Diplopija ili dvostruki vid: Uzroci i liječenje

Dvostruki vid ili diplopija: Uzroci i liječenje

Dvostruki vid, odnosno diplopija je problem koji se očituje kroz stvaranje duple slike objekta u koji gledate. Pretjerani umor ili mamurluk nerijetko su razlozi zbog kojih dolazi do ove neugodne pojave. No postoje i osobe koje svakodnevno pate od dvostrukog vida radi nekoordiniranog rada očiju.

Svako oko kreira vlastitu sliku svega što vas okružuje. Tada mozak kombinira te slike i percipira sve viđeno kao jednu sliku, pod uvjetom da su vam oči zdrave te dobro rade. Na taj način se stvara duboka percepcija i slika izgleda realno.

No, ako oba oka ne surađuju pravilno, tada može doći do diplopije. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih ljudi vide dvostruko, a u nastavku ćemo vam otkriti sve uzroke. Također ćete pronaći i rješenja te eventualne metode liječenja za vaš problem.

dvostruki vid ili diplopija - pregled
Dvostruki vid: stvaranje duplih slik objekta u koje gledate.

Monokularna i binokularna diplopija

Kako će izgledati dvostruka slika pred vašim očima, ovisi o vrsti problema koji vas je zadesio. Dakle, diplopija se može očitovati kroz horizontalni, okomiti i dijagonalni vid.

U slučaju da patite od horizontalne diplopije, slike koje se pojavljuju bit će jedna uz drugu.

S druge strane, osobe koje pate od okomite diplopije, slike će vidjeti jednu iznad druge. I konačno, dijagonalnu diplopiju karakteriziraju dijagonalno postavljene slike jedna na drugoj.

Osim prethodno navedenih vrsta, postoji i još jedna podjela dvostrukog vida – diplopija na jednom ili diplopija na oba oka.

Kako biste saznali koji konkretno problem vi imate, dovoljno je da napravite jednostavan test. Najprije pokrijte jedno oko, zatim drugo i vrlo brzo ćete zaključiti patite li od monokularne ili binokularne diplopije. 

Ako je vaša dijagnoza monokularna diplopija, dvostruke slike će nestati kada rukom prekrijete zahvaćeno oko. Do pojave dvostrukih slika ponovno će doći kada prekrijete zdravo oko. S druge strane, ako na oba oka vidite dvostruko, dvostruke slike će nestati bez obzira koje oko pokrijete.

dupli vid ili diplopija
Dvostruki vid na jedno ili oba oka?

Koji su uzroci dvostrukog vida na jednom oku?

Diplopija na jednom oku mnogo je rjeđa pojava od one na oba. Kao što možemo zaključiti, do monokularne diplopije dolazi radi specifičnog problema koji zahvaća samo jedno oko. Dakle, ako vidite dvostruko samo na jednom oku, velika je vjerojatnost da je  jedna slika potpuno jasna, dok je druga isprana ili mutna. 

U nastavku pročitajte najčešće uzroke dvostrukog vida na jednom oku.


Astigmatizam

Astigmatizam je refrakcijska pogreška oka koju karakterizira nepravilno zakrivljena rožnica ili očna leća. Problem je također poznat i pod nazivom „cilindri“. U slučaju da patite od astigmatizma, vaša očna jabučica imat će izdužen oblik. Astigmatizam nastaje kao stečena mana ili posljedica bolesti i oštećenja oka.

No jeste li znali da astigmatizam može biti jedan od glavnih uzroka pojave dvostrukog vida? Razlog tomu je taj što se svjetlost koja dolazi u oko lomi zbog zakrivljenosti rožnice te prolaskom kroz rožnicu stvara dvostruku sliku.

Keratokonus

Još jedan problem koji vežemo uz problem sa zakrivljenom rožnicom je keratokonus. U ovom se slučaju rožnica počinje stanjivati i poprimati oblik stošca.

Karakteristični su simptomi poput dvostrukog i zamagljenog vida te osjetljivosti na svjetlo. Dvostruki vid nastaje upravo zbog deformiranog oblika rožnice i ožiljaka koji se pojavljuju na mjestima jače deformacije.

dvostruki vid zbog keratokonusa
Dvostruki vid pojavi se zbog deformiranog oblika rožnice.

