Hormonska neravnoteža – utjecaj na oči

Suhe oči u trudnoći i menopauzi ili kako na oči utječe hormonska neravnoteža

Suhe oči su problem s kojim se češće susreću žene, nego muškarci, a razlika je još očitija kada hormoni podivljaju. Tijekom trudnoće i menopauze hormoni jako utječu na žensko raspoloženje, a važnu ulogu imaju i u pojavljivanju problema s očima. Kriva je hormonska neravnoteža, a na stručnjacima je veliki izazov: otkriti koji hormoni i kakve razine uzrokuju suhe oči i kako uspješno liječiti probleme tijekom hormonske neravnoteže.

Bez brige, suhe oči vam ne trebaju pokvariti trudnoću, a i za probleme s očima u menopauzi postoji rješenje. U članku pronađite sve informacije.

trudna žena i žena u menopauzi sa suhim očima
Trudnoća i menopauza: razdoblja u kojima hormoni divljaju.

Hormonska neravnoteža i suhe oči – svakodnevica brojnih žena nakon 45. godine

Hormonska neravnoteža prije i nakon menopauze uzrokuje brojne neugodne simptome. Problemi u menopauzi su vam sigurno poznati: valovi vrućine, znojenje, nesanica pa čak i depresija, a manje poznata je pojava suhih očiju.

Ako se nalazite u razdoblju prije menopauze (razdoblje se naziva predmenopauza), možda osjećate da nešto nije u redu s vašim očima. Možda imate crvene oči, peku vas ili vam suze. To su sve simptomi bolesti suhih očiju koja radi probleme čak 61% žena u razdoblju pred menopauzom. Više o bolesti suhih očiju pročitajte na idućem linku

Koji su hormoni u menopauzi krivi za suhe oči?

Razina hormona kao što su estrogen i progesteron u to vrijeme jako variraju. Ti hormoni utječu na izlučivanje suza, a stručnjaci nisu sasvim sigurno na koji način. Brojne stvari još nisu potpuno istražene, također određene hormonalne terapije tijekom menopauze mogu pomoći, a druge odmoći bolesti suhih očiju. Kod žena koje uzimaju samo estrogen postoji veća mogućnost da imaju suhe oči, a kod žena koje uzimaju kombinaciju progesterona i estrogena ta mogućnost je manja.

Nova istraživanja se trenutno fokusiraju na ulogu androgena, muških hormona (među njima je i testosteron), koji su inače prisutni u ženskom tijelu i potiči izlučivanje suza iz suznih žlijezda. Kod žena su te razine vrlo niske, a u menopauzi se dodatno smanjuju. Možda su baš ti hormoni odgovorni za količinu suza, ali i dalje nije jasno kakva razina hormona je idealna jer različita istraživanja imaju različite rezultate. 

žena u menopauzi sa suhim očima
Suhe oči su još jedan od neugodnih simptoma menopauze.

Kada se suhe oči pojave u trudnoći

Tijekom trudnoće se u ženskom tijelu događaju ogromne hormonalne promijene. Cijelo tijelo se usredotočuje na hranjenje fetusa i pripremu na porod, ali to uzrokuje i neke neugodne pojave poput žgaravice, nesanice i suhih očiju. Sve to su posljedice nevjerojatnog utjecaja hormona. 

Tijekom trudnoće, oči su posebno osjetljive na hormonalne promijene, zato većina budućih majki poznaje osjećaj pečenja očiju, stranog tijela u očima i suzenja. Sastav suznog filma se u trudnoći mijenja, postaje tanji i brže hlapi te se rožnica brže suši. Suzne žlijezde izlučuju suze lošije kvalitete i lošije vlaže površinu oka.

Istraživanje je pokazalo kako se sastav suznog filma mijenja svih 9 mjeseci, a u zadnjem su tromjesečju suze još lošije koncentrirane i oči vrlo suhe.

Suhe oči tijekom trudnoće nisu nedužni problem…

Trudnice oprez, ako osim suhih očiju osjećate iduće simptome:

 • pritisak u očima i bol,
 • zamagljen vid,
 • fotoosjetljivost,
 • crne točke u vidnom polju,
 • nemogućnost fokusiranja vida,
 • gubitak vida.


Ti simptomi mogu biti znaci komplikacija ili ozbiljne bolesti preeklampsije. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se posavjetujte sa svojim ginekologom.

trudnoča i suhe oči kod mlade žene
U zadnjem su tromjesečju trudnoće oči posebno suhe.

Kako drugi hormoni utječu na suhe oči?

Na suhe oči utječu i hormoni štitnjače te inzulin.

Ako razine hormona kojeg izlučuje štitna žlijezda u vratu nisu optimalne, to može dovesti do bolesti suhih očiju. Obično je za probleme sa štitnjačom i hormonsku neravnotežu kriva autoimuna bolest zbog koje imunološki sustav iz nepoznatog razloga napadne vlastitu štitnjaču. Najpoznatije autoimune bolesti štitnice su Hashimotova i Gravesova bolest, a obje mogu uzrokovati suhe oči.

Suhe oči su česte i kod šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2, a povezane su s razinom inzulina. Ako je razina inzulina niska, suzne žlijezde teško proizvode suze.


Jednostavna rješenja za suhe oči

Bez brige, nije sve tako crno i probleme sa suhim očima možete riješiti jednostavnom prilagodbom životnog stila

 • Pijte puno vode kako biste spriječili dehidraciju.
 • Koristite aparat za vlaženje zraka u prostoru u kojem provodite najviše vremena (na poslu ili kod kuće).
 • Vani nosite sunčane naočale kako UV zračenje ne bi dodatno utjecalo na vaše oči.
 • Izbjegavajte direktno puhanje zraka u oči (klima, ventilatori).
 • Jedite zdravo i uključite puno voća i povrća u jelovnik.
 • Tijekom trudnoće uzimajte vitamine i dodatak omega-3 masnih kiselina.

Preporučujemo vam i korištenje kapi za oči koje su idealne za ovlaživanje površine oka i nude trenutno olakšanje.

Kapi za oči Thealoz Duo su učinkovito rješenje za suhe, nadražene i umorne oči, jer sadrže jedinstvenu kombinaciju hijaluronske kiseline i trehaloze koja vlaži, štiti i obnavlja površinu suhog oka. Kapi su potpuno bez konzervansa i nude trenutno olakšanje koje traje cijeli dan.

Kapi za oči Thealoz Duo
Kapi za oči Thealoz Duo bezbrižno možete koristiti i tijekom trudnoće.

Odlično je i ako brinete za redovitu higijenu vjeđa i redovito ih masirate jer tako potičete suzne žlijezde da izlučuju suze. Preporučujemo vam da ih masirate posebnim krpicama Blephaclean i pratite postupak u videu.

Bez obzira na to jeste li trudni ili u menopauzi, jedno je sigurno: čeka vas vrijeme promjena, lijepih, ali i manje lijepih. Želimo vam što manje problema sa suhim očima i veselje u izazovima koji vas čekaju. Ako imate bilo kakve dileme oko zdravlja očiju, svakako pročitajte našu bazu članaka.

Povratak na vrh