Hormonalni disbalans: utjecaj na oči

Suhe oči u trudnoći i menopauzi: Kako hormonalni disbalans utječe na oči?

Suhe oči su problem s kojim se češće susreću žene nego muškarci, a razlika je još očitija kada hormoni podivljaju. Tijekom trudnoće i menopauze hormoni jako utječu na žensko raspoloženje, a važnu ulogu imaju i u pojavljivanju problema s očima. Kriv je hormonalni disbalans, a na stručnjacima je veliki izazov: otkriti koji hormoni i kakve razine uzrokuju suhe oči i kako uspješno liječiti probleme tijekom hormonske neravnoteže.

Bez brige, suhe oči vam ne trebaju pokvariti trudnoću, a i za probleme s očima u menopauzi postoji rješenje. U članku pronađite sve informacije.

hormonalni disbalans: trudna žena i žena u menopauzi sa suhim očima
Trudnoća i menopauza: razdoblja u kojima hormoni divljaju.

Hormonalni disbalans i suhe oči – svakodnevica brojnih žena nakon 45. godine

Hormonalni disbalans prije i nakon menopauze uzrokuje brojne neugodne simptome. Problemi u menopauzi su vam sigurno poznati: valovi vrućine, znojenje, nesanica pa čak i depresija, a manje poznata je pojava suhih očiju.

Ako se nalazite u razdoblju prije menopauze (razdoblje se naziva predmenopauza), možda osjećate da nešto nije u redu s vašim očima. Možda imate crvene oči, peku vas ili vam suze. To su sve simptomi bolesti suhih očiju koja radi probleme čak 61% žena u razdoblju pred menopauzom. Više o bolesti suhih očiju pročitajte na idućem linku

Koji su hormoni u menopauzi krivi za suhe oči?

Razina hormona kao što su estrogen i progesteron u to vrijeme jako variraju. Iako se hormonski disbalans uglavnom povezuje s promjenama na koži i raspoloženju, dokazano je da postoji bitna poveznica sa zdravljem očiju. Ti hormoni utječu na izlučivanje suza, a stručnjaci nisu sasvim sigurni na koji način. Brojne stvari još nisu potpuno istražene. Također određene hormonalne terapije tijekom menopauze mogu pomoći, a druge odmoći bolesti suhih očiju. Kod žena koje uzimaju samo estrogen postoji veća mogućnost da imaju suhe oči, a kod žena koje uzimaju kombinaciju progesterona i estrogena ta mogućnost je manja. 

Nova istraživanja se trenutno fokusiraju na ulogu androgena, muških hormona (među njima je i testosteron), koji su inače prisutni u ženskom tijelu i potiči izlučivanje suza iz suznih žlijezda. Kod žena su te razine vrlo niske, a u menopauzi se dodatno smanjuju. Možda su baš ti hormoni odgovorni za količinu suza, ali i dalje nije jasno kakva razina hormona je idealna jer različita istraživanja imaju različite rezultate. 

hormonalni disbalans: žena u menopauzi sa suhim očima
Suhe oči su još jedan od neugodnih simptoma menopauze.

Hormonalni disbalans i suhe oči u trudnoći

Tijekom trudnoće se u ženskom tijelu događaju ogromne hormonalne promijene. Cijelo tijelo se usredotočuje na hranjenje fetusa i pripremu na porod, ali to uzrokuje i neke neugodne pojave poput žgaravice, nesanice i suhih očiju. Sve to su posljedice nevjerojatnog utjecaja hormona. 

Tijekom trudnoće, oči su posebno osjetljive na hormonalni disbalans, zato većina budućih majki poznaje osjećaj pečenja očiju, stranog tijela u očima i suzenja. Sastav suznog filma se u trudnoći mijenja, postaje tanji i brže hlapi te se rožnica brže suši. Suzne žlijezde izlučuju suze lošije kvalitete i lošije vlaže površinu oka.

Istraživanje je pokazalo kako se sastav suznog filma mijenja svih 9 mjeseci, a u zadnjem su tromjesečju suze još lošije koncentrirane i oči vrlo suhe.