Siva mrena ili katarakta

Leća koja prekriva naše oko u pravilu je čista i prozirna. No ako patite od katarakte, vaša će leća postati zamućena. Upravo to zamućenje često uzrokuje probleme s vidom kao što su diplopija, umor očiju i neprestano naprezanje s ciljem izoštrenja slike.


Suhe oči i diplopija

Naše su oči prekrivene osjetljivim suznim filmom koji je ključan za normalnu funkciju oka i vida. Vjetar, suh zrak te prekomjerno sjedenje pred ekranima nerijetko može oštetiti suzni film. Na ravnotežu suznog filma negativno mogu utjecati i raznorazni lijekovi te starenje što u konačnici rezultira pojavom suhog oka. Osim što je suho oko neugodna pojava koja se očituje kroz peckanje, svrbež i osjetljivost na svjetlost, nerijetko se može pojaviti i dvostruki vid.

Da biste si olakšali probleme sa suhim okom, savjetujemo redovito korištenje umjetnih suza. Naša preporuka su Thealoz Duo kapi za oči koje su učinkovito rješenje za suhe, umorne i nadražene oči. Sadrže jedinstvenu kombinaciju trehaloze i hijaluronske kiseline koja obnavlja, vlaži i štiti površinu oka. Osim toga, kapi su potpuno bez konzervansa te neće izazivati dodatne iritacije. Nude trenutno i dugotrajno olakšanje vašim očima, stoga ih uvijek trebate imati uz sebe.

Kapi za oči Thealoz Duo
Dvostruki vid je jedan od simptoma suhih očiju.

Pterigij

Jedna od najčešćih bolesti koja može ugroziti vid je pterigij, odnosno vanjska mrena. Riječ je o vaskulariziranoj duplikaturi spojnice koja se uglavnom događa u unutarnjem dijelu oka. Tada ona prelazi na rožnicu te svojim rastom zaklanja vidnu os.

Bolest karakterizira neobična mesnata izraslina na oku s proširenim venama. Glavni uzrok je dugotrajno izlaganje UV zrakama. Ako se ne započne s pravovremenim liječenjem, može doći do naglog smanjenja vidne oštrine, nepravilnog astigmatizma te dvostrukog vida.

Binokularna diplopija – uzroci

Sada kada znamo uzroke dvostrukog vida na jednom oku, vrijeme je da otkrijemo i što uzrokuje diplopiju na oba oka. Kao što smo prethodno istaknuli, ako patite od ovog problema, primijetit ćete da simptomi nestaju nakon što pokrijete jedno oko. No, koji su zapravo uzroci ove neugodne pojave, pročitajte u nastavku.

dvostruki vid na jedno ali oba oka?
Kod binokularne diplopije primijetit ćete da simptomi nestaju nakon što pokrijete jedno oko.

Oštećeni živci

Naše oči sadrže nježne i osjetljive živce koji su odgovorni za prijenos informacija između očiju i mozga. U slučaju da je neki od tih živaca oštećen, može se pojaviti diplopija, odnosno dvostruki vid.


Moždani udar

Za vrijeme moždanog udara, protok krvi kroz tijelo je blokiran radi začepljene krvne žile. To u konačnici može rezultirati negativnim utjecajem na živce koji kontroliraju kretanje očnih mišića. 


Dijabetes

Osobe koje pate od dijabetesa mogu se susresti s upalom živaca. A baš kao što smo prethodno istaknuli, upaljeni živci nerijetko mogu biti uzrok pojave dvostrukog vida. U slučaju da imate šećernu bolest, posebnu pažnju posvetite očima jer prekasna reakcija može imati kobne posljedice za vid. Iz tog razloga redovito posjećujte oftalmologa i obavljajte sve potrebne kontrole.


Paraliza živaca

Moždani živci mogu biti paralizirani iz niza razloga. Kada dođe do toga, vrlo često se počnu pojavljivati i prvi problemi s vidom. Jedan od najčešćih takvih problema je diplopija, tj. dvostruki vid. Imajte na umu i da su dijabetes te visok krvni tlak također česti uzroci paralize živaca.


Multipla skleroza

Multipla skleroza je autoimuna bolest koja zahvaća središnji živčani sustav te samim time utječe i na živce u očima. U trenutku kada ti živci počnu nepravilno obavljati svoju funkciju, mogu se uočiti razni simptomi kao što su zamagljen vid, diplopija i plutajuće čestice.

