelj da nešto iritira vaše oči.

Zašto nastaje svrbež vjeđa?

Sasvim je normalno i prirodno da vas vjeđe tu i tamo zasvrbe. Glavni krivac za ovu pojavu je u većini slučajeva prašina ili pak neka druga nadražujuća tvar. No ako vas vjeđe neprestano svrbe, a svrbež se redovito ponavlja, razlozi se mogu kriti iza raznih bolesti i stanja. U nastakvu pročitajte o kojim se bolestima radi.

Blefaritis

Blefaritis je bolest poznata kao upala vjeđa. Da budemo precizniji, upala se javlja na rubovima na kojima rastu trepavice. U slučaju upaljenih vjeđa, vaše oči postat će nadražene, crvene, a nerijetko se pojavljuje i svrbež vjeđa.

Osim toga, na trepavicama možete uočiti nakupine poput peruti. Nemojte se iznenaditi ni ako vam trepavice počnu nepravilno rasti ili čak ispadati. Sve to su karakteristični simptomi blefaritisa koji se uz pravilno liječenje mogu potpuno eliminirati. No, najprije je bitno otkriti uzrok

Jedan od najčešćih uzroka upale vjeđa su bakterije na rubovima vjeđa te disfunkcija Meibomovih žlijezda.

Svakako valja napomenuti kako je blefaritis kronična bolest koju je teško u potpunosti izliječiti. No dobra je vijest da je se može uspješno kontrolirati.

Zato smo izdvojili nekoliko načina pomoću kojih možete ovu bolest držati pod kontrolom.

Čistite i njegujte vjeđe 

Kako bi vaši kapci i područje oko očiju bilo čisto, važno je posvetiti se maksimalnoj higijeni. S obzirom na to da su oči najosjetljiviji dio ljudskog tijela, ne bismo smjeli riskirati s kojekakvim proizvodima upitne kvalitete.

Zato vam preporučujemo Blephaclean krpice za čišćenje vjeđa koje su namijenjene upravo u tu svrhu. Nježne su, a istovremeno učinkovite u uklanjanju bakterija, prljavštine i nakupljene sluzi.

Krpice Blephaclean za svrbež vjeđa
Čistite vjeđe Blephaclean krpicama.

Osim korištenja krpica, preporučujemo nježnu masažu vjeđa kako bi se potaknula stimulacija Meibomovih žlijezda. Topli oblozi vam također mogu pomoći za otapanje osušenog iscjetka koji se uglavnom skuplja na rubovima vjeđa.

Periokularni dermatitis

Osobe koje  pate od periokularnog dermatitisa, odnosno dermatitisa koji zahvaća područje očiju, također mogu iskusiti neugodan svrbež vjeđa. Uz to se obično pojavljuju i iritacija, osjećaj stranog tijela u oku te oticanje očiju i područja uokolo oka.

Bolest se može razvijati na dva različita načina. U prvom slučaju iritans izaziva alergijsku reakciju, dok u drugom iritant nadražuje kožu i izaziva reakciju neposredno nakon kontakta.

Periokularni dermatitis najbolje se prepoznaje po nadraženoj koži oko očiju. Možete uočiti crvenilo, svrbež kapaka, osip, a ponekad i zadebljalu kožu. Najčešći alergeni koju mogu uzrokovati ovu bolest su pelud, hrana, guma, plastika, dekorativna kozmetika, lijekovi i slično.

Simptomi se mogu pojaviti i nakon kontakta s kemikalijama te sastojcima u određenim proizvodima. Do pojave problema može doći i pri visokim temperaturama, u područjima suhog zraka ili previsoke vlažnosti.

Bez obzira na to od koje vrste dermatitisa patite, jedno je sigurno – problemi su neizbježni. No, srećom, postoji mnoštvo rješenja koja vam mogu olakšati borbu.

Zato vam u nastavku donosimo kako se riješiti neugodnih simptoma.