Suhe oči tijekom trudnoće nisu bezazlen problem…

Trudnice oprez, ako osim suhih očiju osjećate iduće simptome:

 • pritisak u očima i bol
 • zamagljen vid
 • fotoosjetljivost
 • crne točke u vidnom polju
 • nemogućnost fokusiranja vida
 • gubitak vida
hormonalni disbalans: trudnoča i suhe oči kod mlade žene
U zadnjem su tromjesečju trudnoće oči posebno suhe.

Ti simptomi mogu biti znaci komplikacija ili ozbiljne bolesti preeklampsije. Preeklampsija je izrazito ozbiljna komplikacija u trudnoći koja može imati negativne posljedice po majku i dijete. Ženama se naglo povećava tlak kao i koncentracija proteina u mokraći.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utječe i na majku i na nerođeno dijete. Žene s preeklampsijom razvijaju visoki krvni tlak i visoku koncentraciju proteina u mokraći. Da je riječ o vrlo ozbiljnom stanju, svjedoči i brojka od čak 76 000 preminulih trudnica svake godine upravo zbog preeklampsije i hipertenzije općenito. Srećom, napretkom medicine nastali su različiti testovi koji mogu uočiti sumnju na preeklampsiju. Na taj način liječnici se pravovremeno mogu posvetiti pacijentici, uključiti terapiju i kontrolirati stanje.

Ako primijetite bilo koji od prethodno navedenih simptoma, odmah se posavjetujte sa svojim ginekologom.

trudna žena i hormonalni disbalans te preeklampsija
Preeklampsija u trudnoći utječe i na majku i na nerođeno dijete.

Kako drugi hormoni utječu na suhe oči?

Na suhe oči utječu i hormoni štitnjače te inzulin.

Ako razine hormona kojeg izlučuje štitna žlijezda u vratu nisu optimalne, to može dovesti do bolesti suhih očiju. Obično je za probleme sa štitnjačom i hormonalni disbalans kriva autoimuna bolest zbog koje imunološki sustav iz nepoznatog razloga napadne vlastitu štitnjaču. Najpoznatije autoimune bolesti štitnjače su Hashimotova i Gravesova bolest, a obje mogu uzrokovati suhe oči.

Hashimoto je karakterističan autoimuni poremećaj kod kojeg imunitet proizvodi antitijela i na taj način napada štitnjaču. Smatra se kako je nedostatak joda u prehrani primarni uzrok hipotireoze u svijetu. Ostali potencijalni uzroci ovog stanja u trudnoći mogu biti prevelike doze antitiroidnih lijekova ili pak neadekvatno liječenje.

S druge strane, Gravesova bolest se smatra najčešćim uzrokom hipertireoze u trudnoći. Imunitet tada proizvodi antitijela koja potiču štitnjaču na prekomjerno lučenje hormona te nastaje hormonski disbalans unutar organizma. Ponekad se Gravesova bolest može po prvi put javiti u trudnoći. Zanimljivo je da kod pacijentica kojima je prethodno dijagnosticirano ovo stanje može doći do poboljšanja tijekom drugog ili trećeg tromjesečja. Razlog tomu je manje aktivan imunološki sustav tijekom trudnoće.

Suhe oči su česte i kod šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2, a povezane su s razinom inzulina. Ako je razina inzulina niska, suzne žlijezde teško proizvode suze. 

Iz tog razloga, ako ste žena s dijabetesom, imajte na umu da postoji čak 50% vjerojatnosti da ćete patiti od bolesti suhog oka. Svakako valja naglasiti kako je rizik veći kod dijabetesa tipa 1.

Povišena razina šećera u krvi nerijetko rezultira oštećenjem kapilara, a slabo prokrvljeni dijelovi oka mogu dovesti do oštećenja živca u rožnici. U slučaju da dođe do takvog oštećenja, izlučivanje suza bit će smanjeno, a njihov sastav promijenjen. U konačnici, pojavit će se problem suhih očiju koji će se neprestano vraćati. 

Zato su vrlo važni preventiva, redoviti godišnji pregledi te zdrav način života. S obzirom na to da dijabetes može biti vrlo poguban za zdravlje očiju, bitno je pravovremeno reagirati.

Kako se dijagnosticiraju suhe oči?