Mijastenija gravis

Mijastenija gravis je bolest koju karakteriziraju oslabljeni mišići, a uzrokovana je disfunkcijom ili gubitkom receptora za acetilkolin. Ova autoimuna bolest utječe na komunikaciju između živaca i mišića u cijelom tijelu, uključujući i oči. Vaše se oči mogu brzo umoriti i oslabiti, što može dovesti do dvostrukog vida.


Tumor na mozgu

Tumor na mozgu, odnosno iza očiju može negativno utjecati na kretanje oka te oštetiti optički živac. To u konačnici može rezultirati dvostrukim vidom.

dvostruki vid i mijastenija gravis
Kod mijastenije gravis se oči mogu brzo umoriti, što može dovesti do dvostrukog vida.

Gravesova bolest

Gravesova bolest je naziv za probleme povezane s pretjerano aktivnom štitnjačom. Ova bolest može uzrokovati raznorazne probleme s očima kao što su slabija pokretljivost očiju te diplopija.


Strabizam 

Strabizam, odnosno škiljenje je čest uzrok dvostrukog vida, naročito kod djece. Djeca mogu škiljiti stalno ili povremeno, primjerice prilikom čitanja ili gledanja televizije. Ako uočite da se dijete često napreže da bi nešto vidjelo ili pročitalo, čim prije zakažite liječnički pregled.

dvostruki vid i strabizam
Strabizam, odnosno škiljenje je čest uzrok dvostrukog vida, naročito kod djece.

Kako se obratiti liječniku?

Ako primijetite simptome dvostrukog vida, sugeriramo vam da se čim prije obratite svome liječniku. Diplopija je jasan znak da se unutar tijela, oka, mozga ili živčanog sustava nešto događa. Dobra je vijest da u većini slučajeva postoji lijek za svaki uzrok, no pravovremena reakcija je uvijek od ključne važnosti.

Također imajte na umu da vrtoglavica i dvostruki vid često idu u paru. Osim toga, može vam smetati jaka svjetlost te možete patiti od čestih glavobolja.

Uzrok dvostrukog vida teško je odrediti na temelju usmenog opisa, no ipak se potrudite liječniku iznijeti što više detalja. Nakon toga će vas pomno pregledati te izvršiti određene testove. To su najčešće test vida, pokreta oka te pretraga krvi. Po potrebi, može vas dalje uputiti na CT ili MRI.

Rezultati testa zajedno s vašim popisom simptoma te obiteljskom anamnezom vrlo vjerojatno će liječniku dati dovoljno informacija za postavljanje dijagnoze.

Liječenje dvostrukog vida

Dakle, liječenje diplopije moguće je ako je jasno definiran uzrok problema. U nastavku pročitajte najčešće metode liječenja.

Korektivne leće: Problemi s dvostrukim vidom uglavnom se mogu ublažiti specijalnim lećama, odnosno naočalama. 

Nošenje poveza preko oka: Prekrivanjem jednog oka privremeno se može riješiti problem dvostrukog vida dok se ne pronađe dugoročno rješenje.

Vježbe za oči: Ako su oslabljeni očni mišići uzrok vaših problema, uključite u svoju dnevnu rutinu posebne vježbe za oči. Ovakva vrsta treninga ponovno će vratiti snagu vašim očima. U konačnici, nestat će i problem dvostrukog vida.

Kirurški zahvat: U određenim slučajevima, neophodan je kirurški zahvat za ispravljanje fizičkih uzroka dvostrukog vida. Primjerice, katarakta je bolest koja se liječi operativnim zahvatom, a njezinim izlječenjem, nestat će i dvostruki vid.

I to bi bilo to! Nadamo se da smo vam pomogli te na jasan i razumljiv način objasnili sve o dvostrukom vidu, uzrocima i načinu liječenja. I dok će se neki problemi riješiti jednostavno i lako, drugi će iziskivati više vremena, truda i strpljenja. No, ono što je najvažnije – diplopija je u većini slučajeva rješiv problem.

Ako vas zanima više savjeta o očuvanju očiju i zdravog vida, posjetite našu blog rubriku „Savjeti za zdrave oči“.


Povratak na vrh