  • Izbjegavanje tvari koje iritiraju kožu oko očiju.
  • Temeljito očistite područje kože koje je došlo u doticaj s iritansom.
  • Vodite brigu i njegu vjeđa, očiju i područja oko očiju.
  • Koristite hladne obloge na očima.
  • Pokušajte simptome ublažiti lijekovima koji se izdaju bez recepta (po preporuci farmaceuta).
  • Ako se simptomi nastave, ne odgađajte posjet liječniku.

Konjunktivitis i svrbež vjeđa

Konjunktivitis, poznatiji kao upala očiju, nastaje kao posljedica djelovanja bakterija, virusa i alergena. Sve vrste konjunktivitisa karakteristične su po sljedećim simptomima – svrbež vjeđa, upala, peckanje očiju te iscjedak.

U većini slučajeva se izliječi sam od sebe, no pravilna vrsta liječenja može uvelike ubrzati vaš oporavak. 

Preventiva je pola zdravlja, naročito kad je riječ o očima, zato im posvetite maksimalnu pažnju i brigu. Izbjegavajte dodirivanje područja oko očiju kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcije. Također se fokusirajte na njegu i čišćenje vjeđa te okoloočnog područja.

svrbež vjeđa zbog konjunktivitisa
Svrbež vjeđa je karakterističan su za sve vrste konjunktivitisa.

Ječmenac

Ječmenac je bolna izraslina na vjeđama koju nerijetko prati svrbež vjeđa. Nalikuje prištiću, a pojavljuje se onda kada se žlijezde u vjeđama začepe ili se razvije bakterijska infekcija.

Izraslina svrbi jer je puna gnoja. Kada se nakon nekoliko dana probuši i gnoj iscuri, oteklina u pravilu splasne. Ječmenac uglavnom nestaje bez potrebe za liječenjem. Ono što je najvažnije je da vodite računa o higijeni područja oko ječmenca.

Također će vam pomoći čišćenje vjeđa te topli oblozi. I još jedna bitna napomena – iako će ponekad biti teško odoljeti, nastojte ne dirati i ne češati iziritirano područje. U suprotnom biste mogli dodatno pogoršati situaciju.

Prevencijom i pravilnom higijenom izbjegnite svrbež vjeđa

Kao što smo ranije istaknuli, prevencija ima ključnu ulogu u očuvanja zdravlja vaših očiju. Zato je bitno da ih pazite i njegujete dok su zdrave, a ne tek onda kada se pojavi neki problem. Pročitajte naše savjete kako održati oči zdravima.


Pokušajte ne dodirivati i trljati oči

Budite nježni i oduprite se potrebi neprestanog dodirivanja očiju. Učestalo trljanje može izazvati infekciju ili prouzročiti iritaciju.

Uključite u svoju dnevnu rutinu pravilnu njegu vjeđa

Priznajmo, mnogi od nas nemaju naviku čišćenja vjeđa i smatramo to bespotrebnim gubitkom vremena. Ipak, to je daleko od istine. 

Redovitim čišćenjem vjeđa izbjeći ćete mnoštvo potencijalnih problema i iritacija koje mogu nastati kao rezultat prevelike količine prljavštine i bakterija. Nipošto ne idite spavati sa šminkom i potrudite se maksimalno ukloniti sve tragove šminke s očiju i trepavica.


svrbež vjeđa i higiena vjeđa
Redovitim čišćenjem vjeđa izbjeći ćete mnoštvo potencijalnih problema i iritacija.

Koristite umjetne suze na dnevnoj bazi

Budući da većina ljudi veliki dio dana provede gledajući u ekrane, važno je pružiti očima potrebnu hidrataciju. To ćete najbolje postići korištenjem kapi, odnosno umjetnih suza. Naša preporuka su Thealoz Duo kapi za oči koje ne sadrže konzervanse te štite i obnavljaju površinu vašeg oka. Služe kao trenutno i dugotrajno olakšanje umornim i suhim očima. Iz tog razloga savjetujemo da bočicu umjetnih suza uvijek imate pri ruci gdje god da išli. Također će vam pomoći i kada vam nešto upadne u oko ili vam se oči jednostavno isuše od vjetra.