Bilo da ste trudnica ili žena u menopauzi, neophodan je liječnički pregled kako bi se utvrdio problem s očima ili vidom. Ako se oftalmologu požalite na suhe oči, on će vam najprije postaviti nekoliko pitanja kako bi napravio procjenu stanja. Oftalmolozi znaju koliko hormonalni disbalans može utjecati na pojavu suhih očiju, stoga su podaci poput dobi i trudnoće iznimno bitni za naglasiti.

Postoji nekoliko vrsta testova koje liječnici provode, a ovisno o vašem stanju odabrat će onaj koji vam najviše odgovara. Redoslijed samog pregleda uglavnom ide sljedećim tokom:

 1. Anamneza na smetnje vezane uz suho oko – procjenjuju se subjektivne tegobe.
 2. Ukapavanje fluoresceina, bez ispiranja.
 3. Provjera bojanja površine oka fluoresceinom kako bi se procijenilo objektivno stanje epitela.
 4. TBUT test – test kojim se procjenjuje stabilnost suznog filma.
 5. Ekspresija Meibomovih žlijezda – dijagnosticiranje hiperevaporativnog suhog oka.
 6. Ukapavanje tetrakaina i provođenje standardne aplanacijske tonometrije.
 7. Schirmerov test – procjena hiposekrecijskog suhog oka. U ovom je slučaju obavezna metoda dvostrukog ispiranja.

liječnički pregled: hormonalni disbalans i suhe oči
Oftalmolozi znaju koliko hormonalni disbalans može utjecati na pojavu suhih očiju.

Jednostavna rješenja za suhe oči

Bez brige, nije sve tako crno i probleme sa suhim očima možete riješiti jednostavnom prilagodbom životnog stila

 • Pijte puno vode kako biste spriječili dehidraciju.
 • Koristite aparat za vlaženje zraka u prostoru u kojem provodite najviše vremena (na poslu ili kod kuće).
 • Vani nosite sunčane naočale kako UV zračenje ne bi dodatno utjecalo na vaše oči.
 • Izbjegavajte direktno puhanje zraka u oči (klima, ventilatori).
 • Jedite zdravo i uključite puno voća i povrća u jelovnik.
 • Tijekom trudnoće uzimajte vitamine i dodatak omega-3 masnih kiselina.

Njegujte svoje oči i vjeđe

Preporučujemo vam i korištenje kapi za oči koje su idealne za ovlaživanje površine oka i nude trenutno olakšanje.

Kapi za oči Thealoz Duo su učinkovito rješenje za suhe, nadražene i umorne oči, jer sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze koja vlaži, štiti i obnavlja površinu suhog oka. Kapi nude trenutno olakšanje koje traje cijeli dan. Još jedna pozitivna stvar je što su potpuno bez konzervansa. Stoga, ako ste trudnica koju muče hormonski disbalans i suhe oči, možete ih bez straha koristiti.

Kapi za oči Thealoz Duo
Kapi za oči Thealoz Duo bezbrižno možete koristiti i tijekom trudnoće.

Odlično je i ako brinete za redovitu higijenu vjeđa i redovito ih masirate jer tako potičete suzne žlijezde da izlučuju suze. Preporučujemo vam da vjeđe masirate posebnim krpicama Blephaclean.

Redovitim čišćenjem vjeđa smanjit ćete rizik od razvoja blefaritisa i ostalih upalnih procesa unutar oka. Također ćete očima pružiti adekvatnu njegu i higijenu te na taj način omogućiti normalnu i zdravu funkciju oka. Iako bismo svi trebali povećati svijest o higijeni očiju, ovo se posebno odnosi na trudnice i žene u menopauzi. Više njege, higijene i prevencije može spriječiti razvoj raznih neželjenih stanja.

Zaključak

Bez obzira na to jeste li trudni ili u menopauzi, jedno je sigurno: čeka vas vrijeme promjena, lijepih, ali i manje lijepih. Potrudite se što više utjecati na sve ono na što možete kako vam hormonalni disbalans ne bi stvarao probleme u svakodnevnim aktivnostima. Želimo vam što manje problema sa suhim očima i veselje u izazovima koji vas čekaju. Ako imate bilo kakve dileme oko zdravlja očiju, svakako pročitajte našu bazu članaka.

Povratak na vrh