Promijenite prehranu

Nije neka tajna da zdrava prehrana ima važnu ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Isto vrijedi i za zdravlje očiju i vjeđa. Nekvalitetne namirnice prepune šećera mogu izazvati upale koje se nerijetko odraze i na očima. Uglavnom su to upaljene vjeđe te nastanak ječmenca. Nutritivno bogata i zdrava prehrana važna je i zbog potencijalnih alergija koje se mogu manifestirati na području oko očiju.

Fokusirajte se na dovoljan unos vitamina i minerala, a svoju prehranu možete obogatiti i dodacima prehrani. Preporučujemo Nutrof Total dodatak prehrani namijenjen očuvanju zdravlja očiju. Kapsule Nutrof total su vitaminima koji imaju antioksidativna svojstva, mineralima, omega-3 masnim kiselinama, luteinom, zeaksantinom te resveratrolom.

svrbež vjeđa i prehrana
Zdrava prehrana ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i vjeđa.

Vodite računa o roku trajanja kozmetike

Uvijek provjerite rok trajanja na vašim kozmetičkim proizvodima. Ako je prošao rok, odmah bacite proizvod i nipošto ga nemojte koristiti. Ovo vrijedi za sve kozmetičke proizvode, a osobito na dekorativnu kozmetiku za oči. Maskare su posebno opasne, stoga je redovito zamijenite novom. 

Nove proizvode za oči i trepavice testirajte postupno

Ako u svoju rutinu uključujete neke nove proizvode namijenjene vjeđama te osjetljivom području oko očiju, nemojte prenagliti. Ovakve je proizvode potrebno testirati tako što ćete najprije nanijeti malu količinu i vidjeti hoće li se pojaviti neka reakcija. U slučaju da reakcija izostane, možete slobodno nastaviti s korištenjem proizvoda.

Na ovaj način ćete izbjeći sve eventualne alergijske reakcije te svrbež vjeđa.

svrbež vjeđa i maskara
Maskaru testirajte da vidite hoće li se pojaviti neka reakcija.

Pažljivo birajte proizvode i čitajte sastojke

Kada je riječ o kozmetici, nikada ne uzimajte prvi proizvod s police. Budite svjesni da se ponekad u preparatima kriju kojekakvi sastojci koji vam mogu naškoditi. Pokušajte što više birati proizvode na prirodnoj bazi i od provjerenih te sigurnih proizvođača. S obzirom na to da maskaru nanosimo direktno na trepavice koje su u neposrednom kontaktu s našim očima, budite oprezni pri odabiru. Isto vrijedi i za olovke za oči te sjenila. Imajte na umu da osjetljivu kožu na vjeđama mogu iritirati i parfemi, odnosno sastojci kao što su formaldehid, lanolin ili parabeni.

Recite zbogom svrbežu vjeđa

Iako svrbež kapaka može biti neugodno iskustvo te negativno utjecati na kvalitetu vašeg života, razloga za pretjeranu brigu ipak nema. 

U većini slučajeva riječ je o bolesti i stanjima koju su lako rješivi, osobito ako pravovremeno reagirate. Naravno, to što su razlozi u pravilu beznačajni, ne znači da trebate ignorirati simptome. U tom slučaju mogu nastati dodatne komplikacije koje će vam znatno otežati život. Najprije se fokusirajte na prevenciju, a ako se simptomi ipak razviju, pokušajte ih ublažiti i riješiti nekim od naših savjeta.

Primijetite li da se simptomi ne ublažavaju i ne prolaze, ne odgađajte posjet liječniku. Liječnik će utvrditi pravi uzrok problema te po potrebi uključiti adekvatnu terapiju.

 Za više informacija i korisnih vodiča o očuvanju zdravlja očiju, posjetite našu blog rubriku „Savjeti za zdrave oči“.

Povratak na vrh